Lax med vit sparris, hollandaisesås, butternut squash och skagenröra


Ja, den här rätten skulle ju faktiskt kunnat varit vår midsommarrätt men det var det inte, vi åt den dagen före midsommar ;-) Skagenröran har jag gjort tidigare, recept hittar du HÄR. Hollandaisesåsen gjorde jag själv, det är ju så lätt och blir så mycket godare + att man slipper alla onödiga tillsatser. Vit sparris.....ja, vad ska man säga, sååå himla gott ju, hittade svensk vit sparris och var förstås tvungen att köpa den. Skillnaden på tillagningen när det gäller vit sparris mot grön sparris är att man måste skala den. Skär av längst ner som vanligt och koka sedan tills den blivit lagom mjuk, beror förstås på storleken, jag kokade mina 15 min. Laxen körde jag bara i ugnen tillsammans med olivolja, salt, peppar och en fiskkrydda tillsammans med butternut squash, 200 grader i ca 15 min. Squashen får gå i 30 min. Bara på med olja, salt och peppar.

Ingredienser hollandaisesås för 4 personer (går givetvis bra att dubbla)
150 g smör
1 msk citronjuice
1 msk creme fraiche
2 äggulor
salt och vitpeppar

Smält smöret långsamt i en kastrull. Lägg resterande ingredienser utom kryddorna i en hög mixerskål, ställ ner stavmixern och kör igång. Häll i smöret sakta i en stråle samtidigt som du mixar, ta inte med den vita bottensatsen. Mixa tills det blivit lagom konsistens. Salta och peppra.

Kommentarer

  1. Det ser faktiskt ut som en lyxig midsommarrätt! Butternut squash är perfekt att ugnsrosta som inte så många gör!

    SvaraRadera
  2. Butternut squash gillas och jag brukar både ugnsgrilla och göra soppa på det när hösten kommer. Så här passar det ju perfekt!

    Vilken härlig midsommar ni har haft! Ser på bilderna här nedan, underbart!

    SvaraRadera
  3. Ser hur gott ut som helst för fiskälskare som oss! Egenhändigt lagad hollandaisesås står på to-do-listan, helt klart bättre än köpt.

    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar