Krämig kycklinggratäng med grönsaker


Älskar dessa snabblagade krämiga maträtter där man kan blanda i det man har hemma helt enkelt. Grunden är ju nästan alltid grädde och creme fraiche, har jag philadelphiaost hemma så tar jag det också. Såsen går ju att smaksätta i det oändliga, gott är tex att ta curry och sambal oelek. Denna gången blev det kalvfond och tomatpure.

Grönsakerna som jag brukar lägga i botten blir dom jag har hemma, denna gången blev det vitkål, aubergine och purjolök, hade tex gått lika bra med squash, champinjoner och röd lök ;-)

Kött, kyckling eller fisk, går bra vilket som, jag tog kycklingfiléer denna gången. Att sedan lägga på oliver och körsbärstomater på toppen ger det hela lite mer smak och färg!

Ingredienser
1 pkt kycklingfiléer
3-4 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
1 msk kalvfond
1 msk tomatpure
1 st aubergine
½ pujolök
en bit vitkål (gärna den färska som har kommit nu)
ett gäng oliver
ett gäng körsbärstomater
oregano
salt och peppar

Börja med att skiva ner grönsakerna och stek i smör eller olja i en stekpanna tills dom börjar mjukna, salta och peppra. Lägg i botten på en smörad ugnsform.

Dela varje kycklingfilé i tre delar, bryn i smör i stekpanna, salta och peppra. Lägg över grönsakerna i formen.

Blanda ihop grädde, creme fraiche, philadelphiaosten, kalvfond och tomatpure i en kastrull och värm upp. Häll över kycklingen och grönsakerna.

Dela körsbärstomater och lägg över i formen tillsammans med oliverna. Strö över oregano.

In i ugnen på 225 grader ca 20-25 min. Servera med tex pasta eller ris eller blomkålsris.


Idag har vi mulet väder i Göteborg men ändå varmt vilket ju är skönt. Ägnade hela gårkvällen åt att leta efter studsmatta att köpa till dottern på hennes födelsedag, hon fyller i juni. Attans vad dyrt det är om man ska ha en vettig!! Runt 5000 kr!! Nej, det tänker vi inte lägga så det får bli en begagnad. Kanske någon av er vet någon som säljer en i Göteborgsområdet?? Måste vara med skyddsnät! Tips på vilket märke som är bäst? Vilket märke ska man undvika?

Kommentarer

  1. Kycklinggratäng, vilket bra tips, DET ska jag laga! Min J vill alltid äta kyckling i tomatsås vilket jag tycker blir lite enformigt, men att gratinera och lägga till lite annat gott låter ju toppen.

    SvaraRadera
  2. Ja, testa det, tomatsås är ju också gott men inte hela tiden ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar