Aubergine- och squash gratäng med mycket ost


God förmiddag på er! Solen försvann precis bakom massa moln och det ser mörkt ut men det gör inte så mycket, onsdag är ju min lediga dag och jag kommer njuta av den ändå ;-) Dottern är lämnad i skolan, lillen ligger och sover och jag får lite egentid, då väljer jag ju givetvis att skriva ett inlägg i bloggen ;-) Vill bara tipsa er om en mycket god grönsaksgratäng som jag brukar göra i lite olika varianter. Denna gången blev det både aubergine och squash och även massor med ost, gott, gott! Viktigt här med en god tomatsås tycker jag, ingen köpesås duger här utan gör den själv, enkelt och gott. Jag använde mig denna gången av Muttis körsbärstomater på burk, så goda!

Ingredienser
1 gul lök
några vitlöksklyftor
olivolja
oregano (torkad)
2 burkar krossade tomater eller körsbärstomater (på burk alltså)
salt och peppar
1 stor aubergine
1 squash
en skvätt balsamvinäger
riven parmesanost
2 påsar mozzarella

Börja med tomatsåsen. Hacka den gula och vita löken. Fräs i olivolja i en kastrull, tillsätt torkad oregano. Låt löken bli mjuk häll sedan över tomaterna, koka upp och tillsätt en skvätt balsamvinäger. Låt stå och småputtra medans du fortsätter med maten. Salta och peppra.

Skiva auberginen och squashen i ½ cm tunna skivor. Salta augerginen och låt ligga tills det bildas små vattendroppar på toppen, torka av med papper. Grilla/stek alla skivor tills dom får lite färg och mjuknar. Lägg åt sidan.

Riv parmesanost och skiva mozzarellan. Smöra/olja en ugnsform.

Börja med att hälla lite tomatsås i botten på formen, sedan riven parmesanost, sedan grönsakerna, lägg helst inte omlott för då kan det bli svårt att få alla skivor mjuka. Börja om med tomatsåsen, parmesanost, grönsaker osv. Avsluta med tomatsås och mozzarellaskivorna. Strö över lite oregano på toppen.

In i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills det bubblar och får lite färg.

Servera tex med en bit grillad kött eller kyckling eller varför inte lax! :-)


Måste bara visa er de fina armbanden jag fyndade på Campadre häromveckan. Dom kommer ifrån Icon Design och är ju så läckra, älskar döskallar i alla dess former, har dom på toppar, sjalar osv. I like! Ni har väl inte missat Campadre förresten?? Det är en site där dom lägger upp massor med bra erbjudanden på kände men även okända märken för ett bra pris. Varje kampanj pågår under 2-4 dagar och det gäller att vara snabb om man vill ha något för det mesta ryker direkt ;-) Man måste bli medlem för att kunna köpa!

Nej, nu ska jag fortsätta njuta av min lediga dag! Ha de gött!

Kommentarer

  1. Vad bra! Igår pratade vi om vegetariska favoriträtter på jobbet och just "veg-lasage" typ din med squash eller aubergine kom högt upp på kollegornas favoritlistor.

    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Låter urgott, jag sparar ner receptet för framtida bruk. Brukar göra en gratäng som Jamie Oliver har... liknar denna fast ändå inte!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar