måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!!

Ja, då var vi redan på årets sista dag! Det här året har verkligen gått fort, känns som det inte var så länge sedan vi kom hem från sjukhuset med vår prins Rasmus i början av januari. Ska man blicka tillbaka på året vad som hänt så är ju förstås födseln av vår son Rasmus den 4 januari det största som hänt. Jag har varit föräldraledig hela året och dagarna har rullat på. Bytt blöja, matat, lekt, bytt blöja, matat, lekt, ja, ni som har småbarn vet vad jag snackar om ;-) Om jag ska gå efter antal inlägg här på bloggen så har det inte varit ett bra år, har helt enkelt inte haft tid vilket ni säkert förstår. Kanske blir det bättring under 2013 eller så är det på den här nivån det kommer att bli. Ska ju börja jobba igen den 1 februari och då lär det ju inte bli mer tid över till bloggen än vad det är nu men vi får se. Det närmsta jag ska göra nu som har med bloggen att göra är att beställa alla fröer som ska sås under våren :-) och det är alltid en höjdpunkt för oss odlare!

Förra årets förrätt, hummesoppa serverades med alkoholfritt bubbel, gravid som  jag var ;-)

Ikväll kommer det goda vänner över på middag. Det blir god mat såsom gott småplock till förrätt, kan säga att hummern kommer att ha en roll i det hela ;-), det blir oxfilé, grekisk potatisgratäng och kantarellkräm till huvudrätt och chokladpannacotta med hallonsås till efterrätt och givetvis god champagne!

Nedan följer ett litet bildkollage över några av händelserna under året, vissa månader dom viktigaste händelserna men vissa månader representerar endast vad vi gjorde en av dagarna. Vi börjar med januari och går bild för bild fram till december.

Januari: vår prins föds! Februari: matmässa Passion för mat. Mars: jag gör egen pasta för första gången. April: vi köper ny grill. Maj: valborg. Juni: självplock av jordgubbar inför midsommar. Juli: semester! Augusti: jag var med i tidningen ;-) September: hummerpremiär. Oktober: barnen växer så det knakar! November: jag hittade på detta goda recept på nyttiga kokosbollar! December: ja, vad ska man säga, vi avslutar väl året med champagne!!



Vill med detta passa på att önska alla mina bloggläsare ett GOTT NYTT ÅR!!

onsdag 26 december 2012

God Fortsättning!

Rasmus började dagen till ära att gå! Tyckte förstås det var jättekul när han förstod vad det betydde :-)


Ja, då var julafton över! Vad snabbt det gick! Vi firade julen här hemma hos oss tillsammans med mormor/morfar, farmor/farfar och syrrans familj. Mycket, mycket (alldeles för mycket) mat som var jättegod men oj så mätt man blir och så mycket det blir över! Nästa år blir det en kalkon, har sagt det i några år nu men snart vill jag verkligen ha kalkon istället för den traditionella julmaten. Någon av er som kör med kalkon på julafton?



Tomten kom såklart :-) Isabella tror fortfarande på tomten men börjar väl tveka lite smått. Lille Rasmus brydde sig inte speciellt mycket om tomten, kollade lite på honom bara och fortsatte att leka med presentsnörena :-) Egentligen förstår jag inte varför man ska tuta i ungarna att tomten finns??? Om man nu absolut måste ha tomte så kan han väl helt enkelt komma på natten och lämna alla klapparna men inte visa sig på självaste julafton, så gör dom tydligen i USA.... Vi har alltid tjafs om vem som ska vara tomte, ingen som egentligen vill :-(


Juldagen ägnades åt att leka med alla julklappar, ja, barnen iallafall. Vissa julklappar lekte även vissa vuxna med, som Isabellas nya Wii spel, Super Mario OS London, jättekul! Jag passade på att göra lite nya armband, min nya hobby! Verkligen kul!


Idag skippade vi iallafall julmaten till middag, det blev en lammgryta istället, sååå gott! Hoppas ni har haft en härlig jul och god fortsättning på er!

söndag 23 december 2012

God Jul önskar jag alla mina bloggläsare!


Ja, då var det dan före dan! Nu har vi hamnat i soffan...äntligen! Idag har det städats, bakats och donats och vi har även hunnit med en tur till min svåger och hans familj och ätit god julmat eftersom vi inte firar med dom på julafton. Igår blev det också julmat, lite tjuvsmakning på våran egen, lite skinka, sill och gräddstuvad vitkål. Gott rött vin till det! Imorgon blir det till att laga den sista maten, duka bordet och invänta tomten :-) Vi hörs om några dagar när julmaten har sjunkit in ;-)

Vill önska alla mina bloggsläsare en underbar GOD JUL!! 




fredag 21 december 2012

Julens goda sillar och snart är det dags!


Ja, vad tror ni, blir det jordens undergång idag? Nej, tänkte väl det, vi överlever nog ;-) Det söks hej vilt på olika julrecept här på bloggen och populärast verkar mitt Lchf julgodis vara ;-) På tal om Lchf så fick jag hem Åse´s nya kokbok igår, ska bli kul att läsa den och bli inspirerad!

Igår kväll stod jag några timmar i köket och gjorde fem! stycken olika sillinläggningar. Det blev två klara och tre krämiga sorter. Inga nyheter dock, bara välbeprövade sedan tidigare ;-) Recepten hittar ni här:



Idag ska det storhandlas tillsammans med resten av Göteborg, bara till att ta tjuren vid hornen och stångas på inne i affären ;-) Julen ska firas här hemma hos oss i år vilket ska bli skönt med tanke på att vi har Rasmus. Blir nog allra lättast att vi är hemma så han kan lägga sig och sova när han vill osv. Vi har alltid knytkalas på jul, dvs alla tar med sig mat. Vi står för laxen och sillen i år och såklart den goda auberginegratängen jag brukar göra. Sedan ska det såklart bakas vörtbröd och fixas med efterrätt. Hur gör ni andra på jul, knytkalas eller inte??

Ha nu en go fredag och stressa inte ihjäl er ;-)!!

Sjömagasinets lättrökta laxloin och egengravad lax


Fick hem ett litet smakprov på en bit lättrökt lax ifrån min svåger Martin som har företaget Fiskeboa nere i Göteborgs fiskehamn (fiskgrossist). Den här laxen är framtagen av Falkenbergs lax tillsammans med Ulf Wagner som  har restaurang Sjömagasinet här i Göteborg (som Martin levererar fisk till ;-) Laxen är kryddad med chili, koriander och honung och är alltså lättrökt. Både jag och Jonny tyckte att den var riktigt god, alldeles lagom hetta av chilin och den smälte fint i munnen. Laxen finns att köpa i Ica butiker.

På tal om lax så är det dags att grava laxen idag. Jag kommer att göra en rödbetsgravad och en saffransgravad lax, samma som jag gjorde till midsommar. Recepten finns utlagda sedan tidigare men för att påminna er lite så kommer dom här igen ;-)


Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Viktigt här är att man först fryser laxen i 2 dygn innan gravningen. Lägg sedan laxen på i en form eller fat. Häll saltet över i ett jämnt lager. Samma sak med sockret. Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och fördela över laxen. Riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.
Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.

Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 påse saffran
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.



måndag 17 december 2012

Cacao- och chilikryddadade kycklingdelar med gräddstuvad brysselkål

Har ni testat Santa Marias kryddblandning Cacao och chili? Jag köpte en burk för några veckor sedan och läste mig till att den skulle passa till bland annat kyckling. När jag häromdagen tog fram en hel kyckling för att stycka i mindre delar så passade jag därför på att krydda den med denna väldoftande krydda. Den doftar verkligen choklad och man blir genast sugen på godsaker ;-) Jag brynte kycklingdelarna i några minuter för att sedan lägga dom i en ugnsform och låta dom gå klart där. Smaken blev jättegod och det doftade gott av choklad i hela köket.

Till kycklingen blev det förutom rostad sötpotatis även gräddstuvad brysselkål. Min sambo Jonny älskar brysselkål men jag själv har inte varit så förtjust i det innan men att göra så här, koka den i grädde var riktigt gott!

Ingredienser
en påse brysselkål
smör
flingsalt och svartpeppar
2 dl vispgrädde
en klick philadelphiaost
parmesanost

Koka brysselkålen ca 2 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och smält smöret i en stekpanna. Stek på kålen i några minuter och tillsätt sedan grädde, philadelphiaost och riven parmesanost. Salta och peppra. Låt stå och småputtra några minuter. Krämigt och gott!

söndag 16 december 2012

Snickers och Bounty - Lchf julgodis





Julgodis och julgodis, det vet jag ju inte om det är förstås men jag gör den ju nu och det är snart jul så vi kallar det julgodis ;-) Det är iallafall lite nyttigare godis än vanligt godis eftersom det inte är något socker med. Jag tyckte dom blev riktigt goda. Kanske inget för sockergrisar som fortfarande har ett sötbehov men för mig som blivit av med sötsuget så var dom suveräna!

Ingredienser Snickers
200 g 70% choklad
4 msk sockerfri jordnötssmör
1 dl saltade jordnötter

Smält hälften av chokladen över vattenbad och häll över i en mindre fyrkantig form (det blir ett tunt lager). Låt svalna och bre sedan över jordnötssmöret. Hacka jordnötterna och strössla dom över. Smält resterande choklad och häll över det hela. Låt svalna i kylen och skär sedan i lagom bitar.

Ingredienser Bounty
1 dl sukrin eller Ica Stevia strö
50 g kokosolja
1 dl vispgrädde
1 dl krämig kokosmjölk
200 g kokosflingor
200 g 70% choklad (jag använde bara 100 g men tyckte det blev för lite)

Börja med att smälta sockret med kokosoljan i en kastrull. Tillsätt sedan vispgrädde, kokosmjölk och kokosflingorna. Låt det sjuda en stund under omrörning. Ställ att svalna i ca en timme och forma sedan till avlånga bollar. Lägg på ett fat och frys en timme. Smält chokladen och doppa bitarna i eller använd en pensel och pensla dom med chokladen. Ställ in i kylen för att svalna.

torsdag 13 december 2012

Amarone Soprasasso Della Valpolicella


Det är mycket dryckesprover som trillar in nu i dessa juletider vilket jag tycker är jättekul. Kul att kunna smaka på viner, champagne mm som man kanske annars inte skulle köpa. Amaroneviner är ju kända för att vara lite extra goda och jag kan bara hålla med, dom som jag har smakat hittils har alla varit mycket goda. Finns Amaroneviner i många olika prisklasser förstås och jag har än så länge inte smakat på någon av de dyraste ;-) Det speciella med Amaroneviner är ju att druvorna ligger och torkar i ungefär 100 dagar innan dom används.

Den här Amaroneflaskan kom i ett fint paket tillsammans med lite goda italienska godsaker såsom chokladpraliner och biscotti. Soprasasso har vilat i 4 år innan den landade hos mig så det ska bli mycket spännande att avnjuta detta vin :-)

Art.nr: 2352
Producent: MGM Mondo del Vino
Årgång: 2009
Pris: 189 kr
Druva: Corvina veronese, Corvinone, Rondinella

Vinet doftar fruktig och kryddigt med inslag av fat, körsbär, torkad frukt, plommon, viol och  mörk choklad. Mums!

Smaken är fruktig, kryddig, frisk smak med inslag av fat, körsbär, lakrits, mjölkchoklad och peppar.

Passar till robusta rätter av nöt och vilt och till olika typer av julmat.

onsdag 12 december 2012

Mumm Cordon Rouge i snyggt fodral


Vilken läcker flaska jag fick på posten häromdagen. Det var en champagneflaska av märket Mumm Cordon Rouge som nu i december lanseras i begränsad upplaga med "Manteau Rouge" som betyder "röd mantel"  och som håller champagnen kyld. En perfekt lite finare present nu i juletider :-) eller varför inte som en julklapp! För oss kommer den nog att öppnas på nyårsafton tror jag.

Art nr: 7543
Pris: 339 kr för 75 cl
Alkoholhalt: 12%

Mumm Cordon Rouge är en champagne som passar de flesta smaklökar, har ljusgul färg och en angenäm och aningen utvecklad doft med toner av kex och apelsinskal. Smaken är torr och utvecklad med inslag av apelsin, äpple och rostat bröd. Serveras bäst vid 10 grader som apertif till tex rätter av fisk och skaldjur.
Är ni sugna på att köpa den så är det viktigt att tänka på att det är en beställningsvara på Systembolaget, ring till din butik för beställning!

måndag 10 december 2012

2:a advent, förkylning, pärlor, torsk, hel fläskkarré, tomtar....

Ja, så kan vi nog kortfattat beskriva våran helg. Jag ska förklara för er ;-) Jag och lilleman har varit hostiga och lite förkylda nu snart en vecka och i helgen så hade Rasmus även feber, idag är han dock lite bättre så vi får hoppas att det försvinner nu. Ja, så hade vi ju andra advent också. Det blev inget julbak i helgen utan vi åt helt enkelt köpta pepparkakor och tände andra ljuset :-) Funkade det också! Har även tagit fram alla mina tomtar i helgen. Fick dock tänka om lite denna julen och inte ställa dom ömtåliga i "Rasmus-höjd". Älskar tomtar! Helst ska det vara lite roliga och komiska tomtar, dom är finast, gillar du också tomtar??


Pärlor då? Jo, har fått för mig att jag ska börja göra smycken och började med att beställa lite coola howlite döskallar och pärlor på nätet och satte igång med att göra armband, blev riktigt bra faktiskt och ska nu avancera lite mer och göra halsband också. Kul och mycket billigare än att köpa dom själv. När jag har suttit med mina lite "dyrare" pärlor så har Isabella pärlat med sina "barn" pärlor, kul tycker vi båda :-)


Mat har jag ju förstås också lagat även om det inte blev något nytt. I fredags gjorde jag torskfilé med vitvinssås, ärtstomp och blomkålsmos. I lördags blev det fläskfilé i ugn med en god sås över det hela, liknande recept finns här. Igår söndag så blev det en söndagsstek, hel fläskkarré i ugn med cannelinigratäng.


Vi drack ett himla gott vitt vin till torsken i fredags som jag vill tipsa er om: El Coto Blanco, nr 2780. Ett vitt billigt Rioja vin som passade utmärkt till torsken. Torr ungdomlig smak med inslag av päron och citrus. Passar antagligen också utmärkt som "drickvin".

Ha en go vecka nu i allt julstök!!

onsdag 5 december 2012

Falukorv i ugn med potatis och ratatouille


Vad jag förstår så har vi nu snö över hela Sverige och visst är det fint med snö men måste det vara så kallt?? Idag verkar det inte blåsa så mycket men igår var det inte roligt här i Göteborg. Spelar ingen roll hur varmt jag klär mig, fryser ändå...brrrr. Jag och Rasmus har åkt på någon förkylning också eller vad det nu är. Hostiga och harkliga i halsen, jag är jättehes och låter som värsta hesa rockaren när jag pratar ;-) Så vi är bara hemma och eldar i brasan, tittar ut på snön och myser. Som ni ser av bilderna nedan så verkar min son tro att han är en hund, stoppar allt i munnen och kryper iväg, precis som en hund. Snart går han också, vet inte om jag ser fram emot det eller inte, blir till att springa efter honom hela dagarna antar jag :-)


Igår så lagade jag en jättegod och lättlagad falukorvs rätt. Receptet såg jag i "Mitt kök" på tv:n på morgonen. Passade mig perfekt! Är ju ingen fan av falukorv men tillsammans med övriga ingredienser så är det ju en riktigt bra maträtt. Jag hoppade själv över potatisen och tog en sallad till istället.

Ingredienser
en ring falukorv
1 gul paprika
1 st liten squash
1 st gul eller röd lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk tomatkross
kokt potatis
getost
salt och peppar
timjan och rosmarin, färsk eller torkad

Börja med att skiva upp den kokta potatisen och lägg den i botten på en ugnsform. In i ugnen på 200 grader i 10 min. Under tiden gör du ratatouillen, skiva och hacka grönsakerna, häll olivolja i en stekpanna och börja bryna lökarna och paprikan någon minut. Tillsätt squashen och kryddorna och bryn ytterligare någon minut. Tillsätt tomatkrosset, salt och peppar. Låt småputtra en stund.

Skiva falukorven och getosten. Ta ut potatisen och fördela korven över. Häll över såsen och lägg över den skivade getosten. In i ugnen igen men höj först till 225 grader, kör i ca 15 min. Servera!