fredag 30 november 2012

Lakrits- och chokladkolafudge


Ja, så här inför första advent så kör vi väl igång med första julreceptet tycker jag. Jag äter ju själv inte så mycket sötsaker nu för tiden men det hindrar mig ändå inte från att baka lite sött och gott till resten av familjen. Försöker dessutom så gott det går använda mindre socker i recepten. Till just detta receptet använde jag mig av Stevia Suger från Dan Sukker, hälften Stevia hälften socker helt enkelt. Receptet kommer ifrån Leila och orginalreceptet innehåller 2 dl Glykos! Tyckte det lät väldigt mycket och den tuben jag hade hemma innehöll bara ½ dl så jag körde helt enkelt på det och det funkade bra. Förresten är det någon som vet hur det är med glykos och LCHF?

Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 3/4 dl muscovadosocker (jag tog Stevia Suger)
½ dl glykos (eller 2 dl om man vill följa orginalreceptet)
2 msk kakao
100 g mörk 70% choklad (jag tog Lindt´s med havssalt)
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver

Koka grädde, socker och glykos i en kastrull till 116 grader, använd termometer. När man närmar sig 112 grader går det väldigt fort så håll stenkoll på termometern.

Ta av från plattan och tillsätt kakao, choklad och lakritspulver och rör om. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.

Klä en brödform ca 10 x 20 cm med plastfolie och häll i blandningen. Täck med plastfolie och låt svalna antingen i rumstemperatur eller i kylskåp. Skär upp i små munsbitar.

Mmm, det här var riktigt gott, lagom smak av lakritsen och chokladen. Tyckte dock den blev lite kladdig så det gäller att förvara den i kylen till precis innan den ska serveras.


torsdag 29 november 2012

Julklappsköp på nätet och allt i en form!


Skitkass uppdatering här på bloggen ser jag ;-) Inget inlägg sedan i söndags....ja, inte för att jag inte lagar någon mat, för det gör jag nästan varje dag, men det har inte varit så mycket nytt på menyn. Annars har veckan varit bra, märks att kylan är på G, imorgon ska vi få minusgrader säger väderleksrapporten och det ska hålla i sig flera dagar. Ja, hellre det än regn och rusk, gärna lite snö också ;-)

Har fått inhandlat en del julklappar också, har i år köpt en del på nätet, faktiskt ända ifrån USA! Det tillkom ju förstås en del tull men väskan (ryggsäck till dottern) var billig i grundpriset så det var det värt. Min dotter har hängt upp sig på leopardmönster och har tröttnat på allt som har med Hello Kitty att göra så hennes ryggsäck måste bytas ut (stort Helly Kitty märke på). Jag letade på nätet och hittade en himla fräck ryggsäck med rosa leopardmönster, den fick det bli ;-)


Lite recept då också kanske ;-) Att lägga allt i en form och skicka in det i ugnen är himla käckt tycker jag. Har blivit rätt så mycket sådan mat det sista. Den här gången blev det kycklingfile med grönsaker och gräddig sås över. Jag smaksatte det hela med Santa Marias Mango och Curry krydda som jag tycker är jättegod! Jag delade upp varje filé i tre eller fyra mindre bitar. Brynte dom runt om i en stekpanna i smör och kryddade med salt, peppar och mango/currykryddan och lägg i en ugnsform. Förkoka ett broccolihuvud i några minuter och fördela över kycklingen. Snabbstek några grönsaker, jag tog squash, röd paprika och gul lök och häll över kycklingen. Blanda ihop några deciliter vispgrädde med en klick creme fraiche och en klick philadelphiaost, krydda med mango/curry kryddan och häll över kycklingen och grönsakerna. In i ugnen på 200 grader ca 20 min. Servera med en fräsch grön sallad!


söndag 25 november 2012

Helgen som gick :-)


Ja och så var den helgen också över ;-) Tiden går fort när man har det bra eller hur? Helgen inleddes med goda hamburgare, hemmagjorda såklart ;-). På kvällen när ungarna lagt sig så knäckte jag och Jonny en flaska Cava som jag fått hem för provsmakning, Freixenet Cordon Negro. Ett torrt vitt mousserande vin, en cava med frisk smak av äpple och citrus. Mmm, smakade smaskens, jag föredrar helt klart Cava framför Champagne! Nr 7738 på Systemet, kostar 75 kr för 750 ml.

I lördags kunde jag inte motstå att julpynta litegrann. Det blev julgardiner och ljusslinga i dotterns rum, "mysigt" tyckte hon. Fortsatte med lite mer julstämning genom att dricka årets första glögg. Det blev en sockerfri variant, Åkessons röda glögg. Smakade riktigt gott tycker jag! På kvällen när dom andra åt godis så fick jag en chokladpannacotta med lakritssmak. Gjorde en vanlig chokladpannacotta fast jag tillsatte 1 msk lakritspulver också, gott!

Idag söndag hade vi en riktig hemmadag. Julpyntade ytterligare genom att sätta upp ljusslingorna på altanen. Hade besök av barnens farmor och farfar. Spelade på Wii spelet :-) Kul, man får bra med motion iallafall ;-) Fick också till ett riktigt gott surdegsbröd under dagen. Har gjort det tidigare och receptet finns här. Ja, det var en kort beskrivning av vår helg, vad har ni andra gjort för något??


Imorgon bär det av till Hotell Novotel för kalas. Min kära pappa fyller 70 år och det ska vi såklart fira!!

I veckan kommer också Tapas SM att avgöras där jag är en av fyra finalister. Vinnaren vinner en resa för två personer till Rioja i Spanien!! Håll nu tummarna för mig och mina "Kantarell- och ostfyllda ugnsrostade paprikor"!! :-)

torsdag 22 november 2012

Tomat- och pestobakad lax med ugnsrostade grönsaker


Jag älskar verkligen lax! Kan nog äta lax varje dag tror jag......kanske... ;-) Viktigt dock att inte laxen blir torr, då är det liksom kört. Nä, ska du göra laxfiléer i ugnen så kör dom på 200 grader i ca 20 min, inte mer, iallafall så blir dom perfekta i min ugn då :-)

Laxen smaksatte jag denna gången med philadelphiaost smaksatt med tomat och pesto, den är så himla god + att jag rev ner två olika ostar i krämen. Till laxen blev det förutom en grönsallad med fetaost, ugnsrostad pumpa och squash.

Ingredienser lax 4 port
4 st laxfiléer
½ pkt philadelphiaost tomat och pesto
½ dl riven parmesanost
½ dl riven peccorino ost
salt och peppar

Blanda ihop de rivna ostarna med ostkrämen. Salta och peppra laxbitarna och lägg i en ugnsform, kleta krämen över laxen. In i ugnen på 200 grader ca 20 min.

Ugnsrostade grönsaker
½ butternut squash
några kokpotatisar
½ stor squash
olivolja
2 st vitlöksklyftor
timjan
salt och peppar

Skär ner grönsakerna i  mindre bitar. Pressa över vitlöken och ringla över lite olivolja, salta och peppra och smaksätt med timjan. In i ugnen på 200 grader ca 35 minuter (börja alltså med grönsakerna innan laxen).

Servera det hela med en grönsallad med lite fetaost, oliver, gurka och rödlök. Dressing gjord på olivolja, citronsaft, salt och peppar, örtagårdskrydda.


P.S Lämna gärna kommentarer till mina inlägg, alltid kul att få respons!!

måndag 19 november 2012

Pastasås med kalvrygg och salsiccia


Kalv är inget vi äter här hemma speciellt ofta, typ inte alls men häromdagen när sambon var i affären så hittade han kalvrygg med röd prislapp (kort datum) och köpte med sig hem. Vad ska jag göra med detta nu då tänkte jag?? Hade lite go salsiccia i kylen som jag tänkt att göra en pastasås med så kalvryggen fick helt enkelt följa med i såsen! Det blev riktigt gott kan jag säga, kalven blev riktigt mör och smakade mycket gott! Så här gjorde jag:

Ingredienser
ca 400 g kalvrygg
3 st salsicciakorvar
1 st gul lök
några soltorkade tomater
½ st squash
1 st röd paprika
2 st vitlöksklyftor
3 dl grädde
2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
2 msk köttfond
salt och peppar
olja och smör att steka i

pasta
parmesanost

Börja med att dela upp köttet i mindre bitar. Hacka den gula löken och bryn i olja och smör i en stekpanna tillsammans med squash och paprika i mindre bitar. Tillsätt köttet och låt få färg. Salta och peppra och pressa över vitlöksklyftorna. Häll över vinet, grädden och fonden och låt puttra i ca 20-30 min.

Det sista man gör är att dra korven ur skinnet och skära i mindre bitar, tillsätt till såsen och låt bli varmt. Servera med nykokt pasta och riv gärna parmesanost över.


lördag 17 november 2012

Fredagsmys med Cava och hummer


Hur mycket man än älskar sina barn så är stunden på kvällen när man fått dom i säng, satt sig i soffan med sin kära, riktigt efterlängtad och skön! Igår kväll var den dessutom lite extra efterlängtad och skön eftersom det stod riktiga smarriga saker och väntade på oss i köket. Hummer, kräftor och en flaska Cava!

Vi valde mellan en ljus Cava och en rosé. Efter att ha läst på så blev det såklart den ljusa som fick göra hummern sällskap. Jaume Serra Brut Nature heter flaskan, kommer såklart från Spanien, är en torr och ungdomlig Cava med smak av äpplen och grape. Cava framställs genom traditionell champagnemetod, vilket betyder att den andra jäsningen sker på flaska. Druvorna heter Parellada, Macabeo och Xarel-lo. Passar alltså perfekt istället för vanlig champagne på nyårsafton!

Alkoholhalt: 11,5%
Pris: 60 kr
Artikelnr: 7884
Passar som apertif eller till skaldjur och fisk.

Jag som egentligen inte är så himla förtjust i champagne tycker absolut att Cavan är en riktigt bra ersättare inför nyår. Inte så torr som en vanlig champagne och lite fruktigare smak. Passade alldeles utmärkt till hummern och kräftorna och sambon instämde :-)


Sponsrat av PrimeWine

fredag 16 november 2012

Min frukt - nytt mellanmål från Nestlé


Jag har blivit en Buzzador! Att vara en Buzzador innebär att man får testa produkter som ännu inte kommit ut på marknaden. Man ska berätta för sina vänner och andra om produkten, vad man tycker, dela ut prover och be andra berätta vad dom tycker osv.

Mitt första uppdrag blev att testa Nestlés nya fruktpure "Min frukt" som precis kommit. Finns i två smaker (äpple/banan/jordgubb och äpple/päron) och ligger i en smart liten "påse" med skruvkork. Det smarta med den här produkten är att barnet själv kan hålla i flaskan och trycka ut purén. Man kan även försluta påsen om den mot all förmodan inte skulle ta slut ;-) Första testet här hemma gick riktigt bra. Rasmus var först lite frågande till påsen, vad skulle han göra med den men efter att jag fick visat honom och även hjälpte honom att trycka ut purén så gick det riktigt bra, han är ju dock bara 10 månader så jag kan tänka mig att ett lite äldre barn kanske klarar av den bättre. Det blev ju lite söligt men det får man ta ;-) Får se hur det går med nästa påse, då kanske han klarar av det själv!


onsdag 14 november 2012

Min frukost idag - grön smoothie


Ja kör man enligt LCHF så ska man ju absolut inte dricka yoghurt till frukost och definitivt inte med banan i men.....jag kör ju inte LCHF fullt ut så för mig är det ok ;-) Ska väl säga att jag så gott som varje morgon äter äggröra med brieost och skinka så emellanåt är det gott med en smoothie tycker jag. Den här gången blev det en grön smoothie, har ju läst så mycket om att gröna grönsaker och frukter är nyttiga och något vi behöver. Jag mixade ihop det gröna jag hade hemma tillsammans med en banan och naturell yoghurt och det blev riktigt gott faktiskt. Kokade ett ägg till också så jag blev riktigt mätt!

Ingredienser ett stort glas
2½-3 dl yoghurt
½ avocado
1 st kiwi
en näve spenatblad
en gurkbit
1 st banan

Mixa alltihopa i en mixer och häll upp i ett stort glas.


Idag händer det nog inte allt för mycket tror jag, blir väl till att åka iväg och handla. Rasmus bestämde sig tidigt i morse (kl.04.30) att han inte skulle sova mer så Jonny gick upp med honom men jag fick sova vidare till kl.7 :-) Nu ligger Rasmus och sover igen, han måste ju vara jättetrött tycker man ju! Tiden springer verkligen iväg, ska snart börja jobba igen (1 feb) och pappa Jonny tar över här hemma. Det är med blandade känslor jag tänker på det, vill ju vara hemma med barnen men saknar umgänget med andra människor, tänk om man kunde få både och!

Lite bilder på mina härliga barn:

Rasmus älskar att leka i storasysters rum och för det mesta får han komma in ;-)


Lite bollekar i allrummet, brukar sluta i kaos men den här gången gick det bra ;-)


Hittade en cool jumpsuit på Lindex, hörlurar på huvan ;-)

Nej, låt mammas matlagningstidning vara!!

måndag 12 november 2012

Currykyckling i kokosmjölk


När helgen kommer då har man ju tid för lite "långkok" så i lördags slog jag till och gjorde currykyckling i kokosmjölk efter inspiration ifrån Remsans recept på currykyckling. Jag följde nästan hennes recept förutom att jag hade helt andra grönsaker i grytan, tog det jag hade hemma helt enkelt. Jag gör nästan alltid hel kyckling i ugn men den här kycklingen fick koka ca 1 timme i en gryta, sedan var det bara till att "dra av" köttet ifrån benen och lägga i den puttrande grytan. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 st hel kyckling, gärna  majskyckling
vatten så det täcker kycklingen
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 morötter i slantar
2 gula lökar
2 msk curry
2 msk finhackad färsk ingefära
en bukett broccoli
½ blomkålshuvud
1 st squash
2 burkar kokosmjölk
4 dl av kycklingbuljongen
olja tex kokosolja

Koka upp vattnet tillsammans med salt, vitpeppar, morötterna och en klyftad gul lök i en stor gryta. Lägg i kycklingen och låt koka ca 1 timme.

Fräs en hackad gul lök tillsammans med curry och ingefära i olja i en stekgryta. Tillsätt buketter av broccoli och blomkål och skivad squash, låt fräsa några minuter. Häll sedan över ca 4 dl av buljongen som blev av kycklingkoket och kokosmjölken. Låt koka tills grönsakerna är mjuka.

Dra loss köttet ifrån benen på kycklingen och skär i mindre strimlor. Lägg i köttet tillsammans med morötterna från grytan till resten av grönsakerna. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Den här grytan blev riktigt god, alla i familjen gillade den. Barnen och Jonny fick ris och mangochutney till, jag nöjde mig med lite grönsallat ;-)


fredag 9 november 2012

Kycklingbullar i kokosmjölksgryta

Jaaaa, fredagen är här igen! Ja, jag är ju föräldraledig men längtar ändå till fredagen och helgen då hela familjen blir ledig. Idag ska vi dock ha barnvakt. Jag och Jonny ska iväg på tjänsteårsfest på Volvo. Jonny har varit anställd på Volvo i 25 år och då blir man bjuden på denna stooora tillställning som i år hålls på Svenska mässan. Det ska bli fin middag och underhållning, spännande värre ;-)

kycklingbullar

Och lite mat då.....jag tror faktiskt aldrig jag använt mig av kycklingfärs förut men när jag hittade "röd" prislapp på några paket häromdagen så slog jag till ;-) Vad göra med denna färs nu då? Jag googlade lite och kom in på Picki´s blogg och hittade hennes recept på "låtsasfrikadeller". Blev inspirerad och fick tillslut ihop min egen rätt som jag helt enkelt kallar kycklingbullar i kokosmjölksgryta :-) Eftersom jag skulle ha kokosmjölk i grytan så ville jag ju göra bullarna lite thaiinspirerat så dom smaksattes helt enkelt med chili, ingefära, curry och vitlök. I själva grytan så slängde jag ner dom grönsakerna jag hade hemma, inte så viktigt vilka utan ta det du har hemma.

Ingredienser kycklingbullar:
800 g kycklingfärs
1 röd chili
2 st vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära eller 1 tsk torkad
1 msk Santa Maria´s Mango curry krydda, går förstås bra med bara curry också
kokosolja

Hacka chilin och ingefäran och pressa vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienserna och forma till små bullar. Smeten är mycket kletig så det är svårt att forma bullarna, räcker egentligen med att klicka ut dom i stekpannan. Stek sedan bullarna i kokosoja eller annan olja så dom får fin färg på båda sidor, lägg åt sidan.

Ingredienser gryta:
2 burkar kokosmjölk
1 röd paprika
½ stor squash
2 st morötter
brysselkål, ca 10 st halverade
ett gäng med sockerärtor
1-2 tsk röd currypasta
1 tsk soja
1 tsk oystersås (kan uteslutas)
salt
kokosolja eller annan olja att steka i

Dela upp alla grönsaker i mindre bitar. Fräs i en gryta i oljan tillsammans med currypastan några minuter. Tillsätt kokosmjölken, sojan och oystersåsen, låt koka upp. Salta och smaka av.

Lägg i kycklingbullarna och låt dom bli varma och genomkokta. Avsluta med att lägga i sockerärtorna och blanda runt. Servera med ris eller som jag gjorde, blomkålsris. Gott, gott :-)

kokosmjölksgryta


torsdag 8 november 2012

Supergoda nyttiga kokosbollar



Nu har jag hittat det ultimata receptet på nyttiga kokosbollar! Har exprimenterat lite för att få fram en smak som funkar för mig. Jag har använt mig av samma recept som tidigare men lagt till lakritspulver (ÄLSKAR LAKRITS!), gojibär och tranbär. Tog även bort plommonen från förra receptet, dom behövdes inte tyckte jag ;-)


Ingredienser till ca 13-15 st 
1 dl cashewnötter eller andra nötter tex paranötter
1 dl mandlar
2 dl dadlar
1 dl kokosflingor
½ dl kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk lakritspulver
en nypa flingsalt
2 msk kokosfett (eller smör)
½ dl gojibär
½ dl tranbär
några matskedar vatten
kokosflingor att rulla i

Börja med att köra nötterna i en matberedare några varv, tillsätt sedan dadlar, några i taget. Hacka gojibär och tranbär med en kniv och tillsätt till matberedaren. Tillsätt sedan kokosflingor, kakao, vaniljpulver,lakritspulver flingsalt, kokosfett och lite vatten och kör tills det blir en kletig deg. Rulla golfbolls stora bullar och rulla i kokosflingor.

Dessa bollar är verkligen i min smak, perfekta till kaffet. Dessutom får jag behålla dom själva också för dottern gillar dom inte, är väl bristen på socker antar jag ;-)

onsdag 7 november 2012

Sådana här paket gör mig glad!



Det dimper ju ner rätt så mycket produkter i brevlådan när man är matbloggare som ni säkert vet. Dom flesta är riktigt bra produkter men ibland blir man lite extra glad över innehållet i paketen! Efter att tidigare ha skrivit om vinet Villa Marina Rosso Conero 2009 så fick jag hem ett paket ifrån själva ägaren till vingården som gör vinet. Han skickade inte bara med sitt vin utan även en stor Pecorinoost, en flaska olivolja och ett paket fin pasta, alltihopa ifrån samma region som vinet, dvs Marcheregionen.




Jag som älskar Italien och de flesta av deras delikatesser blev ju förstås jätteglad. Osten har vi redan börjat smaska på och den var jättegod (såklart!). Pastan ska vi tillaga någon dag i helgen, eftersom jag har dragit ner på kolhydrat intaget sedan några veckor tillbaka så får jag äta den med andakt ;-) Måste ju testa den såklart!
Ska bli spännande att testa denna olivolja.

Och vinet då, ja, som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är detta vinet lättdrucket och det har en fin ton av bär och örter, lite kryddigt med kaffe och choklad i eftersmaken. Importören heter Tryffelsvinet, rätt kul namn eller ;-)

Antichi Poderi del Conero är namnet på vingården som gör vinet!




tisdag 6 november 2012

Ännu en god öl från Innis & Gunn

Jag har tidigare testat två ölsorter ifrån Innis & Gunn och det är alltid lika spännande att öppna flaskan, vad ska det smaka denna gång? Förra gången jag testade var det en öl med smak av whiskey, inte riktigt min smak eftersom jag inte gillar whiskey men min sambo tyckte den var supergod. Denna gången så har dom gjort en ekfatslagrad porter smaksatt med rostat vete, karamellmalt, choklad och melass.

"Innis & Gunn Winter Treacle Porter har lagrats 39 dagar på ek. Detta i kombination med den mustiga porterkaraktären gör att ölet passar perfekt i mörka och kalla höst och vinterkvällar"

Ja, vi är verkligen beredda att hålla med. Mycket mustiga smaker, riktigt höstig och t.o.m julig tycker jag. Jättegod!

Artikelnummer:11603-03
Pris: 26,90 kr
Alkoholhalt: 7,4%



fredag 2 november 2012

Mysfrukost och Naturhistoriska museet


Det är allt lite mysigt med dom lite mörka morgnarna vi har nu på hösten. Härligt att kunna tända lite ljus och göra sig en god kopp kaffe och äta en mysig frukost ihop med barnen. Min favoritfrukost just nu är äggröra, någon god skinka, brieost och oliver, fast idag blev det en smoothie med bär och yoghurt, gott det med förstås :-)

Lite svårt att få bra kort inne i dunklet på museet men blåvalen är längst upp till vänster ;-)
Storasyster Isabella har ju höstlov nu så då får man ju se till att hitta på lite grejer för att hon inte ska bli alltför uttråkad av att vara hemma med mamma och lillebror ;-) så igår tog vi med oss mormor och morfar och åkte till Naturhistoriska museet som ligger här i Göteborg, närmare bestämt i Slottskogen. Museet består av en massa uppstoppade djur, allt ifrån fåglar och fiskar till en gigantiskt stor elefant. Förutom den stora elefanten så är nog den stora blåvalen museets stora attraktion. Malmska valen, som den kallas har en lång historia och på museets hemsida kan man bland annat läsa det här:

"Den 29 oktober 1865 simmade en ung blåval för nära land och fastnade på ett skär inne i Askimsviken söder om Göteborg. Den väldiga valen som var mer än 16 meter lång och vägde 25 ton, kämpade för att komma loss. Folk från trakten rodde ut till valen och dödade den med gevär och pikar. Idag skulle man säkert försökt hjälpa den stackars valen att komma loss istället. Direktör James Dickson köpte valen och A.W Malm som arbetade vid Göteborgs museum fick ta hand om valkroppen".

Ja, den är väldigt stor, när jag var liten så kommer jag ihåg att jag tyckte den var gigantisk men det är ju faktiskt bara en ungval, en stor blåval kan ju bli upp till 30 meter!!

Idag blir det storhandling för oss. Vad det blir för middag har jag ingen aning om ännu, känner för något enkelt, kanske en kycklingsallad, eller varför inte en Ceasarsallad! Vad äter ni andra ikväll??


Tips på bra matlagningstidningar!


Vad har du för favoritmatlagningstidning? Själv har jag två favoriter som alltid får följa med mig hem när jag handlar, dels Elle Mat & Vin men även Lantliv Mat & Vin. Två tidningar med fina bilder, härliga recept med det "lilla extra". Har sett att Jamie Oliver har en egen tidning också men den har aldrig fått följa med hem än så länge, den var alldeles för dyr tycker jag, kommer inte ihåg exakt hur mycket men tror det var runt 100 kr för en tidning.

Såg även att Tidningskungen har en avdelning som heter Mat & Vin där det fanns en hel del intressanta mattidningar som man kan prenumerera på. Det finns både svenska, engelska, franska och italienska tidningar. Naturligtvis fanns ju Allt om Mat som väl ändå måste vara vår populäraste matlagningstidning men jag såg massa andra som jag tyckte verkade intressanta som tex en som heter Sale e Pepe, tyvärr var den på italienska och det språket behärskar jag inte (ännu) så jag får nog hoppa över den ;-) För er som gillar att baka så finns det också en hel del baktidningar. Såg dessutom att Ernst är på G med en egen tidning, släpps 20 november ;-)

Har ni några sköna tips på bra matlagningstidningar så tar jag gärna emot dom, alltid kul att bläddra i nya tidningar för inspiration!!

Sponsrat inlägg