söndag 30 september 2012

Och så blev det äntligen hummer igen!


Att sätta tänderna i den första hummern för säsongen är alltid lika härligt och gott! I lördags kom Jonny hem med 5 st humrar, varav vi åt två av dom på kvällen. Ja, ni förstår ju hur gott det var :-) Älskar alla sorters skaldjur men hummer är ju förstås något extra, helst när man fångat den själv också.....ja, inte jag förstås men min sambo iallafall ;-) Till hummern öppnade vi en flaska Prosecco, passade alldeles utmärkt förstås. Dom andra humrarna åkte in i frysen för att säkra nyårsaftonens hummersoppa :-)


torsdag 27 september 2012

Kycklingryta med allt plus lite till


Usch, usch, usch, detta usla höstväder, regn hela tiden tycker jag. Nej, jag vill ha lite sköna soldagar med långa promenader. Nej, idag blev det storhandling istället för promenad. Gjorde massa "fynd" i kötthyllan! Gick runt och kollade efter "kort datum" märkning och hittade massor med fina saker. Vad gör det att köttet går ut i morgon, jag slänger ju det i frysen iallafall! Det blev hel majskyckling, kycklingfiléer, hel fläskkarré, strimlat griskött, fläskinnerfilé och några supergoda grillbitar av Anguskött som vi tänkte grilla till helgen, återkommer om dom. Kollar ni också efter kort datum märkningen???

Jag gjorde en så himla god kycklinggryta igår. Tog i lite av varje, det jag hade hemma helt enkelt, det är mycket man kan utesluta här om man inte har det hemma men det är också blandningen av alla ingredienser som blir så himla gott....och nyttigt! Jag använde mig av min gjutjärnsgryta, alltid extra kul att laga mat i den, vet inte varför, kanske för att den är snygg ;-) Jag fick ugnslagad pumpa och körsbärstomater till medan de andra ville ha pasta.



Ingredienser
1 kg kycklinglårfiléer
3 st scharlottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 st chili
2 st paprikor
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 burk kidneybönor
3 st salladslökar
några kvistar färsk oregano
1 tsk torkad timjan
en bunt färsk basilika
salt och peppar
smör

Börja med att dela kycklingen i mindre bitar. Hacka sedan scharlottenlöken, chilin och paprikan. Skiva salladslökarna och häll av bönorna. Hacka oreganon.

Smält smöret i grytan. Fräs kycklingbitarna, några i taget. Salta och peppra. Ta sedan upp dom och lägg åt sidan. Häll i en klick smör till och fräs lök och chili. Tillsätt paprikan efter någon minut. Lägg i kycklingen igen.

Häll på de krossade tomaterna, creme fraiche och grädde. Pressa i vitlöksklyftorna.

Häll i de avsköljda bönorna tillsammans med salladslöken, oregano och timjan. Låt stå och småputtra en stund, avsluta med att hacka ner lite färsk basilika. Njut!!

Körsbärstomaterna blir så söta och goda när man kör dom i ugnen!

tisdag 25 september 2012

Mighty Leaf Saloon Teapot


Te är något som jag borde börja dricka mer av, det är ju så gott nu när kylan kommer att värma sig med en kopp te framför tv:n eller brasan på kvällen. Det är nog bättre med te än kaffe för mig också för i te känner jag inte att jag behöver något socker, fast honung är ju himla gott att ha i förstås ;-)


Jag fick en fin och praktiskt tekanna från Mighty Leaf hemskickad häromdagen tillsammans med några tepåsar i två olika smaker. Det fiffiga med denna tekanna var att man inte behövde kladda med tepåsen efter den dragit sig i kannan utan man drog bara upp den genom locket så stannade den där (se bilden). De två teér som jag fick provsmaka på var:

Rainforest Maté, ett kryddigt och fruktigt te framställt av energigivande yerba maté, lakrits, stjärnanis, nypon, äpple och ananas, rikt på mineraler, vitaminer och antioxidanter, perfekt nu på hösten. Rainforest kan tydligen lindra huvudvärk och trötthet, perfekt!

Organic Breakfast, ett kraftigt och ekologiskt odlat te gjord på en blandning av svart te från Sri Lanka, Darjeeling och Assam. Organic Breakfast har en rund och kraftfull smak, helt utan bitterhet.


Jag har testat båda teérna och tyckte dom var himla goda, dom ska få värma mig nu i några kvällar framöver :-) och tekannan kommer jag definitivt få användning av!




måndag 24 september 2012

Då var det dags för hummer igen!

Ja, klockan 7 i morse gick starten för årets hummerpremiär och givetvis var Jonny (min sambo) och hans kompis på plats ute på havet för att slänga i hummertinorna. På onsdag blir det första draget och då hoppas vi givetvis på mååååånga hummrar :-) Så här såg det ut förra året:

 

För övrigt så har helgen bestått av städning av växthuset. Med fukten så kommer också möglet i växthuset och många av tomatplantorna hade fått rejält med mögel på vissa blad och frukter så dom åkte ut. Sitter det kvar tomater på plantorna som ännu inte är klara så är det bara till att klippa av hela klasen och lägga ljust i tex ett fönster så kommer dom mogna fint ändå.

Det ser lite tomt ut, inte många plantor kvar nu.

Dom här fick stå kvar så dom får en chans att mogna.
Isabella hade en kompis här igår och då fick dom baka kokosbollar, kletigt och roligt förstås ;-)

Kletigt värre ;-)

Belöningen!

Rasmus tränade armhävningar, det ska börjas i tid ;-)


Vi har ju givetvis ätit god mat också men dom receptet kommer senare. Nej, nu tar vi tag i denna dagen genom att dra fram dammsugaren, kul va?! Ha en go vecka på er!


söndag 23 september 2012

Testar kolakräm från Gåshaga gourmet


Jag är inte den som backar för att testa nya godsaker, speciellt inte när dom kommer hem i brevlådan ;-) Den här gången kom det hem en burk med smörkolakräm ifrån Gåshaga gourmet. Carabreizh är en fransk handgjord kolakräm gjord på naturliga ingredienser såsom saltat smör, grädde och socker, inga tillsatser, färgämnen eller konserveringsmedel. Perfa! I Sverige kommer Carabreizh finnas i tre olika smaker: saltat smör (den jag provat), med mörk choklad och med hasselnötter.

Ja, vad smakade den då? Ja, vad tror ni, kan ju bara bli gott eller hur ;-) Jag tog en sked direkt ur burken (aja baja) och den smakade precis som en kolakräm ska göra, kan tänka mig att den blir fantastisk på tex vaniljglass.

Vad jag kan se så finns krämen att köpa tex hos Ninas mat där man för övrigt hittar massor med andra smaskiga grejer som tex lakrits i olika former!

torsdag 20 september 2012

Kanelkyckling


Jag är ju verkligen en "sucker" för matlagningsprogram, ser nästan allihopa tror jag. Blev lite förvånad när jag insåg att jag faktiskt hade missat "Nya Landgång" på SVT....! Tur då att man kan gå in och kika på avsnitten i efterhand :-) Tror det var i avsnitt tre som de var i Fjällbacka (visst är det vackert här på Västkusten!!) och spelade in och gjorde denna goda kanelkyckling. Programledaren Anne Lundberg följde med "filmkocken" Samantha Larsen när hon lagade mat till alla skådisar. Hon gjorde mycket gott men den rätten som jag kände att jag absolut ville testa att laga var just denna kanelkyckling, tydligen vida känd inom svenska filmvärlden :-) Det ska vara mycket vitlök och chili i denna rätt men gillar man inte allt för starkt så kanske man ska dra ner lite på chilin.

Ingredienser 4-6 personer
1 kg kycklinglårfilé
1 dl sultanrussin
1 dl pinjenötter (jag körde solrosfrön, gick också bra)
3 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
salt och peppar
 
Marinad
1 dl citronsaft
1 dl olivolja
3 tsk kanel
4 st röda chili
6 st vitlöksklyftor

Mixa ihop allt till marinaden med en stavmixer eller hacka chilin och vitlöken fint och blanda med övriga ingredienser. Marinera kycklingen i marinaden i plastpåse minst en timme.

Dra av överflödig marinad från kycklingen (så gott det går) och spara ihop med marinaden som är kvar i påsen. (Pressa ut marinaden från påsen i en skål) Blanda ihop marinaden med russinen och pinjenötterna.

Salta och peppra kycklingbitarna och bryn i en stekpanna, lägg över i en ugnsform. Häll marinaden i stekpannan och stek på någon minut, tillsätt grädden, låt såsen tjockna lite, salta och peppra, tillsätt lite cayennpeppar och häll sedan över kycklingen.

In i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.

Den här rätten blev mycket smakrik. Mycket smak från kanelen förstås och lagom hetta eftersom jag inte hade så stark chili. Jag serverade kycklingen till ugnsrostade grönsaker.


måndag 17 september 2012

Lax i ugn med broccolimos


Ja, då var helgen över igen för denna gången. Vi hade en relativt lugn helg, den som hade mycket att göra var våran dotter Isabella som hade kalas att gå på både lördag och söndag. Mycket körande fram och tillbaka förstås men jätteskoj för henne :-)

Matlagningen har varit relativt lättlagad mat, inga långa grytkok här inte, nej, den tiden kommer ju snart men jag vill behålla sommarkänslan lite till så vi har både grillat och ätit fisk med mycket grönsaker till.

Bland annat så gjorde jag en god laxrätt med broccolimos, ja, ni hörde rätt, broccolimos :-) Försöker dra ner lite på kolhydraterna men man vill ju ändå ha något tillbehör till fisken, köttet eller vad det nu är man äter och då funkar tex ett broccolimos jättebra. Hittade receptet hos Åse som har bloggen 56 kilo.se. Där kan man för övrigt hitta jättmycket LCHF recept om man vill äta sådant.


Både laxen och broccolimoset blev superbra och detta moset kommer absolut att hamna flera gånger på vårat matbord :-)

Ingredienser lax:
1 kg lax
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
ca 1 dl philadelphiaost
2 msk hummerfond (jag använde egengjord hummerfond)
salt och peppar
3 st salladslökar
ett gäng körsbärstomater

Sätt ugnen på 200 grader. Dela laxen i mindre portionsbitar, salta och peppra och lägg i en ugnsform.

Lägg övriga ingredienser i en kastrull (förutom grönsakerna) och koka upp.

Skiva salladslökarna och strö över laxen. Dela körsbärstomaterna på mitten och fördela även dessa över laxen. Häll över såsen och ställ in formen i ugnen ca 30 minuter.

Ingredienser broccolimos:
1 st broccolihuvud
en skvätt grädde
lite smör
en klick philadelphiaost
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar

Dela upp broccolin i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten tills dom blir mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av. Lägg i grädde, smör, philadelphiaost och en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra och mixa med en stavmixer till lagom konsistens. Ta hellre lite mindre grädde från början så moset inte blir för löst.


I väntan på kalas så får man måla ;-)

Rasmus med sin gåstol på altanen.

Mammas gullplutt :-)

söndag 16 september 2012

Chokladpannacotta med Stevia strö


Jag måste ha mina två koppar kaffe per dag och eftersom jag även måste ha mjölk och socker i kaffet för att jag ska tycka det är gott så har jag allt eftersom dragit ner på sockret i kaffet. Jag har gått från 3 tsk! till nuvarande 1 tsk. Jag känner att jag vill ha bort det helt men har verkligen provat att dricka kaffet utan socker och det går verkligen inte, det blir ju inte gott! Men så hittade jag något på Ica som heter "Ica Stevia strö"* (fanns även i tablettform) och insåg att detta kan jag ju ha istället för socker i mitt kaffe. Jag köpte en påse (nej, den var inte billig) och testade och det gick faktiskt jättebra :-) Riktigt gott!

När vi igår kväll ville ha något gott till tv:n så kom jag på att jag skulle ju kunna testa mitt nya strösocker i någon efterrätt. Chokladsugna som vi var så fick det bli en chokladpannacotta. Så här gjorde jag:

Ingredienser 4 glas
3 dl grädde
2 gelatinblad
1 vaniljstång
knappt en halv deciliter Ica Stevia strö
100 g mörk choklad (hur mörk bestämmer du själv, men ju mörkare destå nyttigare ;-)

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Snitta sedan vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull ihop med grädden och stevia. Låt koka upp samtidigt som du rör runt. Sänk värmen och låt stå någon minut, rör samtidigt så det inte fastnar i botten.

Dela chokladen i mindre bitar och lägg i grädden, rör tills allt har smält.

Krama ur gelatinbladen och tillsätt till krämen, rör runt. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp i några timmar innan servering.

Servera med bär, vi valde blåbär ur frysen.

Oj, detta blev verkligen gott och krämigt. Inte för sött utan alldeles lagom. Blåbären till var jättegott, funkar förstås också bra med tex hallon. Testa detta recept, lättlagat och gott!



*Stevia är ett sötningsmedel från växtriket som bara innehåller naturliga råvaror. Eftersom den inte innehåller några blodsockerhöjande kolhydrater är det en bra produkt för diabetiker. Erytritol är en sockeralkohol som inte höjer blodsockret. (Fakta ifrån Ica.se) Vill du läsa mer om Stevia så kika in här.

torsdag 13 september 2012

Ja då har man testat Kesoplättar oxå :-)


Jag surfade runt på nätet häromdagen för att leta lite hälsosamma frukostalternativ. Jag brukar för det mesta göra en smoothie till frukost bestående av yoghurt, en skvätt juice, frysta bär, kanske någon färsk frukt och en banan. Jättegott men jag vill ha lite variation. Hos Åse som har bloggen 56 kilo, ett gott liv så hittade jag massor med frukostförslag bland annat dessa kesoplättar. Tydligen så är dessa plättar väldigt populära bland LCHF anhängarna så jag var ju förstås tvungen att testa ;-)
 
Jag valde att göra en "varm macka" av det hela, dvs jag la ost, skinka och tomat emellan plättarna.

Ingredienser till 3 plättar
1 ägg
125 g keso
0,75 msk fibershusk
en nypa salt
smör eller kokosfett till stekningen

Mixa ihop ägget med keson, fiberhusken och saltet. Smält fettet i en stekpanna och klicka ut smeten till tre plättar. Stek på medelvärme ca 4 min på varje sida, plättarna ska få fin färg. Vänd några gånger. Ska du göra som jag och lägga pålägg emellan så lägger du ost, skinka och tomat på två av plättarna när dom ligger kvar i pannan, låt ligga kvar en stund så osten smälter, jag kletade också på lite dijonsenap. Lägg upp allt på en tallrik, toppa med den "tomma" plätten.


Hur smakade det då? Själva plättarna smakade precis som sina ingredienser dvs ägg och keso, så gillar man ägg och keso så blir dom ju goda. Skulle nog inte vilja äta dom som dom är utan jag vill ha något till, tex mitt pålägg, går ju förstås att variera i det oändliga, lite bär och grädde. För mig blir det nog lite brieost till imorgon!

Lille Rasmus fick inga plättar till frukost utan han får sin gröt som han verkligen älskar. Han är ju såpass liten så han kan inte äta själv men när gröten tar slut brukar jag ge honom skeden och den åker ju förstås rätt in i munnen och han blir jätteglad och sysselsätter sig en stund medans jag plockar bort frukosten :-)

onsdag 12 september 2012

Fläskfilégryta med kantareller och soltorkad tomat


Idag har vi varit iväg till leksaksaffären för att köpa hela tre stycken presenter. Isabella ska på två olika kalas i helgen som kommer och nästa helg är det ytterligare ett kalas. Pust! Inte lätt att köpa presenter till andras barn tycker jag. Man får helt enkelt gå efter vad ens eget barn tycker om. Som tur var så var Isabella med mig och handlade så hon fick bestämma ;-) Fick också handlat mat, köpte på mig en hel del produkter som passar bra när man vill dra ner på kolhydraterna vilket jag har börjat göra. Det åkte ner diverse godsaker som goda ostar, keso, makrill i tomatsås, kokosfett, sötpotatis, broccoli, blomkål mm mm. Gjorde ett gott mos av broccolin idag som jag återkommer till senare.

Nu till maten jag gjorde häromdagen, en fläskfilégryta med kantareller och soltorkade tomater. Grytan blev riktigt smakrik och krämig!

Ingredienser
2 st fläskfiléer
3 st salladslökar
ca 5 st soltorkade tomater
ett gäng med kantareller
2 msk tomatpuré
3 dl köttfond (jag använde egengjord)
3 dl matlagningsgrädde
1 pkt creme fraiche
1 st vitlöksklyfta
smör att steka i
salt och peppar

Stek kantarellerna i en separat stekpanna. Putsa och skiva fläskfilén. Bryn i smör i en stekpanna så den får fin färg, salta och peppra. Lägg åt sidan.

Skiva salladslökarna och dom soltorkade tomaterna och stek i stekpannan.

Tillsätt tomatpuré, fonden, grädde, creme fraiche. Pressa i vitlöksklyftan. Lägg tillbaka köttet och låt småputtra i ca 10 min.

Servera med ris och en sallad.


söndag 9 september 2012

Rödbetor på längden och på tvären :)


Ja, nu äts det verkligen mycket rödbetor här hemma. Jag älskar rödbetor, sambon inte lika förtjust...men han äter för det mesta ändå :-) Jag odlar ju mina egna rödbetor (såklart!) och för er som inte har testat detta...gör det nästa år, det är inte svårt, jag lovar. Man sår i maj någon gång, när sedan plantorna kommit upp så får man glesa ut litegrann så alla får plats. Sedan är det bara till att vänta.....

Jag odlar i år tre sorters rödbetor, en randig som heter Chioggia som tyvärr bleks när den tillagas men som är så vacker rå. En avlång sort som heter Forono och en mörkröd rund sort som heter Moneta.

Jag brukar för det mesta bara koka mina rödbetor, med skal och lite  av blasten kvar. När dom är mjuka så sköljer jag av dom i kallt vatten samtidigt som jag drar av skalet, busenkelt! Ner i kastrullen igen tillsammans med lite smör och flingsalt. Enkelt och mycket gott!

Ett annat sätt att tillaga dom är att slänga in dom i ugnen, bara lite olivolja över, salt och peppar och gärna lite färsk timjan. Kör tills dom är mjuka, tar ca 35 min (om du delat dom innan). Blir söta och mjuka, sååå gott!

Vad kan jag mer göra med mina rödbetor, tips på recept mottages gärna :-)

Några rödbetsplantor i juni, vackra blad som lyser upp hela grönsakslandet.




lördag 8 september 2012

Nya bloggvänner från matbloggsträffen i Göteborg


Lite "smakövningar".
Som jag berättade tidigare så var jag på matbloggsträff i torsdags. Vi var mitt i stan, i kommunikationsbyrån Truth´s lokaler, jättefint, högst upp, åttonde våningen med utsikt över stan. Vi var ca 50 st personer som kom, dom flesta matbloggare (tror jag).

Det hela inleddes med lite mingel sedan var det workshop där vi pratade om hur man tjänar pengar på sin blogg (inte helt lätt kom vi fram till), Anders Öhman som har bloggen Öhmans mat & vin pratade om smaker, hur man beskriver hur maten smakar i sin blogg, viktigt var att man inte bara skriver att något är gott, utan beskriver smaken, hm, där har jag nog en del att lära ;-) Det pratades också kött, Meat the world var på plats och vi fick också smaka på deras otroligt goda Pata Negra racks.
Anders Öhman var himla kul att lyssna på!


Sedan var det middag med tidigare nämda Pata Negra racks och diverse andra godsaker som soltorkade tomater, korvar, sallad mm. Vi fick smaka på rosévin ifrån S:t Tropez till maten, mycket goda. Det hela avslutades med en välfylld goodiebag ;-) Som sagt var en jättetrevlig tillställning, hoppas det blir fler sådana här!!

Mat på G!


I bakgrunden syns dom goda Pata Negra racksen.


Vin från S:t Tropez

 
Några välkända ansikten fanns på plats bland annat Katja med bloggen Kaffekokarkokboken. Nytt ansikte för mig var Elsa med bloggen Lilla Kråkans skafferi. Mitt emot dessa båda tjejer sitter Lisa som jag tyvärr inte fick något foto på men hon var också bloggare och skriver på bloggen Lisas godbitar.

Annika med bloggen Smaskens och Christopher, grundaren av Matbloggspriset.

fredag 7 september 2012

Hemmagjord tomatketchup

hemmagjord ketchup

Man måste inte odla egna tomater för att göra egen hemgjord ketchup, nej, passa på nu när tomaterna är som godast och köp på dig ett gäng i affären, svenska då förstås, inte några från Holland och gärna körsbärstomater.

tomater

Denna omgången ketchup gjorde jag med en blandning av olika tomater, både gula, röda och bruna, tog helt enkelt dom som var mogna. Ja, hur smakar det då? Lika söt som vanlig köpeketchup men med en mycket behagligare och djupare sötma och mycket mycket godare förstås ;-)

Ingredienser
1 kg blandade tomater
3 msk råsocker
3 msk vitvinsvinäger
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk worcestersås
salt och peppar

Hacka den gula och vita löken. Dela tomaterna i mindre bitar. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt småputtra ca 20 min. Mixa såsen i matberedare eller med en mixerstav.

Häll upp i en ren glasburk.

hemmagjord tomatketchup