lördag 28 juli 2012

En sådan kämparinsats måste belönas!


Har haft alla mina fröpåsar stående i en kruka, tätt ihop, i växthuset. Någon gång har det tydligen kommit i vatten, antagligen vid någon vattning. Resultatet ser ni här! Det behövs ingen jord för att fröerna ska gro, det kan vi konstatera här :-) (Behöver jag säga att de flesta fröpåsarna var helt förstörda i botten?) Ja, har den här squashen kämpat sig upp ur en stängd fröpåse så måste den ju få komma ner i jorden även om den inte kommer hinna ge några frukter, eller så gör den det! Vi får se ;-)

fredag 27 juli 2012

Att torka oregano

torka oregano
Häng buketten upp och ner på i köket!

Nu när oreganon blommar så är det perfekt att plocka en del för torkning. Det är nämligen ingen nackdel att ha med blommorna, dom smakar nämligen också gott! Jag brukar göra så att jag plockar ihop en bukett, hänger den upp och ner på någonstans i köket, tex i gardinstången. Där får den hänga i ett par veckor tills den torkat helt. Sedan är det bara till att lägga hela buketten i en vanlig fryspåse. När du sedan ska använda oreganon så öppnar man påsen och trycker lätt så faller det ut som man behöver :-) Oregano är ju en av få kryddor som faktiskt smakar bättre torkad än färsk. Den sprider sig också som ogräs i trädgården så det finns alltid massor hos mig ;-) Så har du inte oregano i trädgården så köp en planta eller så några frö så har du oregano i överflöd sedan!

torkad oregano
Efter oreganon torkat färdig lägger man den i en påse. Bara att trycka på påsen så kommer det ut som man behöver!

torsdag 26 juli 2012

Härliga dagar på havet!


Det har varit riktigt dålig uppdatering på bloggen men....det är ju semester :-) Vi grillar så gott som varje dag och de två sista dagarna har vi spenderat ute på havet, grillat även där faktiskt ;-). Nu blir det några dagar hemmavid, måste handla, planera och packa eftersom vi ska iväg en vecka. Har hyrt en stuga på en liten ö här i Göteborgs södra skärgård som heter Knarrholmen. Ska bli jätteskönt att komma iväg litegrann, nu hoppas vi bara på gott väder! Bjuder på lite bilder ifrån våra dagar på havet:

Rasmus trivs på klipporna!

Isabella är definitivt ingen badkruka, hon badar HELA tiden!

Lite krabbfiske blir det ju förstås :-)


Brukar ju inte lägga ut bilder på mig själv särskilt ofta men här kommer en iallafall ;-)

Det första jag gjorde idag när vi kom hem var att gå direkt till hallonbusken och plocka mig en handfull, mums, så gott med allt som går att plocka i trädgården just nu.
Vad hittar ni andra på under semestern??

måndag 23 juli 2012

Vårat årliga besök på Marstrand

Färjan över till Marstrand.
Minst en gång om året och då självklart på sommaren så åker vi till Marstrand, antingen med egen båt eller som denna gången med bilen. För er som inte vet vad Marstrand är så kika in här. Vi hade ett perfekt Marstrandsväder, dvs lagom varmt för att promenera runt ön. Hade vi velat bada så hade det varit för kallt men man kan inte få allt, iallafall inte denna sommaren ;-) Det som Marstrand är mest känt för är nog Carlstens fästning där Lasse-Maja satt men ön är också känd för sitt fina bageri Bergs konditori som ligger längs med hamnpromenaden. Här var vi förstås tvungna och köpa några bullar :-)
Isabella ville bada men det var lite väl kallt så hon doppade bara fötterna ;-)

Bergs konditori.

Vi valde precis som förra året att äta på Restaurang Maritime. Här tycker dom inte det är jobbigt om man kommer med barn och barnvagn och barnen får till och med en glass efter maten! Vi valde allihopa att äta hamburgaren med dom goda klyftpotatisarna till. Innan maten kom in så fick vi in en korg med olika bröd, tapenade och smör, precis som det ska vara tycker jag!
En del av brödkorgen.

Hamburgare med klyftpotatis, mycket gott!

Isabella fick glass efter maten av restaurangen.

Restaurang Maritime, finns också hotell i samma hus.

Det pågick (som det oftast gör på Marstrand) seglingstävlingar samtidigt som vi var på plats så dom kikade vi givetvis lite på. Efter lite shopping, segling och god mat så var det dags att åka hem igen. Helnöjda med dagen! Här följer en bildkavalkad, håll till godo ;-)

Det är allt som oftast seglingstävlingar på Marstrand.


Det finns lite olika badplatser runt ön men det härligaste är ändå klippbaden!

Fina hus på hela ön!
Det här huset var så himla gulligt så jag var tvungen att ta kort på det :-)

Marstrand har landets största gästhamn, här syns en del av den.


Rasmus var trött efter en heldag på Marstrand :-)

Färjan tillbaka till fastlandet.

Carlstens fästning i skymningen.

lördag 21 juli 2012

Nu är snart rötmånaden här!


Ja, nu är snart rötmånaden här! Tydligen så infaller rötmånaden när solen står i lejonets tecken vilket den gör den 23 juli och håller sig ända till slutet av augusti. Anledningen till varför maten så lätt förstörs är att det är en varm och fuktig period......kanske inte denna sommaren eller? ;-)

Jag och mitt lilla kylskåp var faktiskt med i Expressen/GT häromdagen, både i tidningen och på webben där jag blev intervjuad om just  rötmånaden :-) Fotografen som var här tog lite olika bilder på både mig och barnen men tydligen så var det mitt nystädade kylskåp som var bäst eftersom bara den bilden kom med ;-)

Hur gör ni andra, tänker ni något särskilt på mathygienen under rötmånaden?? Precis som det står i artikeln så märker jag mest av rötmånaden genom att dom ettriga "bananflugorna" kommer och sätter sig på mina tomater. Ett bra tips mot just bananflugor kommer här: blanda i en liten skål 1 dl vatten, 1 dl ättika, några droppar diskmedel och 1 msk honung. Flugorna dras till skålen och drunknar!

torsdag 19 juli 2012

Indisk curry med kyckling


En av mina favoritkokböcker är "Under valnötsträdet" med Anna Bergenström. Just i denna boken hittade jag en supergod curry med inspiration ifrån Indien. Det som är så bra med denna curryn är att man börjar med att göra själva basen, såsen, och sedan kan man välja om man vill ha grönsaker, kyckling, nötkött eller lamm i den. Jag valde faktiskt både grönsaker och kyckling, blev jättegott!

Ingredienser ca 6-8 port
5 msk rapsolja
2 gula finhackade lökar
4 st finhackade vitlökar
3 msk färsk riven ingefära
½ tsk mald gurkmeja
½ tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
½-1 tsk garam masala
1/4 tsk cayennepeppar (ta mer om du vill ha starkare)
5 dl vatten
5 st finhackade tomater
1 msk honung
5 dl matlagningsgrädde
2 st squash
några färska champinjoner
suger snaps eller socker ärtor
2 pkt färska kycklingdelar

Värm oljan i en stor gryta, fräs den gula löken sakta i ca 10 min. Lägg sedan i vitlöken och ingefäran och fräs ett par minuter. Lägg sedan i alla övriga kryddor och låt fräsa ytterligare någon minut.

Häll sedan i vattnet, dom hackade tomaterna och honungen, låt stå och puttra under lock ca 25 min.

Dela squaschen i mindre bitar, halvera tomaterna, fräs detta i någon minut i en stekpanna och tillsätt sedan till grytan.

Bryn kycklingdelarna, salta och peppra och tillsätt till grytan. Låt koka under lock tills kycklingen är färdig, ca 15 min. Tillsätt till sist sockerärtorna och låt dom koka med någon minut.

Servera det hela med ris och mango chutney! Smaklig spis!! :-)

onsdag 18 juli 2012

Vinnaren av Stirr - den självgående vispen är....

Grattis Sofie, du har vunnit en Stirr, den självgående vispen. Lotten föll på din kommentar så snart har du också en självgående visp, precis som din bror ;-) Jag mailar dig!

Jag tackar Chef & Co för gott samarbete, gå gärna in och kika på deras hemsida, finns många kul köksprylar där :-)

måndag 16 juli 2012

Hamburgare på högrevsfärs och Tina´s goda hamburgerdressing

Ja, om ni såg Tinás sommarkök förra veckan när hon gjorde hamburgare så blev ni kanske precis som jag sugen på att testa hennes hamburgerdressing gjord på grönmögelost och creme fraiche? Jag tyckte den verkade himla god så i fredags så bestämde vi oss för att testa den. Vi valde att göra hamburgarna på högrevsfärs som tydligen ska bli så himla gott. Nja, vet faktiskt inte om jag kände så mycket skillnad smakmässigt....konsistensen blev ju lite annorlunda eftersom den var mer grovmalen. Jag kryddade iallafall färsen med alla möjliga olika kryddor precis som Tina gjorde, cayennepeppar, paprikapulver, dijonsenap, muskot och en rökt barbequekrydda + salt och peppar.


Dressingen är jätte enkel, bara till att blanda ihop ca 100 g grönmögelost med 2 dl creme fraiche, pressa i saften från en halv citron och även lite citronskal. Den blev verkligen jättegod, vi använde den sedan också så dippsås till grillat kött, passade perfekt!

För övrigt så börjar våran semester idag, ja, jag är ju föräldraledig men Jonny började iallafall sin 5 veckors semester :-) Blir så trött på detta vädret och är såååå sugen på att ta första bästa planet ner till värmen men.....nej, det får nog vänta, har precis bokat in en resa i februari så plånboken får nog hållas stängd tills dess. Nej, vi kör på Sverigesemester i år. Blir en vecka till Knarrholmen, en stugby här i Göteborgs södra skärgård sedan funderar vi på att åka ner till Skåne och gå på Tosselilla sommarland. Någon som varit där? Förslag på barnvänligt boende? Nu ska vi iallafall åka in till stan en sväng, bara strosa runt lite, gå på avenyn osv. Hoppas regnet håller sig undan bara ;-)

torsdag 12 juli 2012

Härlig pastasås med färsk salsiccia


Fy vilket trist väder vi har idag, alldeles nyss ösregnade det och min dotter tyckte det var jättemysigt....hm...vet inte om jag håller med ;-) Att det kommer ett riktigt ösregn efter några dagar med varmt och soligt väder, det kan ju vara mysigt men så som vädret varit hittils denna sommaren, nej, då är det inte mysigt, nu vill vi ha fint väder!!!

Nej, nu glömmer vi vädret och pratar lite mat istället.....En riktigt härlig pastasås blev det häromdagen då jag använde mig av färsk salsiccia. Just denna sorten är från Ica´s Selection sortiment, finns i köttdisken. Tidigare har jag bara grillat färsk salsiccia men att använda den så här i en pastasås var mycket gott! Man trycker helt enkelt ut den ur sitt skin och skär i mindre bitar. Jag hade även en kycklingfilé i pastasåsen, gul lök, krossade tomater, lite tomatpuré och hackade färska örter. Så gott och så enkelt!

onsdag 11 juli 2012

Vinn en Stirr - den självgående vispen!

Alla behöver vi en extra hand i köket ibland, framförallt när man gör en sås samtidigt som man ska kolla potatisen, steka fisken osv och hur många gånger har man inte fått sin sås bränd för att man glömt att vispa....? Ja, det har hänt mig iallafall!

Ja, då kommer Stirr verkligen bra till hands. Stirr är en självgående visp som drivs på batterier, man ställer bara ner den i kastrullen och trycker igång den, finns tre olika hastigheter, så rör den runt i såsen. Jag testade den själv igår när jag gjorde en äggsås till min pocherade torsk. Den funkade faktiskt jättebra! I slutet när jag lagt ner dom hackade äggen så hade den lite problem att snurra runt eftersom såsen då blev rätt så tjock men innan dess var det inga problem och den såg till att såsen inte brändes medans jag pocherade min torsk :-)

Nu kan du få din egen Stirr! I samarbete med Chef & Co så lottar jag nu ut en! Det enda du behöver göra är att lämna en kommentar här hos mig och skriva att du vill vara med, glöm inte att skriva din mejladress. Kika också gärna in på Chef & Co, dom har massor med roliga köksprylar!

Tävlingen pågår till den 18 juli!
LYCKA TILL!

Som ni ser har jag tre andra kastruller igång samtidigt så den kom väl till pass här ;-)

tisdag 10 juli 2012

Lammrevbensspjäll

Isabella på lekplatsen "Plikta" i Slottskogen.

Idag har vi inget vidare väder här i Göteborg men eftersom dottern har "sommarlov" så får man ju hitta på lite grejer iallafall så idag blir det till att åka till Bushuset. Säkert inte alls mycket folk där ;-) Igår var vi i Slottskogen och herregud va folk det var på lekplatsen, Isabella och hennes kompis stod helt stilla och visste inte vad dom skulle leka med, dom var nog lite chockade över alla barn men sedan kom dom igång :-) Innan vi drar iväg så tänkte jag bjuda på lite lammrecept igen:


Vi fick ju ett helt lamm för ett tag sedan alldeles gratis och efter att ha testat "fiolen" så var det nu dags för revbensspjällen. Spjällen på ett lamm är ju förstås rätt så små jämfört med vanliga men smaken var det absolut inget fel på! Finns ju många sätt att tillaga spjällen på, jag valde att köra dom i ugnen en timme och efter halva tiden så penslade jag på en glaze och det blev riktigt gott! Till detta serverades det stekta kantareller (nyplockade) och stekt kokt färskpotatis.

Gör en kryddblandning av salt, peppar, spiskummin och grillkryddan. Svårt att säga exakta mått eftersom jag för det mesta bara höftar men det ska vara mest av grillkryddan. Klappa in revbenen med kryddblandningen och låt gärna köttet stå i en timme. Lägg köttet i en ugnsform och häll i lite vatten i botten för att det inte ska fastna. Ringla över lite olivolja.

In i ugnen på 200 grader. Efter 30 min tar du ut köttet och penslar på båda sidor med glaze, in i ugnen igen ytterligare 30 min.
Ingredienser glaze:
½ dl ketchup
½ dl soja
½ dl flytande honung
½ dl socker (jag valde råsocker)
1 cm färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta
 
Riv ingefära och vitlök och blanda ihop alla ingredienserna.
 
Det här receptet går förstås utmärkt att använda till vanliga revben också!
 
 

måndag 9 juli 2012

Vinnaren av örtsetet utsedd!


Ja, då har jag valt ut en vinnare av örtsetet ifrån Lykka. Jag valde Zandra som vinnare! Zandra´s favoritprodukt ifrån Lykka var en lökskärare eftersom hennes ögon tåras så mycket när hon hackar lök att hon till och med hoppar över att använda lök i maten. Zandra, du vinner ingen lökhackare men istället blir det en superbra knivvagga och en skärbräda, GRATTIS!! Jag har mailat dig.

Jag tackar Lykka för samarbetet och håll utkik efter nästa tävling här på bloggen som kommer om några dagar, då jag lottar ut ytterligare en kökspryl :-)

En självgående visp...funkar det?

Har ni sett den självgående vispen som har kommit ut på marknaden (kanske den har funnits länge?)?? Kan det verkligen fungera med en sådan här visp? Ja, vi får väl se för jag har nämligen fått hem en som jag ska prova! Funderar bara på vad jag ska testa den på....får bli något nu i veckan....återkommer såklart när jag testat! Jag kommer även efter att jag testat vispen att lotta ut en till er läsare så häng med i slutet av veckan!!

Bild lånad från Chef&Co.

fredag 6 juli 2012

Rulltårta med hemgjord jordgubbssylt


Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag är ingen baktjej! Jag tycker det är rätt så skoj att baka och framförallt gott, för gott blir det nästan alltid men mina bakverk blir aldrig snygga!! Blir alltid någon liten miss någonstans, som den här gången tex.... Jag gjorde för första gången en rulltårta, jättelätt att göra en rulltårta men...."ytan" på den sprack när jag rullade den.... gör ju förstås inget för smaken men utseendemässigt så blir det ju inte lika fint... Kanske den fick lite för mycket färg i ugnen så den blev för spröd....Ja, ja, här kommer receptet iallafall och receptet kommer ifrån Leila!

Ingredienser
3 st ägg
1½ dl socker
2 msk mjölk
skal från en citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 näve mandelspån
strösocker till rullningen


Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten med en slickepott. Bred ut smeten jämnt och tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen ca 5 min.

Strö strösocker över tårtbotten och lägg ett bakplåtspapper över, sedan en anna plåt över, vänd det hela. Lossa försiktigt bakplåtspappret.

Bred ut jordgubbssylten i ett jämnt tunt lager över tårtbotten och rulla ihop den tajt. Skär tårtan i skivor och servera.

Detta blev supergott!!


Ja, igår så skrev jag ju att vi skulle ut med båten på eftermiddagen. Det gjorde vi också. Hela dagen var vädret helt underbart med en blå himmel men lagom till sambon kom hem så kom molnen. Vi åkte ut ändå, hade ju gjort pastasallad och allt men när vi kom ut till "vår" ö så var moltäcket kompakt. Som ni ser på bilden så var solen någonstans borta vid Marstrand men tyvärr inte hos oss. Vi stannade några timmar ändå och det var mysigt men tillslut blev det lite kallt. Så kan det gå men förhoppningsvis får vi fler chanser under sommaren :-)

Ja, någonstans där borta ligger Martstrand och där var solen....

torsdag 5 juli 2012

Underbar dag och ny mattidning


Ja, idag vaknade jag upp till en helt underbar morgon, solen skiner och det var redan vid 7-tiden rätt så varmt ute. Dom har lovat upp till 26 grader och strålande sol idag, gött!! Jonny jobbar till halv fem idag men direkt när han kommer hem så packas strandbagen och båten, för då åker vi ut till våran favoritö för att äta middag på klipporna och njuta av eftermiddagen och kvällen. Troligtvis tar jag då med mig den nya mattidningen som damp ner i brevlådan igår. En hel tidning med bara italiensk mat!!! Kan det bli bättre????

onsdag 4 juli 2012

Auberginegratäng med grillad korv och färskpotatis


Något som jag börjar äta mer och mer är aubergine. Den är ju så himla användbar och framförallt god. När den får gå en stund i ugnen så kommer det fram fantastiska smaker, den brukar numera ingå i våran mat iallafall en gång i veckan. Denna gången blev det en enkel auberginegratäng. Bara att göra en vanlig tomatsås, stek auberginen i skivor någon minut, sedan varvar man tomatsåsen med auberginen och emellan lagren river man över parmesanost och lite hackade färska kryddor som tex timjan, salvia och rosmarin. In i ugnen på 200 grader ca 25 min.

Jag odlar ju aubergine själv också, har två plantor i växthuset, en avlång sort och en rund. På den ena plantan så kommer det massor med blommor och det är redan en liten aubergine på gång, lycka!!



Visst är aubergineblomman vacker!















Auberginen serverades med färskpotatis och de goda grillade korvarna från Coop´s nya grillsortiment GRILL. Bratwurst, grillkorv med vitlökssmak och en grillbricka som bestod av chorizo, salsiccia och Bacon & Cheese hamnade på grillen. Får nog säga att alla korvarna var goda! Ett extra plus för salsiccian :-)

Goda kryddkorvar ligger på grillen.
Vill också påminna er om att det pågår en tävling här på bloggen där man kan vinna en skärbräda + knivvagga! Gå in här för att tävla!!