måndag 30 april 2012

Pasta med fläskfilé från Bodalsgris


Fick hem några smakprov ifrån Bodalsgris häromdagen bland annat en fläskfilé. Bodals gris är ett nystartat märke som består av grisbönder ifrån Dalsland och Bohuslän. Tanken är att man ska kunna köpa sitt fläskkött och veta att det är närproducerat och att grisarna har haft ett bra liv. Köttet kommer att säljas i Coopbutikerna i Dalsland och Bohuslän. Dessutom till ett bra pris! Givetvis hoppas jag på att köttet också så småningom kommer kunna säljas här i Göteborg :-)
Jag tycker den här idén är jättebra. Närproducerat är viktigt tycker jag. Jag köper ju tex så gott som allt mitt nötkött ifrån Björlanda Gård som inte ligger många kilometer ifrånd är jag bor.

Av fläskfilén gjorde jag en pastasås. Köttet blev verkligen jättegott, smakade mer "kött" helt enkelt :-) Tummen upp!



Ingredienser
1 st fläskfilé
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
några soltorkade tomater
2 msk tomatpure
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
3 msk pesto
1 msk köttfond
salt och peppar

Hacka lökarna och fräs i en stekpanna i lite olivolja. Tillsätt sedan hackade soltorkade tomater och köttet som man givetvis först rensar och skär i mindre bitar. Bryn tills köttet är genomstekt, salta och peppra och tillsätt sedan tomatpuren, creme fraiche, matlagningsgrädde och pesto. Låt småputtra medans du kokar spaghetti eller annan pasta.

fredag 27 april 2012

Vilken tur att solen skiner!

Solen skiner idag!
Ja, det är tur att solen skiner idag..... Natten har inte varit speciellt lugn. Lille Rasmus har sedan några veckor tillbaka bestämt sig för att vakna var och varannan timme hela nätterna igenom och det börjar nu tära på humöret och kroppen känner jag. Tur var ju då att vi vaknade upp till sol i morse och att det faktiskt är fredag! En lång helg framför oss då hela familjen är ledig i flera dagar, skööönt! Förhoppningsvis kan man greja lite i trädgården, ställa fram resten av trädgårdsmöblerna osv.
En del av möblerna har kommit fram men inga dynor, inget pynt, inga blommor, det har varit för kallt och regnigt sista tiden.

Min lilla hjälpreda i köket <3
Jag är ingen direkt bullmamma, tycker oftast att jag misslyckas när jag bakar så det händer inte allt för ofta att jag sätter igång med bullbak här hemma men igår så fick jag helt plötsligt för mig att här ska bakas bullar (till min dotters stora glädje). Isabella snart 6 år hjälpte gärna till bara jag kunde lova henne att hon fick äta två bullar sedan efter middagen :-) Visst fick hon det (fast hon orkade inte hela den andra). Recept på bullar behöver väl knappast läggas ut men jag körde efter ett recept från boken "Bergs konditori på Marstrand" där man använder sig av sirap istället för socker, jättegott. Receptet har jag lagt ut tidigare och finns här.

Fairtrade- och Kravmärkt choklad och kaffe


Fick ett litet trevligt paket i brevlådan häromdagen som bestod av choklad och kaffe ifrån Eguale. Har testat deras choklad förut, tror att det var mjölkchokladen och den var mycket god. I paketet fanns en mintchoklad och oj, oj, den var precis i min smak. Kaffet är från Indonesien och är lätt mörkrostat, det var också gott, ingen smaksensation men helt okej tycker jag.

Det bästa med Eguale är ju förutom smaken att dom är Fairtrade- och Kravmärkta. Fairtrade betyder ju bland annat att barnarbete motverkas och att man tar hänsyn till miljön. Tänkt om mer av våran choklad i butikerna kunde vara det!!

Har ni testats Eguales produkter?? Vad tyckte ni?

torsdag 26 april 2012

Squashlasagne

Ja, att en lasagne inte behöver bestå av pastaplattor det har jag bloggat om tidigare då jag skrev om min goda auberginelasagne. Den lasagnen består av färs men den här som jag gjorde med squash är vegetarisk så det kräver något kött till den. Jag valde kycklingklubbor och ugnsrostade delikatesspotatisar. Uteslut potatisen så har du en LCHF-middag :-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
2 st squash
1 gul lök
2 st vitlökar
3 stora soltorkade tomater i olja
1 burk krossade tomater
torkade örter som tex oregano eller timjan
salt och peppar
1 pkt fetaost
olivolja

Börja med tomatsåsen. Hacka gul och vit lök. Fräs i en kastrull i lite olivolja. Tillsätt sedan hackade soltorkade tomater, krossade tomater och kryddorna. Låt gärna puttra en stund, ca 30 min om du har tid.

Skiva squashen i tunna skivor. Varva tomatsås med squash och fetaost i en liten ugnsform. Avsluta med ett lager squash och lite fetaost. In i ugnen på 225 grader i ca 20 min.
Det här blev en mycket god middag!!

tisdag 24 april 2012

Indisk kycklinggryta

Här i Göteborg har vi varmt och skönt idag. Inte klarblå himmel dock men för mig räcker det med värmen, hoppas den kan hålla i sig bara.... Nu är det strax dags för mig att ta min dotter till simskolan men ni ska få ett gott recept innan dess ;-)

Igår blev det stark mat eller kryddig mat ska vi nog säga. Jag hittade ett recept inne på Anna Skippers hemsida på en indisk kycklinggryta som verkade väldigt god....och...det var den....massor med härliga kryddor. Jag använde mig av kycklinglårfilé men det går förstås att använda sig av vilka kycklingdelar man vill.

Ingredienser
ca 900 g kycklinglårfilé
2 morötter
2 potatisar
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 röda äpplen
3 dl grädde
5 hela kardemummakärnor
1 msk riven ingefära
1 dl vatten
2 tsk curry
1 tsk garam masala
1 dl mango chutney
salt och peppar
smör

Börja med att skära alla grönsakerna i mindre bitar (lagom grytbitar). Hacka vitlöken. Bryn sedan kycklingdelarna i lite smör i en stekpanna, salta och peppra. Fräs alla grönsakerna i smör i en gjutjärnsgryta tillsammans med alla kryddor några minuter. Lägg över kycklingen.

Tillsätt vatten, grädde och mango chutney. Tillsätt mer salt och peppar om det behövs. Låt puttra på spisen under tiden som du kokar riset. Servera grytan med riset och lite extra mango chutney.

måndag 23 april 2012

Köttfärsröra med bönor och bacon

Ja, då var måndagen här igen. Helgen flög förbi med en väldans fart men jag fick ändå gjort en hel del i trädgården. Jag har satt min potatis, sått morötter, bondbönor, rädisor och persilja. Härligt, nu är grönsaksodlingen i full gång!

I lördags så grillade vi fläskkarré och spett med grönsaker och i går söndag så gjorde jag en supergod laxsoppa som jag bloggat om tidigare, recept finns här.

Men...det receptet jag vill blogga om idag är en rätt som jag gjorde förra veckan. Receptet kommer ifrån Jamie Olivers kokbok "Middag på 30 min". Något som är bra med hans kokbok är att han lägger ut en hel meny med huvudrätt, sidorätt och efterrätt. Dock så behöver man ju inte laga allt i menyn, tex så äter vi ju så gott som aldrig efterrätt efter maten. När det gäller den här menyn så uteslöt jag tex potatisen och salladen och gjorde bara köttfärsröran och bön- och baconröran. Så här ser receptet ut:

Ingredienser köttfärsröra
500 g nötfärs
2 kvistar färsk timjan
1 rödlök
2 morötter
2 kvistar färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
salt och peppar
olivolja
6 msk worcestershiresås
en knippe slätbladig persilja

Receptet innehåller också selleri men eftersom jag inte gillar det så uteslöt jag det.

Lägg köttfärsen i en stekpanna som du hällt en skvätt olivolja i och finfördela med en träsked. Tillsätt salt och peppar. Rör om ofta tills färsen fått fin färg. Skala rödlöken och skär i två delar. Skala morötterna och skiva sedan tillsammans med löken i matberedaren.

Hacka rosmarin och timjan och tillsätt till röran. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt worcestershiresås. Rör om ordentligt och tillsätt sedan dom skivade grönsakerna. Låt steka några minuter tillsätt sedan hackad persilja mot slutet.

Ingredienser bön- och baconröra
4 skivor bacon
2 tomater
400 g bönor tex smörbönor eller vita stora bönor
rödvinsvinäger
2-3 kvistar färsk basilika (jag hade ingen basilika så jag uteslöt det)
olivolja
salt och peppar

Skiva baconet och stek på låg värme i en stekpanna med olivolja, rör om då och då. Höj sedan värmen och tillsätt grovhackade tomater. Häll i bönorna med sin vätska och sjud sakta för att det hela ska koka ihop. Tillsätt mot slutet lite olivolja, en skvätt rödvinsvinäger, salta och peppra. Strö över blad av basilika och servera.

Servera ihop med köttfärsröran och gör gärna en dippsås till. Jag gjorde en enkel genom att mosa i fetaost i lite turkisk yoghurt, salta och peppra. Gott, gott!

torsdag 19 april 2012

Frukost i lugn och ro


Ja, frukost i lugn och ro är inget som man är bortskämd med dessa tider :-) Nej, lille Rasmus har en otrolig förmåga att alltid vakna när vi ska äta, vare sig det är frukost, lunch eller middag, så att jag får äta min frukost i utan att samtidigt underhålla en bebis är en riktig lyx ;-)

För det mesta så brukar jag bara mixa ihop en smoothie (går snabbt) men idag så blev det två grova skivor bröd med leverpastej och avocado. Avocado är ju så gott! Som ni säkert vet så är det ju inte så lätt att hitta perfekta exemplar av avocado så nu för tiden så köper jag alltid omogna avocados och låter dom mogna hemma istället. Det är bara till att lägga dom ihop med äpplen så mognar dom i lagom takt och blir för det mesta helt perfekta. Testade ett tag att lägga dom ihop med banan men det tyckte jag inte blev lika bra. Sååå, ät mer avocado! Nyttigt och fett, rätt fett!

Idag känner jag mig mycket bättre med min förkylning så förhoppningsvis kan jag vara ute lite, har massor att göra i trädgården! Och ikväll ska jag på ansiktsbehandling, jippi!! Ha en go dag!
Rasmus sover för en gång skull när jag äter frukost

tisdag 17 april 2012

Grillad fläskkarré med cannelinigratäng


Usch, idag var det ingen kul dag, vi är genomförkylda och idag har det varit som värst, snörvlar och hostar som bara den....ja, ja, det går väl över. Våran lilla bebis har iallafall klarat sig. Ingen förkylning på honom alls, antar att amningen skyddar honom. Någon matlagning hade jag inte ork till som ni förstår :-)

Som jag berättade tidigare så har vi blivit med ny grill och vi har redan grillat flera gånger på den. I söndags var det fläskkarré som stod på menyn. Resultatet blev jättebra och vi är fortfarande jättenöjda med grillen. Till fläskkarrén blev det en böngratäng. Receptet är ifrån en av Jamie Olivers böcker och den passar perfekt som tillbehör till grillat och man behöver definitivt inga mer kolhydrater till detta. Det är väl inget LCHF recept antar jag eftersom det är bönor i men iallafall GI ;-)

Ingredienser
2-3 st purjolökar
1 msk smör
1 kvist färsk timjan eller någon tesked torkad
1 burk krossade tomater
1 burk cannellinibönor
2 dl creme fraiche
Gör rent purjolökarna och skär i bitar, skölj dom i en sil och låt rinna av. Lägg i en smörklick i en kastrull och fräs timjan och purjolökarna försiktigt under lock, purjolöken ska bli mjuk utan att ta färg.

Tillsätt tomaterna och låt puttra i ett par minuter, tillsätt sedan bönorna. Vänd ner creme fraiche, salta och peppra och lägg över i en ugnsform. Grädda i ugnen i 180 grader ca 40 minuter.
God bön- och purjolöksgratäng som passar till det mesta.

måndag 16 april 2012

Sangria på box...

Ja, Sangria finns faktiskt på box. I denna veckan ska jag få hem ett prov på en box med Sangria vilket ska bli spännande att testa. Får hoppas på lite varmare väder då förstås för visst förknippar man Sangria med sommaren?? Om du kikar in på denna hemsidan så ser du olika sätt på hur man kan servera sin Sangria, jag kommer nog testa båda delarna men tror nog att den med färsk frukt är klart godast!

Visste du att Sangrian är gjord på 100% naturliga råvaror och att det producerar över 60 miljoner liter varje år? Nej, det visste inte jag heller. Återkommer förstås när vi testat den nya boxen här hemma :-)

Påskgul sabayonne med färska bär och frukter

Tror minsann jag har glömt att visa er vad vi åt för efterrätt i påskhelgen (bättre sent än aldrig). Jag gjorde en saffrans sabayonne med färska bär och frukter efter recept av Leila. Tycker ju egentligen inte man ska köpa bär som inte är i säsong som tex hallon och blåbär men ibland får man göra undantag ;-)

Jag använde mig av hallon, blåbär, mango och kiwi som jag la i botten på några formar. Sedan hällde jag över sabayonne krämen och gratinerade någon minut högst upp i ugnen under grillen med öppen ugnslucka, se upp, här går det snabbt :-)

Sabayonnekrämen gör man så här:

8 st ägg
2 dl strösocker
2 påsar saffran
3 dl vitt vin

Separera gulan från vitan, lägg gulorna, sockret, saffran och vinet i en värmetålig skål och ställ i ett vattenbad. Vispa tills krämen blir krämig, det ska bli spår av vispen. Ta sedan från värmen och vispa ytterligare en stund tills krämen svalnat något. Häll sedan över bären och in i ugnen, se ovan.

söndag 15 april 2012

Grönsaker i folie på den nya Webergrillen


Vi köpte en ny gasolgrill häromdagen eftersom våran gamla kändes sunkig och trasig. Vi testade den för första gången i fredags och vi blev jättenöjda med den direkt. Weber känns stabilt och bra tycker jag. Vad tycker ni andra, har ni något annat favvomärke på grillar?


Vi grillade kycklinglårfiléer som jag kryddade med Santa Marias Mango curry krydda (mycket gott) och grönsaker i folie. Jag använde mig av de grönsakerna jag hade hemma, morot, squash, röd lök, broccoli och körsbärstomater. Delade dom och fördelade dom i små aluminiumformar, pressade över citron, ringlade över olivolja, saltade och pepprade och la över några timjanskvistar, klippte också över lite gräslök och vitlöksblast. Avslutade med några klickar smör över varje låda. Täckte sedan lådorna med aluminiumfolie. Jag ställde sedan lådorna på grillen, viktigt att det inte är allt för varmt under lådorna, jag stängde av brännaren under. Lådorna stod på grillen i ca 20 min.


Oj, vilken god smak det blev på grönsakerna, riktigt, riktigt gott, testa detta om ni inte gjort det tidigare!! Till kycklingen och grönsakerna så gjorde jag en enkel sallad och blandade ihop turkisk yoghurt med smulad fetaost, lite olivolja, salt och peppar så har du en perfekt dippsås.

Ha de gött! Kramisar :-)

fredag 13 april 2012

LCHF......nja....ibland kanske :-)


Jag köpte en ny kokbok häromdagen, det var Ulrika Davidssons LCHF kokbok "LCHF på mitt sätt". Köpte den mest för att få lite inspiration men också för att jag känner att jag behöver dra ner på kolhydraterna litegrann nu efter min graviditet. Efter att ha läst förorden i boken, där det står beskrivet hur det funkar med proteiner, fett och kolhydrater och vad man får äta och inte enligt LCHF så inser jag nog att den inte är för mig, iallafall inte hela tiden. Att inte få äta rotfrukter, potatis, bär, bönor och bröd gör att jag genast känner STOPP! Visst skulle det väl gå att klara sig utan pasta, ris osv men de övriga sakerna jag räknade upp......nej, där går gränsen, jag tycker det är alldeles för gott med detta ;-) För övrigt så tyckte jag det var jättegoda och inspirerande recept i kokboken. Mycket avocado, olivolja, smör, fet fisk, ägg, kyckling osv, saker jag faktiskt redan äter mycket utav.

Jag tror jag kör lite mer GI istället vilket jag ju faktiskt gör nästan hela tiden men jag ska tänka ännu mera på att inte äta för mycket kolhydrater, jag behöver ju tex inte äta kolhydrater till både lunch och middag. Och till frukosten kör jag smoothie eller ägg istället för mackor. Bröd förresten, visst har väl surdegsbröd lägre GI än vanligt bröd?? Jag kan inte klara mig utan mitt goda surdegsbröd!! Ja, jag kör på på mitt eget vis tror jag så får vi se om jag får något resultat, wish me luck! :-)

torsdag 12 april 2012

Aalborg Jubilaeums Akvavit - ny design

Den här klassikern känner förstås de flesta igen :-) De som är nytt med Aalborgs akvavit är designen. I samband med lanseringen den 2 april så har flaskan fått en helt ny design, efter att ha haft en traditionell form så har dom nu gått över till en mer utpräglad "Aquavit style" (vad det nu är :-) Den koniska flaskhalsen har fått sin form inspirerad av ett klassiskt akvavit glas.

Smaken då, ja, vi tycker att den är en av de godaste snapsarna att servera på tex påskbordet. Smaken är kryddig med inslag av dill, stjärnanis, koriander och pomerans.

Lansering: 2 april
Artikelnummer: 178 (Systembolagets ordinarie sortiment)
Alkoholhalt: 40%
Pris: 249 kr
Förpackning: 70 cl

tisdag 10 april 2012

Ny cider från Kiviks musteri till dagligvaruhandeln

Nu lanserar Kiviks musteri torr och halvtorr cider i dagligvaruhandeln - Astrakan Äppelcider och Williams Päroncider. Dessa har tidigare bara funnits på Systembolaget men då förstås med högra alkoholhalt. Dessa cidrar har en alkoholhalt på 2,2 % vilket ju är ett bra alternativ. Båda cidrarna är framtagna för att passa som dryck till mat och finns i fyra olika smaker:

Astrakan äppelcider, torr, passar till rätter med kyckling och fläsk.
Astrakan äppelcider, halvtorr, passar till kryddstarka rätter.
Williams päroncider, halvtorr, passar till buffébordet, tapas och ostbricka.
Astrakan äppelcider fläderblom, halvtorr, passar till bärdesserter.

Vi har smakat på alla fyra och tycker dom var riktigt goda, speciellt den med fläderblom i. Jag kommer absolut att köpa dom nästa gång jag är på Coop eller Citygross, för det är där dom kommer att säljas. Kommer att kosta ca 15.90 kr per flaska.
 

måndag 9 april 2012

Påskens sista dag

Ja, då var snart påsken över för denna gången. Vi har haft en lugn och skön påsk. Riktigt härligt när hela familjen är ledig tycker jag. I lördags hade vi goa vänner över på middag. Just nu har båda familjerna småbarn så det är lugnt och sansat som gäller ;-)

Påskharen hittade ju förstås också hit i lördags. Isabella fick gå ut i trädgården och hon hittade faktiskt några påskägg, haren var väldigt snäll ;-) Att gömma påskägg i trädgården var nog inte så vanligt förr i tiden. Vi hade det när jag var liten men det var bara för att vi alltid var i Tyskland över påsk (jag är halvtysk) och där har den traditionen funnits länge. Hur gör ni andra, gömmer ni påskäggen i trädgården?
Isabella med några av påskharens gömmor.

Påskens sista middag får bli hjortstek. Till steken gör jag nog en god rödvinssås med hemmagjord köttfond i. Körde efter Mannerströms recept sist och den blev riktigt god! Det får bli den idag också. Men vad ska man ha till......? Hm, får fundera på det under dagen....

Annars blir nog dagen lugn här, det ösregnar ute, lite snöblandat dessutom, inget kul alls. God fortsättning på er!!

söndag 8 april 2012

Rödbetsgravad- och saffransgravad lax



Gårdagens påskmiddag var inte alls någon påskmat utan vi hade bestämt oss för att grilla istället men däremot så hade vi en riktig påsklunch med gravad lax och sill. Jag gravade två olika sorters laxar, den ena har jag gjort tidigare, det är Jamie Olivers rödbetsgravade lax. Den andra var en saffransgravad lax efter recept från Monica Ahlberg. Båda två blev riktigt, riktigt goda!! Till laxarna hade jag gjort två olika såser, en baserad på gräddfil och en baserad på creme fraiche. Eftersom färskpotatisen inte har kommit ännu (eller är alldeles för dyr) så köpte jag delikatesspotatis, också riktigt god. Dom här goda laxarna passar förstås lika bra på julbordet som på påskbordet och här kommer recepten:
Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Viktigt här är att man först fryser laxen i 2 dygn innan gravningen. Lägg sedan laxen på i en form eller fat. Häll saltet över i ett jämnt lager. Samma sak med sockret. Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och fördela över laxen. Riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.
Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.

Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 påse saffran
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

saffransgravad lax

Ingredienser gräddfilssås
2 dl gräddfil
skalet från ½ citron
finhackad dill
hackad gräslök
salt och peppar

Ingredienser senap- och honungssås
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1½ msk honung
lite hackad dill
salt och peppar

fredag 6 april 2012

Grillad fläskfilé med pastasallad

Jag tycker det är riktigt härligt nu när vi har tagit fram grillen för säsongen. Grillad mat blir ju alltid så gott, oftast väldigt enkelt och snabblagat också. Imorgon på påskafton tänker vi köra grillen igen, det blir ingen typisk påskmiddag utan vi kör på grilltemat istället. Efterrätten blir dock lite mer påsklik men den återkommer jag till senare.

Häromdagen så grillade vi fläskfilé. Jag lät först filén ligga några timmar i en god marinad och sedan grillade jag den helt enkelt bara rakt av, supergott! Till detta blev det en klassisk pastasallad och en klick tzatziki. Typisk sommarmat för oss, längtar till värmen!

Lite påskmat har jag ändå gjort, jag har gjort två olika gravade laxar som är klara imorgon, återkommer till dom då. Fram tills dess vill jag önska er alla en GLAD PÅSK!

onsdag 4 april 2012

Senapskyckling med snabb potatisgratäng

Jag hittar mycket av min inspiration när det gäller matlagningen ifrån Jamie Oliver. Han gör precis sådan mat som jag älskar, mycket medelhavsmat. Ni har säkert sett hans program där han lagar en komplett middag på 30 minuter. Allt ser ju så himla enkelt ut när han lagar mat och givetvis så går det fort. Det gick inte lika fort när jag skulle laga en av hans rätter ifrån boken kan jag berätta :-) Jag valde att laga hans senapskyckling med snabb potatisgratäng. Jag gjorde varken efterrätten eller salladen till men det tog mig ändå 45 min att tillaga maten...... Ja, ja, gott blev det iallafall och givetvis kommer det gå snabbare att laga den nästa gång när jag vet hur man gör! Receptet kommer här!

Ingredienser potatisgratäng
1 rödlök
1 kg mjölig potatis
1 muskotnöt
2 vitlöksklyftor
2 1/4 dl matlagningsgrädde
4 sardeller i olja
parmesanost
2 lagerblad
en liten knippa färsk timjan
2 dl kokande vatten
olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisarna men behåll skalet. Skiva potatisen ihop med rödlöken i matberedaren, tunna skivor. Häll över i en stor långpanna, salta och peppra. Riv över 1/4 av muskotnöten, pressa i vitlöken och häll i grädden. Dela sönder sardellerna och lägg dom över potatisen, dra bladen av timjankvistarna och tillsätt lagerbladen. Finriv en näve parmesanost över och häll över en skvätt olivolja. Blanda snabbt ihop allting och ställ på spisen, medelvärme. Häll över 2 dl kokande vatten, täck över med folie och lämna på plattan en stund.

Skaka om potatisenformen efter några minuter. Ta bort folien och finriv ytterligare ett lager med parmesanost, lägg över några timjankvistar och ställ på översta falsen i ugnen och grädda i ca 15 minuter eller tills den fått vacker färg och bubblar.

Ingredienser senapskyckling
några kvistar färsk rosmarin
kycklingbröst för 4 pers
4 teskedar Colman´s senapspulver
1 stor purjolök
4 vitlöksklyftor
vitt vin
3/4 dl grädde
1 rågad tesked grovkorning senap
salt och peppar
olivolja

Finhacka rosmarinbladen och strö över kycklingbrösten. Strö över 1 tesked senapspulver över var och en av filéerna, salta och peppra och ringla över lite olivolja. Häll en skvätt olivolja i stekpannan. Gnid in kryddorna ordentligt i kycklingen och lägg ner dom i pannan. Stek till den är genomstekt, ca 18 min beroende på tjocklek.

Ansa och skiva purjolöken tunt och lägg vid sidan om kycklingen i stekpannan (efter kycklingen stekt några minuter). Pressa ner vitlöksklyftorna, rör om lite och tillsätt en skvätt vitt vin. När kycklingen sedan är genomstekt så häller du ner grädden och rör runt. Skär sedan upp kycklingen i skivor, servera med såsen som blivit i stekpannan och potatisgratängen.

måndag 2 april 2012

Ogräsrensning och sådder


En del av rabatterna har blivit rensade, ser tomt ut nu förstås. Växthuset måste vädras varje dag när solen är framme, det blir annars lätt 30 grader där inne.
I helgen så har ju solen skinit men det har varit kallt. Rätt så perfekt väder för ogräsrensning tycker jag. Jag har en hel del rabatter som ska rensas, gödslas osv så det tar sin lilla tid men jag har bestämt mig för att inte stressa med det i år. Det får ta den tid den tar helt enkelt. När lille Rasmus ligger ute och sover i sin vagn brukar jag passa på att ta en bit.
Här har jag odlat purjolök.

Sådderna har jag också kommit igång med, jag har sått chili, aubergine, tomat, basilika, purjolök, gurka, pumpa mm. Jag har även sått rädisor i min drivbänk och dom har faktiskt redan kikat upp!
Min stackars citronbuske verkar ha givit upp :-( Tur att jag har en till som har överlevt :-)
Här i krukan har jag satt vitlöksklyftor som får växa upp. Sedan använder jag det gröna till att klippa ner i sallader, jättegott!
Här kommer det chili och aubergine.

Här i har jag satt två stycken potatisar, när blasten tittar upp så fyller jag på med mera jord.

Något som jag gör varje år är att sätta potatis i spänner. Man får ju inga jättemängder när man odlar i spann men jag tycker ändå det är kul att göra det varje år :) Hur man odlar potatis i spann kan du läsa om här. Den sorten som jag i år har valt att odla i spann heter Vales Emerald, en tidig skottsk potatis inköpt på Larsviken.
Ryggbiffen ligger på grillen!

Grillen har också gått varm denna helgen, i lördags grillade vi ryggbiff och igår var det fläskfilé på grillen, recept kommer senare. Nä, nu skiner solen för fullt där ute så jag ska hitta ett varmt hörn på altanen och kika lite på solen ;-)