tisdag 28 februari 2012

Leila´s Chocolate Chip Walnut Brownies

Den här chokladkakan gjorde jag när jag fyllde år. Oj, den var verkligen supergod men så otroligt mastig. Den innehåller massor med choklad, både mörk och vit. Är ni chokladsugna så testa denna kaka, ni lär inte ångra er ;-) Receptet är Leila´s och jag hittade det på recept.nu.

Ingredienser
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao av god kvalitet
1 dl ljus sirap
0.5 tsk salt
6 st ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
400 g vit choklad
300 g valnötter
Fudge glaze:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
400 g mörk choklad 70 %
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och strösocker vitt och poröst.
3. Blanda i kakao, sirap och salt.
4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
5. Hacka chokladen grovt och vänd ner den och hela valnötter i smeten.
6. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smet.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
8. Låt kakan svalna.
9. Fudge glaze: Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och malen ingefära och ta av kastrullen från värmen.
10. Finhacka chokladen och rör ner i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.
11. Bred ut glazen över kakan, låt den stelna i kylen och skär sedan i rutor.

måndag 27 februari 2012

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask

Jag har i ett tidigare inlägg berättat om Innis & Gunn spiced rum finish. En ale spetsad med rom. Denna gången har jag fått testa Innis & Gunn Irish Whiskey Cask, en mörk stout slutlagrad på irländska whiskeyfat. Innis & Gunn´s bryggmästare Dougal Sharp säger själv "Vi har aldrig bryggt en stout tidigare men när vi fick möjlighet att lagra Innis & Gunn på irländska whiskeyfat bestämde vi oss direkt för att skapa en med skotsk touch".

Smaken är komplex med typisk "stout karaktär" med inslag av mörk choklad och bränt socker blandas med Innis & Gunn´s karaktäristiska toner av vanilj och ek.

Eftersom jag absolut inte är en whiskeyälskare så är jag kanske inte bästa personen att betygsätta denna stout så därför är det min sambo Jonny som står för betyget. Han tyckte att den var jättegod och den hade en tydlig och god whiskeysmak. Han ger den betyg 4:a av 5 :-)

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask släpps i en limiterad utgåva av 30,000 ex på Systembolaget den 1 mars 2012.

Artikelnummer:
11605-03
Pris: 26.90 kr
Alkoholhalt: 7,4 %

Torsk i ugn med tomat och pestosås

Nu mer än nånsin så vill jag att maten på vardagarna ska vara snabb- och lättlagad. Med en bebis hängande över armen så måste det gå undan och inte vara allt för avancerat vilket ju förstås inte betyder att det inte blir gott. Det finns massor med god snabblagad mat som tex den här torskrätten som jag gör rätt så ofta. Funkar förstås med annan fisk också som tex lax. Bara till att blanda ihop matlagningsgrädde med tex en smaksatt philadelphiaost (denna gången blev det tomat- och pesto), riv i lite citronskal och krydda med en god fiskkrydda, häll sedan blandningen över fisken (som kryddats med salt och peppar) i en form, tillsätt lite grönsaker som tex tomater och spenat. In i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min. Avsluta gärna med att strö över färska räkor. Servera med ris och en god sallad.

Vill ni ha tips på annan snabblagad mat så kika under etiketten snabbmat så kanske ni kan få lite inspiration ;-)
Rasmus växer för varje dag som går och är snart 2 månader <3

För övrigt så går det bra med lille Rasmus. I helgen som gick så fick vi äntligen vara ute lite mera eftersom det var fint väder. Som alla småbarnsföräldrar vet så är det ju sömnen som blir lidande så här i början. Ibland är man ju så trött så man inte vet vad man heter....men...det går ju över så småningom ;-) dessutom så blir jag automatiskt piggare när solen kikar fram. Har ju också fått börja med mina sådder så smått, ska ta mig an tomatsådderna snart också, återkommer om det längre fram. Vi hörs snart igen!

lördag 25 februari 2012

Matmässan Passion för mat

Ja, då var matmässan Passion för mat igång här i Göteborg igen för 5:e året i rad. Härligt! Jag älskar sådana här tillställningar där jag kan gå runt och smaka på och köpa härlig mat och titta på våra duktiga kockar som lagar mat och håller föredrag. Mässan började igår fredag och pågår hela helgen så har ni tid så gå dit och kika. Vi var där igår direkt på förmiddagen när dom öppnade och tur var väl det med tanke på att vi hade barnvagn med oss :-) Efter lunchtid började det komma mer och mer folk och när vi gick därifrån efter några timmar så var det rejält packat med folk.

Jag köpte ju förstås en hel del såsom parmesanost, olivolja, rapsolja, balsamvinäger, honung, ostar, chips, korvar, salami, skinka mm. Nedan kommer en bildbomb ifrån mässan och även bilder på det som jag köpte.
Mmm, choklad från Flickorna Kanold är alltid gott!

Honung, massor med honung. En burk Tjörn honung fick följa med hem.

Parmesanosten är given i min kyl :-)
Armanos deli var på plats som vanligt!


Äppelmust och grönsaker i långa banor.

Mmmm, italienskt, behöver jag säga mer ;-)

Heberleins med sina otroligt goda korvar och pålägg. Här handlades det förstås.

Kockarna löste av varandra på scenen. Här har vi Alexandra Zazzi.

Storkocken själv ;-)

Extreme food, för de som gillar stark mat!

Det blev förstås inhandling av oljor och vinäger.

Ska bli kul att testa dessa produkter, helt rubben, den ska tydligen vara helt underbar att marinera kött i.

Har ju alltid gillat Rootfruit men hittade nu också en ny chipssort ifrån Bjäre chips, jättegod verkligen.

Pålägg ifrån Heberleins, så här ska det smaka!

Parmesanost, kryddkorv och den extremt goda osten Mini munk ifrån Gäsene mejeri.



Oj, det var många bilder det ;-) Nu ska här smaskas på diverse läckerheter. Ha en trevlig helg på er!

torsdag 23 februari 2012

Pröva ett nytt mos - sötpotatismos!

Vanligt potatismos i all ära, det är ju verkligen jättegott men testa att göra mos av sötpotatis någon gång, oj, oj, det blev verkligen skitgott!

Jag gjorde precis som jag gör när jag använder vanlig potatis dvs koka med mycket salt tills potatisen blir mjuk (dela först den i mindre bitar), häll av vattnet men spara en skvätt i botten av kastrullen. Använd elvispen och vispa ihop med en skvätt mjölk och en klick smör till lämplig konsistens. Krydda med riven muskotnöt, lite mer salt och svartpeppar.

Till moset blev det hjortstek i ugnen, förstås mycket gott det oxå ;-)

måndag 20 februari 2012

Sådd av chili, aubergine och rosmarin

Äntligen är odlingssäsongen igång! Jag är faktiskt lite sen i år. Förra året började jag redan i januari men i år så har det ju hänt lite andra grejer (våran son föddes den 4 jan) så jag har liksom inte haft tid förrän nu. Först ut bland sådderna är förstås chili. I år blir det bara en sort som jag odlar, äter inte så mycket chili så det är inte värt att ta upp platsen i växthuset till flera plantor. Sorten som jag sår i år heter Espelette och är köpt hos Runåbergs fröer.

Aubergine åkte också i jorden, två olika sorter: Prosperosa och Moneymaker. Prosperosa odlade jag förra året. Fick bara en enda aubergine ;-) men den var verkligen jätteläcker så jag ger den en ny chans i år. Moneymaker var en gratispåse som jag fick så den får jag ju också testa. Tillsammans med Moneymaker så fick jag en påse med rosmarinfrön. Har faktiskt aldrig testat att så rosmarin så det ska bli spännande och se om det funkar.
Min enda, men så tjusiga aubergine från förra året ;-)
Snart så är det dessutom dags att så tomaterna. Blir på ett ungefär samma sorter som förra året. Återkommer med detta.

Två kanongoda bufférätter med italienskt tema - pestokryddad sallad och kycklingfilé med tomat och oliver

Igår hade vi kalas här hemma och såklart så skulle det lagas mat. Jag gjorde en liten "minibuffé" som bestod av ugnsrostade potatisar, kycklingfilé med tomatdressing och en superfräsch pestokryddad blandad sallad som bestod av bland annat kronärtskockor. Tänkte ge er receptet på kycklingen och salladen i detta inlägg. Dom här två rätterna går dessutom väldigt bra att förbereda dagen innan vilket jag gjorde.

Kycklingfilé med tomat och oliver
ca 1 kg kycklingfilé
salt och peppar
2 askar körsbärstomater
1 liten påse babyspenat
ett gäng med kalamataoliver
Dressing
1 dl strimlade soltorkade tomater
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingfiléerna i en stekpanna med smör eller olivolja. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform och stek i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills kycklingen är klar. Låt svalna. Gör du detta dagen innan så täck formen med folie och ställ in i kylen.

Blanda de soltorkade tomaterna med olivolja, balsamvinäger, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Ställ undan.

Dela körsbärstomaterna. Skär kyclingen i skivor. Blanda kycklingen och tomaterna med oliver och spenat i en skål. Häll över dressingen.

Pestokryddad sallad
ca 300 g haricot verts
2 burkar kronärtskockshjärtan
2 burkar grillad paprika
1 liten påse ruccola
Dressing
1 dl pesto
3 msk olivolja
salt och peppar

Koka bönorna mjuka. Häll av och kyl i kallt vatten så dom behåller sin färg. Skär kronärtskockorna i mindre bitar och samma med paprikan.

Blanda peston med olja och lite salt och peppar.

Blanda ihop bönor, kronärtskocka, paprika och ruccola med dressingen.

lördag 18 februari 2012

Fläskkotlett i tomatsås med ugnsrostade potatisar

Att bara steka fläskkotletter rakt upp och ner är kanske inte så kul men att lägga dom i en tomatsås är roligare :-) Jag gjorde helt enkelt en vanlig tomatsås, stekte på kotletterna lite lätt så dom fick färg, la dom sedan i en ugnsform och hällde tomatsåsen över. In i ugnen i ca 15 min. Klart! Riktigt gott faktiskt.

Till detta blev det ugnsrostade potatisar (delikatesspotatisar) som jag först kokte i ca 7 min, sedan hällde jag över dom i en ugnsform, över med olivolja, flingsalt, peppar, pressad vitlök och in i ugnen ca 30 min. Dom blir otroligt goda! Har ni inte testat det här med att koka dom först så gör det, det blir stor skillnad faktiskt. Mjuka inuti och krispiga utanpå.

Lördag idag och vi ska förbereda oss för kalaset som vi ska ha imorgon. Jag fyller år på onsdag och bonusdottern fyller nästa helg så då bestämde vi oss för att slå ihop dagarna och så kör vi kalas imorgon. Det blir italienskt tema på maten, återkommer förstås med recepten.

Ha nu en trevlig helg på er!!

tisdag 14 februari 2012

Alla ♥ dag

Idag är det Alla hjärtans dag och vill därför passa på att sprida lite kärlek genom att visa upp en lite kul och kärleksfull bild. Grönsaker har också känslor ;-)

Vi brukar faktiskt inte fira denna dagen på något speciellt sätt mer än att vi kanske är extra snälla mot varandra :-). Jag kommer dock lägga lite extra krut på maten ikväll, det blir hjortentrecote som jag bjuder min kära familj på. Puss på er!

Min vackra dotter ♥
Min goa pojk ♥
Min kärlek ♥
Emelie, min härliga bonusdotter ♥

lördag 11 februari 2012

Currykyckling med ris i ugnen

Det här sättet att tillaga ris på har jag aldrig testat förut. Såg när dom gjorde detta på "Mitt kök" på nyhetsmorgon häromdagen. Smidigt och väldigt snabblagat att göra riset och kyckingen i samma form. Jag använde mig av kycklinglårfiléer och la till en del grönsaker. Det enda som jag inte fick att stämma var tillagningstiden i ugnen. I receptet står det 20 min men då var riset långt ifrån färdigt, det tog ca 35 min för mig......men...gott blev det iallafall!

Ingredienser
4 dl ris
8 dl kycklingbuljong
salt
kycklingbitar
squash
1 gul lök
1 färsk broccolibukett
1-2 msk curry, lite beroende på vilken sorts curry man använder
2 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg riset i en ugnsform, strö över lite salt. Värm upp kycklingbuljongen.

Lägg olja och curry i en skål, blanda ner kycklingdelarna. Salta och pepppra. Bryn kycklingen i en stekpanna och lägg sedan den över riset.

Dela upp broccolin i mindre buketter och förkoka några minuter. Skiva löken och squashen och stek någon minut efter du tagit ut kycklingen. Fördela alla grönsaker över kycklingen och riset. Avsluta med att hälla buljongen över alltihopa. Lägg folie över formen och ställ in i ugnen ca 30  min, se efter så att allt vatten kokar in och att riset inte är hårt. De sista 5 min kör man utan folie.

tisdag 7 februari 2012

Surdegsbröd med hälften dinkel

Håller fortfarande på att testlaga bröd ifrån boken "Enklare bröd". Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i. Det här brödet tar verkligen sin tid och behöver passas under flera timmar men det var också det helt klart bästa och godaste brödet jag har bakat! Perfekt helt enkelt! Så har du tid och ork, testa detta :-)

Ingredienser
2 msk rågsurdegsgrund
2 dl vetemjöl special
1 dl ljummet vatten

På kvällen rör man ihop surdegsgrunden med mjölet och vattnet. Täck med lock eller handduk och låt stå över natten.

Ingredienser
surdegen från gårdagen
1 tsk jäst
2 dl kallt vatten
2 dl vetemjöl special
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 msk honung
1½ tsk salt

På morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör om kort tills allt blandats ordentligt och låt vila i 45 min.

Doppa sedan handen i vatten och ta tag i degens kant, dra ut degen en aning och vik in den mot mitten. Fortsätt hela vägen runt. Gör detta moment totalt tre gånger med 45 min mellanrum. När du stäckt för tredje gången så låter du den jäsa i en timme.
Dra ut degen och vik innåt, totalt tre gånger...pust ;-)

Förbered en jäskorg med rikligt med mjöl. Strö mjöl på ett bakbord. Skrapa försiktigt ut degen och dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd sedan degen med skarven neråt och lägg i jäskorgen och låt jäsa ca 1 timme med bakduk över.

Sätt ugnen på 250 grader när det är 30 min kvar av jäsningen. Ställ in en plåt i ugnens botten och en plåt i mitten som brödet kan ligga på. När sedan jäsningen är klar så tar du ut den översta plåten, lägg ett bakplåtspapper på och stjälp upp degen. Snabbt in i ugnen, släng in några isbitar på nedersta plåten och stäng luckan. Efter 15 min öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra var femte minut tills brödet stått inne totalt 30-35 min. Ser brödet ut att bli för mörkt så är det okej att sänka värmen, det gjorde jag. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

Som ni ser så är det många steg för att få till detta brödet och kanske inget man gör på en vardag men på helgen så kanske det finns mer tid!!

fredag 3 februari 2012

Lammkotletter med potatis och bönmos

Ja, då har vi fredag igen. Dagarna springer verkligen iväg när man är föräldraledig. Hittils har det bara varit jag och lille Rasmus hemma men från och med nästa vecka så får inte min stora dotter Isabella vara så många timmar på dagis längre. 15 timmar per vecka är det som gäller, dvs hon blir hemma måndagar och fredagar så då kan vi mysa alla tre, bara pappa som saknas ;-) Hoppas bara att hon inte blir allt för rastlös här hemma med oss, jag kommer ju vara lite låst med en liten bebis förstås.
Stolt storasyster ute och går med lillebror :-)

Ja, ja, tillbaka till maten.....lamm igen då, det har blivit mycket lamm hemma hos oss den senaste tiden men det gör inget för jag tycker det är riktigt gott faktiskt. Dom där som säger att lamm smakar kofta vet inte vad dom snackar om ;-) Häromdagen stod det lammkotletter på menyn och till det så gjorde jag potatis och ett gott bönmos. Supergod kombo!

Lammkotletterna la jag i en marinad bestående av olivolja och goda örtkryddor såsom timjan, rosmarin mm. Pressade även i en vitlöksklyfta. Sedan var det bara till att grilla kotletterna i grillpannan med lite salt och peppar.

Potatisen fick först koka ca 8 min i saltat vatten (delad). Sedan så stekte jag på dom i olivolja tillsammans med två färska lagerblad, några kvistar rosmarin och havssalt. Pressa även över 2-3 vitlöksklyftor. Stek tills dom blir gyllene och knapriga.

Bönmoset är superenkelt, bara till att mixa ihop en burk bönor, jag använde cannelonibönor, ihop med 2 msk olivolja, 1 msk hackad persilja, saft och skal ifrån ½ citron och en riven vitlöksklyfta. Salta och peppra.

Den här potatisen blev riktigt god, testa det om ni inte gjort det tidigare! Trevlig fredag på er allihopa!!