tisdag 31 januari 2012

Hemgjord lakritssemifreddo

Jag är ett riktigt lakritstroll och häromdagen blev jag så sugen på lakritsglass. Hade ingen lust att åka iväg och köpa glass utan det blev istället hemmagjord semifreddo. Semifreddo är en italiensk glass som ska serveras halvfryst. Jag har tidigare bloggat om en jordgubbssemifreddo som är riktigt god men här får ni alltså också receptet på en lakrtissemifreddo :-)

Ingredienser
4 ägg
3 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
Separera äggulorna ifrån vitorna och vispa gulorna ihop med ½ dl socker och fröna ur vaniljstången poröst.
Vispa grädden fluffig och blanda i yoghurten. Blanda i äggsmeten. Vispa äggvitorna med ½ dl socker till ett hårt vitt skum. Vänd försiktigt ner i äggsmeten och blanda runt. Häll glassen i en form.

Lakritssås
4 st kick (lakritsgodis)
2,5 dl vispgrädde
1 dl råsocker
1 dl sirap

Vispa ihop grädde, socker och sirap i en kastrull. Hacka käcken grovt och häll ner i kastrullen. Låt såsen koka tills den tjocknar. Såsen tjocknar ännu mera om du sedan ställer in den i kylskåpet någon timma.

Ringla i såsen i glassblandningen och rör om försiktigt. Ställ in formen i frysen i ca 4 timmar. Servera eventuellt med ännu mera lakritssås :-) Gott, gott!!

fredag 27 januari 2012

Korv- och pastasoppa med grönsaker

Har ni svårt att få i era barn grönsaker? Min 5-åriga dotter gillar många grönsaker men hon vill aldrig äta dom kokta, bara råa. Vissa grönsaker "inbillar" hon sig att hon inte gillar såsom squash, aubergine, broccoli osv. Något som jag har märkt är att om hon inte ser grönsakerna i maten så äter hon, dvs det får inte vara några synliga bitar. Jag gjorde en korv- och pasta soppa häromdagen med massor med grönsaker i (lök, vitlök, squash, aubergine, tomater mm) och för att få min dotter att äta soppan så gjorde jag helt enkelt så att jag mixade soppan innan jag la i de övriga ingredienserna såsom korv, pasta och bönor. Jättegott tyckte hon ;-) Perfekt!

Ingredienser till en stor sats soppa
korvar (jag använde mig av vanlig stekkorv + chorizo
någon pastasort för ca 3-4 portioner (jag tog risoni)
1 burk bönor tex stora vita bönor
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 liten squash
1 liten aubergine
2 st morötter
2 st burkar krossade tomater
1 liter hönsbuljong
1 dl tomatpuré
salt och peppar
timjan

Börja med att skiva hacka gul lök. Skiva upp alla andra grönsaker i små bitar. Häll olivolja i en stor kastrull, tillsätt alla grönsaker och rör runt. Låt fräsa några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, pressad vitlök och kryddorna. Låt puttra tills grönsakerna är mjuka, ca 10 min.

Mixa soppan med en stavmixer.

Skiva korven. Häll av bönorna. Lägg i korven och bönorna tillsammans med pastan och koka så lång tid som pastan kräver för att bli klar.

Servera med en bit bröd. Enkel och god soppa som barnen också tycker om, trots alla grönsaker ;-)

måndag 23 januari 2012

Godaste ugnsrostade potatisen

Ugnsrostad potatis är verkligen jättegott. För det mesta gör jag potatisklyftor som jag kryddar med herbes de provence, pressad vitlök, massor med olivolja, salt och peppar. Direkt in i ugnen på 200 grader ca 35 min.

Har dock testat att koka potatisen en stund först och sedan slänga in den i ugnen, det blir verkligen riktigt gott. Skala potatisen och dela den i två delar. Koka i saltat vatten ca 7 min. Häll av vattnet och låt ånga av. Lägg ner potatisarna i en ugnsform och krydda på samma sätt som ovan. In i ugnen på 200 grader ca 35-40 min. Höj gärna värmen på slutet så att potatisen får fin rostad färg. Skillnaden här är att potatisen blir mjuk och god på insidan och utsidan blir väldigt krispigt, knaprig och alldeles alldeles underbar ;-)

Ugnstekt lammbog

Lammbog, vilket underbart kött! Har aldrig tillagat lammbog förut men efter att nu har testat så var det inte sista gången, det kan jag lova. Lammbogen kräver sina timmar i ugnen för att bli mört och gott men det är det värt. På den ena sidan av lammbogen så sitter det rätt så mycket fett, det ska man inte ta bort utan istället skåra det och massera in massor av goda örter och vitlök. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1½ kg lammbog
vitlöksklyftor
färsk rosmarin
herbes de provence
salt och peppar
olivolja

Börja med att sätta på ugnen på högsta värmen. Skåra fettet på lammbogen och massera in herbes de provence, olivolja, salt och peppar.

Ta ett gäng med vitlöksklyftor och lägg i botten på en ugnsform, lägg även på en kvist rosmarin eller två. Lägg bogen över. Fördela ytterligare vitlöksklyftor över bogen tillsammans med en eller två rosmarinkvistar.

Täck över formen med aluminiumfolie. Sänk ugnen till 175 grader, ställ in formen och stek i 4 timmar. När köttet sedan är klart så tar  man ut det ur ugnen och låter det vila en stund innan man helt enkelt delar på köttet med två gafflar.

Servera med ugnsstekt potatis, en god sås gjord på skyn från formen och något grönt. Supergott!!!

Du hittar fler lammrecept HÄR.


torsdag 19 januari 2012

Dags att beställa fröer!

Ja, tiden går fort nu och det är faktiskt redan tid för alla fröbeställningar. Jag har faktiskt en hel del fröer kvar från förra året så jag tror inte att det blir så mycket som jag ska beställa men lite ska det ju förstås bli. Det första jag ska kika på är chillifröer för det är ju faktiskt det första som ska sås. Jag har haft lite svårt att hitta en chilisort som jag är nöjd med. Är ingen fan av allt för stark chili men vill heller inte att den bara ska smaka paprika. Lite lagom hetta, någon som har några tips?

De fröfirmor jag brukar använda mig av är Gourmetgarage, Impecta och Örtagårdens fröer. Alla talar så gott om Runåbergs fröer så jag får nog ta och testa dom i år också :-)

Nej, nu ska jag sätta igång och bläddra och notera ;-)

Blommande chiliplanta från förra året.

onsdag 18 januari 2012

Durumbröd

Det är himla lätt att baka bröd när man har boken "Enklare bröd" framför sig. Har nu bakat andra brödet ifrån boken och det var minst lika lätt som det första. Man blandar helt enkelt bara ihop ingredienserna på kvällen och sedan på morgonen så fortsätter man och brödet blir supergott! Idag blev det ett bröd gjort med en del durumvetemjöl i. Durum gör att brödet får en lite gulaktig ton och krispig yta. Samma mjöl som man kan använda när man gör hemlagad pasta.

Ingredienser
3 krm jäst
3 dl kallt vatten
1½ dl (90 g) durumvetemjöl
5 dl (300 g) vetemjöl special
1½ msk salt

På kvällen: lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Plasta in bunken och ställ varmt över natten.

På morgonen: mjöla en jäsform. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en kvadrat och vik ner de båda långsidorna och även kortsidorna mot mitten. Lägg sedan ner degen i jäsformen med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ en plåt i mitten av ugnen och en i botten. När brödet jäst klart så lägger du ett bakplåtspapper på plåten och vänder upp degen på pappret. Släng in några isbitar i botten på ugnen. Efter 15 min så öppnar du luckan och vädrar lite. Kör ytterligare 15 min samtidigt som du fortsätter att vädra var 5 min. Blir brödet för mörkt så sänker du värmen till 200 grader.

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler. Eneklt va? ;-)

P.S Ni glömmer väl inte av att nominera mig till Vaniljimportens recepttävling. Klicka här!!

tisdag 17 januari 2012

Första brödet avklarat - Rostbröd

Som jag berättade i ett tidigare inlägg så fick jag boken "Enklare bröd" i julklapp och idag så gjorde jag första receptet därifrån. Det är ett rostbröd baserat på vetemjöl och olika fröer. Väldigt enkelt att baka och väldigt gott också såklart! Så här gjorde jag.

Ingredienser
3 krm jäst
3 dl kallt vatten
6½ dl (390 g) vetemjöl special
1½ tsk salt
½ dl solroskärnor
1 msk linfrön
1 msk sesamfrön
+ extra fröer till utbakningen

På kvällen börjar du  med att blanda ihop alla ingredienserna. Lös jästen i vattnet och tillsätt resterande, blanda väl. Plasta in bunken och ställ på ett varmt ställer under natten 8-10 timmar.

Så här såg min deg ut på morgonen, bubblig och fin!
På morgonen så börjar du med att hälla ut lite olika fröer på ett bakbord, ungefär likamycket som du hade i degen, här valde jag även att lägga till pumpakärnor. Skrapa ut degen över fröna och forma degen till en kvadrat. Vik sedan ihop degen en gång på mitten så de nya fröna hamnar på utsidan.
Smöra en brödform och stjälp i degen i den. Täck med en handduk och låt jäsa 1 timma. I god tid innan brödet jäst färdigt så sätter du ugnen på 250 grader, ställ en oöm plåt i botten och ett galler i mitten. När brödet jäst färdigt så ställer du in formen på gallret, slänger in några isbitar på plåten och kör i 15 min. Sänk sedan värmen till 200 grader och kör ytterligare 20 min. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på ett galler. Skiva upp, rosta och njut!!
Färdigt att avnjutas!

måndag 16 januari 2012

Vaniljimportens recepttävling - nominera min blogg!

Vaniljimporten är ett företag som importerar vaniljstänger ifrån Madagaskar och all vanilj är ekologiskt odlad. Att odla vanilj verkar inte vara en lätt historia och det tar dessutom sin tid innan det är färdig vaniljstång, inte så konstigt att det kostar en del att köpa vaniljstång i affärerna. Vill du läsa mer om hur det går till så kika in här.

Torkning av vaniljstänger pågår.
Vaniljimporten har nu startat en recepttävling där min blogg + 11 andra bloggar deltar. Det hela går ut på att läsarna ska nominera sin favoritblogg till finalen dit 8 st bloggare går vidare. Väl i finalen så gäller det att tillaga ett recept med vaniljstång i som läsarna sedan för rösta på. Receptet kan vara en förrätt, varmrätt eller huvudrätt, bakverk eller annat, spelar ingen roll.

Så.....jag vill ju förstås att ni ska nominera min blogg så jag går vidare ;-) I gengäld så får alla som nominerar 25% i rabatt på ett paket vaniljstänger som beställs genom Vaniljimportens hemsida samt att det dras en vinnare varje dag som får gratis vaniljstänger.

Klicka HÄR för att nominera! Tack för hjälpen!! :-)

onsdag 11 januari 2012

Enklare bröd

Nu börjar jag få tillbaka orken och lusten till att laga mat igen känner jag. Under sista månaderna av min graviditet var blotta tanken på att ställa sig vid spisen jobbig. Nu har vi fått några dagar här hemma med våran guldklimp (han fyller 1 vecka idag) och jag har börjat bläddra i kokböcker och mattidningar för fullt mellan amningarna. En av de böcker jag fick i julklapp var Martin Johanssons "Enklare bröd". Här i har jag hittat massor med härliga brödrecept som jag har tänkt att ge mig på, kanske redan imorgon ;-)  Fick även en pastamaskin i julklapp som ju förstås också måste invigas snart. Återkommer såklart med resultat därifrån. Nej, nu verkar det vara dags för amning igen ser jag, mys, mys!
Rasmus sover gott <3

tisdag 10 januari 2012

Hjortfilé med balsamicosås

Vi köpte på oss en del hjortkött innan julen och hittils har vi gjort biffar och gryta. I söndags gav vi oss på filén. Ja, det blev verkligen jättegott, så mört och fint kött. Jag stekte först på den i stekpannan och sedan fick den gå klart i ugnen. Såsen jag serverade till har jag bloggat om tidigare men tåls nog att upprepas hur många gånger som helst ;-), en supergod balsamicosås.

Börja med att ta fram köttet i god tid innan den ska tillagas. Salta och peppra. Stek sedan i smör i en stekpanna, ganska hög värme, köttet ska få färg. Sedan sätter du in en stektermometer i köttet, kör in den i ugnen i ca 150 grader. Vi gillar blodigt kött så jag tog ut filén när den visade 53 grader. Lägg sedan köttet i aluminiumfolie och låt vila i 10 min. Gör under tiden såsen.

Balsamicosås
3 msk balsamvinäger
ca 4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1,5-2 msk socker
1 msk maizena
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull och tillsätt sedan vin, fond och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 min. Blanda maizenan med lite vatten och blanda i såsen. Precis innan servering så blandar man i smöret.

Servera det hela med kokt potatis och givetvis ett glas rött vin :-) Vi hade även stekta kantareller till.

fredag 6 januari 2012

Nu har han kommit!

Ja, jag vet, uppdateringen på bloggen har varit usel denna veckan men jag lovar, jag har en bra ursäkt........våran bebis har nämligen kommit. Tidigt i onsdags morse tittade lille Rasmus ut och han är förstås helt underbar :-) Allt gick bra och hela familjen mår toppen. Hoppas ni har lite överseende med att uppdateringen var dålig och kanske blir så ett tag framöver!

Senaste tillskottet i familjen: Rasmus <3

måndag 2 januari 2012

Falukorvsgratäng

Hoppas ni har haft en bra jul och nyår, kanske har ni börjat arbeta igen eller så är ni lediga denna veckan också? Min sambo började arbeta idag igen och våran dotter fick gå till dagis, blir dock bara tre dagar på dagis men det märktes att hon behövde komma iväg och leka med kompisarna litegrann. Så jag har bara tagit det jättelugnt idag, kollat tv, surfat runt, fikat mm. Måste ju vila upp mig inför förlossningen ;-)

Ja, jag ger mig inte på några långkok nu under min sista graviditetsvecka (förhoppningsvis sista) utan det blir snabblagad mat som håller några dagar. Idag blev det därför en falukorvsgratäng gjord efter det klassiska ordspråket "man tager vad man haver" ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 pkt falukorv
makaroner
1 gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
4 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
1 msk dijonsenap
½ dl tomatpuré
en klick ketchup för att få upp lite mer färg
½ dl sweet chilisås
salt och peppar
torkad oregano och timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Koka makaronerna. Hacka sedan den gula löken och dela falukorven i mindre bitar. Stek i smör i några minuter tills korven får lite färg.

Blanda ihop övriga ingredienser till såsen.

Lägg makaroner, korven och såsen i en ugnsform och blanda runt. In i ugnen i ca 20 min tills gratängen fått fin färg. Servera med en grönsallad eller kokt grönsak. Lättlagat och hyfsat snabblagad vardagsmat, perfekt!