Högrevsgryta med grönpeppar och konjak

Ja, då har vi snart helgen här igen och helgen brukar ju innebära långkok för en del av oss. Jag ställer mig aldrig och gör en gryta på en vardag utan den ska göras på helgen för det är ju då man har tid att låta den stå under några timmar och gosa till sig. För att få till en god gryta så krävs det verkligen att man ger den tid, gärna 2-3 timmar eller det allra bästa är att göra den på lördagen och äta den på söndagen, då smakar den som allra bäst.

När vi var på matmässan Passion för mat förra fredagen så var Hälsingestintan på plats och dom bjöd på en så himla god högrevsgryta med grönpeppar och konjak. Som tur var så delade dom gärna ut receptet på grytan så redan på lördagen så testade jag att tillaga grytan själv. Oj, vilken god smak det är på den här grytan, annorlunda mot dom jag annars brukar göra. Sättet att tillaga den är också annorlunda mot vad jag är van vid. Här så bryner man köttet och grönsakerna, sedan tar man ut köttet och gör såsen, låter den puttra en stund och lägger sedan tillbaka köttet. Ja, gott blev det iallafall så är ni sugna på en lite annorlunda gryta nu till helgen så testa denna!! Grundreceptet innehåller inga grönsaker förutom löken så jag valde att själv tillsätta morötter, champinjoner och kantareller. Dom brynde jag först lite i smör och sedan tillsatte jag dom till grytan den sista halvtimmen.

Ingredienser
1 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
100 g smör
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk stött grönpeppar
4 msk socker
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
en skvätt konjak
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
3 dl vispgrädde
persilja
salt

Skär högreven i mindre bitar. Hacka lökarna. Bryn köttet på hög värme i en gjutjärnsgryta med rapsolja. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med ca 1 min. Salta litegrann. Lyft ur och lägg åt sidan.

Sänk värmen och smält smöret i grytan. Tillsätt paprikapulver, curry och grönpeppar och rör runt någon minut. Höj värmen och tillsätt sockret, låt det nästan börja smälta och bli brunt på vissa ställen. Tillsätt mjöl, tomatpuré, vin, buljong, konjak och grädde under omrörning. Koka upp och låt småputtra i ca 15 min. Smaka av och tillsätt kanske lite salt.

Tillsätt köttet och löken till såsen och låt småkoka under lock tills köttet är mört, gärna i 2-3 timmar. Hacka persiljan och tillsätt i grytan strax innan servering. Servera till kokt potatis, lingonsylt och gelé.

Kommentarer

  1. Åh, jag minns min mammas fantastiska grönpeppargrytor som hon brukade laga åt oss när vi var små. Nu blev jag verkligen sugen på att testa receptet. Grönpeppar må vara en lite bortglömd krydda, men verkligen toppengod. Kan tänka mig att det blir en perfekt kombo med konjak!

    SvaraRadera
  2. ... jag var på väg att köpa högrev idag men eftersom det bara fanns benfri så fick det vara - det hade varit supergott så nu ångrar jag mig nästa trots att det inte var med ben. högrevsgrytor tillhör mina favorit rätter

    SvaraRadera

Skicka en kommentar