Hjortfilé med balsamicosås

Vi köpte på oss en del hjortkött innan julen och hittils har vi gjort biffar och gryta. I söndags gav vi oss på filén. Ja, det blev verkligen jättegott, så mört och fint kött. Jag stekte först på den i stekpannan och sedan fick den gå klart i ugnen. Såsen jag serverade till har jag bloggat om tidigare men tåls nog att upprepas hur många gånger som helst ;-), en supergod balsamicosås.

Börja med att ta fram köttet i god tid innan den ska tillagas. Salta och peppra. Stek sedan i smör i en stekpanna, ganska hög värme, köttet ska få färg. Sedan sätter du in en stektermometer i köttet, kör in den i ugnen i ca 150 grader. Vi gillar blodigt kött så jag tog ut filén när den visade 53 grader. Lägg sedan köttet i aluminiumfolie och låt vila i 10 min. Gör under tiden såsen.

Balsamicosås
3 msk balsamvinäger
ca 4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1,5-2 msk socker
1 msk maizena
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull och tillsätt sedan vin, fond och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 min. Blanda maizenan med lite vatten och blanda i såsen. Precis innan servering så blandar man i smöret.

Servera det hela med kokt potatis och givetvis ett glas rött vin :-) Vi hade även stekta kantareller till.

Kommentarer

  1. Haha, googlade efter hjortkött och hamnade av "misstag" här. Efter några tips från inlägget och en nästan färdig hjortstek i ugnen fick jag syn på bilden - det var ju du! :)

    //Jonathan, före detta presstjänsten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha! Det var nog "ödet". Kul att du hittade hit. Hoppas det går bra på nya jobbet!!

      Radera

Skicka en kommentar