lördag 31 december 2011

Nyårsaftonens förrätt - Hummersoppa

hummersoppa

Ja, denna nyårsafton blir lugn för oss med tanke på att jag idag gick in i vecka 40. Våra vänner skulle egentligen kommit hit men tyvärr blev dom sjuka så vi firar ensamma. Funkar alldeles utmärkt med tanke på att jag inte är speciellt pigg. Lite raketer och god mat blir det förstås ändå ;-)

Vi har precis inlett med en klassiker, hummersoppan! Till hummersoppa ska det ju förstås vara champange men för oss blev det istället ett alkoholfritt rosébubbel ;-) Soppan var fantastiskt god, finns inte mycket som slår den!

Ingredienser till ca 6 portioner:
2 st humrar
6 dl hummerfond
6-8 dl vispgrädde
5 cl cognac
1 msk smör
salt och vitpeppar
maizena
tryffelolja

Börja med att reducera ner fonden till ca 7 dl om du inte redan har en rejält reducerad fond. Tillsätt grädden och låt koka upp, tillsätt smör och cognac och krydda efter behov. Blir soppan för tunn så tillsätter du även maizena till lagom konsistens.

Lägg hummerköttet ifrån 2 st humrar i botten på 6 st skålar. Häll över soppan och droppa över lite tryffelolja.

Att ange exakt antal dl fond och grädde är svårt, jag tycker att man får smaka sig fram helt enkelt. Jag tycker inte om när den blir allt för stark och tänk på att soppan är rejält mättande ;-)

hummersoppa



GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLIHOPA SÅ SYNS VI 2012!!

torsdag 29 december 2011

Ska det vara så här i slutet av december?

Var ute en sväng i trädgården igår och såg till min förvåning att olika lökar var på väg upp, bland annat så är krokusen uppe. Klematisen har börjat slå ut och rosbusken har bladknoppar. Ska det vara så här i slutet av december? Hur har ni andra det, några vårtecken som dykt upp? ;-)
Som ni ser är också sniglarna vakna ;-)

Nej, klimatet känns lite upp och ner just nu, alltså ännu större anledning till att försöka köpa så mycket miljövänliga varor (eller närproducerade) som möjligt. Blir så less på våran Ica Maxi här i Torslanda, tycker dom tar bort krav-märkta varor för varje gång jag är där. Ibland frågar jag vart dom tar vägen och då får jag som svar att dom inte säljer tillräckligt bra....... Köper inte folk kravmärkt??? Jag kan förstå att man tycker att vissa varor är allt för dyra bara för att dom har kravmärket på sig men många produkter är faktiskt bara några kronor dyrare, där borde man allt kunna försöka bli bättre tycker jag. Hur tänker ni andra??

En av mina klematisar.

En av mina vitlökssorter har växt rejält, hoppas den klarar sig ändå...

tisdag 27 december 2011

Jungfruns brännvin - ekologisk snaps ifrån Snälleröd


I somras fick vi testa 5 små snapsar ifrån Snälleröd där det ingick en snaps som hette just "Jungfruns brännvin". Om detta är samma snaps vet jag inte men i vårat test i somras så fick just den snapsen sämst poäng av de fem snapsarna. Eftersom jag är höggravid så var det min sambo Jonny som fick testa snapsen och hans första kommentar var "god och mjuk smak". Han testade den till min skaldjurssill och den passade perfekt, snapsen är mycket mild och mjuk i smaken. Passar antagligen dom som i vanliga fall inte är så förtjusta i snapsar.

Alkoholhalten ligger på 38% och en ½ liters flaska kostar 209 kr på Systembolaget. Att den är ekologisk är förstås ett STORT plus i kanten ;-)

Julmat i all ära men......

Ja, julmaten är ju jättegod men man blir väldigt snabbt trött på den. Julmat till lunch och julmat till middag, nej, det funkar bara några dagar.

Hittade himla goda frallor när vi var och handlade igår och dessa fick bli våran lunch. Jag fyllde dom med alla mina favoritsmaker som prosciotto, mozzarella, basilika, tomater, olivolja, flingsalt och balsamico. Mums! Finns inget som slår dessa smaker!

God fortsättning på er, vi fortsätter att mysa med våran ledighet här hemma :-)

måndag 26 december 2011

Julaftonens populäraste maträtt....

Aubergine- och tomatgratäng, populär rätt på vårat julbord nu för tiden!
Ja, då var julaftonen förbi och vi pustar ut. Vi firade julen hemma hos min syster som vi brukar göra och vi har alltid med oss några rätter var. På våran lott den här julen hamnade fårfiolen som vi hade köpt och aubergine- och tomatgratängen som blev så populär när jag introducerade den på vårt julbord för två år sedan. Det är alltid trevligt att byta ut lite av de traditionella rätterna mot några andra varje år tycker jag. Den här gratängen är ett bra inslag mot allt kött som oftast blir på ett julbord och den var den klart populäraste rätten på bordet ;-). Receptet hittar du här.
Fårfiolen var verkligen supergod!

Lite övriga bilder ifrån julaftonen:



Tomten var förstås på plats och han fick en stor kram från Isabella :-)

Spännande med alla julklappar!
Ja, nu när julafton är över så är vi bara hemma och myser och tar det lugnt. Hela familjen är ledig hela veckan så det skulle ju vara trevligt med lite snö men det lär vi nog få vänta på. Nu ska vi bara komma på vad vi ska göra med alla julmatsrester som vi har över som tex skinkan. Idag får det nog bli en "skinkfrestelse". Vad det är får ni såklart se senare :-) Tänkte också visa lite bilder på mina julklappar som såklart gick i matlagningens tecken ;-)

Ha nu en fortsatt trevlig jul på er!!

torsdag 22 december 2011

Skaldjurssill och Västerbottenssill

Denna jul bestämde jag mig för att testa att göra två helt nya sillar. Båda är ifrån Monika Ahlberg varav det ena (skaldjurssillen) är samma recept som hon vann folkets röst med i tävlingen Västsverigens julsill 2011. Den andra sillen är en västerbottenssill och jag får säga att båda två är riktigt riktigt goda, så gillar ni skaldjur och västerbottensost så är det bara till att sätta igång :-)

Ingredienser skaldjurssill:
2 askar 5-minuterssill
räkor i saltlag, ca 180 g (se till att hitta någon bra sort, stor skillnad på smakerna här)
1 röd lök
1 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
3 msk majonnäs
1 burk créme fraiche
100 g löjrom, forellrom eller stenbitsrom

Låt sillen och räkorna rinna av. Dela sillen i mindre bitar och lägg ihop med räkorna i en skål. Lägg över dillen, en hackad rödlök och gräslöken. Rör ihop majonäs och creme fraiche och blanda ner i skålen. Vänd ner romen. Mal över lite svartpeppar. Låt stå någon timme i kylen, servera och njut!


Ingredienser västerbottenssill:
2 burkar 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl riven västerbottenost
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 nypa cayennepeppar
salt och nymalen svartpeppar

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Blanda alla övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och svartpeppar. Superenkelt men ack så gott!

onsdag 21 december 2011

Rocky Road

Efter att Leila visade hur man gör det amerikanska julgodiset Rocky Road i TV för några år sedan så har det blivit lite av ett måste här hemma hos oss till jul. Riktigt gott är det och faktiskt en perfekt "gå bort present" om man lägger några bitar i en fin burk eller liknande. Ni har väl testat??? Om inte så kommer receptet här:

Ingredienser:
600 g mörk choklad (jag brukar blanda hälften mörk och hälften ljus choklad)
3 dl jordnötter
2 påsar dumlekola
1 dl skalade pistagenötter
2 nävar med marschmallows (får du inte tag i dom små så delar du bara dom större i mindre delar)

Smält chokladen på låg värme i en skål över kokande vatten.
Blanda sedan ner alla ingredienserna i chokladen. Bred ut allt i en form med bakplåtspapper i, ca 2-3 cm högt ska det vara.
Låt stelna i kylskåpet och sedan skär du dom i lagom bitar.

GOD JUL! :-)

söndag 18 december 2011

Hjortgryta

Ja, vi fortsätter väl på hjorttemat lite till ;-) Igår så var det dags att testa hjortköttet i en gryta. Jag gjorde på ungefär samma sätt som när jag gör en gryta på vanligt nötkött, dvs så här:

Ingredienser
ca 800 g hjortkött i bitar
1 purjolök
2 st stora morötter
ca 15 små champinjoner
1 gul lök
1 röd lök
2 st vitlöksklyftor
5 dl rött vin
4 dl vatten
ca 4 msk köttfond (jag använde min hemgjorda)
några lagerblad
torkad timjan
salt och peppar
en skvätt körsbärssirap

Börja  med att tärna köttet. Skär morötterna i ½ cm bitar, samma med purjolöken. Dela löken i klyftor och halvera champinjonerna.

Bryn köttet i en stekpanna i omgångar i smör, salta och peppra och lägg över i en gryta. Fortsätt sedan att bryna alla grönsaker, lägg över i grytan.

Tillsätt vin, vatten, lagerblad, timjan, pressa i vitlöksklyftorna och lägg i köttfonden. Låt småkoka under lock ca 1½ timma.

Tillsätt körsbärssirap och rödvinbärs gele, lite mer timjan och kanske mer salt och peppar. Låt koka ytterligare en halvtimma. Servera med ris och kokt broccoli.

Ja, det blir ju definitivt en annorulunda smak med viltkött i grytan. Jättegott! Tyckte det var lite svårare att få köttet riktigt mört, man får nog vara noga med att låta det gå minst 2 timmar i grytan.

torsdag 15 december 2011

Hjortfärsbiffar med kantarellsås

Idag var min första dag på min föräldrraledighet. Jobbade sista dagen igår. Ska bli riktigt skönt att kunna ta det lugnt dom sista tre veckorna innan det är dags att föda :-) Har inte haft någon ork alls till att sköta om bloggen den sista tiden men nu kanske jag får lite mer ork och lust till att laga mat när jag inte behöver jobba längre.

Häromdagen köpte jag lite hjortkött ifrån min jobbarkompis. Har aldrig själv tillagat något med hjort innan så jag var ju lite spänd på hur det skulle smaka. Jag märkte direkt att köttet doftade annorlunda än tex nötkött, det var en mycket starkare doft. Jag bestämde mig för att testa färsen först och göra biffar. Grunden till färsen är samma som vanliga nötfärsbiffar men jag la till lite lingonsylt och även en viltkrydda som man hittar här. Så här gjorde jag....

Ingredienser
1 kg hjortfärs
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk ströbröd
ca 1½ dl matlagningsgrädde
1 ägg
ca 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
salt och peppar
lite torkad timjan
viltkrydda (älgskogslek)

Blanda ströbröd och matlagningsgrädden i en skål. Hacka den gula löken fint och lägg i skålen. Tillsätt resterande ingredienser och blanda om, görs bäst med händerna :-)

Forma till biffar och stek i smör.

Servera med kantarellsås och kokt potatis.

Biffarna blev riktigt goda, vilken smak det blev, testa nästa gång ni har hjortfärs hemma!

söndag 11 december 2011

Köttfärslimpa med sötpotatis

Idag var vi hemma hos en arbetskamrat och hämtade hem hjortkött! Har aldrig tillagat hjort förut, vet faktiskt inte ens om jag har ätit hjortkött så det ska bli himla spännande att testa. Har ni några goda recept att dela med er av så skriv gärna! Hjortköttet får iallafall vänta några dagar eftersom vi idag var bortbjudna på middag och igår gjorde jag en köttfärslimpa som det blev mycket över av så den får nog mätta våra magar några dagar till ;-)

Det var himla länge sedan jag gjorde köttfärslimpa och det är ju synd för det är jätte enkelt att göra och väldigt gott. Igår blev det iallafall av igen och jag gjorde en köttfärslimpa med medelhavssmaker som jag gjort tidigare. Av skyn som blev så gjorde jag en god sås och till detta serverades det ugnsrostad sötpotatis och diverse andra grönsaker. Så här gjorde jag:

Köttfärslimpa på medelhavsvis:
1 kg nötfärs
1 röd lök
3 st pressade vitlökar
2 msk ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl hackade soltorkade tomater
ca 1 dl hackade oliver
ca 3 tsk herbes de provence kryddor
flingsalt
svartpeppar
1 ägg

Börja med att hälla i matlagningsgrädde och ströbröd i en bunke. Hacka den röda löken och pressa vitlöken, allt in i bunken. Hacka dom soltorkade tomaterna och kärna ur oliverna och hacka dom med. Lägg i smeten. Krydda, knäck i ägget och blanda i färsen. Blanda väl och lägg hela smeten i en smord avlång brödform.

Sätt in formen i ugnen på 200 grader i ca 30 min.

När sedan limpan är klar så häller du av spadet rätt ner i en kastrull, tillsätt 2 msk mjöl och rör om, gärna en klick smör också. Häll i ca 2 dl matlagningsgrädde och 1 dl mjöl och vispa hela tiden tills den blir lagom tjock. Smaksätt med tex svartvinbärssaft, soja, salt och peppar.

Servera med förslagsvis rostad sötpotatis som är så himla gott och lite andra ugnsrostade grönsaker som tex morot, lök och paprika.

lördag 10 december 2011

Kika in på Bakamera.nu

Ett litet reportage/intervju med mig hittar du på Baka meras blogg. Här kan du läsa lite om varifrån mitt matintresse kommer och du får även ett härligt recept på franskt lantbröd!

onsdag 7 december 2011

Långlagad fläskkarré i ugn

Ja, långlagad är verkligen rätta namnet, min fläskkarré fick stå ca 4 timmar i ugnen på låg värme och jisses vad gott det blev! Riktigt mört och fint kött och av skyn gjorde jag en fantastiskt god sås med hjälp av sommarens skördar :-) Så här gick det till:

Ingredienser till fläskkarrén
ca 1,2 kg fläskkarré i bit
ca 15 salviablad
2 kvistar rosmarin
3 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
2 msk olivolja
salt och peppar
2 dl vitt vin

Ingredienser såsen
skyn ifrån steken
ca 2 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl vatten
ca 2 msk mjöl
1 msk soja
1 msk köttfond
salt och peppar

Sätt ugnen på 140 grader. Hacka örterna ihop med vitlöken, blanda ner detta i olivoljan. Salta och peppra köttet och gnid sedan in örtblandningen. Lägg köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen i 1 tim.

Efter 1 tim häller du vinet över köttet och vänder köttet. In i ugnen igen i ytterligare minst 3 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.

När köttet är klart kan du linda in det i aluminiumfolie medans du börjar med såsen.

Häll skyn ifrån ugnsformen i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills det löst upp sig. Häll i grädden och vattnet. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt alla smaksättare och smaka av med salt och peppar.

Till detta blev det kokt delikatesspotatis och kokt broccoli. En riktigt höjdarmiddag, testa!!
Recepet på köttet har jag hittat på "Jord på trynet", såsen är min egen ;-)

måndag 5 december 2011

Himmelskt gott vörtbröd


Jag bakade ett himmelskt gott vörtbröd i helgen. Det tog sin lilla tid att baka det pga att man skulle göra en fördeg först som skulle stå i 4 timmar men det var allt värt sin tid. Kan man få tag i riktig vört så är det såklart det bästa men man kan också ta en genväg och göra sin egen med julmust och porter. Receptet kommer ifrån Allt om mat och lyder som följer:

Ingredienser för två bröd

Fördeg:
1½ dl julmust
10 g jäst
2 dl grahamsmjöl

Deg:
3½ dl julmust
½ paket jäst
1 dl reducerad must och porter (3 dl julmust + 3 dl porter) eller 1 dl flytande vört
2 msk honung
1 dl mörk sirap
2 dl rågmjöl
11-12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald ingefära
3 krm mald kardemumma
2 krm mald kryddnejlika

Fördegen ska stå minst 4 timmar.

Rör ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i rumstemperatur 4-6 tim. Jag tog 4 tim.

Häll 3 dl julmust och 3 dl porter i en kastrull och reducera till 1 dl. Detta tar ett tag så börja i tid.

Värm julmusten ttill 37 grader och blanda ut jästen i musten. Tillsätt reduktionen eller vörten, samt honung, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Tillsätt fördegen och arbeta ca 5 min på låg hastighet i en assistent. Låt vila 15 min innan du tillsätter alla kryddor + salt. Kör ytterligare 5 min. Låt jäsa ca 1 timme.

Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Tillsätt ytterligare lite vetemjöl om den är klibbig. Dela den i två delar och forma till två limpor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in limporna i nedre delen av ugnen samtidigt som du sänker till 200 grader. Grädda i 30-40 min. Låt svalna på galler.

Det här brödet är långt ifrån affärernas vörtbröd, supergott!! Testa!

lördag 3 december 2011

Tredje middagen med "Så gott som klart" - Sherrymarinerad fläskytterfilé med potatis- och rotselleripuré

Tredje och sista middagen med Så gott som klart blev en fläskytterfilé rätt med potatis- och rotselleripuré. För er som inte vet vad Så gott som klart är så kika på mitt första inlägg så förstår ni ;-)

Blev glatt överraskad när jag såg att fläskytterfilén var ekologisk, plus för det! Så här gick matlagningen till:

Sherrymarinerad fläskytterfilé med potatis- och rotselleripuré, kummin- och svartvinbärsrödkål samt salviasås.

Innehåll:
Fläskytterfilé: portionsstyckad och marinerad olivoja, sherry, soja.
Salviasås: kalvfond, vitt vin, sherry, salvia, mjölk, grädde, maizena, kryddor.
Rödkål: rödkål, äpple, lök, vinäger, rödvin, svarta vinbär, kryddor, socker, salt.
Potatispuré: potatis, rotselleri, mjölk, smör, salt, peppar.

Jag började med att steka fläskytterfilén i en stekpanna på medelhög värme ca 2 min per sida. Salta och peppra. Sedan fick den gå färdigt i ugnen på 150 grader ca 10 min.

Salviasåsen skulle bara värmas i en kastrull och rödkålen värmde jag i micron. Potatispurén värme jag i en kastrull tillsammans med en skvätt mjölk samtidigt som jag vispade så den blev fluffig.

Såsen, köttet och potatisen var goda, rödkålsblandningen tyckte jag inte var så god, fast jag brukar ju inte gilla dessa smaker heller (sambon tyckte det var gott).  Köttet blev alldeles lagom, inte för torrt.

Slutsats: den här rätten gick nog snabbast av de tre. Fräscha råvaror.

Ja, då var alla middagarna avklarade. Jag tycker att det var god mat, jag gillade kalvfärsbiffarna bäst och det beror helt enkelt på att det var min typ av kryddor, sådana som jag själv brukar använda, dvs medelhavsstuket :-)

Slutsats för alla middagar: Jag kan nog tycka att det kunde ha kryddats lite mer men det är ju förstås bättre med för lite än för mycket, man kan ju välja att krydda lite extra själv. Alla råvaror var fräscha, inga tillsatser. Men.....när jag kikar på priserna för dessa lådor så tycker jag ju förstås att det är i allra dyraste laget. Är ni 4 personer i en familj så kostar en prova på vecka 780 kr, ordinarie pris strax över 1000 kr. Det är ju i mina ögon alldeles för mycket. Men som sagt, för detta får man fräscha, tillsatsfria varor som dessutom är väl förberedda.

Jag vill tacka Spot and Tell och Så gott som klart för att jag fick testa detta spännande koncept!!

torsdag 1 december 2011

Andra middagen med "Så gott som klart" - Rimmad torsk med dragonsenapssås

Ja, igår var det så dags att laga till middag nr 2 ifrån "Så gott som klart". Den här gången var det fisk som skulle tillagas. Än en gång så får jag säga att råvarorna såg väldigt fräscha och goda ut, torsken, som ni ser nedan, såg perfekt ut. Det som jag skulle göra var att värma den färdiga dragonsenapssåsen i en kastrull, hälla den över fisken och in i ugnen, till detta skulle det kokas vildris och servera det hela med syrade rödbetor och äpple.
Prydligt uppmärkta burkar ;-)

Rimmad torsk med dragonsenapssås, syrade rödbetor och äpple samt vildris

Innehåll:
Färsk rimmad torsk: styckad och benfri.
Dragonsenapssås: fiskfond, lök, vitt vin, dragon, grädde, mjölk, senap, vinäger, maizena.
Rödbetor: rödbetor, äpple, schalottenlök, vinäger, socker, kryddor.
Fina fräscha torskfiléer.

Jag började med att sätta ugnen på 150 grader. Mätte upp riset, vattnet och salt och satte på kastrullen. Riset skulle koka ca 20 min tills vattnet absorberats.

Sedan skulle dragonsenapssåsen värmas för att sedan hällas över torsken. In med torsken i ugnen i ca 15 min.
Torsken är färdig.

De syrade rödbetorna och äpplena la jag i en skål och värmde i micron. Sedan serverades alltihopa tillsammans.

Det var faktiskt första gången jag åt vildris och utan sås på så var det ju ingen smakupplevelse direkt och riskornen är ju lite hårdare än basmatiriset som jag är van vid. Torsken däremot var lika god som jag förväntat mig. Dragonsenapssåsen var god och passade bra ihop med torsken. Jag som älskar rödbetor och dessutom odlar mina egna tyckte inte att syrade rödbetor var speciellt gott, jag föredrar dom bara kokta och med en klick smör. Sammantaget var det en okej middag, fast jag tyckte gårdagens kalvbiffar var mycket godare ;-)

Klart att ätas!

Slutsats: samma sak här som med gårdagens middag, det tog längre tid än 15 min men precis som Helena Hamberger själv kommentar i mitt förra inlägg så är det deras ambition att det ska ta högst 15 min att tillaga maten men att man ibland får räkna med längre tid tex när maten ska in i ugnen. För övrigt fräscha råvaror och lättlagat.