onsdag 30 november 2011

Första middagen med "Så gott som klart" - Kalvfärsbiffar

Igår berättade jag ju för er om konceptet Så gott som klart som jag har fått chansen att testa på. Vi började igår med att testa att göra kalvfärsbiffarna som skulle serveras med pasta och så här gick det till:
Alla lådor är färgmarkerade och allt ser fräscht ut.
Kalvfärsbiffar med tomat, oliver och kapris, pasta penne, citroncreme och ruccola

Innehåll:
Kalvfärsbiffar: kalvfärs, lök, ägg, buljong, parmesanost, ströbröd, grädde, kryddor.
Oliv/kaprisgrund: oliver, kapris, olivolja, vinäger, lök, persilja, vitlök.
Citroncreme: saft och skal av citron, yoghurt, olivolja.

Kalvfärsbiffarna kom alltså förstekta och skulle bara in i ugnen i 15 min i 150 grader så jag började med att sätta på ugnen. Pastan skulle kokas så självklart blev detta andra steget för mig. När biffarna stått 10 min i ugnen så hällde jag över oliv och kaprisblandningen som jag först blandat med två hackade tomater, saltat och pepprat. In i ugnen igen i 5 min.
Oliv, kapris och tomatblandningen, väldigt smakrik och god.
När pastan kokat klart så blandade jag i citroncremen och ruccolan.  Sedan serverades pastan med biffen och lite av tomatblandningen.
Färdigt att äta!

Redan från början så tänkte jag att det här kommer ta längre tid än 15 min vilket det också gjorde för man måste ju ändå räkna in att det tar tid att få upp ugnen i rätt temperatur och det tar även tid att få pastavattnet till att koka upp. Jag tror att det allt som allt tog 23 min vilket ju förstås inte är lång tid men det är ändå inte de 15 min som dom ju faktiskt gör reklam för.

Jag tyckte inte att biffarna blev tillräckligt varma av 15 min i ugnen så därför fick vi slänga in dom någon minut till i micron.

Maten blev väldigt god, vi var alla nöjda, det kändes fräscht och äkta.

Slutsats: Ta tiden 15 min med en nypa salt, lägg på 10 min till. Fräscha råvaror, inga konstiga tillsatser, lättlagad mat och framförallt god mat!

Idag ska vi ta oss an den rimmade torsken. Kika in imorgon så kommer du att hitta resultatet av den matlagningen här!

tisdag 29 november 2011

Så gott som klart!!

Via Spot and Tell så har jag fått chansen att testa den nya matkonceptet Kitchenwiz "Så gott som klart". Så gott som klart är en ny middagstjänst där man får tre stycken förberedda vardagsmiddagar. Tanken är att det ska ta max 15 min att tillaga maten så man på så sätt för tid över till annat. Maten är förberedd så långt det går, det man själv får göra är att lägga in tex köttet eller fisken i ugnen, värma såsen, koka ris och skära upp grönsaker.

Varje eller varannan tisdag får man en låda hem med alla produkter som alltså är för tre dagar. Alla produkter är gjorda utan tillsatser eller konserveringsmedel.

Idag fick jag alltså hem min låda. Alla produkter var märkta med en färg så man ska veta vilka som ska höra ihop. Med i lådan låg också en beskrivning på hur maten skulle tillagas, innehållsförteckning mm. Vid första anblicken tyckte jag att det såg ut att bli små portioner. Råvarorna såg fräscha och goda ut.

Maten som ska tillagas denna veckan är:

  • Kalvfärsbiffar med tomat, oliver, kapris, pasta penne, citroncreme och ruccola.
  • Sherrymarinerad fläskytterfilé med potatis- och rotselleripuré, kummin- och svartvinbärsrödkål samt salviasås.
  • Rimmad torsk med dragonsenapssås, syrade rödbetor och äpple samt vildris.

Idag tänker jag börja med kalvfärsbiffarna och återkommer såklart med recension.

Så gott som klart drivs av Per och Helena Hamberger och dom håller till i Billdal, Göteborg. Dom har tidigare varit krögarpar på Råda säteri men har nu sadlat om.
Så här såg lådan ut med all mat, färgkodinerade burkar så man vet till vilken maträtt dom tillhör.

söndag 27 november 2011

1:a advent!

Det känns inte som om det var längesedan vi hade sommaren här och nu är det redan 1:a advent! Tiden går verkligen snabbt. Vi har firat med saffransbullar och pepparkakor, smarrigt värre.

Trevlig 1:a advent på er allihopa!

fredag 25 november 2011

Vad ska vi äta på fredag?

Ja, den frågan är vi nog många som ställer sig när det börjar närma sig fredag. För min del tycker jag att fredagens mat ska vara enkel, lättlagad och framförallt snabblagad. En favorit är plockmat och då självklart med inspiration från medelhavet. Kika på mina matbilder från förra fredagen så kanske ni kan få lite inspiration:

Mozzarella och tomat för att kunna göra sin egen bruschetta och goda skinkor.
Skinka, salami och ost.
Lite goda röror och självklart oliver.
För oss själva denna fredagen så blir det hemlagad pizza och vad som gör det snabblagat för oss ikväll är att förra gången jag gjorde pizzadeg så gjorde jag extra mycket så idag är det bara till att ta ut en påse ur frysen, baka in lite mer mjöl degen och så får den jäsa en stund, på med alla goda pålägg och in i ugnen, perfekt!

Trevlig fredag på er allihopa!

onsdag 23 november 2011

Lammgryta med couscous

Jag gjorde en himla god lammgryta förra helgen som jag måste dela med mig receptet ifrån. Som alla säkert vet så ska ju gärna en gryta stå och puttra några timmar för att bli extra god och köttet extra mört, detta gäller också denna gryta så ska du testa den så behöver du tid :-)

Ingredienser
en lammstek, ca 1½ kg
3 små gula lökar
ca 4 st vitlöksklyftor
3 burkar tomater, helst hela
3-4 dl vitt vin
2 msk köttfond (kalvfond)
1 kvist färsk rosmarin
några kvistar färsk timjan
2-3 färska lagerblad eller 1 torkat
rivet skal från en citron
lite torkade örtkryddor, tex herbes de provence
salt och peppar
smör eller olivolja

Börja med att dela steken i grytbitar. Hacka löken, behöver inte vara finhackad. Skiva 2 st vitlöksklyftor. Fräs lökarna i olivolja eller smör.

Tillsätt tomater, vin, fond och dom färska kryddorna. Häll i köttet och låt koka upp. Koka under lock ca 2 timmar.

Tillsätt rivet citronskal, 2 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar och örtkryddor till grytan och låt puttra ca 15 min till.

Servera med couscous och några kokta grönsaker! Supergott!!

söndag 20 november 2011

Saffransbullar


Ja, då var det väl dags för första julreceptet då tycker jag eftersom 1:a advent närmar sig med rasande fart. Dessa bullar har jag lagt ut receptet på förut så det blir bara en liten påminnelse för er. Vi bakade dom igår och jag hade väldigt bra hjälp av min bonusdotter Emelie. Dom blev lika bra som förra året tycker jag. Saffranssmaken är alldeles lagom och mandelmassan i fyllningen gör dom saftiga och goda. Testa att laga dessa till adventsfikat, ni kommer inte att ångra er!! :-)


Emelie in action!
Ingredienser för ca 30-40st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar. (Jag la dem direkt på bakplåtspapper denna gång, men eftersom fyllningen blir ganska tjock så blev några bullar lite glesa när fyllningen smälte i ugnen, så nästa gång testar jag nog att lägga dem i bullformar!). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Redo för ugnen!


torsdag 17 november 2011

Pasta alla carbonara

Idag blev det väldigt enkel men ändå god mat, dessutom snabblagat, perfekt en torsdag som denna. Pasta alla carbonara betyder tydligen sotarhustruns pastarätt och då syftar man på svartpepparn på toppen. Så hör gjorde vi:

Ingredienser
spaghetti för 4 personer
2 pkt bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 ägg
4 msk grädde
100 g riven parmesanost
salt och peppar
persilja

Börja med att koka pastan. Hacka lökarna, strimla baconet och stek i en stekpanna. Blanda ihop äggen med grädden och ca hälften av osten.

När pastan kokat klart så blandar du ihop den med skink och lökblandningen. Blanda sedan i äggröran. Blanda kraftigt en stund så inte ägget stelnar. Toppa med persilja och servera med mer riven ost vid bordet. Salta och peppra.

måndag 14 november 2011

Diemersfontein Coffee Pinotage serverat med entrecote, potatisgratäng och balsamicosås

Det är många produktprover som trillar in just nu och framförallt  mycket olika drycker. Typiskt när jag är gravid kan man ju tycka men desto roligare tycker min sambo som får stå för smakrecensionerna (även om jag provar liten smutt jag också) ;-)

Denna gången var det ett rött vin som testades. Vinet kommer ifrån Gardo och Morris och heter "Diemersfontein Coffee Pinotage" och är ett sydafrikanskt vin med toner av kaffe och choklad. Vinet har en rostad fatkaraktär med inslag av kaffe, choklad, hallon, vanilj och lakrits. Doften är fruktig med inslag av espressokaffe, mörka bär och vanilj. Enligt stjärnkocken Paul Svensson så passar vinet bäst till höstens kraftfulla maträtter som tex vilt och lamm. Jag är beredd att hålla med honom även om vi serverade vinet till grillad entrecote med en potatisgratäng med getost, balsamicosås och ugnsgrillade rödbetor. Vinet passade väldigt bra till maten men passar också att dricka som mingelvin tyckte vi. Jättegott och vi ger det 4 av 5 poäng!

Vinet har artikelnr 6315 på Systembolaget och kostar 85 kr.

lördag 12 november 2011

Innis & Gunn Spiced Rum Finish

Ja, precis som namnet antyder så är denna alen spetsad med rom. Den har helt enkelt fått lagrat på fat som tidigare innehållit karibisk kryddad rom. I alen har aromatic malt (en malt som ger en stark maltarom och djup färg) använts för att ge ölet en knäckig ton som kompletterar de kryddiga tonerna från romen. För att balansera detta på ett perfekt sätt har den engelska humlen Whitbread Golding Variety lagts till för en livfull humlekaraktär och beska.

Alen är bärnstensfärgad och doftar äpplen, päron, torkad frukt och ek. Den har tydlig smak av romen och mycket humlesmak.

Innis & Gunn Spiced Rum Finish släpptes i en limiterad utgåva av 30,000 ex på Systembolaget den 1 november 2011.

Artikelnummer:
11619-03
Pris: 26.90 kr
Alkoholhalt: 6,9 %


Historien bakom Innis & Gunn tycker jag är rätt så rolig och i intressant, läs här:
Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld.
Ja, vad tyckte vi om det då, jo, riktigt gott faktiskt, romsmaken märks av tydligt och det är mycket smak i alen. Den får 4 av 5 poäng av oss!

torsdag 10 november 2011

Kyckling och potatis i ugn

Kyckling i ugn är något som vi äter väldigt mycket här hemma. Jag tycker nog att majskycklingen är den allra godaste, har ni andra någon favorit? Sådana här rätter tycker jag om när man gör allt i en och samma ugnsform, snabb förberedelse och sedan bara in i ugnen. Till detta använde jag en hel kyckling som jag styckade i mindre delar men det går ju förstås bra att använda sig färdiga delar också. Att ha oliver med i ugnen blir också riktigt gott, älskar varma oliver!

Ingredienser
1 hel kyckling (eller delar)
några potatisar
½ butternut squash
2 st stora röda lökar
ett gäng med vitlöksklyftor
ett gäng med oliver
ca 2-3 dl vitt vin
olivolja
herbes de provence krydda (eller någon annan örtblandning)
salt och peppar

Lägg kycklingdelarna i en stor ugnsform. Klyfta potatisen, rödlöken och butternut squashen och blanda med kycklingen. Häll över vitlöksklyftor och oliver. Krydda med örtkryddorna och salt och peppar. Ringla över olivolja. Avsluta med att hälla över vinet. In i ugnen på 200 grader ca 40 min.

Servera med en fräsch sallad!

måndag 7 november 2011

Asiatisk fiskgryta

Ja, då var denna helgen också förbi och det är redan måndag kväll....hösten är här på allvar, det var becksvart när jag åkte hem från jobbet förut. Bloggandet går väl lite på halvfart får jag säga, inte mycket ork till den just nu, är supertrött efter jobbet och vill bara slänga mig på soffan när jag kommer hem ;-) Men det är ju så det ska vara när man är gravid. Nu har jag iallafall bara två månader kvar och om ca en månad så slutar jag också att jobba. Ska bli riktigt skönt faktiskt!

Ja, ja, tillbaka till maten då kanske. I helgen som gick så började jag bläddra i mina kokböcker igen något som jag inte gjort på länge och hittade ett recept på en asiatisk fiskgryta ifrån Jamie Oliver. Jag har inte gått helt efter hans recept utan uteslutit en del saker som pilgrimsmusslor, marulk och kräftor. Jag körde rakt igenom på lax istället och så här gjorde jag:

Ingredienser
ca 800 g lax
saften från en lime
1 burk kokosmjölk
2 tsk sesamolja
2 msk kycklingfond + 2½ dl vatten
ca 1 tsk torkad chili
sojasås
risnudlar eller ris

Kryddpasta
2 tumstora bitar ingefära
8 limeblad
2 röda chili
4 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
1 kruka koriander
2 msk jordnötsolja
1 tsk chilipulver

Börja med kryddpastan. Antingen så mixar du alla ingredienser i en mixer eller mortlar. Jag mortlade först och sedan hackade jag allt ytterligare med en kniv tills det blev som en pasta.

Häll sesamoljan i en kastrull och tillsätt pastan. Låt fräsa någon minut. Tillsätt kokosmjölk, fond, vattnet och limesaft. Rör om. Lätt i torkad chili, låt koka upp och sänk värmen så att det sjuder. Låt det sjuda i 5 min. Lägg sedan i fisken och sjud ytterligare 3 min. Smaksätt med lite sojasås efter smak.

Häll risnudlar eller ris i botten på en skål och häll sedan över grytan.

Det blev riktigt god smak på grytan, tänk på att använda chili efter smak och tycke.

fredag 4 november 2011

Brödnyheter från Pågen

 Ni som följer mig har säkert sett att jag är med i Pågens brödpanel. Detta innebär att man vid ett antal tillfällen per år får hem deras nyheter i ett paket för att sedan testa och skriva om dom. Jag gillar för det mesta alla bröden som dom skickar (har en förkärlek för grovt bröd) men den här gången så innehöll paketet nästan bara ljusa bröd så jag var inte speciellt optimistisk inför testandet....

Rågklämmor: ett mörkt portionsbröd bakat på fullkornsråg och surdeg, rik på fiber och fullkorn. Det här brödet är helt i min smak, mycket gott och det känns iallafall som ett nyttigt bröd. Poäng 4 av 5.

Äntligen mjukbröd rund: ett ljust portionsbröd med lika mycket fibrer som ett mörkt, rikt på fullkorn och med låg sockerhalt. Det här brödet blev min dotters favorit och hon är 5 år gammal. Själv tycker jag att sådana här bröd smakar ok, inte mer, känns mest som luft. Poäng 3 av 5.

Halv jättefranska: ett gammalt klassiskt rostbröd som nu lanseras i mindre förpackning. Ja, det är väl inte så mycket att säga om det här brödet, det funkar ju alltid bra som rostbröd och den här mindre förpackningen är till för singelhushållen. Poäng 3 av 5.

Vetebullar: ett klassiskt fikabröd som kommer i smakerna vanilj och kardemumma. Dom här bullarna är rätt menlösa tycker jag. Smakar inte mycket alls, bara en enkel vetebulle som passar bra att ge till små barn, nej, inget att ha för mig iallafall. Poäng 1 av 5.

Glutenfria surdegsbröd: ett färskt surdegsbröd för de som är glutenallergiker. Brödet finns i två varianter, ett ljust och ett mörkt med linfrön. Färdigskivade. Det här brödet var en riktig miss tycker jag. Jättesmå skivor som föll isär och inte smakade gott alls. Kanske något för allergikerna men inte för mig. Poäng 1 av 5.

torsdag 3 november 2011

Fiskpinnar med remouladsås

Gjorde hemlagade fiskpinnar med remouladsås i helgen som gick. Så mycket godare än de tråkiga fiskpinnarna som man köper i affären. Jag använde mig av kolja denna gången. Visst är det lite klet och pill med att göra egna men det kan det ju vara värt ibland när man har mera tid. Till fiskpinnar gör man en sk dubbelpanering, dvs man vänder först fisken i vetemjöl som kryddats med salt och peppar, sedan vänder man den i ägg och sist i ströbröd. Stek sedan pinnarna i smör ca 1 min på varje sida, ganska hög värme, dom ska få färg.

Dessa serverades sedan med den hemlagade remouladsåsen, kokt potatis och broccoli.

tisdag 1 november 2011

Lasagne med lammfärs

Jag tycker nästan alltid att när man gör lasagne så smakar den olika från gång till gång, samma sak gäller köttfärssås....... Det handlar väl helt enkelt om vilka råvaror man har och att jag höftar ganska så mycket när jag lagar mat. Denna gången så blev det lasagne med lammfärs och jisses vad god den blev. Den blev mjuk och len i smaken, helt perfekt! Om det var lammfärsens förtjänst eller inte vet jag inte men så här gjorde jag iallafall:

Ingredienser
1 kg lammfärs
1 hackad gul lök
några hackade vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
ca 1 dl tomatpuré
timjan och rosmarin
ca 3 msk köttfond (jag använde hemmagjord)
salt och peppar
olivolja

Börja med att fräsa de hackade lökarna i olivoljan. Tillsätt färsen och bryn. Tillsätt tomatpurén och blanda väl innan du häller över de krossade tomaterna. Krydda med timjan och rosmarin, salt och peppar. Häll i köttfonden. Låt puttra medans du gör ostsåsen.

Ingredienser ostsås
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och peppar

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och rör runt. Riv ner osten. Salta och peppra.

Varva köttfärsen med ostsåsen och lasagneplattor, avsluta med ostsås. Denna gången tog jag även och skivad  mozzarella och la på toppen, blir krämigt och gott!

Servera med en fräsch sallad.