söndag 30 oktober 2011

Hemlagad remouladsås

Remouladsås har jag faktiskt aldrig testat att göra själv men eftersom vi idag ska göra hemmagjorda fiskpinnar så tänkte jag att då måste vi ju ha remouladsås till. Hittade ett recept på DN som jag följde och så här gjorde jag:

Ingredienser
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
1 tsk gurkmeja
2 msk hackad inlagd ättiksgurka
1 msk hackad kapris
2 msk hackad persilja
½ hackat kokt ägg

Rör ihop majonäs och creme fraiche, tillsätt sedan resterande ingredienser och blanda. Låt stå svalt till serveringen.

Återkommer förstås med receptet på fiskpinnar!

lördag 29 oktober 2011

Havsbuffé

Räkor var förstås en del av buffén.
Innan jag åkte iväg i torsdags på en tvådagars konferens så sa jag till min sambo att "du kan väl fixa något gott till fredagsmyset". Igår fick jag ett sms där det stod att "ikväll blir det havsbuffé". Det lät ju gott! Misstänkte ju förstås att buffén skulle innehålla hummer eftersom årets hummerfiske gått riktigt bra. Det visade sig att jag hade rätt med hummern, övriga ingredienser var: kräftor, räkor, skagenröra, aioli, löjrom! mm. Mmm, riktigt gott var det! Nedan ser ni lite bilder, ursäkta den dåliga kvaliten på en del av dom men som alla vet är det ju bäcksvart på kvällen nu för tiden ;-)

Kräftor och en delad hummer (hummer är fruktansvärt mättande så en halv var räcker gott!
Gräddfil, rödlök och löjrom, smaskens!
Aioli, kräftskjärtar, räkor och löjrom.

Måste ju också bara visa en av de sista humrarna som min sambo kom hem med. Denna bjässen vägde 2,1 kg. Den var gigantisk och stark!

onsdag 26 oktober 2011

Vitlöken är satt!

Ja, har du inte satt din vitlök ännu så är det hög tid för det. Jag gjorde det i helgen som gick. Denna gången valde jag 4 st sorter varav 3 av dem är nya för mig. Jag beställde ifrån Ekoplantan denna gången. Efter lite mejlande fram och tillbaka med dom så gick själva beställningen och leveransen jättefort och smidigt.

Dessa sorter odlar jag denna gången:
  • Germidour - tidig sort med stora klyftor med lila skal.
  • Vigor - tidig och stor lök med vitt skal
  • Primor - tidig sort med medelstora klyftor som har lila skal.
  • Thermidrome - denna sort odlar jag varje år, en stor sort och jag tror även den är den vanligaste.

Innan jag satte min vitlök så strödde jag ut både benmjöl och vedaska. Sedan tidigare hade jag lagt färskt gräsklipp på jorden som jag nu blandade ner tillsammans med benmjölet och vedaskan. Klyftorna ska sitta ca 10 cm ner i jorden och med ca 15 cm mellan klyftorna. Sedan täcker man över med jord och hoppas på det bästa, dvs att blasten visar sig först till våren och att vitlökarna blir stora och fina!


tisdag 25 oktober 2011

Hellfire bay och hummer

Till hummern häromdagen testades vinet Hellfire Bay Sauvignon Blanc Semillon ifrån Australien. Detta vinet sas passa perfekt till skaldjur vilket det verkligen gjorde. Ja, iallafall enligt min sambo Jonny, jag får ju såklart inte dricka vin nu under graviditeten även om  jag faktiskt smuttade litegrann ;-)

Vinet finns att köpa på Systembolaget, har nr 6475 och kostar 89 kr. Vinet var väldigt fruktigt i smaken, torrt och passade som sagt var väldigt bra till skaldjur, antagligen till fisk också.

måndag 24 oktober 2011

Höstgryta på fläskfilé

Gjorde en ljuvligt god fläskfilégryta i lördags. Jag smaksatte den med äppelmos, röd vinbärsgelé och körsbärssirap. Dessa smaker ihop blev riktigt gott! Höst är gryttider, håller ni inte med?

Ingredienser
ca 1,3 kg fläskfilé
smör
salt och peppar
1 gul lök
färska champinjoner
5 dl matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
2 msk äppelmos
2 msk röd vinbärsgelé
2 msk körsbärssirap
lite soja för färgens skull
oregano
(majsstärkelse)

Börja med att dela köttet i grytbitar. Bryn i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en större gryta.

Hacka den gula löken och dela champinjonerna i kvartar. Bryn i smör i stekpannan och häll sedan över i samma gryta som köttet.

Tillsätt resterande ingredienser. Smaka av, kanske behövs mer salt och peppar. Är såsen för tunn så tillsätt lite majsstärkelse eller vetemjöl utrört i lite vatten.

Servera med potatismos och njut!

söndag 23 oktober 2011

Och vinnaren är.....

Yasemin!

Vinnaren av mixern ifrån Philips och Whiteaway blev alltså Yasemin. GRATTIS! Jag tyckte hennes smoothierecept med hälsofil verkade god och spännande, mixa ihop 2 dl hälsofil jordgubb & smultron med 1 dl mjölk, några björnbär, häll sedan över linfrö och kanel.

Yasemin, mejla mig din hemadress till markoch73@hotmail.com så ska jag se till att du får mixern hemskickad.

Jag vill tacka Whiteaway för sponsringen av mixern till denna tävling!

lördag 22 oktober 2011

Glöggdags!

Ja, inte dags att dricka glögg men att sätta glöggen. I år kommer inte jag att sätta någon glögg dels för att vi har flaskor kvar från förra året men även förstås för att jag är gravid och inte kommer kunna dricka någon glögg i år. Vill ändå tipsa er som gör egen glögg eller som vill testa att göra egen glögg om att det är hög tid att göra det nu. Följer ni detta receptet så får ni en riktig dunderglögg som är otroligt god och faktiskt ännu godare året efter ;-)

Ingredienser:
5 l svagdricka
5 st skalade och skivade potatisar
50 g jäst
10 g hela nejlikor
10 g kardemummakärno
15 g skalad ingefära
1 st kanelstång
2.5 kg socker
250 g russin

Blanda allt i en 10-liters hink eller liknande. Rör om ordentligt och täck med plast och gör små lufthål. Låt stå i rumstemperatur minst 3 veckor gärna längre. Rör ej under tiden. Häll över i rena flaskor, akta så att inte bottensatsen följer med.

torsdag 20 oktober 2011

Julskinkemacka

Va? Julskinka i oktober tänker ni säkert! Jo, det är ju lite tidigt förstås men jag fick hemskickat en paket med färdigskivad julskinka ifrån Nyhléns Hugosons häromdagen. Dom har nämligen en tävling som pågår just nu där man ska bidra med ett recept på en julskinkemacka där den ända givna ingrediensen är just deras julskinka, resten får man hitta på själv. Inte så lätt förstås att hitta på något nytt och inspirerande recept på en macka. Jag får säga att det allra godaste med en julskinkemacka är ju just julskinkan så man vill ju inte riktigt lägga på en massa extra ingredienser och förlora smaken ifrån skinkan. Just därför så valde jag att göra en klassisk macka. Jag tog en god bit bröd, bottnade den med majonäs, en skiva julskinka och sedan skivad egengjord inlagd ättiksgurka.

Julskinkan då, hur smakade den? Jo, den var jättegod, saftig och lagom salt. Denna julskinka blev förra året vald till godaste julskinkan och i år har dom kommit ut med samma skinka fast som skivad.

Lammgryta med kantareller och enbär

Ni vet väl att det är den här årstiden som man ska äta lamm? Lammen har gått hela sommaren och betat härligt gräs (förhoppningsvis) och smakar alltså nu på hösten som bäst. Jag tycker det är riktigt gott med lammkött och dessutom en härlig variation till nöt och fläskköttet som det ibland blir lite för mycket av. I helgen som gick så gjorde jag en riktigt härlig höstig lammgryta med kantareller och enbär i. Receptet (som jag hittade på DN´s hemsida) vill jag förstås dela med mig av så det kommer här:


Ingredienser
1 kg lammstek
salt och peppar

smör 
2 gula lökar 
ca 3-4 morötter 
6-7 stötta enbär 
ca 4 dl förvällda kantareller 
1/5 tsk malda kryddnejlikor
5 msk vetemjöl 
3-4 dl vatten 
några matskedar hemmagjord köttfond eller 1 st köpt buljongtärning 
1 lagerblad 
3 dl matlagningsgrädde 
1 msk svartvinbärssaft
lite hackad persilja


Börja med att dela steken i mindre bitar. Bryn i smör i en stekpanna lite i taget, salta och peppra och lägg över i en större gryta. Grovhacka lökarna och stek i smöret i stekpannan tillsammans med stötta enbär, kryddnejlikan och lite salt och peppar. Pudra över mjölet och rör runt, lägg över allt i grytan. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten och häll över i grytan.

Tillsätt vatten, lagerblad, fond/buljong till grytan, lägg på locket och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt stå och puttra i ca 60 min på låg värme. Efter halva tiden så skivar du morötterna och lägger i grytan.

Efter ca 60 min så steker du kantarellerna i lite smör, häller över i grytan tillsammans med grädden och svartvinbärssaften, kanske lite mer salt och peppar. Sjud i ytterligare 8 min. Vid serveringen strör du över lite hackad persilja och serverar ihop med kokt potatis och lite härliga rödbetor.


onsdag 19 oktober 2011

Kyckling med grillad paprika - Kronfågel Deli

Som jag berättat om tidigare så har jag testat två produkter ifrån Kronfågel Deli´s sortiment, denna gången var det kycklingfilé med grillad paprika som fick åka in i ugnen tillsammans med lite rotfrukter.

Konceptet är ju väldigt enkelt, man bara tar bort plasten på förpackningen och kör in den i ugnen i ca 20 min så är den klar. Det var helt ok smak på kycklingen tycker jag men inget speciellt faktiskt, då var den med lindad prosciotto mycket godare. För att sammanfatta det hela så är ju produkterna väldigt bra för er som vill att matlagningen ska gå fort och som inte bryr sig om att man inte får smaksätta själv.

Vad säger ni andra, har ni smakat??

tisdag 18 oktober 2011

Sista grillningen för i år?

Nej, det hoppas jag verkligen inte. I år ska vi ha grillarna tillgänglia under vintern så dom ska vara lätta att få fram om vi känner suget efter grillat kött när snön yr utanför fönstrena.

Just nu "yr" regnet utanför fönstrena och det blåser riktigt kraftigt, riktigt höstväder med andra ord. I helgen som gick var det däremot jättehärligt väder, solen sken och vi arbetade duktigt i trädgården trots trötthet, fingrar i bandage, gravidmage osv ;-) Ja, min mage växer allt mer och det är riktigt tungt att jobba i trädgården, tur att det är höst och inte vår! Nu är iallafall växthuset inplastat för vintern, alla utemöbler är bortplockade. Skulle förstås vilja rensa undan lite i rabatterna men det är helt uteslutet med den stora maggen men till våren tar vi nya tag igen :-)

Vi grillade fläskkotlett i lördags och till detta blev det ugnsrostade rotfrukter och till detta serverades min gula hemmagjorda ketchup, mycket gott och enkelt! Ja, enkelt är den mesta maten som lagas här hemma just nu. Har inte riktigt ork till att fundera ut vad vi ska ha för mat, stå i timmar och laga den (på helgerna). Hoppas ni har förståelse för att uppdateringarna på bloggen blir därefter.... Nej, efter en liten sovmorgon måste jag nu iväg till jobbet, ha en go´ dag på er!!

lördag 15 oktober 2011

Vill ni vinna en mixer ifrån Whiteaway?

Ja det är klart ni vill!! I samarbete med Whiteaway så lottar jag ut en mixer av märket Philips, värde 769 kr. Mixern är perfekt för att göra smoothies i, man kan också krossa is i den och dessutom så har den en juice funktion. Själva koppen består av glas vilket jag tycker är väldigt bra.

Vad ska du göra för att vinna? Jo, för det första så ska du gå in på Whiteaways facebooksida och "gilla". Sedan vill jag att du ger mig ditt bästa recept på en smoothie. Skriv ner receptet i kommentarsfältet nedan. Du får gärna länka till tävlingen ifrån din egen blogg. Jag väljer sedan ut det receptet som jag tycker låter godast som vinnare. Glöm inte att ange en mejladress så jag når dig lätt om du har vunnit.

Tävlingen pågår fram till nästa lördag den 22 oktober kl.19.00

Min favoritsmoothie som jag gör varje vardagsmorgon innan jobbet består av ca 2 dl naturell yoghurt, en skvätt apelsinjuice, ca 1½ dl frusna blåbär/hallon + en banan. Jättegott och nyttigt, en perfekt start på dagen!

fredag 14 oktober 2011

Prosciottolindad kycklingfilé med tomatrisoni

Fredagens middag är avklarad och den gick väldigt snabbt att tillaga, närmare bestämt 30 min, perfekt tycker jag. Jag står gärna länge och lagar mat på både lördag och söndag men på fredagar måste det gå fort. Det blev ett av paketen jag fick från Kronfågel som jag berättade om häromdagen med prosciottoinlindad kycklingfilé och till detta gjorde jag en tomatrisoni.

Paketet bestod av 4 st relativt små bitar kycklingfilé som räckte till 2 portioner. På paketet stod det att den skulle vara i ugnen i 200 grader 30 min. Jag tog dock ut den efter ca 25 min, tyckte 30 min lät lite väl länge vilket jag hade rätt i. Efter 25 min var den perfekt. Det smidiga med det hela är att man bara drar av plasten och ställer in formen som den är i ugnen, man slipper med andra ord att diska en ugnsform efter maten vilket ju alltid är uppskattat ;-) Både jag och Jonny tyckte att kycklingen var riktigt god, kryddningen inne i fileén som bl a bestod av salvia var alldeles lagom.

Till kycklingen blev det en snabblagad tomatrisoni som man gör så här:

Ingredienser till ca 4 portioner
250 g risoni (½ pkt)
olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk Mutti körsbärstomater
torkad oregano
salt och peppar
vatten
parmesanost

Skiva de gula lökarna och vitlökarna. Fräs löken i olivolja i en kastrull tills den blivit mjuk. Rör i risonin och fräs några minuter. Rör sedan ner tomaterna, salta och peppar och torkad oregano. Häll på vatten så det täcker risonin. Låt koka till risonin blivit mjuk ca 12 minuter. Riv över rikligt med parmesanost och servera.

Imorgon ska vi testa den andra lådan med kyckling, får se om vi blir nöjda med den ockås :-) Nu ska jag lämna in mitt recept på Kronfågels facebooksida så jag kan vara med och försöka vinna en middag!

Ha nu en skön fredagskväll på er!!

torsdag 13 oktober 2011

Använder ni buljongtärningar?

Ja, det gör nog dom flesta tror jag inklusive mig själv. På Äkta varas hemsida så går det att läsa ett inlägg om buljongtärningar där Mats-Eric Nilsson skriver att han inte förstår varför alla måste använda sig av buljong hela tiden och menar att det går minst sagt lika bra utan. Jag håller väl inte riktigt med men det han skriver om recepttävlingen med linssoppan är ju ändå intressant..... När jag köper buljongtärningar så köper jag alltid ekologiska men dessa innehåller ju jästextrakt något som ju faktiskt bara är en enklare variant av glutamat. Kom gärna med tips på buljonger/fonder som inte innehåller jästextrakt eller palmolja!

Jag försöker allt som oftast se till att jag har egengjord buljong/fond hemma som tex köttfond, fiskfond, hummerfond etc. Kika kärna in mina fondrecept om du vill testa. Hemmalagad fond slår det mesta :-)

Köttben på väg att bli fond.

onsdag 12 oktober 2011

Kronfågel Deli

Har ni upptäckt Kronfågels Deli sortiment ännu? Eftersom jag är med i Spot and Tell så har jag fått chansen att testa två av produkterna från sortimentet. Meningen är att jag ska testa att tillaga dessa produkter och sedan blogga om dem. De sorter som gäller är smakerna prosciotto/salvia och grillad paprika. Jag var idag iväg och köpte kycklingen och hoppas att jag ska kunna tillaga den som imorgon, återkommer med recept och bilder :-)

Jag har rätt så höga förväntningar på dessa produkter eftersom jag tycker att tillbehören (prosciotto, salvia, paprika) är väldigt goda och medelhavsinspirerande.

På Kronfågels facebooksida kan man vara med och vinna en middag hemma för 8 personer eller produktcheckar. Kika in på deras facebooksida och var med och tävla du också!

måndag 10 oktober 2011

Kolja med krämig sås i ugnen

Kolja är en riktigt god vit fisk tycker jag. Funkar i de fallen då man tycker att torsken är för dyr. Den här gången valde jag att ugnsbaka koljan i en härligt krämig sås. Vi hade även i några hummerklor i ugnsformen och vi stekte också upp ett par pilgrimsmusslor som vi serverade till. Till detta blev det ris och ugnsbakade rödbetor med butternut squash.

Ingredienser
ca 1 kg koljafilé
salt och peppar
rivet skal från ½ citron
1 burk philadelphiaost (jag hade den som är smaksatt med basilika)
4 dl matlagningsgrädde
½ skivad purjolök
fiskkrydda
4 st skivor prosciotto, hackad
ett gäng körsbärstomater

Lägg koljan i en ugnsform. Salta och peppra och riv över citronskal. Dela några körsbärstomater och lägg över fisken. Här la jag också över hummerklorna vilket naturligtvis inte är nödvändigt att ha med.

Blanda ihop philadelphiaosten med matlagningsgrädden, purjolök, prosciotton och en fiskkrydda, gärna med dill i. Häll blandningen över fisken.

In i ugnen på 200 grader ca 20-25 min.

Rödbetorna och pumpan skar jag ner i mindre bitar, över med olivolja, salt och peppar och in i ugnen på 200 grader ca 35 min.

Pilgrimsmusslor är ju så gott men absolut inget nödvändigt i denna rätten.

lördag 8 oktober 2011

Oxfilé med potatisgratäng och ugnsrostad pumpa

Igår fyllde min sambo Jonny år och därför fick han önska maten. Han ville ha oxfilé och potatisgratäng så det fick det bli ;-) Vi köpte en härlig bit ifrån affären som vi skar upp, smetade in med olivolja, saltade och pepprade och grillade dom i grillpannan.

Till detta blev det alltså potatisgratäng. Finns ju en hel del sätt att göra potatisgratäng och vill du veta hur jag gör så kolla in det här receptet. Jag uteslöt dock osten och hade dessutom herbes de provence mellan lagren.

Jag gjorde även butternut squash i ugnen med körsbärstomater. Bara till att ringla över olivolja, krydda med salt, peppar och herbes de provence och sedan in i ugnen på 200 grader ca 35 min.


Oxfilén blev helt underbart god, alla i familjen gillar den blodig så det är inte många minuter vi kör på varje sida ;-) Den vitlöksspäckade potatisgratängen passade riktigt bra till.

Dagens middag blir en härlig fiskrätt i ugnen med kolja. Även här blir det butternut squash, det är ju så gott!! Ikväll ska vi smaska på varsin hummer, ska förstås bli underbart gott det med :-)

torsdag 6 oktober 2011

Lammfärsbiffar med ugnsrostad sötpotatis

Har ni inte testat att göra lammfärsbiffar med fetaost i så gör det. Dom blir riktigt saftiga och goda. Funkar såklart också med vanlig nötfärs men passar allra bäst med lamm. Till biffarna blev det sötpotatis, rödbetor och morötter i ugnen som serverades med en citrondippsås.

Vill verkligen tipsa er om att använda er av sötpotatis ibland istället för den vanliga potatisen. Den är riktigt god, smakar lite sött.

Ingredienser lammfärsbiffar
800 g lammfärs
1 pkt fetaost
1 gul lök
2 msk ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
ca 2-3 msk örtkryddor som tex herbes de provence
1 ägg
salt och peppar

Börja med att lägga ströbröd och grädde i en skål. För att göra det enkelt så kör jag allt i matberedaren så använder du den så lägger du lök, ägg, fetaost och kryddor i matberedaren och kör några varv. Lägg sedan i ströbrödet som nu har svällt. Tillsätt även färsen och kör runt tills det har blandat sig.

Forma till biffar och stek i smör/olivolja.

När det gäller att ugnsrosta sötpotatis så gör man likadant som med vanlig potatis. Jag använder alltid mycket örtkryddor, pressar över vitlök, saltar och pepprar och ringlar över olivolja. In i ugnen på 200 grader ca 35 min.

Citrondippen jag gjorde till hittar du här.

måndag 3 oktober 2011

Jag vann en ugnsform ifrån Hjärtats rum!


Jag var för ett tag sedan med på en tävling på Fröken Fru x 2´s blogg där man kunde vinna en ugnsform ifrån Hjärtats rum och fick idag reda på att jag vann!! Kul!

Tycker du det är kul med köksprylar, formar etc så gå gärna in på deras hemsida och kika, dom har massor med fina saker :-)

söndag 2 oktober 2011

Vitlöksspäckad lammstek med potatisgratäng

Den här härliga lammsteken gjorde vi förra helgen. Lammkött är en riktig favorit och nu när hösten kommer så är det ju säsong för lamm igen, härligt! Till lammsteken blev det en härlig och vitlökssmakande potatisgratäng.

Ingredienser lammstek:
1 kg lammstek
några vitlöksklyftor
lammkrydda eller någon någon annan god kryddblandning
salt och peppar

Skär några snitt i lammsteken och tryck in skivad vitlök. Krydda steken med någon god kryddblandning som tex lammkrydda eller herbes de provence. Salta och peppra.

Sätt in en termometer i steken, in i ugnen på 175 grader tills termometern visar 62 grader. Ta ut steken och låt vila i ugnsfolie ca 10 min.