onsdag 31 augusti 2011

Fiskburgare

Varför inte ta och byta ut dina vanliga hamburgare/pannbiffar mot fiskburgare istället? Det är minst lika lätt att göra som vanliga pannbiffar och dessutom så blir det mycket godare. Många har kanske också svårt att få in fisk i vardagsmaten och då är väl dessa burgare perfekta, funkar garanterat med barnen :-) Så här gör jag mina:

Ingredienser
lax, kolja, makrill, ca 1 kg ihop
1 ägg
1 gul lök
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
skalet från 1 citron
saften från ½ citron
ca 1½ dl hackad dill
fiskkrydda
salt och peppar

Börja med att köra fisken i matberedaren till en fin färs. Blanda ströbrödet med mjölken i en skål. Tillsätt färsen, finhackad gul lök, ägget, citronskalet, citronsaften och hackad dill. Blanda runt och krydda med tex fiskkrydda, salt och peppar.

Låt färsen stå en stund i kylskåpet. Forma färsen till biffar och stek i smör. Servera med tex klyftpotatis, en dippsås och lite grönsaker.

tisdag 30 augusti 2011

Picknickbröd med salami, tomater och oliver

Dom här fyllda bröden är perfekta till picknick eller varför inte till en enkel soppa. Receptet kommer ifrån Leila men min fyllning är lite annorlunda. Jag valde mina egenodlade körsbärstomater, mozzarella, oliver och salami.

Ingredienser
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2 msk hackad rosmarin
2.5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl special

Fyllning
mozzarella
körsbärstomater
oliver
salami
2 msk hackad rosmarin

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung, flingsalt och finhackad rosmarin.
Blanda i durumvetemjöl och sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
Jäs den i bunken under bakduk i cirka 30 minuter. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycker man ut all luft.

Fördela fyllningen över degen. Rulla ihop till en rulle och mjöla brödet. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs den under bakduk i cirka 30 minuter.
Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 20-25 minuter.




söndag 28 augusti 2011

Torsk och lax i ugn med sås och grönsaker

Ingen jätteupphetsande rubrik kanske ;-) men den här rätten blev jättegod och enkel att tillaga. Jag la i lite av varje i den här rätten som vanligtvis passar bra ihop, oliver, tomater, basilika, philadelpiaost mm. Så här gjorde jag:

Ingredienser
lax och torsk för 4 port
3 dl matlagningsgrädde
1 pkt philadelpiaost
en näve färsk basilika
ett gäng med körsbärstomater
några oliver
en vitlöksklyfta
salt och peppar
 ca 2 dl räkor utan skal

Börja med att dela laxen och torsken i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Salta och peppra fisken. Blanda ihop grädde och philadelpiaosten i en skål, krydda med hackad basilika och lite salt och peppar.

Dela körsbärstomaterna på hälften och fördela över fisken, strö över en näve med oliver. Häll över såsen och kör in i ugnen på 200 grader ca 20-25 min. Ta ut formen och strö över räkorna. Servera med tex spaghetti.

torsdag 25 augusti 2011

Internationell matmarknad i Göteborg

Härlig fransk vitlök.
Varje år i augusti så har vi något som kallas "Kulturkalaset" här i stan. Det hette tidigare "Göteborgskalaset" men för några år sedan så bytte det namn, blev lite mer "kulturigt" och om du frågar mig...lite tråkigare :-) Vi brukar ändå förstås åka in och kika på det varje år, hela stan livas upp och alla är glada och goa.

I år fick jag höra att det fanns en internationell matmarknad på kalaset så det var jag ju förstås tvungen att kika på. Blev glatt överraskad för det var en matmarknad helt i min stil. Massor med färsk frukt, ostar, korvar, skinka, marmelader, bakverk mm. Det fanns en del matstånd där det såldes tex thaimat, spansk mat som paella, crepes osv. Mycket smakande blev det och förstås en hel del shoppandes. Tänkte bjuda på lite läckra matbilder så kanske ni blir lockade att gå dit nästa år ;-)
Nötter och annat gott.

Paella i stora baljor.

Grönsaker ifrån Frankrike.

Italiensk nougat.

Italienska bakverk.

Salami.

Parmesanost köpte jag förstås.

Thaimaten såg väldigt god ut!

Fudge ifrån England, mycket goda ;-)
Tips på en annan marknad som pågår just nu runt om i landet är ju Bondens egen marknad. Har inte varit där själv ännu men jag tror den håller på ända till oktober så jag ska nog hinna med det också.

tisdag 23 augusti 2011

Gul tomatketchup

Jag har odlat en tomatsort som heter "Ildi" och är en gul körsbärstomat. Den har fått helt otroligt stora klasar med massor av gula små söta tomater. Problemet (om man nu kan kalla det problem) är att det är väldigt många som mognar samtidigt och då får man förstås hitta på något att göra med dom. Jag har tidigare gjort vanlig röd tomatketchup men denna gången så fickc det istället bli en gul tomatketchup!

Ingredienser
1 kg gula körsbärstomater
3 msk råsocker
3 msk vitvinsvinäger
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk worcestersås
salt och peppar

Hacka den gula och vita löken. Dela tomaterna i mindre bitar. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt småputtra ca 20 min. Mixa såsen i matberedare eller med en mixerstav.

Häll upp i en ren burk.

Den här ketchupen blev riktigt söt och god. Kommer passa perfekt till grillat kött eller till den grillade korven :-)

söndag 21 augusti 2011

Smörstekt torskrygg med pilgrimsmusslor och hummersås

Vi köpte en jättefin bit torskrygg i fredags. Torskrygg är himla gott men ibland lite väl dyrt ;-) Vi köpte även några pilgrimsmusslor och av detta så fick vi ihop en jättefin och god fredagsmiddag. Torskrygg, pilgrimsmusslor, färskpotatis, grillad sparris, smörstekta kantareller och hummersås, mums!

Ingredienser för 4 pers
torskrygg
pilgrimsmusslor, vi tog 2 var
färskpotatis
sparris
kantareller
smör
salt och peppar

Ingredienser till hummersåsen
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl matlagningsgrädde
ca 1½ dl vatten
2-3 msk hummerfond (tyvärr var min egengjorda slut men snart är det ju hummerfiske igen ;-)
en nypa cayennpeppar
1 tsk konjak
salt och peppar

Sätt igång med att koka potatisen. Börja sedan med såsen. Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet. Tillsätt övriga ingredienser och håll varm. Glöm inte att smaka av, kanske behövs mer salt eller fond....

Smörstek kantarellerna och ställ åt sidan. Glöm inte att salta.

Skär upp torsken i enportionsbitar. Salta och peppra och stek i smör. Häll hela tiden smöret över torsken medans du steker. Stek ca 5 min på en sida sedan vänder du och steker kort tid på den andra. Lägg kantarellerna ihop den sista minuten så dom blir varma igen.

Grilla under tiden sparrisen i en grillpanna. Pensla lite olivolja på sparrisen innan du grillar. Avsluta med lite flingsalt. Avsluta med att lägga pilgrimsmusslorna i grillpannan, salta och peppra. Dom ska bara grillas lite hastigt och få färg.

Servera alltihop tillsammans.
Pilgrimsmusslor är ju så himla gott!

Egenplockade kantisar.

Färskpotatis med hummersåsen.


lördag 20 augusti 2011

Ett av sommarens dryckestester - Adobe Reserva Cabert Sauvignon

Under sommaren så har det ramlat in en hel del produkttester i form av drycker, det har varit snapsar, viner och bourbon. Pga att jag själv inte har kunnat dricka alkohol denna sommar :-) så har min sambo fått stå för provningarna. Bland annat så har han testat ett ekologiskt rött vin som heter Adobe Reserva Cabert Sauvignon.

Ekologiska viner är ju något man ser mer och mer av nu på Systembolaget vilket jag tycker är väldigt bra. Jag har testat en hel del och dom flesta är riktigt goda.

Det här vinet är gjort på vingården Vinedos Emiliana som ligger i Chile.

Så här går det att läsa om vingården: Viñedos Emiliana som är en chilensk vingård med stark känsla för ansvar och visionärt tänkande.
Här produceras viner ekologiskt med hänsyn till omvärld, omgivning och de anställdas välfärd och rättigheter. Visionen är att producera viner av högsta kvalitet i samklang med naturen.

På Emiliana tar man även väl hand om sina anställda. Som ett exempel på det låter man sina anställda odla sina grönsaker på mark som för stunden inte brukas. På så sätt säkerställs en del av familjernas livsmedelsförsörjning under hela året. Efter drygt ett decennium av hårt arbete och nya arbetsmetoder har Emiliana ett flertal nationella och internationella utmärkelser samt ett komplett utbud av ekologiska viner.

Vinet då, jo det är ett fruktigt vin med inslag av fat, svarta vinbär, gräs, ceder och mörk choklad med doft av lakrits, svarta vinbär och gräs. Vinet passar bäst till grillad mat och smakrik mat såsom lamm- och nötkött. Art. nr: 6853, pris 79 kr.


Vad tyckte då min sambo om vinet. Jo, det var ett okej bordsvin. Det saknade lite kraft, ett rätt så enkelt vin men ändå gott och såklart ett stort plus att det är ekologiskt.             

torsdag 18 augusti 2011

Focaccia med tomater

Focaccia är ett av mina favoritbröd och otroligt enkelt att göra. På toppen tycker jag det är ett måste med havssalt och olivolja men efter dom ingredienserna kan man ju variera en hel del. Jag tycker nog ändå det är allra godast med körsbärstomater och rosmarin. Receptet har jag jag i och för sig lagt ut tidigare men det skadar ju inte att göra det igen ;-)

Ingredienser:
25 g jäst
3½ dl vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
ca 7 dl vetemjöl
olivolja till pensling
några kvistar rosmarin
körsbärstomater
havssalt
Smula jästen i en bunke, häll i ljummet vatten och blanda runt tills jästen löst sig. Tillsätt olja och salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen en stund, den ska vara rätt klibbig. Jäs under bakduk i 40 min. Smörj en långpanna ca 20x0 cm, häll i degen och platta ut den litegrann. Jäs under bakduk ytterligare 30 min. Gör små hål med tummen i degen, droppa över olivolja. Dela körsbärstomaterna i halvor och tryck ner i degen.  Hacka rosmarinen och strö över + havssalt. In i mitten av ugnen i 225 grader ca 15-20 min.

tisdag 16 augusti 2011

Konserverade färska tomater

Nu har jag rätt så mycket tomater i växthuset så därför beslutade jag mig för att testa ett av Camilla Plums recept på konserverade tomater. Det var inte alls svårt att göra, det som tog tid var när burkarna skulle stå i ugnen, det tog några timmar innan oljan började bubbla som det stod att den skulle göra. Vi har inte smakat på tomaterna ännu, det får bli vinterns nöje ;-) men med dom ingredienserna så kan det ju inte bli annat än gott!

Ingredienser
2 kg tomater
en näve färsk basilika
en stor vitlök
havssalt
olivolja

Börja med att dela tomaterna i mindre delar. Tryck ner dom i glasburkar med gummiringar. Ta dom färska basilikabladen och tryck ner dom mellan tomaterna, längst med sidorna. Dela vitlöksklyftorna på hälften och tryck ner även dom. Jag tog ca 3 klyftor per burk.

Strö över havssalt, rätt så mycket och fyll upp med olivolja. Lämna någon centimeter så att inte olivoljan pyser över i ugnen.

Sätt ugnen på 110 grader och ställ in burkarna. Dom ska stå där inne tills man ser att oljan börjar bubbla och det tar några timmar. Låt sedan burkarna svalna i ugnen och ställ sedan in i kylkskåp.

Använder man vanliga burkar utan gummiring så får inte locken vara helt åtskruvade, ångan måste kunna komma ut.

söndag 14 augusti 2011

Semestern lider mot sitt slut....

Mycket grillmat har det blivit under semestern.
Ja, idag är sista dagen på semestern innan vi börjar jobba igen. Semestern har varit lång och skön, vädret har varit varierat. Halva juli hade vi rena värmeböljan men nu i augusti så har det varit rena höstvädret, bitvis med massor med regn, men det har ändå blivit en hel del båtåkande ut till klipporna.
Mycket tid har spenderats liggande på dessa klippor ;-)

Mina grönsaksodlingar och växthuset har faktiskt gått riktigt bra denna sommaren, en del grejer lite mindre bra förstås som tex sallad...vet inte alls varför jag inte har lyckats med min sallad i år.... :-(
Jordgubbar! Kan det bli mer somrigt?
Mycket matlagning har det förstås blivit, det mesta har varit grillat! Jag har kokat saft, sylt mm och det bästa är att det är inte slut ännu. Idag ska jag ge mig på att konservera tomater efter recept från Camilla Plum, den danska odlardrottningen som man kan se på tv just nu i programmet "Mat som håller". Jag ska nog också ge mig på att göra egen ketchup, tomatsås som jag fryser in och kanske även torka några tomater.
Den här bifftomaten vägde ½ kg!

Men som sagt, imorgon börjar jobbet igen. Jobbar dock bara 2 veckor sedan är det dags för mig att byta jobb något som ska bli riktigt kul och spännande! Och vi hoppas förstås på att sommaren inte är riktigt slut ännu....

Hoppas ni andra också har haft en skön semester!

Bondbönsallad

Salladen innan getosten kommit i.
Bondbönor är en stor favorit hos mig och i år har jag rätt så mycket av dem också. Häromdagen blev det därför en bondbönsallad med kokta bönor och diverse andra godsaker från trädgården. Tomaterna är verkligen fina nu och såååå goda så dom fick förstås åka med i salladen :-)

Ingredienser
bondbönor
tomater
röd lök
en röd chilipeppar
getost
½ pressad citron
olivolja
salt och peppar

Börja med att ta ut bönorna ur skidan, koka i saltat vatten ca 5 min lite beroende på hur stora dom är. Skölj dom i kallt vatten och pilla ut ur skalet. Lägg i en skål och pressa över citron, lite olivolja, salt och peppar.

Skiva tomater, lök, chili och blanda ner med bönorna. Ta gärna i någon god ost som tex getost. Lite mer salt och peppar.

fredag 12 augusti 2011

Tian - provensalisk grönsakslåda med bönor

Just nu har jag verkligen ett överflöd av haricots verts bönor, både den lila sorten och vanliga gröna, högväxande som lågväxande. Enda problemet är att jag har satt raderna alldeles för tätt så det är lite svårt att komma åt dom men man lär så länge man lever ;-)

Jag har redan fryst in en hel del men vi äter också bönor rätt så ofta. Hittade ett gott recept i en av Anna Bergenströms medelhavskokböcker på en tian som är en provensalsk grönsakslåda. Istället för bönor kan man välja att använda squash om man har mycket av det. Den här rätten blev riktigt god och var ett perfekt tillbehör till grillat kött!

Ingredienser för 4-5 personer
400 g haricot verts
3 msk olivolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
1 burk krossade tomater
5 ägg
1 dl riven västerbottensost eller liknande ost
½ dl strimblad basilika
½ dl hackad bladpersilja
salt och peppar

Börja  med att repa de gröna bönorna, dela om dom är väldigt långa. Förväll bönorna i saltat vatten i ca 2-3 min, spola med kallt vatten och låt rinna av.

Skala och hacka lökarna, fräs 4-5  min i olivoljan i en stekpanna på ganska svag värme. Häll i tomaterna och krydda med timjan, salt och peppar. Koka upp och låt sedan koka utan lock tills det mesta av vätskan har kokat bort, ca 10 min. Rör om då och då. Låt svalna litegrann.

Vispa ihop äggen med den rivna osten, basilika och persilja. Blanda sedan i det med tomatröran. Vänd till sist ner bönorna. Häll det hela i en smord ugnsform, ca 22-23 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 50-60 min eller tills äggsmeten har stannat.

tisdag 9 augusti 2011

Wokade grönsaker med sataymarinerade kycklingspett

Vi var på en riktig asiatisk butik häromveckan och handlade lite thailändska produkter såsom kokosmjölk, nudlar, jordnötssås mm. Jordnötssåsen vi köpte kallade dom Satay barbecue sauce och innehåll kokosmjölk, lök, jordnötter, tamarind, chili mm. Jag marinerade kycklingen i såsen en stund innan jag trädde upp kycklingbitar på spett och grillade.

Jag wokade sedan grönsaker och kokade nudlar.

Ingredienser grönsakswok:
morötter
salladslök
haricot verts
3 st vitlöksklyftor
1 msk fisksås
1½ msk ostronsås
1 msk ljus soja
2 msk vatten
½ tsk socker
matolja

Börja med att blanda ihop fisksås, ostronsås, soja, vatten och socker i en skål. Skiva sedan upp grönsakerna och hacka vitlöksklyftorna. Ta fram en wok och värm upp oljan, fräs sedan vitlöken under omrörning. Tillsätt såsen och de övriga grönsakerna. Woka några minuter.

Koka under tiden nudlarna. Häll av nudlarna. Ett tips för att nudlarna inte ska klibba är att hålla dom under rinnande kallt vatten samtidigt som man drar fingarna igenom. Blanda sedan ner nudlarna i grönsaksblandningen och blanda runt.

Ta några matskedar av jordnötssåsen och blanda med några matskedar kokosmjölk, värm upp och servera med kycklingen, grönsakerna och nudlarna.

Det här var riktigt, riktigt gott. Jordnötssåsen är jättegod och blir extra god när man rör ut den med lite kokosmjölk.

söndag 7 augusti 2011

Pocherad kummel med äggsås

När vi var och åt på Långedrags värdshus härom veckan så valde jag pocherad kummel med äggsås vilket var väldigt gott. När jag såg kummel i fiskbilen häromdagen så var jag sugen på att se om jag kunde göra det lika bra själv hemma ;-) så den fick åka med hem.

Att pochera fisk innebär att man sjuder fisken i vätska. Skär upp kummeln i 200 g bitar och salta, lägg dom i en kastrull, fyll på med vatten precis så att det inte täcker. Häll på 1 dl vin och 1 buljongtärning, låt koka upp och sänk sedan värmen och låt fisken sjuda under lock ca 8 min.

Till fisken kokade jag färskpotatis och gjorde en äggsås. Äggsås är väldigt enkelt och grunden består av en vanlig vit sås som man sedan blandar med hackat ägg och persilja. Så här gjorde jag:

Ingredienser
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
2 hackade ägg
persilja

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölet och låt bryna någon  minut. Tillsätt all vätska under omrörning, salta och peppra. Blanda i hackade ägg och hackad färsk persilja, ca 1 dl.

Detta blev riktigt, riktigt gott och minst lika bra som den jag åt på restaurangen. Kummel är en riktigt fin fisk, testa om ni inte gjort det!

lördag 6 augusti 2011

Bondomelett med chorizo

En perfekt lunch så här års är ju omelett. Jag gillar att ha mycket grönsaker i min omelett och gärna något "köttigt" också. Den här gången blev det chorizo i omeletten. Alla grönsaker kommer förstås från min trädgård, just nu mognar mina tomater för fullt och dom är så goda!

Ingredienser för 2 personer
4 ägg
salt och peppar
en skvätt vatten
en chorizokorv (jag använder färsk rå)
lök, en gul och en röd
tomater
squash
basilika
olivolja

Börja med att knäcka äggen i en skål, salta och peppra och lägg i en skvätt vatten, blanda och ställ åt sidan.

Skiva korven och alla grönsaker. Häll en skvätt olja i en stekpanna, stek korven, squashen och löken någon minut. Häll sedan över äggblandningen. Låt stelna några minuter, när det är en liten stund kvar så fördela dom delade tomaterna över omeletten, dom ska bara bli lite ljumna. Hacka basilikan och strö över. Servera och njut!!

fredag 5 augusti 2011

Röd vinbärsgelé

Det är mycket som ska syltas och saftas den här årstiden och allt som ska skördas ifrån trädgårdslanden! Bara man vänder ryggen till så växer allt så det knakar.

Jag har bara en rödvinbärsbuske och den är ännu rätt så liten men jag fick iallafall ihop 1 liter när jag plockade häromdagen så det fick bli lite gelé av det. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 liter röda vinbär
1 dl vatten
ca 8-9 dl socker per avrunnen liter saft

Koka bär och vatten i ca 10 min, pressa bären mot kanten för att få ut så mycket saft som möjligt. Sila av saften och koka upp igen. Tillsätt sockret och blanda tills det har löst upp sig. Låt koka ca 10 min. Ta bort hinnan som bildas och häll upp i rengjorda burkar.