lördag 30 juli 2011

Lunch på Långedrags Värdshus

Idag har det varit (och är) varmt här i Göteborg. Vi valde ändå idag att inte åka ut med båten och bada utan vi åkte istället iväg till Långedrag som ligger i södra Göteborg precis vid havet. Mitt på bryggan i Långedrag så ligger Långedrags värdshus där vi satte oss för att inta dagens lunch. Jag var riktigt sugen på en god fiskrätt så jag beställde dagens special som var pocherad kummel med äggsås, färskpotatis och rödbetor. Oj va gott det var. Blev riktigt överraskad att kummel faktiskt var så gott!

Jonny valde en Pariser biff som också var riktigt god enligt honom och Isabella valde köttbullar med potatismos. Kul när barnen också kan få en tallrik med mat som ser riktigt inbjudande och god ut.


Mmmm, gott tyckte Isabella <3

Och så här glad blev man efter maten!

Nu på eftermiddagen så har jag stått och kokat svartvinbärssaft i värmen. Pust, känner mig som en riktig husmor ;-) Nej, blir det fint väder imorgon igen så får vi allt åka ut med båten igen, det är för varmt att vara på land!!

Skörd av vit, röd och gul lök

Japp, nu åkte de upp, vitlökarna. Inte alla faktiskt, tänkte vänta någon vecka med resten. Som vanligt är resultatet blandat. Vissa vitlökar blev jättestora och fina och vissa små och pyttiga.....vet inte varför jag alltid får sådan variation, jag vill ju att alla ska bli bamsiga ;-) Iallafall så har jag nu massor med vitlök som kommer räcka länge även om vi är en storförbrukare av vitlök i denna familjen. Viktigt nu är att vitlöken får ligga på en luftig plats och torka och sedan ska jag förhoppningsvis kunna göra några fina flätor att hänga upp.

Jag tog även upp det mesta av dena gula och röda löken. Mycket har redan gått åt under sommaren men lite var det ändå kvar. I år har lökarna blivit stora och fina så jag är jättenöjd. Ska väl snart börja odla lite mer så man har under året. Dom här knippena räcker ju inte så länge. Samma sak här, lökarna måste torka innan man kan ta in dom.

Jag tror nog att jag ska åka till Säve självplock (där jag bland annat var tidigare i år och plockade jordgubbar) och plocka lite mer lök. Känns ju alltid roligare och kunna använda sådan lök än den trista man hittar i affären.

Har ni andra börjat skörda vitlöken ännu?

torsdag 28 juli 2011

Ryggbiff med västerbottendipp och bönor från trädgården

Igår gjorde vi en enkel men väldigt god middag. Finns inte mycket som slår alldeles färska bönor direkt från trädgården under sommaren. Jag älskar verkligen bondbönor och igår så skördade jag en massa av dom. Jag gjorde som jag brukar med dom, kokade först några minuter, skalade och värmde upp i smör, vitlök och havssalt. Såå gott!! Till detta blev det en bit grillad ryggbiff, grillad majskolv och kokta haricot verts och sockerärtor.

Gjorde också en väldigt god västerbottendipp som blev väldigt lyckad, så här gjorde jag:

Ingredienser
1½ dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
ca 1½ msk honung
ca 1½ dl riven västerbottensost
havssalt och svartpeppar

Bara till att blanda ihop alla ingredienser och låt stå en stund i kylen innan servering.

Ha nu en härlig dag allihopa!

tisdag 26 juli 2011

Kantarellbruschetta

Vi har fullt med kantareller i skogarna runt oss just nu och vi har plockat flera gånger redan. Det mesta fryser vi faktiskt in men man måste ju såklart göra några goda kantarellmackor också ;-) Den här gången blev det en italieninspirerad macka, en bruschetta med olivoljestekta kantareller.

Ingredienser
kantareller
lantbröd eller liknande
1 st scharlottenlök
olivolja
persilja
havssalt
svartpeppar
en vitlöksklyfta

Häll i olivolja i en stekpanna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Bryn några skivor bröd så dom får lite färg.

Stek kantarellerna i olivoljan några minuter, tillsätt löken, salt och peppar. Hacka en näve färsk persilja och strö över när dom stekt klart. Fördela på brödskivorna, ät och njut!

Hur går det för er andra, har ni hittat några kantareller??

söndag 24 juli 2011

Varmrökt lax i klotgrillen

Glödbädden är klar och enriset åker på.
Varmlökt lax en en riktig favorit för mig men jag köper det inte så ofta tyvärr. Vi bestämde oss häromdagen för att testa att röka laxen själva med hjälp av klotgrillen. Vi började med att tända grillen med briketter på ena sidan och väntade tills det blev en fin grå kolbädd. Under tiden så la jag enriskvistar i blöt och gjorde en blandning av olja och havssalt som jag kletade in laxen med.
Sedan la jag enriset över glöden, på med laxen på den sidan där det inte fanns någon glöd och på med locket. Det ska inte vara över 90 grader varmt i grillen och det var minsann inte så lätt att få den att stanna där kan jag säga ;-). Vi försökte reglera värmen med hjälp av spjällen och det gick hyfsat men nästa gång får det nog bli gasolgrillen, det är mycket lättare att reglera värmen med den.
På med laxbitarna.

Laxen fick ligga på ca 35-40 min och under den tiden så la vi hela tiden på mer enrisgrenar. Laxen blev jättegod och smakade alldeles lagom rökt. Har ni inte testat att röka själv så gör det! :-)
Färdig!

lördag 23 juli 2011

Smultronshake

Lite blandade bär, blåbär, smultron och jordgubbar.
Just nu har vi ett överflöd av smultron i trädgården så det blir en full skål varje dag. Något som jag alltid äter som frukost på vardagarna (när jag jobbar) är bärshake av olika slag. Nu på sommaren så blir det ju givet med smultronshake tycker jag, väldigt gott. Så här gör jag min frukostshake:

Ingredienser för 1 portion
2½ dl naturell yoghurt 3%
1 banan
ca 2 dl bär (i detta fallet smultron)
ca ½-1 dl apelsinjuice

Mixa ihop allting och servera i glas. Allra godast blir det faktiskt om bären är frysta så plockar man färska bär och mixar så kan man slänga i några isbitar för att få lite kyla.
Smultronshake.

torsdag 21 juli 2011

Rosenbönor och grillat

Odlar för första gången rosenbönor i år och har nu börjat skörda. Visste inte riktigt vad jag skulle göra med dom först men chansade på att det bara var att koka dom precis som man gör med tex haricot verts. Jag skar först ner dom i 2 centimetersbitar, sedan kokade jag dom i saltat vatten ca 5 min. Hällde av vattnet och la i en klick smör tillsammans med lite havssalt. Mums, riktigt gott blev det, vilken smak!

Till bönorna så grillade vi kyckling, squash och lök. Gjorde färskpotatisen i ugnen och serverade det hela med en klick basilikasås. Väldigt gott!

Det är väl i stort sett så här våran sommarmat ser ut nu under semestern, något grillat kött, lite grönsaker och för det mesta färskpotatis....och alltid lika gott. Idag blir det dock något helt annat. Ska ge mig på att försöka göra egen rökt lax i klotgrillen....någon som har något bra tips på hur jag ska lyckas?? ;-) Wish me luck!

onsdag 20 juli 2011

Nu börjar dom mogna!

Den här sorten heter Piccolo dattero Ibrido och är en italiensk miniplommontomat.
Ja, tomaterna alltså :-) Några stycken har precis ändrat färg och kan snart ätas. Tycker ju alltid att det tar sådan tid för dom att mogna men sedan när dom sätter fart så kommer allihopa och plötsligt står man där med ett överflöd av härliga tomater :-)
Ildi, en gul körsbärstomat.
Gurka har jag gott om den här säsongen, har redan skördat flera stycken och många fler är på gång.

Jag ser alltid till att ha många basilikaplantor på gång samtidigt så jag kan göra pesto och liknande hela sommaren.

Ute i grönsakslanden så växer det också på bra, har redan skördat bondbönor och även en hel del ärtor, nedan ser du både "suger snap" och vanliga sockerärtor. Min dotter är helt galen i dom men dom måste vara råa ;-)
Bondbönor.

Suger snap.

Sockerärtor.
I år odlar jag rosenböna för första gången och vilken växtkraft den har. Den fick en alldeles för låg klätterställning, trodde inte den skulle bli så hög. Och bönorna var riktigt goda också!

Vi får ju inte glömma av alla blommor! Imorse plockade jag en bukett och ställde ute på bordet, så fint!
Luktärtor doftar ju så gott!!


Härlig bukett med trädgårdens blommor.

Nä, nu börjar det bli mer och mer soligt här så strax ska vi åka ut med båten till någon härlig klippa eller sandstrand, ha en go dag!

måndag 18 juli 2011

Surdegsbröd med lin- och solrosfrön

surdegsbröd

Nu har jag för första gången testat min nya assistent Ankarsrum som jag vann i en tävling för några veckor sedan. Har en Kitchen Aid sedan tidigare men Ankarsrum tar ju betydligt större degar så när jag bakar bröd kommer jag nog att använda mig av den. Detta receptet gav mig 3 bröd, två lite mindre och ett större. Det är ju så gott med färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott!! Så här gjorde jag....

Ingredienser
16 dl vetemjöl (ekologiskt)
2½ dl grahamsmjöl
2½ dl vetesurdeg
7 dl vatten
ca 1/3 pkt jäst
1½ msk havssalt
1½ dl solrosfrön
2 dl linfrön

Börja med att lösa upp jästen i vattnet i degbunken. Blanda i surdegen. Blanda nu i mjölet lite i taget medans maskinen går. Kör ca 10 min.

Tillsätt saltet och kör 5 min till. Tillsätt sedan alla fröna och blanda ihop.

Låt degen jäsa i degbunken i ca 1½ timma. Använder du pizza/bröd sten som jag gör så lägg upp bröden på den medföljande plåten, mjöla först och låt jäsa medans ugnen blir varm. Lägg in stenen och värm ugnen till 250 grader.

Lägg in plåten med bröden, sänk ugnen till 220 grader och släng in ca 1 dl vatten i botten av ugnen (ger en krispig yta på bröden). Grädda i ca 35 minuter.

Ja, brödet blev jättegott och assistenten funkade hur bra som helst!!

lördag 16 juli 2011

Första skörden av bondbönor!

Ja, nu växer bondbönorna på rejält för varje dag. Vi har ju varit borta en vecka och det är ju helt otroligt vad allting växer under tiden man är borta ;-) Tomatplantorna i växthuset kommer snart upp i taket så nu har jag klippt av toppen så dom inte växer mer och som sagt, bondbönorna har också växt rejält, jag fick byta ut växtstöden till högre stöd, har nog aldrig haft så höga stjälkar förut....

Bondbönor är ju en riktig delikatess tycker jag. Jag tycker det allra godaste är att bara koka dom snabbt i saltat vatten, sedan plocka dom ur sitt skal och smörfräsa dom tillsammans med vitlök och havssalt, såååå gott!!

Idag ska vi på bröllop! Min storebror ska gifta sig ute på Älvsborgs fästning och det ska bli riktigt kul att få vara med och vi har också vädrets makter med oss vilket ju är tur!!

torsdag 14 juli 2011

Makrillklämma och besök på Havets hus i Lysekil

Vi fortsätter att äta gott och ha det helt underbart här ute på Käringön. Häromdagen så fick vi "makrillklämma" som består en makrillröra gjord på rökt makrill (egenfångad såklart), gräddfil, majonäs, salt, peppar och dill. Man lägger röran i tunnbröd tillsammans med tex sallad, gurka och citron. Mycket gott!!

Igår så tog vi båtarna till Lysekil och gick på Havets hus, mycket uppskattat av småtjejerna. På vägen hem så såg vi massor med sälar som vi förstås stannade för att kika på och ta lite kort.

Lysekil.

Västkusthamburgare i Lysekil, riktigt gott!

Isabella tog förstås pannkakor :-)
Sälar finns det gott om runt Käringön.
Igår blev det korvgrillning tillsammans med färskpotatissallad och grillad majskolv, kan ju inte gå fel det heller :-)

Imorgon drar vi hem till stan igen men tänkte först försöka ta en tur ut till Måseskär, får se hur det går med tanke på att det blåser en hel del idag.


Vi hörs snart igen!

tisdag 12 juli 2011

Hemgjorda fiskbullar på egenfångad fisk

Grabbarna var ju ute och fiskade igår och fick litegrann så Christian gjorde fiskbullar. Har själv aldrig gjort egna fiskbullar men det blev ungefär som fiskbiffar kan man säga. Man gör dom på samma sätt som man gör pannbiff fast man byter ut färsen mot fisk istället. Vi använde torsk, sej och lite makrill, övriga ingredienser var ägg, matlagningsgrädde, ströbröd och kryddor. Jisses så goda dom blev! Till detta serverades det färskpotatis, pesto, dillsås och kokta morötter. Härlig skärgårdsmiddag :-)
Kocken för kvällen.

Vi har tur med vädret här på Käringön, igår blev det bad hela dagen och idag har vi klarblå himmel även om det blåser en hel del så idag blir det också bad. Hittils har vi varit lite lata och bara tagit med oss mackor ut på havet men idag har jag gjort en pastasallad som är min favoritmat att ta med. Vad brukar ni andra ta med ut på havet??
Tjejerna badar tills dom blir skrynkliga.

Ha en bra dag på er!

måndag 11 juli 2011

Räkmacka på Ökrogen

Ja, vi har ju inlett våran semester med en vecka på Käringön och det finns ju förstås en hel del restauranger på här, bland annat Ökrogen som vi var på igår. Det blev en rätt så enkel men mycket god middag, en stor räkmacka. Gott, gott. Efter en hel dag ute på havet så satt den perfekt!
På väg ut till badet.

Badet!!
Idag är grabbarna ute och fiskar så förhoppningsvis blir det torsk till middag :-) Lite väl mycket moln på himlen än så länge så här på morgonkvisten men det ska klarna upp har dom lovat så det blir nog bad idag också. Ha en god dag på er allihopa!

lördag 9 juli 2011

Nu är vi framme på Käringön

Ja, då har vi inlett semestern med att åka ut till våra vänner på Käringön. Vi stannar i nästan en vecka och hoppas på bad, sol, fiske, god mat och härligt skärgårdsliv. Av förklarliga skäl så kommer inte uppdateringen denna veckan bli så bra men några bilder ska ni förstås få ta del av.

Just nu så är ett oväder på väg in över oss men det ska bara ligga här över natten och imorgon ska det bli fint igen så då blir det till att åka ut och bada. Ha de gött så länge!
Mörka moln på väg in.