onsdag 29 juni 2011

Flädersaft

Ni glömmer väl inte att göra flädersaft nu medans flädern blommar för fullt?? Jag är inne på min tredje omgång nu, förhoppningsvis blir det även en fjärde ;-) Flädersaft är ju så gott och smakar verkligen sommar. Har ni testat att marinera hallon i flädersaft? Om inte, testa! Det är riktigt gott att tex toppa vaniljpannacottan med.

I påskas gjorde jag en inlagd sill med flädersaft i, den blev riktigt god. Av bären som blir sedan när blommorna blommat över kan man också göra saft, den blir inte riktigt lika god men ändå värt att testa. Något som jag funderar på att testa sedan när bären kommer är att göra marinad, någon som testat?

Receptet på flädersaft har jag ju redan skrivit några gånger och ni hittar det tex här.

Snälleröds ekologiska snapsar

Kom på idag att jag glömt att blogga om Snälleröds ekologiska snapsar som jag fick hem som smakprov inför midsommar. Alla produkter som används i snapsarna är ekologiskt odlade vilket ju förstås är jättebra.

Vi gjorde ett litet test på midsommarafton, de som drack snapsarna fick sätta ett betyg mellan 1-5 och jag har efter det tagit fram ett medelbetyg. Först kommer en beskrivning av varje smak (Snälleröds egen beskrivning) och därefter vårat betyg:

Mäskdrängens Akvavit
En klar och ren akvavit. Mäskdrängens Akvavit har en tydlig kummin och fänkålsdoft samt inslag av citrus och lakrits. Smaken ger en äkta akvavitkänsla, precis så som akvavit smakade förr i tiden. Vårat betyg blir en 4:a. Ligger klart i toppen!

Herr Berntsons Besk
Ett malörtsbrännvin med mjuk och elegant malörtsbeska och en trevlig avrundande sötma. Snälleröds använder malört från skånska Norrviddinge. Har du avvisat Besken tidigare bör du ge Herr Berntson en andra chans då denna står för framtidens moderna besk. Vårat betyg blir 4½. Favoriten!

Bokhållarens Akvavit
Fyllig, modern och torr akvavit som den gamle bokhållaren föredrar. Läckert ljusgrön i färmen med anis, kummin och fänkål i botten samt friska apelsintoner. En aromatisk akvavit som apertif eller digestiv (före respektive efter maten) ligger också i tiden. Vårat betyg blir inte så högt, 2½ av 5.

Jungfruns Brännvin
Ett varmt och örtigt brännvin, med tydlig citruston. Ofta en favorit bland mindre bevandrade snapsdrickare. Jungfrun är kryddad med klassiska akvavitkryddor med tillägg av koriander och citron. Allt är väl avrundat och kryddorna pekoreras under en längre tid. Denna fick sämst betyg av oss, en 2:a.

Brännmästarens Akvavit
En ljuvlig snaps som Brännmästaren själv älskar. Traditionen i smaken är tydlig. Kryddorna består av anis och fänkål med en bas av kummin. Den är välbalanserad och lagrad och avnjutes med fördel till silltallriken. Ett medelbetyg från panelen, 3½ poäng.

Jag själv tycker om utseendet på snapsarna, dom ser goda ut redan på utsidan ;-). Jag tycker också det är bra att det är små flaskor, på det sättet så kan man få smaka på flera smaker än om man köper en stor flaska. Någon som testat?

Jordgubbssaft

I dessa jordgubbstider så smaskas det nog jordgubbar lite här och var tror jag. Vi har ätit massor men jag har även varit duktig och gjort både jordgubbssylt och jordgubbssaft.

Saften blev riktigt god, jag gick efter det här receptet som jag hittade i tidningen Allt om trädgård. Lite annorlunda tror jag mot de flesta andra med tanke på att saften skulle stå i några dagar innan man blandade i sockret.

Ingredienser till ca 2 flaskor saft:
2 kg jordgubbar
ca 1 liter vatten
2½ tsk citronsyra
10 dl socker

Börja med att rensa jordgubbarna och skiva dom. Koka upp vattnet och låt det svalna litegrann. Lägg i jordgubbarna och citronsyran. Mosa bären med tex en potatispress. Låt stå kallt i 2 dygn och rör runt 2 gånger varje dag.

Tillsätt sockret (här värmde jag upp saften litegrann först innan jag rörde i sockret) och rör tills det har löst sig. Häll upp i rena flaskor och förvara kallt.

Så gott blev det och en flaska har redan gått åt, nu gäller det att njuta långsamt av den andra ;-)

tisdag 28 juni 2011

Uppdatering från odlandet

Brandywine, en bifftomat.
Här kommer lite uppdatering från mitt odlande i växthuset och strax utanför. Det växer så det knakar just nu. Gurkor har jag redan skördat flera stycken, likaså har jag börjat skörda squashen. Tomaterna är än så länge bara gröna.....Chilin har börjat ändra färg till rött så snart ska vi smaka på dem :-)
Squashen har vi redan börjat skörda. Att halvera den och grilla är godast!

Den här sorten heter "Grisu of Sardinia".

Jag odlar vitkål i krukor utanför växthuset och wow vad dom växer. Det är någon rackare som äter på bladen dock, tror det är sniglar men det är ingen fara än så länge. Jag ger dom extra näring en gång i veckan eftersom kålväxter är stora näringsälskare.
Vitkålen växer så det knakar, hoppas det slutar med en stort fint vitkålshuvud.
För första gången odlar jag sojabönor vilket jag har läst ska vara himla goda att äta färska. Vet ej riktigt hur dom ska ätas, ska man koka eller inte, någon som vet?

Den här sorten som heter Ildi är en gul körsbärstomat och består av helt otroligt stora klasar med massor med blommor. Om alla blir tomater så kommer nog klasarna behövas stödjas upp!

Ibrido, en italiensk miniplommontomat. Ska bli spännande att smaka på denna, har stora förhoppningar :-)
"Principe borghese".

"San Marzano", denna sort odlade jag förra året och den var perfekt till tomatsås.
I år försöker jag odla aubergine igen. Jag testade det för några år sedan men lyckades aldrig, den här gången hoppas jag det ska bli något men då krävs det att sommaren blir varm!

Ja, det var lite bilder ifrån växthuset. I mina odlingslådor och i grönsakslandet så växer det också bra. Upptäckte idag att fåglarna har smaskat på mina jordgubbar! Det gillar vi inte så nu får jag köpa sådant där blått nät och lägga över, tyvärr, för det är ju inte speciellt snyggt.....

måndag 27 juni 2011

Helgrillad makrill med sommarsås

Sist vi grillade hel makrill så gjorde vi det i aluminiumfolie. Denna gången körde vi utan och la bara fisken direkt på grillen, detta blev supergott! Krydda både invändigt och utvändigt med flingsalt, svartpeppar och någon god dillkrydda, ringla lite olivolja över och så direkt på grillen. Fisken ska få lite färg på båda sidor så skinnet blir lite knaprigt.


Till makrillen blev det pastasallad och en sås som jag i brist på annat namn kallar "sommarsås" ;-) Såsen bestod av hälften gräddfil, hälften turkisk yoghurt, en halv hackad röd lök, hackad dill och gräslök och lite flingsalt. Jättegod och passade perfekt till makrillen :-)

Jag har vunnit en Ankarsrum assistent!

Jag hade turen att vinna en Ankarsrum Assistent i Jennies "Månadens matutmaning"!! Mitt bidrag till en rätt med inspiration av våren var en potatissallad med dillpesto som serverades med lammkorvar, receptet hittar du här.

Jag har ju redan en assistent, en Kitchen Aid men som ni säkert vet så kan man inte ta så stora degar i den, med Ankarsrum kan man göra degar på hela 5 kg! Nu ska här bakas!! Tack Jennie för det fina priset :-)

söndag 26 juni 2011

Jordgubbssylt

Hemmagjord sylt slår ju köpesylt med hästlängder men det vet ni ju säkert redan ;-) Utav en del av jordgubbarna jag har plockat så gjorde jag häromdagen en jordgubbssylt. Väldigt enkelt och rätt så snabbt gjort också. Jag använde mig av syltsocker vilket jag tycker är väldigt smidigt, så här gjorde jag:

Ingredienser
2 liter jordgubbar
5 dl syltsocker

Rensa jordgubbarna och varva gubbarna med sockret i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör inte för mycket i sylten utan låt den vara. Skumma väl och häll upp på väl rengjorda glasburkar.

lördag 25 juni 2011

Jordgubbssemifreddo

Som jag berättade häromdagen så har vi ett ställe i närheten med självplock av jordgubbar och första gången vi var där så plockade vi ca 10 liter. Inför midsommar så plockade vi ytterligare några liter och med ca 1 liter av dem så gjorde jag en jordgubbssemifreddo som vi hade som efterrätt igår på midsommarafton tillsammans med färska jordgubbar.

Semifreddo är italienska och betyder "halvfryst" vilket stämmer in väldigt bra på den här glassen. Receptet kommer ifrån Leilas kokbok "One more slice". Receptet har jag bloggat om tidigare men den här glassen är så otroligt god så jag måste tipsa om den igen. Har ni aldrig testat att göra semifreddo så testa, det blir riktigt gott!

Ingredienser för ca 8 port:
4 ägg
3 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
1 liter färska jordgubbar
½ dl vatten

Börja med att skiva jordgubbarna och koka ihop med ½ dl vatten och 2 dl socker ca 30 min. Låt svalna helt.

Separera äggulorna ifrån vitorna och vispa gulorna ihop med ½ dl socker och fröna ur vaniljstången poröst.

Vispa grädden fluffig och blanda i yoghurten. Blanda i äggsmeten.

Vispa äggvitorna med ½ dl socker till ett hårt vitt skum. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.

Blanda jordgubbskompotten med äggsmeten och häll i en glassbytta eller liknande. In i frysen i ca 4 timmar. Servera och njut!

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!

En klassisk midsommarlunch, färskpotatis, sill, gräddfil och gräslök! Hoppas ni alla har en trevlig midsommar, nu tänder vi grillen :-)

torsdag 23 juni 2011

Stekt makrill med färskpotatis, dillsås och späda morötter

Nu är makrillfisket i full gång här på västkusten. Sambon var ute häromdagen och fiskade och fick med sig ett gäng makrillar hem. Just nu smakar makrillarna fantastisk, de har inte blivit så feta ännu. Vi smörstekte filéerna med bara lite salt, peppar, dill och citron. Till detta kokade vi färskpotatis (egen) och gjorde en dillsås.

Vi kokade också lite späda morötter som jag tog upp när jag gallrade, små och söta, bara till att koka i 2 minuter, lite olivolja och flingsalt på så blir dom perfekta.

Då har vi redan midsommar här imorgon och då blir det klassisk mat hos oss, färskpotatis med sill och på kvällen lite grillning. Trevlig midsommar på er!

onsdag 22 juni 2011

Fransk löksill

I dessa midsommartider så är ju sillen såklart viktig och även om vi köper det mesta av sillen vi äter så tycker jag det är kul att göra en eller två burkar själv. Sambons favorit är fransk löksill så det fick bli den denna gången ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser till lagen:
4 dl vatten
4 dl socker
1 dl ättiksprit, 12%
1 dl rödvinsvinäger
10 kryddpepparkorn
2 st skivade vitlöksklyftor

Övriga ingredienser:
2 burkar inläggningssill
2 st röda lökar

Börja med att blanda ihop ingredienserna till lagen, koka upp under omrörning och ställ att svalna.

Skiva rödlökarna och dela sillen i bitar, varva i en glasburk. Häll över den avslalnande lagen. Låt stå några dagar innan du äter sillen.

tisdag 21 juni 2011

Första potatisen skördad

Jag odlar det mesta av min potatis i grönsakslanden men jag har även odlat i två spänner som den mesta tiden har fått stå i växthuset. Så fort jag tog ut spännerna så blev blasten tråkig och ful så jag bestämde mig helt enkelt för att skörda i helgen som gick. Jag har aldrig fått några jättemängder när jag odlar i spann, inte denna gången heller men jag är ändå nöjd. Potatisen är ren och fin och den smakade ljuvligt. Sorten heter "Orla" och är en tidig sort.

Potatisen serverades med smörstekt torskrygg, en vitvinssås och lite kokta ärtor.....ljuvligt gott!!

Receptet på såsen hittar ni här.

måndag 20 juni 2011

Inlagd sill - ett "Skicka vidare" recept

Som jag berättat om tidigare så är jag med i en receptlek som heter "Skicka vidare". Idag var det dags för mig att göra receptet som jag fått från Rebecca, inlagd sill. Passar ju alldeles utmärkt med tanke på vilken högtid vi har framför oss ;-)
Så här lyder receptet:

Ingredienser till lagen:
1 1/4 dl ättika (12%)
2½ dl vatten
4 dl socker
½ msk krossad kryddpeppar
2 lagerblad
2 kryddnejlikor

Övriga ingredienser:
2 morötter
1 röd lök
½ purjolök
2 burkar inläggningssill

Börja med att blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp under omrörning ställ sedan att svalna.

Skiva morötter, lök och purjolök. Dela sillen i mindre bitar. Varva sill och grönsakerna i en glasburk. Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.

Jag gjorde sillen idag så tyvärr har jag inte smakat på den ännu men jag är övertygad om att den är jättegod!

Nu ska jag alltså skicka ett recept vidare till nästa i gänget och det är Österlenmamman. Håll utkik på hennes blogg efter mitt recept!

Självplock av jordgubbar

självplock av jordgubbar

I närheten där vi bor så finns det en gård som har självplock av diverse grönsaker och bär från och med juni. Deras stora grej nu i juni är förstås självplock av jordgubbar. Jag har plockat andra grönsaker där men aldrig jordgubbar så i lördags bestämde vi oss för att åka dit och plocka på oss lite grann.


De jordgubbar som var odlade i sk odlingstunnlar var färdiga för plockning och vilka jordgubbar vi fick tag i! Stora, fina och röda. Vi plockade sammanlagt 10 liter och det tog nog inte längre tid än 10 minuter tror jag. Priset var 45 kr/kg vilket blev ca 22 kr litern.

självplock

Jag gjorde både jordgubbssaft och jordgubbssylt (recept finns HÄR). Lite frös jag in för framtida smoothies och en del åt vi upp :-)

Så bor ni i Göteborg med omnejd så åk till Bärby självplock och plocka. Under sommaren har dom massor med olika grönsaker för plockning. Perfekt om man inte odlar själv men vill ha närodlade grönsaker!

söndag 19 juni 2011

Första kantarellerna plockade!

Japp, vi har plockat årets första kantareller! De var lite torra men ändå rätt så stora, det bästa av allt är att dom växer 2 meter utanför våran tomtgräns. Den här goda kantarellmackan med ett stekt ägg vid sidan om blev faktiskt min frukost i morse. Sämre frukost kan man ju få ;-)

Nu är det dags att göra flädersaften

Mina fläderbuskar har precis börjat blomma så idag blev det en första omgång med fläderblomssaft. Många flaskor ska det bli denna gången har jag bestämt mig för, det är ju så gott och sådan lyx att sitta mitt i vintern och dricka egengjord flädersaft :-) Så har ni någon fläderbuske i närheten så sätt igång, så här gör man:

Ingredienser:
ca 30-35 blomklasar
3 st citroner
1½ l vatten
1½ kg socker
50 g citronsyra

Plocka blomklasarna och skölj dom under vatten för att få bort eventuella små kryp. Lägg dom i en stor rostfri kastrull. Skiva citronerna tunt och lägg ihop med blomklasarna.

Koka upp vattnet och häll i socker och citronsyra. Rör runt tills sockret har lösts upp. Häll den varma blandningen över blomklasarna och citronerna. Rör om lite. Lägg på lock och låt stå i 3 dygn. Rör gärna om några gånger under tiden.

Häll upp på väl rengjorda flaskor. Denna satsen räcker till ca 2 ½ liter.

lördag 18 juni 2011

Skicka vidare del 3

För er som varit med tidigare på min blogg så kanske ni kommer ihåg att jag varit med i en "receptlek" som heter "Skicka vidare" som startades av Kardemummagumman. Vi har kört två omgångar tidigare och nu är det alltså dags för del 3.

Leken går ut på att man får ett recept utav en annan bloggare som man ska tillaga och sedan blogga om. Den personen skickar sedan ett nytt recept till nästa person i leken. Dom som är med denna gången är:
Fortsättning följer så fort jag fått mitt recept!

fredag 17 juni 2011

Fredagsmys med kräftor

Äntligen fredag! Vissa veckor går så otroligt långsamt och detta var definitivt en sådan. Ja, jag vet att man ska njuta av varje dag och inte bara helgen ;-) men allt sedan vi bestämde oss för att äta kräftor idag så har jag längtat till fredag!

Igår så köpte vi råa kräftor och kokade själva och idag ska vi smaska i oss allihopa. Så gott, jag älskar alla skaldjur men havskräftor är ändå något extra :-)

Råa i väntan på kok.

Här har dom legat ett dygn i sin lag och väntar bara på att bli uppätna ;-)

Jamaican Jerk kryddad kyckling med ugnsrostade grönsaker och pesto

Som jag berättat tidigare så vann jag ett paket med kryddor ifrån Fiddes payne för någon vecka sedan och har nu testat två stycken av dem. Jamaican jerk var den som fick smaksätta min hela majskyckling häromdagen. Jamaican jerk är en karibisk kryddblandning bestående av: brunt socker, malen kryddpeppar, citronkorn, lökflarn, havssalt, sellerifrön, timjan, sockerflarn, malen svartpeppar, kanel, nejlika, lökpulver, krossad chili, persilja, malen muskot, kaffir lime blad-pulver.



Jag kryddade kycklingen med blandningen, ringlade över olivolja, lite extra salt och in i ugnen till ca 74 grader. Blev väldigt god smak tycker jag, den kommer få krydda flera kycklingbitar under sommaren!

Till den ugnsgrillade kycklingen blev det ugnsgrillade grönsaker och pesto. Mycket gott!

torsdag 16 juni 2011

Jordgubbstårta och chokladpavlova

I tisdags fyllde våran dotter 5 år och det firades hela helgen. I lördags var det kalas för tjocka släkten och givetvis var ju tårtan självklar. Får min dotter välja tårta (och det får hon ju) så blir det alltid jordgubbstårta, likaså denna gången. Jag körde på den som jag brukar göra. Botten består av bland annat daim och den är så supergod i sig så den kan man göra utan att göra själva fyllningen som ska vara över. Receptet hittar ni här.

Födelsedagsbarnet!
Min syster som är glutenintolerant fick en egen specialgjord tårta som också den blev riktigt god, en chokladpavlova efter recept ifrån Leila. Detta var faktiskt första gången jag gjorde en marängtårta. Lyckades inte riktigt bra med botten vilket jag nu har förstått beror på att jag inte lät den stå inne tillräckligt länge i ugnen ;-) Så här ska man göra:

Ingredienser för ca 5 port
3 st äggvitor
2½ dl strösocker
1/4 st citron, saften
1½ msk kakao
25 g mandelspån

Topping:
2½ dl vispgrädde
1½ dl grekisk/turkisk yoghurt
1½ msk florsocker
färska jordgubbar

Sätt ugnen på 100 grader.

Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.

Skeda ut marängen på en plåt med bakplåtspapper som en tårtbotten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1½ timma. Den ska vara lite seg i mitten.

Vispa grädden och blanda den med yoghurten och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna.

Dekorera med jordgubbarna.
Chokladpavlova med jordgubbar.

onsdag 15 juni 2011

Potatisskalning a´la Morberg

Ni som kollar på "Vad blir det för mat" vet säkert vad jag menar när jag pratar om hans potatisskalning. För er som inte vet så kan jag berätta att han i ett av sina program skalade sin färskpotatis med högtryckstvätten. Ja, han la potatisen i en kundkorg och körde igång tvätten. I lördags när vi skulle ha kalas för våran dotter så hade vi en hel del potatis att skala och hade inte alls lust att stå och skrubba för hand så vi beslutade oss för att pröva hans metod :-) Och......det funkade perfekt! Kanske inget man drar igång om man bara ska laga mat för familjen men vid kalas och större potatiskok är det perfekt. Någon som har testat??

tisdag 14 juni 2011

Räkpasta med pesto

Igår gjorde vi en räkpasta som var otroligt lättlagad. Jag hade en låda kvar ifrån Ridderheims "Pasta amore" koncept som innehåll toscanska grillade grönsaker så den åkte med i räksåsen. Jag använde mig även av en av burkarna som jag fick ifrån Mutti som bestod av filéade tomater. Så här gjorde jag:

Ingredienser:
ca 3 dl skalade räkor
1 gul lök eller 3 st scharlottenlökar
1 stor vitlöksklyfta
olivolja
1 pkt Pasta amore toscanska grillade grönsaker (går förstås att utesluta)
1 burk Mutti filéade tomater (eller krossade)
salt och peppar

pesto
parmesanost
spaghetti

Börja med att koka spaghettin (eller någon annan pasta). Hacka lökarna och fräs i lite olivolja. Tillsätt grönsakerna och tomaterna. Krydda med salt och peppar. Servera med nykokt spaghetti, parmesanost och pesto.


Med pesto och riven parmesanost över så blev det helt perfekt!
Lite kommentarer om de två produkttesten: Pasta amore toscanska grillade grönsaker: ja, som jag skrivt tidigare så är innehållet alldeles för lite för att vara 2 portioner. Alldeles för mycket olja, smaken är okej. Mutti filéade tomater: precis som de andra produkterna jag testat ifrån Mutti så var de här tomaterna jättegoda och härligt med lite större tomatbitar i tycker jag.

Pesto med egenodlad basilika

Nu har jag så mycket egenodlad basilika att jag lätt kan få ihop min egen peso igen vilket känns skönt. Visst blir det gott med köpebasilika också men det är något visst med den man odlar själv, bladen är riktigt stora och smakrika. Så här gör jag min pesto, går förstås att dubbla satsen om man är många!


Pesto:
2-3 dl basilikablad
2 st mindre vitlöksklyftor eller 1 st stor
1½ dl olivolja
ca 2 dl riven parmesanost
30 g pinjenötter
flingsalt och peppar

Mixa allt utom vitlöken, salt och peppar i en matberedare. Häll över i en skål, pressa i vitlöken och blanda med salt och peppar. Servera till nykokt pasta eller på en bruschetta, mycket gott!