tisdag 31 maj 2011

Färgglada rädisor


Har ni sett dessa härliga rädisorna! Kul med lite olika färger tycker jag. De som är gula och lila är lite mildare i smaken än dom röda. Så gott att bara äta rakt upp och ner tycker jag. När jag har gjort slut på en rad rädisor så brukar jag direkt så nytt så jag hela tiden har färksa rädisor att skörda.


Jag läste i någon av trädgårdsbloggarna att det gick bra att odla vitkål i kruka och att det dessutom höll kålfjärilen borta, så det har jag testat i år. Hoppas det funkar, någon som har erfarenhet?


Chilin växer på, nu ska den bara bli röd också fast det går ju förstås bra att använda den som grön också. Fick en fråga häromdagen om man kan övervintra chiliplantor inomhus men jag kunde inte ge något riktigt bra svar eftersom jag själv aldrig testat, någon som vet?


Plocksallaten trivs verkligen i det här vädret som är just nu, tror den växer mycket bättre nu än mitt i högsommaren.


Måste ju bara visa min otroligt fina azalea också, den lyser upp trädgården jättefint nu!

Ja, det var lite uppdatering från odlandet. Har fått en hel del produktprover på sista tiden så framöver kommer det några inlägg med produkttest på bland annat bröd och vin ;-)

söndag 29 maj 2011

Första svenska jordgubbarna


Ja, iallafall för mig. Köpte en låda som vi nu har suttit och smaskat på. Riktigt goda var dom faktiskt, söta och helt perfekta. Jag tycker det är allra godast att äta dom som dom är, inget socker, ingen glass, bara härliga jordgubbar rakt av.

Mina egna gubbar är inte klara ännnu. Dom som jag odlar i en kruka har kommit rätt så långt som ni kan se nedan men dom som står i grönsakslandet har inte fått så stora bär ännu men blommar iallafall för fullt.

Har ni ätit några svenska jordgubbar ännu??

fredag 27 maj 2011

Fredagspizza


Idag blev det den klassiska fredagspizzan igen. Vi har inte gjort pizza på jättelänge så nu var det riktigt gott att få i sig en härlig pizza igen. Jag gör för det mesta pizzabotten med surdeg i, blir väldigt krispig och god botten. "Pålägget" denna gången bestod av tomatsås, mozzarella, färsk gul lök, salami, tomater, prosciotto, oliver, ruccola, basilika, torkad oregano och en skvätt olivolja. Gott, gott!!

Min rygg börjar äntligen bli bättre så jag slipper spendera helgen i soffan. Det blir nog inget jobbande i trädgården förstås för så bra är jag inte ännu. Hoppas ni får en trevlig helg!

Första bilden tagen inomhus och denna utomhus, stoooor skillnad ;-)

torsdag 26 maj 2011

Italieninspirerad coleslaw


Nu ligger jag här hemma på soffan för andra dagen i rad. Jag har fått ryggskott! Inget litet ryggont här inte utan riktigt illa. Har fått krypa till toaletten......;-) inget kul alls men idag känns det ändå som det håller på att släppa, går med stöd av en sopkvast ;-)

Som ni förstår så blir det inte mycket matlagning när man inte ens kan resa sig från soffan så därför bjuder jag på ett recept ifrån helgen som gick. Det här receptet hittade jag i Elle Mat och Vin. En italieninspirerad coleslaw. Vad är det då som gör den italiensk? Jo, det är bland annat parmesanost i vilket gav en riktigt god smak, så här gör man:

Ingredienser
½ färskt vitkålshuvud, rivet
1 stor morot, riven
2 msk majonäs
2 msk creme fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1 dl riven parmesanost
½ dl finhackad basilika
salt och peppar

Blanda samman alla ingredeinser. Den här salladen passade perfekt till grillat. Gjorde korv- och grönsaksspett till.

tisdag 24 maj 2011

Färskpotatissallad med laxspett och citrondippsås


Färskpotatisen är här och jag tycker det är så gott! Längtar ju förstås till min egen men fram tills dess så går det bra med den som finns i affären. Det bästa som finns med färskpotatis är nog att äta den som den är, gärna med en klick smör men något annat som också är gott är ju att göra en potatissallad med andra primörer som tex rädisor och färsk vitlök. Så här gjorde jag min sallad:

Ingredienser
färskpotatis
dill
salt
rädisor
färsk vitlök
ruccola
gräslök

Till dressingen:
1 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Koka potatisen med mycket salt och några dillkvistar. Häll av vattnet och ånga av, häll i en skål och häll över dressingen. Skiva och hacka övriga ingredienser och blanda ihop med potatisen.


Till salladen blev det laxspett. Jag gjorde en marinad som jag först la laxbitarna i som bestod av rivet skal och saften från en citron, hackad dill, olivolja, salt och peppar och lite torkade chiliflarn. Låt laxen marinera i ca 10 min. Trä upp på spett och grilla några minuter per sida, viktigt att dom inte blir för torra.

Till detta gjorde jag en dippsås på samma tema som laxen dvs med citron. Blanda ihop en del majonäs med en del creme fraiche. Blanda i rivet citronskal, citronjuice, salt och peppar och 1 msk honung, hacka även i en bunt gräslök. Supergott och fräscht.

söndag 22 maj 2011

Uppdatering från odlandet



Ja, det händer ju förstås en hel del ute i trädgårdslanden som jag vill dela med mig av. Så ni som bara är matintresserade.........gå vidare till nästa blogg ;-)
En av alla mina tomatplantor i växthuset.

För er som inte vet vad/hur jag odlar så har jag ett växthus på 10 kvm där jag odlar tomater, gurka, chili, fikon, oliver, citrus, vindruvor, kryddor, aubergine mm.
Jag har en aubergineplanta i växthuset också.
Jag har även ett litet trädgårdsland (alldeles för litet) som kanske är på en 15 kvm. Här odlar jag i år vitlök, bondbönor, purjolök, potatis, rödbetor, salladslök, sockerärtor och bönor av olika slag.

Jag har också 5 st odlingslådor. Här odlar jag i år potatis, bondbönor, gul och röd lök, vitlök, morötter, sallat av olika slag, persilja, rädisor.
Jag har en drivbänk också, dvs med lock. Här odlar jag alltid västeråsgurka men innan det så brukar jag odla diverse snabbodlade grönsaker. I år finns här rädisor, ruccola, plocksallat, gul och röd lök.

Squashen odlar jag i en av mina kompostbingar, funkar perfekt!
En av fyra chiliplantor, detta är en röd sort.

En tanig sak som ska bli något som kallas djungelgurka.
Jag skulle givetvis vilja ha mer plats för jag vill odla mer och mer för varje år som går. Jag har tex inte plats för rosenbönorna och sojabönorna som jag sått i år. Dom ska få komma ner i stora krukor istället. Likaså för vitkålen. Har hört att det går bra att odla vitkål i kruka, det ska hålla kålfjärilen borta, vi får väl se hur det går. Odlar förutom allt detta även kryddor som har fått en egen rabatt.

Min drivbänk. Här sår jag snabbodlade grönsaker i väntan på att västeråsgurkan ska planteras ut.

Potatis vid sidorna och en rad med bondbönor i mitten.

Här har vi gul och röd lök.

I en av odlingslådorna växer det rädisor, sallat, ruccola persilja mm.

Mitt familjeäppleträd som består av 5 olika sorter.
Ja, det var en liten kik på hur det ser ut just nu i trädgården :-)

lördag 21 maj 2011

Smör- och dillslungad färskpotatis med grillad entrecôte och ryggbiff


Gårdagens grillmiddag var så otroligt god!! Ibland får man till det så där jättebra och det bästa med den här rätten är ju att det är så enkelt att tillaga också. Det som behövs är bra råvaror. Ibland tycker jag det är ett lotteri när man köper kött i affären. Jag tror att jag köper en jättefin bit men så blir det ändå segt och tråkigt. Den här gången var köttet riktigt gott. Vi hade både entrecôte och ryggbiff. Jag kletade in lite olivolja och saltade och pepprade och sedan på grillen.


Färskpotatisen kokade jag ihop med mycket salt. Sedan när jag hällt av vattnet så slängde jag ner en klick smör och lite hackad dill och rörde runt.


Hade också min första salladsskörd igår. Plocksallat, ruccola, rädisor, färsk vitlök, färsk gul lök och gräslök fick bli en härlig sallad. Det enda som jag tillsatte som inte var egenodlat var gurkan ;-)

Härliga rädisor!

Nyskördad plocksallat, ruccola, färsk vitlök, färs gul lök.

fredag 20 maj 2011

Pasta amore

5 olika sorter finns det.
Ridderheims har kommit ut med några nya produkter som dom kallar "Pasta Amore". Det är en liten låda som består av olika smaksättningar som tex körsbärstomater, parmesan, kräftstjärtar, soltorkade tomater, pesto mm. Tanken är att man ska koka pasta och sedan blanda i smaksättningen i den nykokta pastan och på så sätt få till en god pasta snabbt och lätt. För mig låter detta som en utmärkt produkt, det finns ju så många därute som varken har tid eller lust att göra sådana här smaksättningar där hemma.

Vad jag kan se så är det heller inte en massa onödiga tillsatser i produkterna, visst, det är ju konserveringsmedel i men det är väl svårt att komma ifrån det i sådana här produkter antar jag.


Smaken då? Jag har än så länge bara smakat en sort och det var Mozzarella, Parmesan och Körsbärstomater. Smaken var riktigt god, visserligen inga problem att få till den hemma själv men snabbt och enkelt gick det ju. En nackdel är att det verkar vara mer rapsolja i en olivolja....? Det som jag inte tycker är bra är att innehållet är lite väl i underkant. Varje låda innehåller 150 g och ska räcka för 2 portioner. Visst, det är nog precis så det räcker till två personer men här hemma hos oss så kokar man ju oftast mycket mer pasta än så och dessutom kostar varje låda ca 35 kronor så ska man göra fyra portioner så blir det plötsligt rätt så dyrt. Men gott var det och det ska bli kul att testa dom andra sorterna. Tänkte variera mig lite och inte bara blanda ner dom i pasta, man borde ju kunna använda tex couscous, ris osv också. Eller lägga på en bruschetta. Jag återkommer ;-)

Gerillaodling i stan - är det okej?

Läste en artikel på GP om gerillaodling i stan. Det innebär helt enkelt att man odlar på mark som inte är ens egen. I detta fallet handlade det om ett gäng som på söndag ska gå ut i Göteborgs stad och så 100 000 st solrosfrön! Kul initiativ tycker jag. Har tidigare sett i ett mat/trädgårdsprogram som heter River Cottage från England där dom gjorde något liknande fast då handlade det om grönsaker, kryddor mm. Det tyckte jag var en bra idé. Tänk att bara kunna plocka upp en morot mitt i stan och käka :-) Vad tycker ni, är det ok med gerillaodling??

Jag tycker tex att man skulle kunna plantera lite fler fruktträd ute i stan och i bostadsområdena. Tänk att gå på avenyn och plocka ner ett äpple.....fast det kanske blir för mycket avgaser....?

Lite mer sådant här i våra städer tycker jag!!

onsdag 18 maj 2011

Kantarellrisotto med hel ugnsgrillad kyckling


En risotto kräver ju både lite tid och framförallt närvaro när den ska tillagas. Mycket rörande blir det ;-) Därför är det ju perfekt att tillbehöret som i detta fallet blev en ugnsgrillad kyckling inte kräver så mycket omvårdnad.

Har fortfarande en hel del kantareller i frysen så det blev helt enkelt stekta kantareller i risotton. Mycket gott! Viktigt att tänka på när man gör risotto är alltså att röra hela tiden medans man fyller på med buljong och tänk även på att risotto ska ha lite kärna kvar i mitten.

Ingredeinser
3 dl aborioris
ca 1½ liter hönsbuljong
1½ dl vitt vin
1 gul lök
salt och peppar
ca 2 dl riven parmsanost
2 msk smör
stekta kantareller
hackad färsk basilika

Börja med att hacka den gula löken. Bryn i olivolja i en stekpanna någon minut. Tillsätt riset och rör runt. Tillsätt vinet och låt vinet koka in i riset. Tillsätt sedan buljongen lite i taget och rör hela tiden tills buljongen tar slut eller risotton har bra konsistens, tar ca 20-25 min.

Salta och peppra. Tillsätt en klick smör och riven parmesanost. Häll i dom förstekta kantarellerna och hackad basilika.


måndag 16 maj 2011

Första färskpotatisen!


I lördags så åt vi årets första färskpotatis. Inte egenodlad dock  men svenskodlad iallafall....nej, den var inte billig ;-) men såååå god. Finns det någon härligare smak än färskpotatis? Inte den här tiden på året iallafall. Något att tänka på när man kokar färskpotatis är att det ska vara mycket salt i kokvattnet och då menar jag mycket! Gärna dill också även om jag inte hade det denna gången.

Till potatisen blev det grillad fläskkarré och stekta grönsaker smaksatta med chili och paprikapulver. En mangodippsås blev det också. Jag mixade ihop en halv färsk mango med en burk matyoghurt och en ½ burk creme fraiche, tillsatte en klick mango chutney, ca 1 msk flytande honung, salt och peppar.


Känner att jag har en lite "downperiod" med bloggen just nu. Det kanske inte märks utåt men just nu tycker jag inte det är så där jätteskoj att blogga, ägnar det mesta åt min "fritid" åt trädgården istället vilket ju är jättekul :-) dessutom så blir det mest grillad mat på helgerna dvs inte så mycket "finlagning". Men lusten kommer nog snart tillbaka när jag får börja använda mina egna grönsaker i matlagningen, eller vad tror ni ;-)? Så ni får ha lite tålamod om det inte blir inlägg varje dag framöver!

söndag 15 maj 2011

Gratinerad hummer


Ja, då var dom sista humrarna från höstens fångst uppätna :-( Vi brukar alltid äta hummer rakt upp och ner som dom är, dvs bara kokta. Den här gången valde vi att gratinera dom i ugnen. Jag gjorde ett vitlökssmör som jag klickade över den delade hummern och sedan rev jag över lite parmesanost. In i ugnen och ge hummern lite färg. Ät!

Ja, det var gott med gratinerad hummer men jag får nog ändå säga att jag gillar den bäst a la naturell :-)

fredag 13 maj 2011

Hemmagjord kebab


Kebab är ju helt enkelt kött på spett och ursprungligen så är det ju lammkött som ska användas även om det knappast är något kebabställe som använder det utan dom använder fläsk- eller nötkött istället.

När jag köper kebab så blir det oftast kebabrulle vilket jag tycker är väldigt gott. Ikväll valde vi dock att gör egen kebab. Jag använde mig av lammfärs, färdig kebabkrydda!  (ja, det finns, inga tillsatser är det heller) och rivet citronskal i mina kebabspett. Såsen blev en vitlökssås, mycket vitlök ska det vara ;-)

Mmm, det blev himla gott, smakar inte alls som dom man köper ute, mycket godare faktiskt. Så här gjorde jag:

Ingredienser kebabkött
500 g lammfärs
2-3 msk kebabkrydda
skalet från en citron

Blanda ihop ingredienserna. Forma färsen till en järpe och trä den på ett grillspett. Tryck ut köttet så den täcker nästan hela spetten. Grilla spetten några minuter per sida.
Ingredienser till såsen
2-3 dl matyoghurt
2 msk majonäs
4 st vitlöksklyftor
½ tsk vitvinsvinäger
örtsalt
Blanda ihop yoghurt med majonäs, pressa i vitök och häll i en skvätt vitvinsvinäger. Salta.

Till servering
pepperoni
tomat
gurka
sallad
tortillabröd
Fördela ingridienserna på tortillabrödet, ringla över vitlökssåsen och rulla ihop till en rulle. Ta gärna aluminiumfolie längst ner så ramlar inte alla grönsaker ut.

onsdag 11 maj 2011

Slutplantering av tomatplantorna - recept ifrån tomatkungen


Ja, i år har jag bestämt mig för att testa Åke Truedssons recept på jordblandning till tomaterna. Enligt honom så ska man blanda i både vedaska och benmjöl tillsammans med en bra odlingsjord för att få den bästa smaken på tomaterna. Läste hans "recept" i vintras när jag satt och bläddra i mina odlingsböcker och tänkte att det här måste jag ju komma ihåg till våren. Jag får tacka Charlotta som påminde mig i mars månad igen ;-)

Då ska man alltså blanda i ca 7,5 dl vedaska per 50 liter jord och ca 1 dl benmjöl per 50 liter jord. Jag odlar mina tomatplantor i 20 liters hinkar så jag tog lite mindre än hälften i min jordblandning tillsammans med Hasselfors kravmärka grönsaksjord. Det blir nog smaskens för tomaterna det här ;-) Wish me luck!

Några av tomatplantorna färdigplanterade....

Så, ge mig stora fina smakrika tomater nu då!

Äntligen är båtlivet igång!

Rörö på avstånd
Ja, vi har ju haft helt otroligt väder dom sista dagarna, rena sommarvärmen. I helgen som gick så tog vi en tur till våran favoritö Rörö som vi brukar åka till många gånger under sommaren. Den består bland annat av en lång sandstrand som brukar vara rätt så proppad med människor mitt under sommaren men i söndags var vi alldeles själva ;-) Helt perfekt! Man känner ju att vattnet fortfarande kyler av en del men när jag låg på stranden så var det riktigt varmt.

Vi brukar alltid ha med oss någon lätt mat, tex pastasallad till stranden, denna gången bestämde vi oss i all hast så det blev en gammal klassiker....köttbullemacka med rödbetssallad :-) Det gick det med.


Massor med musselskal och ostronskal var uppsköljda på stranden så man fick passa sig vart man satte fötterna.



Någon mer som redan varit ute på havet?

Vågar jag bada? Jodå, hon fick på sig baddräkten och plaskade runt efter ett tag ;-)

Dags för hemfärd igen!