torsdag 31 mars 2011

Godaste couscoussalladen hittills!


Vi är redan igång med grillandet här hemma och i helgen som gick så var det fläskfilé på menyn ihop med den kanske godaste couscoussalladen som jag fått ihop hittills. :-)

Fläskfilén la jag i en marinad bestående av olivolja, balsamvinäger, pressad citron, salt, svartpeppar och en kryddblandning som heter "italiensk gourmetkrydda". Sedan är det bara att grilla på tills köttet är ca 55 grader.


Till couscoussallade så började jag med att koka couscousen ihop med en buljongtärning och salt, sedan grillade jag diverse grönsaker på grillen, jag tog röd lök, purjolök, squash och paprika. Jag blandade runt skivorna litegrann i köttmarinaden och sedan så grillade jag dom på stekbordet på grillen. Gör en dressing till couscousen bestående av olivolja, lite balsamvingäer, pressad ctiron, salt och peppar och blanda detta med couscousen. Blanda sedan ihop grönsakerna med couscousen. Servera med uppskivad fläskfilé.



Det här var riktigt gott och somrigt! Till helgen blir det till att grilla fläskkotlett och majskolvar. Har ni andra tagit fram grillen ännu??

onsdag 30 mars 2011

Vår i växthuset

Nyplanterad och än så länge inne i växthuset.
Jag har alltid bubbelplast i mitt växthus på vintern och nu på våren innan jag har tagit bort det så blir det väldigt varmt där inne på dagarna när solen skiner. Har kollat in termometern på kvällen och ser att det varit upp emot 35 grader! Lite väl varmt förstås men jag vågar inte ta bort plasten ännu eftersom det fortfarande är minusgrader på natten.
Vindruvans små söta knoppar ;-)
Växterna börjar iallafall så smått vakna till liv där inne. Min vindruva börjar få knoppar, olivträdet verkar ha klarat vintern hur bra som helst (förra vintern tappade den alla blad). En liten krukros som har stått grön och fin hela vintern, visserligen med några löss på ;-) men den börjar nu växa.

Mitt olivträd som faktiskt tappade alla sina blad förra vintern har trivts jättebra den här vintern.

En liten krukros som har varit grön hela vintern.
Köpte hem några påskliljor och penséer förra helgen och dom har nu efter att ha stått i växthuset en vecka fått komma ut. Dom tål ju några minusgrader så nu är det ingen fara.
Där gjorde sig den krukan bra! Nu är våren på G!!

tisdag 29 mars 2011

Snabblagade köttbullar med tomatsås och pasta


Snabblagade köttbullar....finns det? Javisst! Ta bara några korvar av bra kvalitét, sådana som är råa och har tunt skinn och tryck ut små köttbullar och stek dom i en stekpanna. Detta gjorde jag efter att ha sett på ett gammal avsnitt av Jamie Olivers serie "Hemma hos Jamie". Jag använde mig av lammkorvar och hela rätten blev så himla god! Så här gjorde jag:

Ingredienser
några korvar av bra kvalitet (jag hade lammkorvar)
färsk timjan
2 st vitlöksklyftor
färsk basilika
2 burkar med hela tomater
ca 2 msk balsamvinäger
salt och peppar
spaghetti
parmesanost

Börja med att koka spaghettin. Gör hål i korvskinnet och tryck ut små bollar och stek dessa i olivolja några minuter. Avsluta med att hacka lite färsk timjan och strö över, låt bryna med någon minut.


Lammkorvar, vitlök, hackade basilikastammar och blad.
Medans köttbullarna steks så gör du tomatsåsen. Skiva vitlökarna. Ta bort bladen från basilikan och hacka stammarna. Fräs stammar och vitlök i olivolja i en stekpanna eller kastrull. Fräs på några minuter. Tillsätt sedan tomaterna och låt koka upp. Salta och peppra väl. Tillsätt balsamvinägern. Innan såsen ska serveras så grovhackar du en näve med basilikablad och lägger i tomatsåsen.

Ta upp den färdigkokta spaghettin och lägg i stekpannan ihop med köttbullarna och timjan. Rör runt någon minuter så spaghettin suger åt sig alla goda smaker.

Lägg upp spaghettin på ett fat, häll över rikligt med tomatsås, köttbullarna på toppen. Strö sedan några basilikablad på toppen tillsammans med riven parmesanost. Så gott och snabblagat!!

måndag 28 mars 2011

Sättpotatis på groning

Jag har i år beställt mina sättpotatisar från Larsviken. Blev lite trött på dom där gamla tråkiga sorterna som dom hela tiden har på "plantskolorna". Förra året hade jag problem med potatisbladmögel så jag har försökt att välja sådana sorter som har relativt bra motstånd mot möglet.

Har ni testat att odla potatis i en spann? Om inte så gör det, det funkar faktiskt bra. Det blir ju inga jätteskördar men man får ihop till en middag iallafall och dessutom tidigare än dom andra. Vet du inte hur man gör så kommer en beskrivning framöver när jag själv ska sätta några potatisar i spänner.

Det fanns många sorter att välja mellan hos Larsviken. Jag har ju inte så jättemycket plats för potatis så det var inte så lätt att välja sorter men....dom här blev det:
Kestrel
Kestrel: en fast sommarpotatis. Sorten har lilafärgade ögon, avlånga knölar, vit skalfärg och ljusgul köttfärg. Den verkar ha bra motståndskraft mot diverse sjukdomar.

Orla
Orla: detta är en relativt ny sort. Sorten är den mest bladmögelresistenta färskpotatisen i marknaden. Orla ger tidigt hög skörd och potatisen tål att lagras. Ovala knölar, vit skalfärg och ljusgul köttfärg.
Sorten ger ovala knölar. Skalfärgen är vit och köttfärgen är ljusgul.

Maris peer
Maris peer: den här potatisen blev "årets potatis för fritidsodlare" 2010 vilket ju bådar gott!. Sorten ger små potatisar med mycket god smak. För att få bra skörd ska potatisen sättas tätt och kupas väl under odlingssäsongen. Skalfärgen är vit och köttfärgen är creméfärgad.

Maris piper
Maris piper: det här är en höst/vinter sort. Det blir första gången som jag odlar en höstsort, får se hur det går ;-) Maris Piper är en yrkesodlarfavorit i England. Den ger många små ovala välformade potatisar.
Skalfärgen är vit och köttfärgen är creméfärgad.

Eftersom Orla verkar ha bra motståndskraft mot bladmögel så blir det den här jag tänker odla i spann. Detta är för att spannen kommer att stå i växthuset och där kommer ju även mina tomater att stå. Man ska ju inte odla tomater nära potatis just för risken med att överföra bladmögel....så har denna bra resistens mot bladmögel så ska den förhoppningsvis inte föra över något till tomaterna.

Någon av er som testat någon av ovanstående sorter? Vilka sorter odlar ni andra i år om ni odlar??

lördag 26 mars 2011

Jag använder iallfall färska räkor till min räkmacka...


Ja, ni som brukar läsa GP på nätet har kanske läst om hur Heaven 23 får tag i sina räkor till sin kända räkmacka..... Räkorna är inte härifrån västkusten utan fiskade utanför Grönland, sedan transporteras dom till Baltikum där dom skalas och läggs i lake för att sedan transporteras vidare till Göteborg. Det låter ju inget vidare men när man hör anledningen till varför det är så, så förstår man dom ju litegrann. Skulle dom fiska räkorna här och sedan skala själva så skulle en sådan räkmacka som dom säljer på Heaven 23 kosta ca 800 kr! Det finns helt enkelt inget företag här som skalar räkor, kanske en affärsidé? ;-)

Iallafall, igår kväll njöt vi av varsin räkmacka med färska räkor. Ska man ha den godaste räkmackan så är det ju färska räkor som gäller och hur vet man då att räkan är färsk? Ja, det enklaste sättet att kolla det på är att titta på spröten, dom ska vara långa och hela. Så kolla det nästa gång ni köper räkor som dom säger är färska, är spröten långa och fina.


Min räkmacka nedan är bottnad med lite aioli, sedan ett salladsblad, skivat ägg, aioli igen och sedan dom färska räkorna. Ser gott ut va!? :-)

Så här års är räkorna fulla med rom, jättegott!

fredag 25 mars 2011

Nej, det här är inget våffelrecept!


Ja, jag vet att det är våffeldagen idag och det har bloggats om våffelrecept hela veckan tycker jag. Jag äger inte ens ett våffeljärn så tyvärr blir det inget sådant recept idag ;-) Jag tror nog ni klarar er utan det!

Nej, jag bjuder på en härlig bit lax med kantarell- och ärtrisotto istället. Det låter väl mycket bättre ;-)

Om vi börjar med laxen. Jag kryddade laxfileérna med salt och en himla god italiensk gourmetkrydda som jag hittade häromveckan när jag var i min favoritkryddaffär. Kryddan består av tomat, vitlök, peppar, oregano, lök, koriander och basilika. Ja, ni hör ju hur gott det låter! Jag ringlade över lite olivolja och grillade dom i min grillpanna.

Ingredienser risotto
1 st stor scharlottenlök eler en gul lök
3 dl arborioris
olivolja
1 dl vitt vin
ca 8 dl hönsbuljong
ca 2 dl ärtor
ca 2 dl stekta kantareller
en näve riven parmesanost
en klick smör
flingsalt och svartpeppar
lite hackad persilja
Börja med att hacka löken. Fräs tillsammans med riset i olivolja i en kastrull några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka bort. Tillsätt sedan buljongen lite i taget, rör emellan varje gång. Buljongen ska ha kokat bort innan du häller i nästa skopa, tar ca 20 min.

Häll i ca 2 dl ärtor, dom behöver inte förkokas. Lägg även i dom förstekta kantarellerna. Häll i en klick smör och en näve riven parmesanost. Krydda med salt, peppar och persiljan. Servera med laxen. Riv lite parmesanost över det hela. Kanske kvällens fredagsmiddag??

torsdag 24 mars 2011

Påsk- kaffe, te, marmelad och godis


I samband med att jag hade en tävling för några veckor sedan då man kunde vinna ett blåbärspaket ifrån Aromia så fick jag ett eget "påskpaket" att testa. Det bestod av påskkaffe, äggtoddyte, marmelad och äggtoddykarameller. Karamellerna var riktigt smaskig, dom gick åt rätt snabbt ;-) Teet var också gott med smak av bland annat ägglikör, vanilj och persika. Marmeladen var riktigt söt och god. Kaffet däremot var inget jag tyckte om, smakade mest parfym. Det är smaksatt med apelsin och vanilj men det föll mig inte alls i smaken.

Har ni andra testat några av Aromias produkter??

Äkta blåbärsglass

I helgen som gick så gjorde vi blåbärsglass hemma. Tyvärr är min glassmaskin väldigt liten och inte så jättebra längre men den funkar iallafall till att göra en liten sats, brukar ändå köra in den i frysen i några timmar innan servering. Tänkte köpa glasstillsatsen som finns till Kitchen Aid, någon som har den?

När vi var på matmässan Passion för mat för en månad sedan så köpte vi glass av Österhagens glass. Jag fick mig en liten pratstund med Stig som driver det hela och han berättade att dom gör glass på äkta vis, dvs på grädde, ägg, socker och bär/frukter. Inga konstiga tillsatser eller aromer. Härligt tycker jag, mer sådan glass i butikerna. En vaniljglass ska väl ändå vara gjord på vanilstång, en jordgubbsglass på jordgubbar.....eller? Min blåbärsglass som jag gjorde hemma bestod av grädde, ägg, socker, vanilstång och blåbär. Enkelt och så gott! Så här gör jag:

Ingredienser till ca 1 liter:
1 vaniljstång
3 ägg
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
ca 2 dl blåbär

Börja med att dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum, man ska kunna vända bunken upp och ner utan att det rinner ut. Vispa äggulorna ihop med florsockret i en annan bunke. Sikta helst ner florsockret för annars blir det lätt klumpar.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och blanda det i äggsmeten. Vispa vispgrädden. Blanda vispgrädden med äggsmeten och sist i med äggvitorna.

Har du en glassmaskin så lägger du smeten i den och kör i ca 30 min, blanda i blåbären, sedan lägger du den i en bunke och in i frysen. Har du ingen glassmaskin så går det bra ändå, lägg smeten direkt i en bunke och frys in smeten i ca 2-3 timmar, rör om då och då.


tisdag 22 mars 2011

Medelhavskyckling


Den här rätten är en stor favorit här hemma. Har ni inte prövat den så gör det!! Den är så god, riktigt härliga smaker av tomat, citron och kryddor. Jag brukar använda mig av lite olika kycklingdelar, den här gången blev det kycklingben och kycklinglårfiléer, en påse av varje. Den här rätten tar en liten stund att göra, ingen direkt vardagsmat men defintitivt en härlig helgmiddag. Jag serverade kycklingen med potatisklyftor, både vanlig potatis och sötpotatis men ibland serverar jag den bara med en bit bröd till, det går också bra.

Ingredienser
2 kg kycklingdelar
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
några kvistar färsk rosmarin
ca 1 msk torkad oregano
olivolja
salt och peppar
1 stor aubergine
1 stor squash
4 st tomater
2 msk mjöl
5 dl hönsbuljong
½ dl tomatpuré
1 pkt passerade tomater
rivet skal och juice från 1 st citron

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka den gula och vita löken. Hacka rosmarinen. Fräs lök och kryddor (även oreganon)  i ca 2 msk olivolja. Lägg i kycklingdelarna och bryn dom, salta och peppra.

Lägg över kycklingen i en ugnsform. Häll över lökblandningen.
Hetta upp några matskedar olivolja och vispa ner mjölet. Låt redningen brynas ca 1 min. Vispa ner buljongen, lite i taget till en slät sås. Rör ner tomatpurén och de passerade tomaterna. Riv ner citronskal och pressa i citronsaft.

Skiva och tärna squashen och auberginen. Dela tomaterna i bitar, ta gärna bort kärnorna/fröerna.
Lägg alla grönsakerna ovanpå kycklingen. Häll över såsen och blanda väl.

Täck med folie och stek i ugnen ca 55 min.


Eftersom Jennie på Kalasgott har kyckling som månadens tema så tänkte jag den här rätten kunde vara mitt bidrag i hennes "månadens matutmaning".

måndag 21 mars 2011

Hasselbackspotatis

I lördags så blev det som jag berättat om tidigare bearnaisesås (egengjord för första gången). Till såsen blev det grillad fläskotlett och hasselbackspotatis.

Hasselbackspotatis är väldigt enkelt att göra men oj så gott det blir, måste vara det härliga smöret ;-) Så här gör jag:
Ingredienser
potatisar i någorlunda jämna storlekar
smör
salt och peppar
ströbröd

Sätt  ugnen på 200 grader. Börja med att skala potatisarna. Skiva dom sedan tunt men inte helt igenom, för att lyckas bäst med detta så lägger man potatisen i en stor sked, se bild.


Lägg sedan alla potatisar i en ugnsform, salta och peppra och lägg en klick smör på varje potatis.


In i ugnen 30 minuter. Ös potatisarna med smöret några gånger. Ta sedan ut potatisarna och strö över ströbröd, in i ugnen igen ca 10 minuter, dom ska gärna få lite färg så man kan sätta på grillen dom sista minutrarna.

söndag 20 mars 2011

Hemgjord bearnaisesås


Får väl villigt erkänna att jag misslyckades med mitt första beaförsöka för några veckor sedan ;-) Men igår......så gick det jättebra! Krävs väl kanske ett misslyckande för att veta hur man ska göra på bästa sätt nästa gång och nu vet jag definitivt hur man gör. Det man ska tänka på är ju att en bea inte är en varm sås utan snarare en ljummen sås. Så därför ska man heller inte försöka att få den varm för det är då som risken finns att den spricker. Så här gjorde jag:

Ingredienser
400 g smör
3-4 scharlottenlökar
1 kvist färsk dragon
några persiljekvistar
½ dl rödvinsvinäger
10 st vitpepparkorn
1 dl vatten
6 äggulor
färsk persilja
färsk dragon
salt och peppar
saften från en klyfta citron

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Rör inte runt, det är meningen att alla salter ska sjunka till botten, det vill vi inte ha med. Ta av från värmen och håll varm.

Hacka scharlottenlöken, behöver inte vara finhackat. Lägg löken i en kastrull tillsammans med vitpepparkorn, en kvist färsk dragon, några persiljekvistar, rödvinsvinäger och vatten. Låt koka upp och reducera till ungefär hälften.

Under tiden fyller du en större kastrull till hälften med vatten och kokar upp. Ta en mindra kastrull som får plats i den större kastrullen och knäck i 6 st äggulor. Ställ sedan kastrullen i vattenbadet och sila sedan ner reduceringen i äggulorna och vispa.

Ta sedan kastrullen från vattenbadet och ställ tex på en disktrasa så den står stadigt. Häll sedan i smöret, lite i taget medans du vispar. Det är här det blir kritiskt, blir det för varmt så spricker såsen men tar du den från värmen så ska det inte vara några problem.

Hacka lite färsk persilja och dragon och vispa ner. Lite salt och peppar och tills sist några droppar pressad citronsaft i. Klart!
Såsen serverades till grillad fläskkotlett och hasselbackspotatis.
Det var ju inte så svårt. Hur har det gått för er andra som har testat. Har ni misslyckats någon gång eller går det alltid bra???

lördag 19 mars 2011

Delikatesser, korvar och tortillachips - allt i en salig blandning ;-)

Oliver, parmesanost, salami och parmaskinka.

Idag har det varit en riktigt härlig vårdag här hos oss. Vi har varit ute och pysslat med diverse saker, jag har varit i växthuset och sambon har jobbat med båten. Dagens middag blev riktigt lyckad, jag gjorde egen bearnaisesås för första gången. Mer om den i ett senare inlägg.

Tänkte visa lite bilder på gårdagens fredagsmys. Vi dukade upp diverse läckerheter. Det mesta köpte vi på matsmässan som vi var på för några veckor sedan men jag hade även lite produktprover ifrån Santa Maria på bordet. Jag fick två olika sorters tortillachips, den ena hette "Seasalt" och den andra "Barbeque". Till detta blev det två olika dippsåser, salsa paprika och salsa chipotle. Båda tortillachipsen var goda men bäst var den med barbequesmak. Dippsåserna passade bra, den ena var lite mer hetta i.
Tortillachips och dippsåser.
Vi köpte en del av Ridderheims tapassortiment på mässan, en tapasbricka med salami, parmaskinka och ost. Inlagda oliver och en skaldjursmix i piri-piri sås. Allt mycket gott.

Skaldjur i stark sås.
Ett fat fyllt med korvar av olika slag blev det också. Korvarna är från Heberlains och Jacobdals, allt köpt på matmässan.

Korvar, bresaola och oliver.
Älskar verkligen sådan här plockmat, kan sitta hur länge som helst och äta (och det gjorde vi också ;-)

Brödpinnar och kex.

fredag 18 mars 2011

Middag med goa vänner


Ja, förra lördagen hade vi kompisar över på middag. Katja är en barndomsvän och vi har känt varandra sedan tonårstiden. Vi har hållt ihop genom åren och har alltid haft kul ihop. Nu har vi familjer båda två med allt vad det innebär och det kan faktiskt gå några månader emellan våra träffar men när vi träffas är ändå allt som förr. Bara goa minnen och glada skratt, visst är det härligt med vänner som hänger kvar även om tiden inte alltid räcker till!


Ja, vi bjöd ju förstås på något att äta när dom var här. Det blev parmalindad kycklingfilé med balsamicosås och rotfrukter i ugnen. Till efterrätt blev det blåbärscheesecake. Receptet på den hittar du här.

Parmalindad kycklingfilé är ju superenkelt men så gott tycker jag. Jag började med att skära en liten ficka i filén och där klickade jag i lite hemgjord pesto. Saltade och pepprade och sedan lindade jag in dom i parmaskinka. Sedan lägger man filéerna i en ugnsform, drisslar över lite olivolja och in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Balsamicosåsen är riktigt ljuvlig och så här gör man:

Ingredienser balsamicosås:

3 msk balsamvinäger
ca 4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1,5-2 msk socker
1 msk maizena
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull och tillsätt sedan vin, fond och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 min. Blanda maizenan med lite vatten och blanda i såsen. Precis innan servering så blandar man i smöret. Dubbla receptet om ni är många.

Ugnsbakade rotfrukter vet ni väl hur man gör vid det här laget va? Blir rätt så mycket av den varan här hemma och jag tror jag har skrivit receptet massor med gånger ;-)

Ja, nu har vi fredag igen och den här helgen har vi inget inplanerat. Jo förresten, det blir en tripp till Plantagen för att köpa jord och för att kika in lite nya trädgårdsmöbler. Vårkänslorna börjar infinna sig! Ha en go helg!

onsdag 16 mars 2011

Vinnaren av blåbärspaketet från Aromia

Oj, ni var många som ville vara med och tävla om det härliga blåbärspaketet ifrån Aromia. Jag har lottat fram en vinnare och vinnaren är.......



Grattis säger jag, mejla mig din hemadress så kommer paketet med posten. Min mejladress hittar du i högermenyn. Och för er som inte vann så kan jag rekommendera er att gå in på Aromias hemsida och beställa hem något gott kaffe istället ;-) Jag tackar Aromia för sponsringen av tävlingen!

Blåbär från Chile någon??


Blåbär ja…..Jag älskar blåbär, har faktiskt en hel del blåbärsris i min trädgård som varje år ger några liter som vi kan njuta av, dels färska såklart men en hel del går också in i frysen för att kunna avnjutas under vinterhalvåret.


Själv skulle jag nog aldrig komma på tanken att köpa ”färska” blåbär nu på vinterhalvåret eftersom de då självklart inte är ifrån Sverige. Läste precis en artikel på ”Äkta vara” om att det nu ska tillåtas användning av svavel på blåbär ifrån t.ex. Chile, detta för att de inte ska mögla under den långa transportsträckan…… Ärligt talat, blåbär från Chile? Läste på Wikipedia att blåbärsriset täcker 17 % av Sveriges yta!! Behöver vi verkligen blåbär ifrån Chile? Nej, ibland tycker jag man ska tänka efter både en och två gånger innan man köper en vara. Ta t.ex. vindruvorna som finns i butikerna just nu….. min dotter tjatar varje gång när vi är och handlar om att hon vill ha vindruvor men just nu är alla vindruvor (i alla fall i min Ica-butik) ifrån Sydafrika och Sydamerika och det anser jag vara alldeles för långt borta. Nej, jag väntar hellre till det finns vindruvor ifrån t.ex. Grekland eller Italien. Nu finns det säkert någon som tänker att ”men vindruvorna från t.ex. Sydafrika fraktas ju med båt och det är väl mer miljövänligt än lastbil som säkert vindruvorna från Grekland fraktas med”. Jo, så kanske det är, det där vet jag för lite om men man får helt enkelt gå efter sin magkänsla, det gör jag iallfall.

På tal om blåbär, har ni sett den nya kexchokladen med blåbärssmak? Ja, inte är det några blåbär i den chokladkakan inte, nej, det är blåbärsarom ;-). Läs mer här.

Så, nu har jag skrivit av mig lite, vad tycker ni andra om det här?

Några av mina blåbärsrecept kommer här:
 
Blåbärskaka med limesmul
Blåbärssylt
Cheesecake med blåbär

tisdag 15 mars 2011

Fisksoppa med aioli

Fisksoppa kan ju varieras på en del olika sätt. Själv tycker jag det är godast när den görs med tomater hellre än grädde. Saffran är definitivt ett plus om man kan ha i, likaså fänkål. Det allra godaste är förstås om man har egengjord fiskfond att använda i soppan, vilket jag hade denna gången ;-) Har ni inte prövat att göra egen fiskfond så gör det. Det är inte svårt och det blir en otrolig skillnad på smaken gentemot den som man köper. Recept på min fiskfond hittar du här.

Ingredienser
700 g fisk (jag använde lax och torsk)
smör och olivolja
1 st fänkål
1 st morot
½ purjolök
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
ca 2 dl egengjord fiskfond/buljong
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 l vatten
1 pkt saffran
1 burk hela eller krossade tomater
2 st lagerblad
1 msk tomatpuré
några nävar haricot verts
salt och peppar
dill


Jag använde lax och torsk.
Börja med att skiva morot, fänkål, purjolök och lök. Bryn detta i en stor kastrull i en klick smör och lite olivolja. Bryn några minuter tills grönsakerna mjuknar. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, pressad vitlök, fiskfond, vin och vatten. Låt sjuda ca 8 minuter.


Fräs grönsakerna tills dom blir mjuka.
Tillsätt sedan saffran, tomater, haricot verts, salt och peppar. Sjud ytterligare några minuter. Under tiden delar du fisken i mindre bitar, salta. Lägg i fisken i grytan tillsammans med några matskedar hackad dill. Sjud i ca 5 minuter. Server med en klick aioli och en bit focaccia.

måndag 14 mars 2011

Hemmagjord Aioli


Igår gjorde vi en härligt god fisksoppa på lax och torsk och till den så serverade jag en hemmagjord aioli. Det är inte alls svårt att göra egen aioli så testa om ni inte gjort det innan. Det enda som är jobbigt är att vispa ;-)

Ingredienser till 4 portioner
3 st äggulor
2 st vitlöksklyftor
1½ dl olivolja
½ dl matolja eller solrosolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
cayennepeppar

Börja med att finhacka vitlöken. Lägg den i en skål tillsammans med äggulorna och senapen. Tillsätt oljorna i en fin stråle samtidigt som du vispar. Smaksätt sedan med vinägern, salt, peppar och en nypa cayennepeppar.

Servera till en god fisksoppa.

Dessa ingredienser behöver du för att göra en aioli.

söndag 13 mars 2011

Hamburgare med dressing och salsa

Som jag berättade i fredags så fick jag hem ett paket med nya produkter ifrån Santa Maria, bland annat en hamburgerdressing och en salsa. Eftersom vi redan bestämt oss för att göra hamburgare i fredags så passade det ju utmärkt att testa produkterna.


Jag får ju först och främst säga att jag nästan alltid brukar göra min egen hamburgerdressing, det är superenkelt och dessutom så blir det också godast att göra den själv. Men...ibland så får man ju ta lite genvägar och då skulle jag nog säga att dessa produkter passar utmärkt. Hamburgerdressingen var god, söt och mild, kanske lite för mild för min smak, lite mer tryck i den hade inte skadat. Salsan däremot var det alldeles lagom tryck i. En tomatsalsa med senap, bostongurka och jalapenos, passade perfekt till hamburgaren och var dessutom god som dippsås.

Fick även tre stycken dippsåser varav vi testade en i fredags. En sourcream dip med smak av tomat, lök och rökt paprika. Denna tyckte inte någon av oss var någon höjdare, hade någon besk bismak tycker jag.

Fick också två påsar majschips, den ena med smak av havssalt och den andra med klassisk barbequesmak. Vi prövade den med havssalt och den var riktigt god! Men.....det är palmolja i den, varför undrar jag?
Överlag så är det ju väldigt mycket tillsatser i sådan här produkter och det tycker jag är väldigt onödigt. Måste dom verkligen vara med? Nej, det tror inte jag. Vad tror ni andra?

Hamburgarna gjorde jag på nötfärs, 1 dl grädde med 2 msk ströbröd, 1 ägg, salt, peppar och grillkrydda. Superenkelt!
Återkommer med recensioner på dom andra produkterna så fort vi har testat dom.

Produktbilder ifrån Santa Maria.