måndag 31 januari 2011

Grillad entrecôte med kantarellsås och ugnsrostad sötpotatis


Den här rätten blev våran lördagsmiddag. Grillad entrecôte är ju alltid gott, det blev dock grillpannan denna gången, vi hade ingen lust att gå ut i kylan och grilla ;-) Vi har massor av kantareller i frysen ifrån höstens "skörd" och vi använde de till att göra en supergod kantarellsås. Sötpotatis är något som jag börjat använda mer och mer, tycker det är riktigt gott och ett bra alternativ till vanlig potatis, dessutom lägre GI om man tänker på sådant.

Entrecôten bara jag saltade och pepprade och grillade sedan i en grillpanna.

Sötpotatisen skär jag i klyftor, lite olivolja över, salt och peppar och sedan in i ugnen på 225 grader ca 35 minuter.

Kantarellsåsen gjorde jag så här: börja med att steka kantarellerna i en stekpanna utan smör tills vätskan försvunnit. Lägg i en klick smör och fräs någon minut tillsammans med en hackad scharlottenlök. Salta och vitpeppra litegrann. Tillsätt ca 2 dl vispgrädde och ca 1½ dl vatten. Jag hade en egen hemgjord köttbuljong stående på spisen som höll på att reducera ner sig så jag tog faktiskt ifrån den istället för vatten ;-) Avsluta med att riva lite parmesanost över det hela.

Servera allt tillsammans och avnjut ihop med ett glas rött!

lördag 29 januari 2011

Vårlängtan och frögenomgång


Den här tiden på året längtar jag alltid så fruktansvärt efter våren och när vårblommorna börjar dyka upp i blomsterbutikerna så måste jag ju bara köpa litegrann. Tulpaner är ju alltid fint, hittade även en fin azalea och en primula. Azaleorna har jag alltid svårt för att sköta, tycker alltid dom bara efter någon vecka börjar hänga och tappa blommorna. Vi får se hur det går denna gången ;-)


Går och kikar på mina fröpåsar varje dag och längtar tills det är dags för nästa såomgång som kommer bli framåt slutet av februari. Då är det tomaterna som ska sås. Nedan ser du alla mina tomatfröpåsar. Kommer nog inte så alla sorter i år men dom flesta åker nog ner i jorden ;-)Återkommer till det senare förstås.


Strax ska vi åka ner till havet och åka lite skridskor, får passa på så länge isen ligger kvar. Sedan blir det en sväng till Björlanda gård där vi ska köpa lite kött. Förhoppningsvis blir det lamm och nötkött. Kvällens middag kommer bestå av entrecote med kantareller och sötpotatis, mums!

fredag 28 januari 2011

Levain - ett franskt surdegsbröd


Ja, då var det dags för ytterligare ett surdegsbröd ☺. Denna gången blev det efter ett recept ifrån Leila.

Levain är ju det franska ordet för surdeg så brödet är helt enkelt ett ljust surdegsbröd. Det här brödet blev riktigt bra. Segt och med helt otrolig smak, precis som det ska smaka tycker jag.

Så här gjorde jag:

Ingredienser
en liten nypa färsk jäst
3½ dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
2 dl surdeg
knappt 1 msk salt (jag använder havssalt)


Smula ner jästen i bunken, blanda ut med vattnet. Tillsätt hälften av mjölet och kör i maskin ca 8 min.

Tillsätt surdeg, salt och mjölet, lite i taget. Kör maskinen i ca 20 min. Täck bunken med bakduk och låt jäsa 2 timmar.

Stjälp upp degen på väl mjölat bord, "vik" ihop till en limpa, försiktigt så inte luftbubblorna försvinner. Stjälp upp limpan på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1½ timme.

Sätt ugnen på 250 grader när det återstår 1 timma av jästiden, sätt in pizzastenen om du har en. Sätt in plåten i ugnen, sänk värmen till 200 grader, släng in 1 dl vatten i botten på ugnen, detta gör man för att få en krispig yta. Grädda i 40-50 minuter. Låt svalna på galler.

onsdag 26 januari 2011

Panerad kyckling med tomatsalsa och mozzarella


Nu när jag är sjukskriven efter min operation så blir det ju en del tv-tittande på dagarna. Det går varje dag repriser av både Gordon Ramsay´s och Jamiel Oliver´s matlagningsprogram som jag inte sett förut och jag suger åt mig alla bra tips och härliga maträtter som görs :-) Den här rätten gjorde Gordon Ramsay i hans "The F-word" program och jag snappade genast åt mig receptet. Lät precis som mina smaker och det hade jag rätt i. Panerat kyckling har jag aldrig gjort förut men det blev verkligen jättebra, ingen torr kyckling här inte!

Ingredienser för 6 portioner
6 st kycklingfiléer
1 ägg
mjöl
ströbröd
salt och peppar
smör och olivolja

Tomatsalsa
ett gäng med körsbärstomater
1 stor bananscharlottenlök
1 vitlöksklyfta
färsk basilika

Topping
2 pkt mozzarella
riven parmesanost
olivolja

Börja med att banka ut kycklingfiléerna så de blir lite plattare. Vänd kycklingen först i mjöl, skaka av, vänd sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek i en stekpanna med smör och olivolja ca 3 min per sida, salta och peppra. Lägg upp dom i en ugnsform.


Hacka lökarna och dela tomaterna i fyra delar. Hacka en näve färsk basilika. Bryn löken i fettet som är kvar i pannan efter kycklingen, tillsätt möjligtvis lite mer olivolja. Lägg i tomaterna och stek några minuter. Lägg i den hackade basilikan och vänd runt.


Lägg en klick av tomatsalsan på varje kycklingfilé. Dela mozzarellan i skivor och lägg 2-3 skivor på varje kyckling. Riv över parmesanost och ringla över lite olivolja.


In i ugnen på 200 grader ca 10 minuter.


Jag serverade det hela med råstekt potatis. Helt otroligt god maträtt! Testa du med!

tisdag 25 januari 2011

Ärtpesto

Vanlig pesto med basilika är ju verkligen jättegott och enkelt att göra själv. Men.....man behöver ju inte snöa in på samma pesto hela tiden, den kan ju varieras hur mycket som helst.


Den här ärtpeston gjorde jag häromdagen och serverade till torsk, riktigt god och så här gör du:

Ingredienser
2 dl ärtor
1 dl solrosfrön
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesanost
ca 1½ dl olivolja
salt och peppar

Mixa ärtor, solrosfrön, parmesaost i en mixer, tillsätt oljan lite i taget. Ta upp och lägg i en skål, pressa i vitlöksklyftan och smaksätt med salt och peppar.

En annan favorit är röd pesto som jag gör på soltorkade tomater, så gott! Receptet hittar du här.

måndag 24 januari 2011

Vaniljpannacotta med flädermarinerade hallon


Mmmmm, att en så enkel dessert kan vara så otroligt god! Pannacotta kan man förstås smaksätta på många olika sätt men den här med bara vaniljsmak är ju det sk orginalet. Till pannacottan blev det hallon som jag bara marinerade i flädersaft (min egengjorda).

Ingredienser för 3 portioner
3 dl vispgrädde
½ dl socker
1 st vaniljstång
1-2 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som du gör resten. Börja med att snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden och sockret med fröna och vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och lägg i dom, rör runt en stund tills dom löst upp sig helt och det blivit lite tjockare.

Häll upp i formar eller glas, in i kylen i 3-5 timmar, titta efter när dom stelnat. Dekorera med hallonen och njut!

söndag 23 januari 2011

Vilken sättpotatis ska jag välja?

Jag har börjat fundera på vilka potatissorter jag ska sätta i år. Förra året så satte jag "Princess" och "Marine". Båda sorterna smakar bra men inte mer än så. Dessutom så fick jag potatisbladmögel, framförallt på "Marine" potatisen. Den bästa sorten som  jag odlat tidigare är "Silla" men sedan några år tillbaka så tror jag den har utgått för jag har inte hittat den någonstans. Den var verkligen jättegod. Ja, ja, jag får försöka hitta några nya favoriter.

I slutet av mars brukar jag börja förgro mina sättpotatisar. Jag lägger dom i äggkartonger och ställer dom i ett fönster, ljust och svalt. Sedan efter ca 4 veckor är det dags för plantering.

Precis som säkert många andra med mig så har jag köpt min sättpotatis på dom vanliga stora "blomsteraffärerna" typ Plantagen men där är ju utbudet rätt så trist, samma sorter år ut och år in. Därför har jag i år bestämt mig för att köpa sättpotatis ifrån Larsviken som är familjeägt lantbruk i Skåne. Dom säljer främst grönsaker och sättpotatis i sin gårdsbutik men säljer även över nätet vilket ju är perfekt med tanke på avståndet. Har faktiskt inte hittat något annat ställe som säljer sättpotatis över nätet, någon som vet något mer ställe??

Larsviken köper främst sin sättpotatis ifrån Skottland och precis som här så har de haft mycket snö och kyla i år så de är inte riktigt säkra på att de får de sorterna de har beställt. Tittar du i deras sortiment så står det "slut" på allting men i mitten av februari så får de förhoppningsvis in all potatis och då går det att beställa.

Vet inte riktigt vilka sorter jag ska välja, inte allt för många, kanske fyra stycken, gärna någon höstsort också. Har valt ut några som kanske kan vara något att ha med tanke på resistens mot bladmögel, smak osv.

Maris Peer, bild från Larsviken.se

Maris Peer, en tidig/sommar potatis från England. Blev "årets potatis för fritidsodlare 2010". En fast sort som passar som "salladspotatis". Bladmögelresistens 4 av 9.




Orla, en tidig potatis, ny fast sort med bra egenskaper ifrån Irland. Bladmögelresistens 8 av 9!


Pentland Javelin, bild från Larsviken.se


Pentland Javelin, tidigare kallad "Kullens favorit". En tidig/sommar potatis som håller bra kvalitet långt in på hösten från Skottland. Som färsk är den fast, som mogen lätt mjölig. Bladmögelresistens 4 av 9.




Sava, en höst/vinter potatis ifrån Danmark. En fast bra allround potatis. Bladmögelresistens 5 av 9.

Ja, det är bara några av alla sorter som finns att välja mellan på Larsviken. Någon som har någon erfarenhet av dessa och som kan tipsa??

lördag 22 januari 2011

En supergod tomatsoppa!



Jag har så smått börjat äta "vanlig" mat igen efter min halsoperation men det är ändå lättast att flytande som tex soppa. Den här supergoda tomatsoppan gjorde jag idag till mig själv när dom andra i familjen fick grillat kött med klyftpotatis. Recepetet hittade jag i en av mina absoluta favoritkokböcker "Under valnötsträdet".

Ingredienser
4-5 stora färska tomater
1 gul lök
1 squash
3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 st grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
3 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
1 tsk strösocker

Till servering
parmesaost
färsk basilika

Börja med att hacka den gula löken grovt. Fräs den en kort stund i olivoljan i en kastrull. Dela tomaterna och ta bort stjälkfästet, dela i mindre bitar. Fräs ihop med löken.

Skär squaschen i halvmånar och lägg i med tomaterna och löken. Lägg i tomatpurén och rör om.

Tillsätt buljongtärningarna och vattnet, salta, peppra och sockra. Låt koka under lock ca 20 min.

Pressa i en vitlöksklyfta. Mixa soppan med en mixerstav. Häll upp i soppskålar och dekorera med basilikablad och några flagor av parmesaost.

En bit surdegsbröd hade förstås varit jättegott till den här soppan men den skulle nog inte min hals ha gillat ;-)

fredag 21 januari 2011

Hallonsorbet och chokladglass med salmiak


Eftersom jag precis opererat bort mina mandlar så blir det mycket glass för min del och eftersom jag är känslig för laktos och jag inte tycker det finns speciellt god laktosfri glass ute i affären så blir det till att göra sin egen. Båda dom här glassarna gjorde jag innan jag åkte in till sjukhuset vilket ju var tur eftersom det inte finns mycket kraft till att blanda till glassmet nu ;-)

Jag gjorde en hallonsorbet och en chokladglass och så här gjorde jag:


Hallonsorbet
1 pkt frysta ekologiska hallon
1 dl socker
1 dl vatten
3 st äggvitor
1 msk socker

Börja med att koka ihop vatten och socker till en lag, låt svalna. Mosa hallonen genonom en sil så du får bort kärnorna. Blanda ihop med sockerlagen. Häll blandningen i en låda och frys i ca 1 timme.

Vipsa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och vispa lite till,
blanda med bärmoset. Kör i glassmaskinen ca 30-40 min och frys sedan in.


Chokladglass
100 g mjölkchoklad
3 äggulor
1 dl socker
½ vaniljstång
2 dl mjölk (jag använder laktosfri)
2 dl vispgrädde (även här laktosfri)
½ paket salmiakchoklad

Börja med att vispa äggulor och socker. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en kastrull. Tillsätt äggblandningen och värm försiktigt under ständig omrörning tills såsen blivit tjock.

Hacka mjölkchokladen och häll mjölkblandningen över så chokladen smälter. Låt nu allt svalna i tex ett vattenbad. Häll sedan blandningen i en glassmaskin och kör ca 40 min. Hacka salmiakchokladen och häll i dom i blandningen sista sekunderna. Ner med blandningen i en bytta och och in i frysen någon timme.

En nyopererads frukost


Som jag berättat om tidigare är jag nyopererad, har precis tagit bort mina halsmandlar. Det är inte så lätt att få i sig någon mat, flytande går ju förstås bra. Den här mackan med ett glas proviva fick bli min frukost idag. Formfranska med kanterna bortskurna, leverpastej och avocado, mjuka och fina ingredienser.


Äter förstås en hel del glass också efter doktorns order. Passade på att göra egen glass innan jag åkte in på sjukhuset, tänkte lägga ut receptet på dom senare.

Tur att det finns en massa olika matprogram att kika på under dagarna som jag är sjukskriven, kikar just nu på gamla repriser av "Den nakne kocken" ;-) Lite senare kommer "Masterchef"......

torsdag 20 januari 2011

Surdegsbröd med äpple och valnötter



Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu. Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst med surdegsbröd. Det tar ju lite tid att få till det, inget man gör på en vardag direkt. Grundreceptet till det här brödet hittade jag i Leilas kokbok, hon använde sig dock av en surdeg av råg och jag har bara en surdeg av vete men det gick faktiskt jättebra ändå. Brödet blev väldigt gott, äpplet och valnötterna ger båda lite krisp, passade perfekt. Så här gjorde jag:

Ingredienser för 1 bröd:
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk salt
1½ msk honung
½ dl surdeg av vete
3 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
100 g valnötter
1 äpple

Smula jästen i bunken och lös upp i vattnet. Tillsätt salt, honung och surdegen. Blanda in rågsikt, rågmjölet och vetemjölet, lite i taget. Knåda degen på medelhastighet i ca 10 min.

Hacka valnötterna grovt, skala och kärna ur äpplet, tärna. Arbeta försiktigt in nötterna och äpplet i degen. Strö över lite vetemjöl och jäs under bakduk i ca 1½ timme.

Knåda degen lätt, baka ut till ett runt bröd och lägg på en plåt. Jäs ytterligare 1-1½ timme. Sätt ugnen på 250 grader. Snitta brödet med en vass kniv. Sätt in brödet i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten för att få en krispig yta. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 35 minuter.

onsdag 19 januari 2011

Mango- och banan smoothie


Ja, då var jag hemma igen ifrån sjukhuset. Igår tog jag bort mina halsmandlar och idag är jag hemma igen. Ja, någon fast föda är inte att tänka på än på ett tag men flytande i alla former (dock bara kalla) går bra. Har druckit nyponsoppa, saft, Proviva mm. Nu blev jag dock sugen på en smoothie, tog vanlig mild yoghurt och mixade med frusen mango och banan. En matsked florsocker i också för att få lite mer sötma.


Perfekt för min onda hals! Behöver dock lite mer tips på vad jag kan dricka för att försöka få i mig lite mer näring tills jag kan äta vanligt igen.......FÖRLSAG NÅGON??

måndag 17 januari 2011

Grillpremiären avklarad!


Ja, vi grillade faktiskt i lördags. Stod ute mitt i smällkalla kvällen och grillade några köttbitar och majskolvar. Kallt? Ja självklart, men det var det värt! En liten känsla av sommaren fick vi sedan när vi åt köttet och majskolvar ihop med bakad potatis. Mmmmm ;-)



Ja, nu blir det inte så mycket matlagning för mig under någon vecka framöver. Jag ska nämligen operera bort mina halsmandlar imorgon och efter det så är det flytande som gäller ett tag. Övriga familjen måste ju självklart äta, det kanske kan dyka upp något recept iallafall ;-) Har några recept på lager som kommer in här under veckan men efter det så får jag återkomma när jag börjat äta fast föda igen.

Ha de så gött så länge!

söndag 16 januari 2011

Och då var tävlingen avslutad...

Ja, då var sopptävlingen avslutad. Kul att så många ville vara med. Jag har nu lottat fram 6 st personer som får 3 st presentcheckar var.

Och vinnarna är:
  • Henrik
  • Linda
  • Tulipans bakverk
  • Mamma Mia
  • Monika
  • Maria lever
Kan ni mejla mig era adresser så kommer presentcheckarna med posten, min mejladress hittar ni här till höger.

Och så var odlingssäsongen igång!



Japp, första fröerna är nu i jorden. Började med, som jag tidigare berättat om, chili och kronärtskocka. Jag nöjer mig med några på chiliplantor eftersom jag inte har ett alltför stort växthus (10 kvm). Det är så mycket annat som ska få plats men jag tycker att varje planta ger så mycket så det räcker gott och väl. Kronärtskockan heter "Violetto precoce" och chilisorterna är "Hot Lemon" och "Grisu´of Sardinia".

Det är första gången jag sår kronärtskocka. Har förstått att dom tar rätt så stor plats så man kan väl inte ha alltför många plantor. Jag sådde 12 st fröer, vi får se hur många som blir något. Som ni ser nedan så är fröerna faktiskt lite lika solrosfröer....


Både chili och kronärtskocka får man plantera om flera gånger allt eftersom dom växer och blir större.
Tänk då på att använda planteringsjord av bra kvalité.

Så här gör du vid sådd av chilipeppar:
  1. Ta fram såkärl och fyll med såjord. Tryck till litegrann och vattna igenom jorden, det ska inte bli jätteblött men ej heller för torrt. Man kan också välja att vattna efter man har lagt i fröet men då måste detta ske underifrån annars flyter fröet omkring.
  2. Antingen så sår du ett frö i varje kruka eller så tar du flera, beror lite på vad du har för kärl och hur många plantor du vill ha.
  3. Tryck till fröet så det får bra kontakt med jorden.
  4. Fyll på med ca 1 cm såjord, vattna lite lätt, gärna med blomspruta, är det för stark stråle så kan fröet flyta omkring och kanske inte hamna alls där du vill ha det.
  5. Sätt sedan såkärlet i ett miniväxthus med lock, har du inte det så går det bra med bara plast över.
  6. Ställ sedan varmt, ca 20-22 grader för groning, gärna i ett fönster.
  7. När plantorna har kommit upp så behöver dom stå både ljusare och svalare, sår du så här tidigt så är det ett måste med extrabelysning. Använd inte vanliga lampor utan det ska vara speciella växtlampor eller hallogenlampor.
  8. Plantera om plantorna när dom blivit ca 5 cm höga. Det går bra med vanlig krukväxtjord eller planteringsjord. Dom ska fortfarande stå ljust och svalt. Man kan inte plantera ut dom förrän det är minst +8 graders nattemperatur. Växthus är perfekt.
Det är inte någon större skillnad på att så kronärtskocka, det ända är att fröet ska ner lite djupare i jorden, ca 2 cm, dessutom är den känsligare för fuktighet och ruttnar lätt så vattna inte allt för mycket.


Kronärtskockan tar 1-2 veckor på sig att gro, chilin tar ca 2 veckor.

Nu står miniväxthuset på plats och utanför är det kallt och snön ligger djup men vips så är det väl dags att flytta ut dom i växthuset och snön är borta!


lördag 15 januari 2011

Lax i ugn med prosciotto och purjolök



Den här rätten blev lite av en "man tager vad man haver" maträtt vilket oftast blir väldigt gott.....också den här gången ;-)

Lax är min absoluta favoritfisk, jag kan äta den hur ofta som helst känns det som, tröttnar aldrig. Men man får ju förstås variera tillbehören. Denna gången så gjorde jag laxen i ugnen, hällde en sås över och serverade med en bönsallad.

Ingredienser laxen:
6 st laxfiléer
½ burk philadelphiasost smaksatt med basilika
1 st purjolök
några skivor prosciotto
3 dl matlagningsgrädde
flingsalt och svartpeppar från kvarn

Bönsallad:
1 burk blandade bönor
1 pkt fetaost
1 röd lök
olivolja
flingsalt och svartpeppar
färsk basilika

Lägg laxfiléerna i en ugnsform, salta och peppra. Blanda ihop osten, matlagningsgrädden, skivad purjolök och skivad prosciotto, lite salt och peppar och häll över laxen.



In i ugnen på ca 200 grader i ca 20-25 min.



Hacka röd lök, dela fetaosten i mindre bitar. Skölj av bönorna. Lägg allt i en skål, ringla över olivolja, salta och peppra. Tillsätt lite färsk basilika. Servera allt ihop med lite ris.


torsdag 13 januari 2011

Tips på grönsakssorter att så, del 1 - chili och kronärtskocka


Tänkte tipsa er om vad jag har odlat för olika sorters grönsaker och vad jag tänker odla i år och kanske få lite sorttips ifrån er andra uppdelat på några inlägg. Vi börjar passande nog med det som ska sås först på året nämligen chili och kronärtskocka.

Första omgången fröer har redan kommit i brevlådan och nu väntar jag på den andra. Blir till att starta till helgen med chili och kronärtskocka. Båda dessa grönsaker tar lång tid på sig att utvecklas, därav den tidiga starten. Det blir faktiskt första gången jag testar att så kronärtskocka, får se hur det går ;-) Jag har beställt en sort ifrån Italien som heter "Violetto precoce". Kronärtskockan är faktiskt en perenn men odlas för det mesta som ettårig. Jag hoppas dock på att jag kan ta upp plantorna och förvara i mitt växthus under vinter, får se om det funkar.....någon som har erfarenhet av det som kan berätta kanske??

Nedan ser du den sorten som jag tänkt att odla "Violetto precoce", en sort som jag beställt ifrån Gourmetgarage. Visst ser dom härliga ut!!

Kronärtskockan vill odlas på ett soligt och varmt ställe med genomsläpplig jord, tänk också på att den breder ut sig rätt så mycket. Kan bli 1 meter i omfång!

Bild lånad ifrån Gourmetgarage.se


Chili tänker jag inte odla i något överflöd, blir max två plantor, tycker det räcker gott och väl.
Förra året så sådde jag två sorter, Hot Lemon och Anaheim. Hot Lemon är en gul chili som smakade jättegott, passade perfekt till tex fisk. Anaheim däremot var alldeles för mild, smakade i princip som en paprika, visserligen god men man vill ju ha lite hetta.

Jag tänker så Hot Lemon i år igen tillsammans med en ny sort som heter "Grisu´of Sardina". Också denna är ifrån Gourmetgarage.

Nedan "Anaheim" som strax ska gå över och bli röd.


Vad gör man sedan med alla sina chilifrukter, för det blir oftast väldigt  många! Jag brukar frysa in en hel del, bara lägger dom i en fryspåse som dom är och tar fram efter behov. Torkning är ju förstås också bra, då hänger man helt enkelt bara kvistarna upp och ner med frukterna kvar på. När dom sedan har torkat så mixar man dem till "chiliflakes". Har också någon gång gjort ett "chilihalsband", se nedan.... ;-)


Del 2 kommer handla om bland annat det som ska sås i februari.

onsdag 12 januari 2011

Korvgryta - en variant på stroganoffen


Falukorv är egentligen inte en favorit hos mig men resten av familjen tycker om det så ibland får man ju ge med sig ;-) För att få lite variation på den gamla hederliga stroganoffen så gjorde jag den här korvgrytan istället. Blev faktiskt riktigt gott och kändes bra mycket fräschare och "lättare" en min vanliga stroganoff.

Ingredienser
1 ring falukorv
2 gula lökar
smör
2 msk tomatpuré
½ köttbuljongtärning + 3 dl vatten
2 burkar krossade tomater
2 tsk senap
salt och vitpeppar
5 färska champinjoner i bitar
2 msk bostongurka
1 dl vispgrädde

Bryn korven i smör i en stekpanna, lägg sedan över i en gryta. Fräs sedan löken i en klick smör, tillsätt tomatpurén och bryn någon minut till, lägg sedan över löken i grytan och rör om. Tillsätt köttbuljong + vatten, tomatkross och senap och koka upp.  Salta och peppra och låt sedan puttra i ca 10 min.
Fräs champinjonerna i smör. Lägg i dem i grytan tillsammans med gurkan. Tillsätt grädden och koka någon minut tills allt blivit varmt.

Servera med makaroner och kokta grönsaker.


tisdag 11 januari 2011

Trött på smaklös färs......?

Är du som jag trött på den smaklösa färsen som man köper i mataffären? Testa att köpa kött ifrån någon närliggande gård om du har eller varför inte testa att beställa en köttbox från tex Gröna gårdar.......

När vi köper nötfärs så köper vi för det mesta på Björlanda Gård här hemma som föder upp Highland cattle kor. Magert och smakrikt kött, korna går ute året om och och äter gräs mm. Häromdagen testade jag dock nötfärs ifrån Gröna gårdar, kravmärkt och uppfödda på endast gräs och örter. Riktigt bra färs tycker jag, har ni testat? Man kan beställa köttboxar på deras hemsida, både från nöt och lamm. Kanske man ska testa en lammbox.....

Dom här goda köttbullarna gjord på färs ifrån Gröna gårdar gjorde vi i söndags ihop med en enkel tomatsås, pasta och riven parmesanost, supergott!


Med lammfärs är det ju gott att göra lammfärsbiffar med fetaost i eller varför inte moussaka! Nedan en bild på lammfärsbiffar, brun sås och potatis som vi gjorde häromdagen.


Hur gör ni andra, köper ni allt kött i eran vanliga matbutik eller köper ni någon annanstans???