måndag 5 december 2011

Himmelskt gott vörtbröd


Jag bakade ett himmelskt gott vörtbröd i helgen. Det tog sin lilla tid att baka det pga att man skulle göra en fördeg först som skulle stå i 4 timmar men det var allt värt sin tid. Kan man få tag i riktig vört så är det såklart det bästa men man kan också ta en genväg och göra sin egen med julmust och porter. Receptet kommer ifrån Allt om mat och lyder som följer:

Ingredienser för två bröd

Fördeg:
1½ dl julmust
10 g jäst
2 dl grahamsmjöl

Deg:
3½ dl julmust
½ paket jäst
1 dl reducerad must och porter (3 dl julmust + 3 dl porter) eller 1 dl flytande vört
2 msk honung
1 dl mörk sirap
2 dl rågmjöl
11-12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald ingefära
3 krm mald kardemumma
2 krm mald kryddnejlika

Fördegen ska stå minst 4 timmar.

Rör ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i rumstemperatur 4-6 tim. Jag tog 4 tim.

Häll 3 dl julmust och 3 dl porter i en kastrull och reducera till 1 dl. Detta tar ett tag så börja i tid.

Värm julmusten ttill 37 grader och blanda ut jästen i musten. Tillsätt reduktionen eller vörten, samt honung, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Tillsätt fördegen och arbeta ca 5 min på låg hastighet i en assistent. Låt vila 15 min innan du tillsätter alla kryddor + salt. Kör ytterligare 5 min. Låt jäsa ca 1 timme.

Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Tillsätt ytterligare lite vetemjöl om den är klibbig. Dela den i två delar och forma till två limpor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in limporna i nedre delen av ugnen samtidigt som du sänker till 200 grader. Grädda i 30-40 min. Låt svalna på galler.

Det här brödet är långt ifrån affärernas vörtbröd, supergott!! Testa!

2 kommentarer :

  1. Hej! Men vilket gott bröd. Ser ju jätte smarrig ute =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Annorlunda med både julmust och porter i, kul att du blev så nöjd:)

    Vi bakade julbröd förra veckan, inte vört dock snarare en kavring, nöjda vi med:)

    SvaraRadera