torsdag 22 december 2011

Skaldjurssill och Västerbottenssill

Denna jul bestämde jag mig för att testa att göra två helt nya sillar. Båda är ifrån Monika Ahlberg varav det ena (skaldjurssillen) är samma recept som hon vann folkets röst med i tävlingen Västsverigens julsill 2011. Den andra sillen är en västerbottenssill och jag får säga att båda två är riktigt riktigt goda, så gillar ni skaldjur och västerbottensost så är det bara till att sätta igång :-)

Ingredienser skaldjurssill:
2 askar 5-minuterssill
räkor i saltlag, ca 180 g (se till att hitta någon bra sort, stor skillnad på smakerna här)
1 röd lök
1 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
3 msk majonnäs
1 burk créme fraiche
100 g löjrom, forellrom eller stenbitsrom

Låt sillen och räkorna rinna av. Dela sillen i mindre bitar och lägg ihop med räkorna i en skål. Lägg över dillen, en hackad rödlök och gräslöken. Rör ihop majonäs och creme fraiche och blanda ner i skålen. Vänd ner romen. Mal över lite svartpeppar. Låt stå någon timme i kylen, servera och njut!


Ingredienser västerbottenssill:
2 burkar 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl riven västerbottenost
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 nypa cayennepeppar
salt och nymalen svartpeppar

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Blanda alla övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och svartpeppar. Superenkelt men ack så gott!

5 kommentarer :

  1. Men hallå, Västerbottensill! Hur har vi kunnat missa det, en kanonkombination för oss som är fantaster av båda ingredienserna:)

    Ha nu en riktigt fin och härlig jul!

    SvaraRadera
  2. Mums! Det där kan nog bli kandidater för nästa juls sillbidrag till julbordet. Jag brukar stå för sillen. I år blev det traditionellt: senapssill och vanlig inlagd.

    God jul! :-)

    SvaraRadera
  3. Tack för ett riktigt bra recept! Gjorde succe på julafton!
    http://saltpeppar.se/skaldjurssill/

    SvaraRadera