söndag 20 november 2011

Saffransbullar


Ja, då var det väl dags för första julreceptet då tycker jag eftersom 1:a advent närmar sig med rasande fart. Dessa bullar har jag lagt ut receptet på förut så det blir bara en liten påminnelse för er. Vi bakade dom igår och jag hade väldigt bra hjälp av min bonusdotter Emelie. Dom blev lika bra som förra året tycker jag. Saffranssmaken är alldeles lagom och mandelmassan i fyllningen gör dom saftiga och goda. Testa att laga dessa till adventsfikat, ni kommer inte att ångra er!! :-)


Emelie in action!
Ingredienser för ca 30-40st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar. (Jag la dem direkt på bakplåtspapper denna gång, men eftersom fyllningen blir ganska tjock så blev några bullar lite glesa när fyllningen smälte i ugnen, så nästa gång testar jag nog att lägga dem i bullformar!). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Redo för ugnen!


5 kommentarer :

  1. Gott! Jag har också alltid mandelmassa i fyllningen. Jag brer på mjukt smör på degen och river mandelmassa grovt över. Det är en så himla god blandning med saffran och mandelmassa. :-)

    SvaraRadera
  2. Mums, ska verkligen göra såna här i jul. Mandelmassa med aprikoser och russin brukar vi ha när vi gör lussekransar men det borde funka bra i dessa med.

    SvaraRadera
  3. Nej dessa är supergoda. mums.

    SvaraRadera
  4. Mumsigt värre! :-)

    Tänker mig också baka dessa i år, första gången någonsin! :-)

    SvaraRadera
  5. Oj, vad det bakas lussebullar överallt. Har inte ätit eller bakat någon ännu. Väntar nog en vecka till. Kanske...

    SvaraRadera