Konserverade färska tomater

Nu har jag rätt så mycket tomater i växthuset så därför beslutade jag mig för att testa ett av Camilla Plums recept på konserverade tomater. Det var inte alls svårt att göra, det som tog tid var när burkarna skulle stå i ugnen, det tog några timmar innan oljan började bubbla som det stod att den skulle göra. Vi har inte smakat på tomaterna ännu, det får bli vinterns nöje ;-) men med dom ingredienserna så kan det ju inte bli annat än gott!

Ingredienser
2 kg tomater
en näve färsk basilika
en stor vitlök
havssalt
olivolja

Börja med att dela tomaterna i mindre delar. Tryck ner dom i glasburkar med gummiringar. Ta dom färska basilikabladen och tryck ner dom mellan tomaterna, längst med sidorna. Dela vitlöksklyftorna på hälften och tryck ner även dom. Jag tog ca 3 klyftor per burk.

Strö över havssalt, rätt så mycket och fyll upp med olivolja. Lämna någon centimeter så att inte olivoljan pyser över i ugnen.

Sätt ugnen på 110 grader och ställ in burkarna. Dom ska stå där inne tills man ser att oljan börjar bubbla och det tar några timmar. Låt sedan burkarna svalna i ugnen och ställ sedan in i kylkskåp.

Använder man vanliga burkar utan gummiring så får inte locken vara helt åtskruvade, ångan måste kunna komma ut.

Kommentarer

  1. Låter fantastiskt gott!! Härligt att plocka fram i höst o vinter.

    SvaraRadera
  2. Så gott att ha, sommar på en burk i höst!
    Vi har provat att lägga in tomater, riktigt gott blev det.

    SvaraRadera
  3. Oj, låter gott det. Speciellt om det är hemodlade tomater. Har man dem som tillbehör eller hur ska man äta dem (med munnen haha)?

    SvaraRadera
  4. Bra med tomatrecept! Mina egenodlade är för direktätning, men vi har ett lokalt växthus som säljer 2:a sorteringstomater (lite fula på skalet bara) för 10 kr/kg. Billigt!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera

Skicka en kommentar