Tips på grönsakssorter att så, del 2 - tomat och purjolök

Ja, nu var det då snart dags för tomatfröerna att komma i jorden. Tidigare har jag sått chili, kronärtskocka och basilika. Kronärtskockan grodde inte så bra, fick så en gång till och då kom det upp några fler plantor men ändå väldigt dåligt, vet ej varför. Chilin kom upp hyfsat bra men inte samtidigt konstigt nog. Det var nog mer än en vecka emellan uppkomsterna, om inte till och med 2 veckor! Basilikan däremot visade sig nog på knappt en dag och till helgen blir det omplantering :-)

Tänkte tipsa om lite olika tomatsorter, dels de som jag odlade förra året, några gamla favoriter men också de jag ska odla i år.
De tomatsorter som jag odlade förra året var:

Marglobe, som är en gammal amerikansk sort. Varje tomat väger ca 150 g och är klotrunda och röda. Detta var den tomaten som blev klar sist i växthuset förra året. Mycket smak och jättegod.

Marglobe
Constoluto fiorentino, en italiensk bifftomat med mycket smak. Det blev många tomater på plantorna, alla inte stora tyvärr. Denna tomat har många "rum" och smakade mycket gott.

Constoluto fiorentino
Supersweet 100, en körsbärstomat. Långa klasar med massor av små röda söta tomater. God men slår ändå inte Gardeners delight som är min absoluta favorit när det kommer till röda körsbärstomater.

Supersweet på eftermognad inomhus
San Marzano, detta är en italiensk plommontomat som passar perfekt att använda till tomatsåser och matlagning.

San Marzano
Brown Berry, en brun körsbärstomat med mycket smak och tidig skörd.


Brown berry
Jag kommer nog inte odla alla dessa sorter i år men jag ska defenitivt odla San Marzano iallafall. Sedan har jag ju förstås köpt några fler sorter som är nya för i år, nämligen:

Piccolo dattero Ibrido, en italiensk miniplommontomat som ska ha en mycket söt smak och därför passa perfekt i sallader.

Principe borghese, en italiensk röd plommonformad tomat som ska passa perfekt att tillaga i ugn. Detta är den sorten som italienarna vanligtvis använder för att soltorka.

Ildi, en gul körsbärstomat som ska ge stora klasar med saftiga frukter med mild fin sötma.

Sedan ska jag odla två gamla favoriter som jag odlat tidigare:

Brandywine, som är en gammal sort från 1800-talet. Stora plattrunda tomater på 200-400 gram! Supergod smak, perfekt till bruschetta.

Gardener´s delight, enligt mig den bästa röda körsbärstomaten. Har fått utmärkelse som kanske "världens godaste tomat".

Jag har aldrig tidigare odlat purjolök men i år ska jag försöka mig på detta. Purjolök ska sås nu i slutet av februari så till helgen blir det dags. Sorten som jag valt heter Almera och är en medeltidig härdig sort som man skördar under sensommaren och hösten.

Till helgen tänkte jag sätta igång med sådderna av tomaterna och purjolöken, återkommer förstås med bilder och såtips ;-)

Härlig blandning!

Kommentarer

  1. vilket underbart inlägg för en tomatoholic som mig! :=) ser fram emot så-tipsen!

    SvaraRadera
  2. Åh så många spännande sorter!

    SvaraRadera
  3. Det är så intresannt att följa dina odlingar. Önskar att jag kan börja med det ngn gång i framtiden med.

    SvaraRadera
  4. Åh, vad kul att du skrev om Marglobe, för den är ny för mig i år. En väninna kom hem med en påse fröer från Kanarieöarna förra året!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Är själv ny på tomatodling så jag tackar för dina fina tips på odlingsvärda sorter. jag ser också fram mot lite såtips så jag kan lyckas med årets tomater.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar