fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!!


Vill förstås önska er alla ett Gott Nytt År men innan jag gör det så kanske man ska försöka sig på någon slags sammanfattning av mat- och odlingsåret som gått.......

Att min favorittid på året är sommaren är kanske ingen nyhet men det är även min favorittid på året när det gäller matlagning. När jag tittar igenom alla mina inlägg under året så är det maten jag gör på sommarhalvåret med mina egenodlade grönsaker som jag tycker ser allra godast ut. Se på bilderna nedan, grillat och grönsaker med någon god dippsås till, gott gott!


Ett av de populäraste inläggen under året är min inlagda squash som du hittar här.


Under vinterhalvåret ser man tydligt att det är grytorna som dominerar, det finns ju så många olika grytor att tillaga, tex den här Stifadon som ni ser nedan.


Mitt odlingsår börjar alltid i januari med fröbeställningarna, sedan börjar själva sådden i februari och sedan rullar det på.


Höjdpunkten är förstås när man kan börja skörda sina första grönsaker som man följt under hela våren, första potatisskörden osv. Lycka!


Sedan framåt hösten är det dags att försöka ta till vara på så mycket som möjligt av det man odlat, frysa in örter, ärter, göra inläggningar, sylt, marmelad osv. På vinterhalvåret så njuter vi av diverse godsaker, tex så åt vi idag egna inlagda rödbetor, mums!

Ja, ikväll är vi bordbjudna på middag så det blir ingen matlagning här hemma men lite bilder ifrån middagen ska jag nog kunna klämma fram imorgon iallafall.

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År, tack för att ni läser min blogg och hoppas att ni hänger med under 2011 också!!

torsdag 30 december 2010

Tips på förrätt till nyår

Jag har ingen aning om vad vi ska äta imorgon på nyårsafton......!

Och det beror ju förstås på att vi är bortbjudna imorgon och inte behöver laga någon mat. Jag vet så mycket att förrätten kommer att bestå av hummer på något sätt men mer än så vet jag faktiskt inte.

För er som ännu inte har bestämt er för vad ni ska laga för mat imorgon så har jag ett bra tips till förrätt. Hummer är ju något som vi äter en hel del här hemma eftersom sambon är ute och fiskar hummer på hösten. Tidigare år när vi varit hemma och firat nyår så har hummersoppan därför varit självklar. Jag gör hummersoppan på riktig hummerfond men för er som inte har det hemma så går det ju även bra med köpt hummerfond. Receptet finner ni här.

Lycka nu till med matlagningen!

Brownie med chokladfrosting

Ja, så var det då dags att inviga min nya Kitchen Aid som jag fick i julklapp. Vi var lite sugna på något sött så valet föll på en brownie med chokladfrosting. Maskinen skötte sig alldeles utmärkt och kakan blev supergod och stillade defenitivt vårat sötbehov ☺. Så här gjorde jag:

Ingredienser för en plåt
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
6 st ägg
3 dl vetemjöl

Chokladfrosting
120 g mjukt smör
9 dl florsocker
1½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd till sist ner vetemjölet i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform med kant och fyll med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 35 minuter. Låt kakan svalna.

Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker krämigt. Tillsätt philadelpiaosten och kaffet, vispa till en slät smet. Bred frostingen över den kalla kakan. Ställ kallt innan servering.
Receptet kommer ifrån Leila´s bok "One more slice".

onsdag 29 december 2010

Cannellinigratäng


Den här cannellinigratängen passar perfekt som tillbehör till tex fläskkarrén jag skrev om igår. Härliga smaker av purjolöken och tomaterna och gillar man inte cannelonibönor så går det förstås bra med några andra också. Receptet är från Jamie Oliver.

Ingredienser
3 st purjolökar
1 msk smör
1 kvist färsk timjan eller någon tesked torkad
1 burk krossade tomater
1 burk cannellinibönor
2 dl creme fraiche

Gör rent purjolökarna och skär i bitar, skölj dom i en sil och låt rinna av. Lägg i en smörklick i en kastrull och fräs timjan och purjolökarna försiktigt under lock, purjolöken ska bli mjuk utan att ta färg.

Tillsätt tomaterna och låt puttra i ett par minuter, tillsätt sedan bönorna. Vänd ner creme fraiche, salta och peppra och lägg över i en ugnsform. Grädda i ugnen i 180 grader ca 40 minuter.

tisdag 28 december 2010

Hel fläskkarré i ugn


Här är vi redan trötta på julmaten så vi har börjat laga "vanlig" mat sedan flera dagar tillbaka. Jag är ledig denna veckan och det finns lite mer tid att sitta och titta igenom alla kokböcker som jag har. En ny favorit bland kokböckerna är Jamie Olivers "Mat för hela året". Den här rätten hittade jag där i. Otroligt goda smaker blev det på köttet. Det blev en härlig sky kvar i pannan när jag tagit upp köttet men jag valde att inte göra någon sås av den denna gången utan frös istället in den.

Ingredienser för ca 6 personer:
1½ kg fläskkarré utan ben
1 msk smör
4 sardellfiléer
skalet av 1 citron
3 kvistar rosmarin
1 tsk mald muskot
salt och peppar
olivolja
1 hel vitlök
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör, hackade sardeller, citronskal och hackad rosmarin. Gör små snitt i köttet och tryck in lite av blandningen i varje snitt.

Droppa över lite olivolja över köttet och krydda med salt, peppar och muskot. Gnid in.

Lägg köttet i en ugnsäker form med höga kanter och ugnstek i ca 30 min. Ta ut köttet och ös det med fettet som blivit i formen. Lyft upp köttet och lägg vitlöksklyftorna i formen, lägg tillbaka köttet och häll på vin och buljong. Lägg över folie så det täcker och sätt in i ugnen igen men sänk först värmen till 180 grader. Låt stå ytterligare 1 timme.

Ös köttet med sky och vitlöksklyftorna och låt köttet stekas i ugnen ytterligare ca 20-30 min. Skär upp köttet och servera med tex potatisklyftor eller som Jamie rekomenderar, cannelonigratäng. Jag serverade med både potatis och cannellinigratäng vilket blev kanongott. Vitlöksklyftorna blev sååååå goda! Glöm inte att äta dom!

måndag 27 december 2010

Snart är det dags för första sådderna...

Trot eller ej men det är faktiskt snart dags att börja så dom första fröerna. Tex så ska man så chili i januari för att kunna njuta av färdiga chilifrukter under sommaren. Något annat som man också ska så i januari är kronärtskocka vilket jag faktiskt tänkte försöka mig på. Får se vilken fröfirma som kan tänkas ha dom....

På tal om fröfirmor så finns det förstås en hel del att välja mellan. En firma som jag alltid beställer ifrån är Impecta. Förra året så beställde jag för första gången ifrån Gourmetgarage vilket jag blev väldigt nöjd med, dom säljer fröer ifrån italienska grönsaker och det är mycket fröer i varje påse vilket gör att jag i år faktiskt inte kommer att behöva beställa lika mycket eftersom jag har massor kvar av en del sorter.

Inför varje säsong så planeras det alltid lika mycket, allt ska bli så bra och allt ska växa så fantastiskt mycket och snabbt ;-) Tyvärr är det ju inte riktigt så lätt som det låter, men det är ju det som är en del av charmen med odling, ibland lyckas man och ibland blir det inte riktigt lika bra ;-) Men i år, i år ska allt bli jättebra!

Har ni andra också börjat planera? Sår ni något under januari?







Julsallad med saffransquinoa



Den här salladen är en färggrann sallad i dessa juletider. Har du grönkål och rödkål kvar kanske, perfekt att ha i den här salladen. Tillsätt lite julskinka i så har du allt i ett ;-)

Börja med att koka quinoan. Hacka en gul lök och stek i olivolja i en stekpanna. Tillsätt 1 pkt saffran och den kokta guinoan. Blanda runt en stund och häll över i en skål.

Skiva rödkål  och hacka grönkål, fräs några minuter i stekpannan, salta och peppra och häll sedan över quinoan. Hacka några valnötter och dela ett paket fetaost i mindre bitar. Tillsätt till salladen och blanda runt. Dela till sist ett granatäpple och banka ur kärnorna, tillsätt till salladen, klart!

söndag 26 december 2010

God fortsättning!

Hoppas alla har haft en trevlig julafton och juldag. Vi har firat i dagarna två, först med min familj på julafton och igår så var det dags för att träffa Jonnys familj. Idag ser vi fram emot en lugn och härlig dag här hemma med "vanlig" mat och förhoppningsvis en härlig solig promenad i snön.

Lite bilder ifrån julafton kommer här:


Vi började morgonen med lite julklappsöppning, Isabella var förväntansfull såklart ;-) Tomten var extra snäll mot mig, jag fick precis vad jag önskade mig, en Kitchen Aid och en Le creuset gjutgärnsgryta! Tack tomten! Här ska det lagas mat ;-)


Hemma hos min syster dukades maten upp och vi åt tills vi storknade. Sedan var det dags för jultomten att komma.



Ja, trots att vi fortfarande inte var riktigt friska efter veckans magsjuka/influensa så var det en riktig trevlig julafton, hoppas ni andra också haft det bra!

torsdag 23 december 2010

God Jul på er

Vill bara passa på att önska er allihopa en riktig GOD JUL! Imorgon lär det inte bli så mycket tid över för bloggande när all julmat ska ätas upp och alla klappar ska öppnas. Idag tjuvstartade vi med lite julmat, bara det allra enklaste, julskinkan, sill, korv och lax. Med tanke på senaste dagarnas magsjuka här hemma så var det inte så mycket som gick ner men litegrann blev det iallafall.

Som sagt, hoppas ni får en trevlig jul så hörs vi av senare!

onsdag 22 december 2010

Är ni sugna på julgodis?


Ja, det verkar nästan så med tanke på vilka inlägg hos mig som är populärast just nu. Rocky Road och Lakritsknäck ligger i topp och jag tycker absolut att ni ska testa på dem om ni inte gjort det ännu.

Själv ligger jag hemma och tycker synd om mig själv. Magsjuka och influensa samtidigt! Inget kul alls kan jag informera om. Hela familjen har varit sjuka och jag hoppas verkligen att vi mår bättre tills julafton annars blir det inget kul alls. Just nu känns matlagning långt borta så ni får hålla till godo med det som redan finns här på bloggen ;-)

måndag 20 december 2010

Vörtbröd


I helgen var det brödbak igen, självklart är det ju vörtbröd som gäller i dessa juletider. De vörtbröden man köper i sin vanliga matbutik smakar väl egentligen inget vidare tycker jag, mycket godare att baka själv om man har tid och lust. Gjorde samma bröd förra julen och la ut på bloggen men här kommer en repris:

Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
3 dl porter
2 dl julmust
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 msk mald pomerans
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
0,5 msk kardemumma
ca 2 dl russin
ca 1,4 liter rågsikt

Smält smöret i en kastrull och tillsätt portern och julmusten, vätskan ska bli 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, blanda tills jästen har löst upp sig. Tillsätt alla kryddor, sirapen och russinen och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig för hand ca 7 min, i maskin eller med elviskpens degkrokar ca 5 min. Jäs under bakdug 45-60 min.

Knåda degen lätt och dela i två delar, forma till limpor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 25 min. Sätt ugnen på 250 grader, ställ plåten längst ner i ugnen samtidigt som du sänker ugnen till 200 grader. Grädda ca 40 min och låt sedan bröden svalna på galler under bakduk.

söndag 19 december 2010

Julgranen är klädd!


Det här blev en aktiv söndag trots magsjuka i familjen. Lilltösen blev magsjuk i fredags kväll och låg platt fall hela lördagen, idag har hon varit mycket piggare så vi har klätt julgranen och fått ihop pepparkakshuset. Pyssel är egentligen inte min grej så det här med att få ihop ett pepparkakshus och få kristyren rätt gick väl så där....


Fjärde advent idag, bara fyra arbetsdagar kvar tills vi får vara lite lediga. Julen firar vi hos min syster med hela tjocka släkten. Vi brukar alltid köra knytkalas på julafton och jag ska förstås stå för en del, vad det blir får ni se senare i veckan ;-)


Ha nu en fortsatt trevlig fjärde advent!

Kyckling kokkinisto


Det här receptet kommer ifrån Jamie Olivers bok, Mat för hela året. Jag förstod först inte varför den hette Kokkinisto men efter att ha googlat på namnet så förstod jag att det var en grekisk sås som hette så.
Det här var den godaste maten jag har ätit på länge, vilka härliga smaker! Smaker som passar perfekt i dessa juletider med kanel, kryddnejlikor och kryddpeppar. I grundreceptet står det steklök men jag hade inte det hemma och dessutom så tycker jag det är så tråkigt att skala den löken så jag använde purjolök istället, passade jättebra. Testa detta receptet, jag lovar att ni inte kommer bli besvikna!

Ingredienser för 6 portioner
½ dl olivolja
1 st purjolök
1 gul skivad lök
4 st skivade vitlöksklyftor
1 kg kycklingdelar (jag använde kycklingben och kycklinglårfileér)
1 dl vetemjöl
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
3 färska lagerblad
1 kanelstång
5 hela kryddnejlikor
½ msk krossad kryddpeppar
½ msk torkad oregano
5 dl rödvin
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar

Värm hälften av oljan i en stekpanna eller ännu bättre, en gjutgärnsgryta och fräs löken i ca 5 minuter. Ta upp löken och lägg åt sidan.

Vänd kycklingbitarna i mjöl och bryn dom i ca 5 min. Lägg tillbaka löken i grytan, salta och peppra. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, örter och kryddor, rör om och sjud i 10 min.

Tillsätt vin och vinäger och låt sjuda ca 1 timme eller tills såsen tjocknat och kycklingbitarna är möra.

Servera som det är med en bit bröd eller ris.

fredag 17 december 2010

Kyckling paneng red curry


Ja, vi fortsätter väl på temat snabblagad vardagsmat ;-) Jag har kvar en hel del produkter sedan jag var på tastecasting med Santa Maria och valet igår föll på en "cookingsauce" som heter "Paneng red curry". Den består av en kryddblandning och kokosmjölk, allt i ett. Bara till att woka kycklingen, tillsätta lite grönsaker om man vill det och sedan hälla på såsen och servera med tex nudlar som vi gjorde. Perfekt och snabbt!

Ingredienser för 4 portioner:
3 st kycklingfileér
1 påse paneng red curry
1 stor morot
sockerärtor
1pkt fullkornsnudlar
matolja

Strimla kycklingen och slanta moroten. Woka i några matskedar olja, lägg i sockerärtorna och tillsätt sedan såsen. Koka nudlarna och blanda sedan i dom i woken.

torsdag 16 december 2010

Köttbullar i tomatsås - snabbmat


Kan köttbullar i tomatsås bli snabbmat? Ja, absolut, om du som jag gör dina egna köttbullar, många varje gång och fryser in dom. Sedan är det ju superlätt att bara göra en enkel tomatsås, lägga i köttbullarna i såsen och koka lite pasta. Klart!

Så här enkelt gör jag min tomatsås:
1 burk körsbärstomater (Mutti)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
havssalt
svartpeppar från kvarnen
en nypa strösocker
oregano eller basilika
olivolja
ev parmesanost

Häll någon matsked olivolja i en kastrull. Hacka lökarna och fräs på. Tillsätt tomaterna och krydda med salt och peppar och en nypa strösocker. Tillsätt oregano eller basilika. Och glöm inte, det ska vara flingsalt tycker jag! I med dom frusna köttbullarna, låt puttra en stund tills dom har tinat, under tiden kokar du pastan. Servera med riven parmesanost. Max 20 minuter och middagen är klar.

onsdag 15 december 2010

Fullt med julmat ikväll på tv!

Bild från Kanal 5

Ikväll är det jag som bänkar mig framför tv-n för att få lite inspiration till julmaten. Halv åtta i tvåan så visas det "Julmat med Camilla Plum". Camilla är ifrån Danmark och jag har tidigare sett hennes trädgårdsprogram som jag tycker är väldigt bra, får se om hon kan laga mat också ;-)

Klockan 20 slår vi över till femman och kollar in Jamie Oliver när han lagar julmat, visserligen repris men den måste jag se ändå!

Foto: TV4
Klockan 21 är det då dags för Leila att laga julmat tillsammans med Lill-Babs på tv4 plus.....vilken massa inspiration vi ska få ikväll!

Bojkotta Becel!


Har precis varit inne på Kostdoktorns sida och läst en massa information och hur Unilever som äger Becel försöker lura människor att köpa deras kemikaliefyllda varor i tron om att dom får ett friskt hjärta. I Danmark har Becel blivit bötfällda för vilseledande marknadsföring, margarin (Becel pro-activ) måste nämligen ha en varningstext: att det inte skall ätas av gravida, ammande kvinnor, barn under 5 år eller personer som äter kolesterolmedicin. Hjärt-Lungfonden har beslutat att avsluta samarbetet med Becel på grund av oklarheter i hur hälsosamt margarin är.

Kostdoktorn uppmanar till bojkott och jag ställer förstås upp, går ni med?? För mer fakta om bojkotten och varför du bör gå med, gå in på Kostdoktorn.

tisdag 14 december 2010

Kassler i ugn


Dom här lätta vardagsrecepten är guld värda tycker jag. Vardagsmaten ska gå snabbt och det ska vara gott. Kassler förekommer inte här hemma hos oss speciellt ofta men ibland så slår jag till på en bit. Den här gången var det sambons tur att laga mat och så här gjorde han:

Ingredienser
ca 400 g kassler
4 dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
3 bananer
broccoli
jordnötter
svartpeppar

Börja med att skiva kasslern och lägg den i en ugnsform tillsammans med skivad banan och broccolibuketter. Blanda ihop grädden med chilisåsen, peppra, häll blandningen över kasslern. In i ugnen på 200 grader ca 20 min. Strö över jordnötterna och servera med ris.

Är ni sugna på mer snabblagad och god mat så kika under etiketten "Snabbmat".

måndag 13 december 2010

Rullader med smak av medelhavet


Ja, då har tredje advent också flugit förbi, snart är julen här och det ska bli så härligt med lite ledighet. I helgen har det inte blivit så mycket julbak direkt, igår söndag så var det kalas hos min mamma så då slapp vi ju förstås laga mat och i lördags så gjorde vi en klassisk husman fast med lite mer medelhavssmaker. Det blev rullader gjorda på lövbiff, fyllda med pesto, soltorkad tomat och mozzarella. Såsen som vi gjorde till var lite mer av det klassiska slaget och till detta blev det klyftpotatis gjorda av bakpotatisar. Bakpotatis är faktiskt väldigt gott att ha som klyftpotatis, förutom att ha olivolja över klyftorna så strödde vi även ut några smörklickar, det blev riktigt gott!

Rulladerna gjorde jag så här:

Ingredienser till 5 personer
5st stora skivor lövbiff
pesto
soltorkade tomater
mozzarella
salt och peppar
smör
köttbuljong (4 dl vatten + 1st köttbuljongtärning)


Börja med att bre på peston, lägg sedan på en liten hög med hackade soltorkade tomater och till sist några bitar mozzarella. Salta och peppra.


Rulla ihop dom till rullader och stick igenom med tandpetare. Stek i smör i en stekpanna på rätt hög värme på båda sidor. Häll på buljongen lite i taget, låt puttra emellan gångerna. Lägg sedan på lock och låt stå och puttra på svag värme ca 40 minuter.

Och så såsen:

Ingredienser
2 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl svartvinbärssaft (koncentrerad)
2 msk mjöl
3 dl av skyn
1½ msk kalvfond
salt och peppar

Ta upp rulladerna och lägg dom åt sidan. Mät upp skyn till ca 3 dl. Blanda mjölet med grädden och häll över skyn, vispa hela tiden. Tillsätt svartvinbärssaft, kalvfond och lite salt och peppar. Om såsen blir för tjock, tillsätt lite vatten.


Lägg tillbaka rulladerna och skeda såsen över. Servera ihop med klyftpotatisen och lite kokt broccoli.

fredag 10 december 2010

Matmolnet - en ny receptsajt av Niklas Ekstedt


Vill tipsa er om en ny receptsajt gjord av Niklas Ekstedt. Betaversionen har varit igång ett tag där bland annat jag och flera andra har fått lägga in egna recept tillsammans med Niklas recept. Så här beskriver Niklas själv Matmolnet:
Under de senaste åren har jag sett stora recept och mat-nätverk växa fram och hela tiden känt att många kanske inte förmedlar just den glädje som jag önskar sprida kring mat och matlagning. Därför har jag utvecklat ett sätt för mat-intresserade att enkelt hitta recept till alla måltider. Matmolnet vill väcka lusten att laga god och nyttig mat hos svenska folket, och sprida den känslan genom att låta alla få tillgång till informationen som behövs. En sajt om mat som berör allas smak! 
Matmolnet handlar om att inspirera och bli inspirerad! Därför hoppas jag hjälpa
hemmakockar runt om i landet hitta nöjet i att laga nya spännande rätter till både vardag
och fest. Med hjälp av feedback från Beta-användare har vi lyckats utveckla och förbättra Matmolnet
till en produkt som går hem hos alla. Vi är fortfarande intresserade av tankar kring Matmolnet och hoppas användare fortsätter hjälpa oss och ge oss idéer i framtiden. //Niklas
Så, vad väntar du på, in på Matmolnet och kika runt, det finns massor av goda recept, tips på bra produkter, matnyheter m m.

Superfredag igen....


Ni som ännu inte är med i Keldas tävling "Keldas soppjakt" där man kan vinna en resa till Kanarieöarna, passa på att registrera dig idag fredag på keldasoppjakt.se  då får du en presentcheck på en Kelda soup in a cup.

För att läsa lite mer om tävlingen kan ni läsa mitt första inlägg eller klicka på bilden i högermenyn.
Lycka till!

torsdag 9 december 2010

Färdigkokt julskinka ifrån Ica


Som jag berättade häromdagen så fick jag en kasse med Ica´s julprodukter för ett tag sedan. I påsen fanns en färdigkokt julskinka som bara behövdes griljeras. Jag blandade ihop äggula med en söt senap och griljerade den i ugnen i ca 15 min på 200 grader.

Skinkan var helt okej, saftig och smakrik. Vill man inte göra sin egen skinka så är detta är bra alternativ. Jag serverade skinkan till en härlig quinoasallad som ni hittar här.

Vad köper ni andra för julskinka denna julen. Blir det färdigkokt, ekologisk, e-nummerfri...??? Jag kommer nog köpa förra årets favorit, e-nummerfri julskinka ifrån Ridderheims :-)

onsdag 8 december 2010

Julsallad med quinoa



Den här härliga salladen innehåller alla julens härliga smaker och grönsaker. Grundreceptet innehåller bulgur men eftersom jag inte hade det hemma så fick det bli quinoa istället vilket gick lika bra. För första gången använde jag mig också av grönkål i maten, riktigt gott faktiskt. Vi serverade salladen till julskinka, perfekt kombo!

Ingredienser
2 dl quinoa eller bulgur
1 röd lök
2 morötter
1 röd paprika
200 g grönkål
ca 6 st marinerade tomater
1 dl torkade fikon
2 msk rapsolja
1 msk smör
2 krm salt

Dressingen
3 msk chilisås
1 msk honung
2½ msk rödvinsvinäger
½ tsk spiskummin
½ tsk kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1 dl rapsolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Koka quinoan eller bulgurn. Blanda ihop ingredienserna till dressingen, blanda i quinoan och ställ åt sidan så länge.

Strimla lök, morötter, paprika, grönkål, soltorkade tomater och fikonen. Fräs löken och morötterna i oljan i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt smöret, paprikan, grönkålen, tomaterna och fikonen och fräs ytterligare några minuter. Salta och blanda ner quinoan.

Receptet har jag hittat i Allt om mat.

tisdag 7 december 2010

Lammgryta med julens kryddor



Det är ju mycket jultema nu i mattidningarna vilket ju såklart är kul och inspirerande. Det här receptet på lammgryta hittade jag i Allt om mat. Jag hade en lammstek med ben i frysen så lördagens gryta var ju självklar! Jag hade med benet i grytan under tiden den kokade och tog sedan ut det vid servering. Grytan blev väldigt smakrik med smak av tex kanel, stjärnanis, aprikoser m m. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1½ kg lammstek
2 vitlöksklyftor
2 röda lökar
2 msk rapsolja
4 dl vatten
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
6 torkade aprikoser
4 kanelstänger
½ tsk chiliflakes
2 stjärnanis
2 tsk salt
1 msk kalvfond
2 burkar körsbärstomater
5 morötter

Putska köttet och skär i mindre bitar. Skiva vitlöken tunt och skär rödlöken i tunna klyftor. Bryn löken i 1 msk olja i en stor gryta. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan. Häll 1 dl vatten i stekpannan och häll över i grytan.

Tillsätt tomatpurén och vin och låt koka några minuter. Lägg i skivade aprikoser, kanelstång, stjärnanis, salt, kalvfond, tomaterna och 3 dl vatten. Låt koka ca 40 minuter på medelstark värme under lock.

Skala och skär morötterna i tjocka slantar. Lägg i grytan och låt koka ca 15 min till. Servera med tex ris eller bulgur.

måndag 6 december 2010

Lingon- och medelhavssill


Jag brukar faktiskt aldrig göra egen sill utan köper för det mesta färdig, tex Klädesholmens sill som är min favorit. Nu har jag för första gången testat att göra egen inlagd sill. Jag valde att göra en lingonsill och en medelhavssill. Jag använde mig av 5-minuter sill vilket ju gör det hela väldigt smidigt och snabbt.


Lingonsill
1 burk 5-minuters sill
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl råsocker
8 svartpepparkorn
1 dl rårörda lingon
1 röd lök

Börja med att hälla av vattnet från sillen. Blanda vitvinsvinäger, vatten, råsocker och krossade pepparkorn i en kastrull. Låt koka upp, koka tills sockret har smält. Blanda i lingon och tunt skivad röd lök. Låt svalna.

Lägg sillen i tex en glasburk, häll över lagen, klar att äta efter några timmar i kylen.


Medelhavssill
1 burk 5-minuters sill
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
8 st soltorkade tomater
8 st oliver
1 röd lök
torkad oregano
svartpeppar

Börja med att hälla av sillen. Hacka soltorkade tomater, oliver och röd lök fint.

Blanda ihop creme fraiche med majonäs, lägg i tomater, oliver och löken. Krydda med ca 2 tsk torkad oregano och några varv med pepparkvarnen. Blanda i sillen och häll över i lämplig burk.

GP tipsar Jonas ifrån restaurangen Salt och Sill att sprit är en mycket bra smaksättare till sill. Kanske något att testa nästa gång.....

Gör ni andra eran egen sill eller köper ni färdig?? Någon favoritsort??