söndag 31 oktober 2010

Nya bröd ifrån Pågen


Jag är med i Pågens brödpanel och får då och då hem nya bröd som jag får smaka på. Jag får nog säga att jag tycker att Pågen har fattat det där med hur bröd ska smaka och se ut. Vi äter nästan bara färdigskivat bröd eller portionsbröd, självklart ska det vara fullt med fröer, nötter och fibrer. Jag har tidigare skrivit om deras nya Danska rågbröd vilket var jättegott, det tänker jag absolut köpa nästa gång det ska inhandlas bröd. Betyg 5/5.

Dom två andra sorterna som jag fick var:

Lingonbröd: ett portionsbröd med fullkorn med mycket smak av råg. Man känner inte så mycket lingonsmak dock men brödet var ändå väldigt gott. Betyg 4/5.



Fröbröd: ett skivat bröd fullt med solrosfrön och pumpafrön. Perfekt att rosta. Gott och smakrikt. Betyg 4/5.

fredag 29 oktober 2010

Pastasallad och krabba


Idag blev det är härlig pastasallad till middag och till kvällsmyset blir det till att pilla krabba ☺. Receptet på pastasalladen hittar du här.



Den här veckan har varit så lååååång och det är riktigt skönt att det är helg. Imorgon ska jag göra en lammstek i ugnen, vilket ska bli kul och förhoppningsvis väldigt gott.

Vad smaskas det på hos er andra ikväll??

torsdag 28 oktober 2010

Fläskfilé i ostsås


Den här rätten är riktigt bra, den går att variera i det oändliga, man kan ta kyckling eller fisk istället för fläskfilé och man kan välja olika smaksättningar på såsen som man häller över. Den här gången valde jag matlagningsgrädde ihop med Philadelphiaost smaksatt med soltorkade tomater och pesto, den är riktigt god den sorten, passar även bra på toast ;-)

Ingredienser
1 st fläskfilé
körsbärstomater
1 pkt fetaost
2 dl matlagningsgrädde
1 pkt philadelphiaost med soltorkade tomater och pesto
salt och peppar
oregano
smör

Börja med att salta och peppra fläskfilén, bryn den runt om i en stekpanna i lite smör. Ta upp den och skiva i 1 cm tjocka bitar. Lägg bitarna i en ugnsform.



Dela tomater och fetaost och strö över köttet.

Värm matlagningsgrädde och philadelpiaost i en kastrull och häll det sedan över köttet. Strö över torkad oregano.



In i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min. Kolla så köttet är klart innan du tar ut det.



Servera ihop med tex pasta. Lättlagat och gott!

onsdag 27 oktober 2010

Oxfilé med potatisterrin och balsamicosås


I helgen som gick lyxade vi till det litegrann genom att äta oxfilé vilket inte händer speciellt ofta hos oss. Det här blev en riktig nyårsrätt, skulle passa perfekt dit. Jag hade getost i potatisterrinen vilket blev riktigt gott.

Ingredienser
ca 1,2 kg potatis
200 g getost
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad basilika
1 dl hackad persilja
salt och peppar




Börja med att skiva potatisen och tunt, och här menar jag tunt, gör du inte det så får den stå inne längre i ugnen (jag gjorde själv för tjocka). Koka ihop creme fraiche med getosten, vitlök, salt och peppar. Lägg i potatisskivorna.

Blanda i äggen och örterna.

Lägg ett bakplåtspapper i en 2 liters avlång ugnsform. Häll i potatisblandingen och platta till. In i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.

Stjälp upp på en skärbräda eller liknande och försök skära i skivor, detta är inte lätt, det rasar gärna men det går förstås lättare om man låter den svalna en stund.

Balsamicosås
3 msk balsamvinäger
ca 4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1,5-2 msk socker
1 msk maizena
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull och tillsätt sedan vin, fond och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 min. Blanda maizenan med lite vatten och blanda i såsen. Precis innan servering så blandar man i smöret.



Oxfilén bara jag saltade och pepprade. Var noga med att låta köttet ligga framme en stund innan det är dags för grillning/stekning annars kommer det bli kallt i mitten. Grilla i grillpannan några minuter per sida beroende på hur man vill ha sitt kött. Medium rare tycker jag är godast!!

tisdag 26 oktober 2010

Test av Pågens nya brödsorter - Danskt rågbröd


Jag är med i något som kallas Pågens brödpanel. Det innebär att när det kommer nya brödsorter (även bullar mm) så får jag testa dom för att sedan blogga om vad jag tyckte om dom.

Jag fick 3 st nya sorter denna gången; Fröbröd, Danskt Rågbröd och Lingonbröd.



Jag börjar med att berätta vad vi gjorde med det Danska rågbrödet. Det passar ju såklart jättebra till att göra sk Smörrebröd med detta brödet. Eftersom min sambo titt som tätt är ute och fiskar hummer så har vi haft turen att få äta hummer några gånger nu så denna gången tyckte vi att vi kunde servera den på något annat sätt än att bara äta den rakt upp och ner. Det fick bli en Smörremacka av den istället. Jag tog en skiva rågbröd, kletade på lite majonäs, lade på skivat ägg och sedan hummern. Ja, ni kan ju förstå hur gott detta blev! ;-)




Brödet faller mig väldigt mycket i smaken och kan starkt rekomenderas.

Något som jag tycker är väldigt gott att äta till frukost är ägg och avocadomacka och när jag gjorde den på detta rågbrödet så blev det extra smaskigt.



Vad skulle ni valt för pålägg på erat Danska rågbröd?? Tips tack!!

Recension på dom andra sorterna kommer senare.

måndag 25 oktober 2010

Nytt surdegsbröd - Levain


Jag har ju min lilla surdeg stående i kylen som jag försöker mata 1 gång i veckan men nu var det rätt så lång tid sedan jag gjorde något bröd så i helgen var det dags. Man behöver ju verkligen en helg på sig med tanke på hur lång tid det tar att göra surdegsbröd, iallafall detta. Receptet hittade jag hos Martin på Pain de Martin, han är expert på surdegsbröd och beskrev väldigt tydligt och bra hur man skulle göra detta.

Receptet är långt så jag bryr mig inte om att skriva ut det utan vill du göra det så kan du gå in här.

Så här bubblig var degen efter natten:



Har man ingen brödkorg så går det lika bra med en handduk i en skål eller liknande:


Ett helt otroligt gott bröd! Det tar visserligen sin tid att göra så man kanske inte gör det allt för ofta men.....så gott!


lördag 23 oktober 2010

Laxgryta med mangochutney och couscous


Igår fortsatte vi med recepten från GI & Hälsa bilagan. Recepten under veckan har varit väldigt enkla men riktigt goda, alldeles lagom för vardagsmaten. Det här laxreceptet var inget undantag, riktigt enkelt och snabblagat och väldigt gott. Vi valde att lägga till couscous till middagen vilket ju såklart inte var med i receptet (couscous är väl inte speciellt GI-vänligt).



Couscousen har jag skrivit om tidigare, jag fick hem 3 st paket ifrån GoGreen varav ett var denna blandningen. Det är en färdigkryddad couscous med smaker av chili, aprikoser, gojibär, vitlök och solrosfrön. Väldigt gott och bra att den redan är smaksatt, perfekt för stressiga vardagar. Ett minus är dock att paketet är väldigt litet. Är man många i familjen så räcker det nästan bara till en middag.





Ingredienser laxen:
700 g laxfilé
3 morötter
150 g haricot verts
2 dl matlagningsgrädde
1 msk fiskfond
2 msk mango chutney
2 msk dill
salt och peppar


Börja med att dela laxen i kuber. Strimla morötterna. Fräs morötter och haricot verts i lite olivolja, salta och peppra och låt stek medans du börjar med laxen.

Blanda matlagningsgrädde, fonden och mango chutney i en kastrull, koka upp. Salta och peppra laxkuberna och lägg ner i kastrullen. Låt småputtra tills laxen blir genomkokt ca 5 min. Under tiden kan du koka couscousen eller vad du nu väljer till.

Häll över dillen och servera alltihopa tillsammans. Till detta blev det ett glas Staropramen, mums!

Ha nu en trevlig helg på er allihopa!!

fredag 22 oktober 2010

Dags att plantera vitlöken!


Ja, nu är det verkligen hög tid att plantera vitlök om ni inte har gjort det ännu. Jag satte min vitlök i helgen som gick. Det blev ca 160-180 st klyftor som hamnade i jorden denna gången.

I år har jag valt 5 olika sorter:
Thermidrome
Viola francese
Sabadrome
Sprint
Rosso di Sulmona

Den observante kan se att jag har skrivit helt fel namn på vitlöken i mitten. Den är köpt hos Anna på Gourmetgarage och hon har italienska vitlökar. Mitt problem blev att när jag skulle skriva namnet på namnpinnen så hade jag glömt av vad den hette, jag ryckte snabbt åt mig paketet och skrev ner det jag tyckte såg ut som ett namn....vilket det ju förstås inte var. Fick reda på av Anna att sorten heter Rosso di Sulmona och inte Bulbi da trapiano eftersom det betyder "lök för plantering" ;-) Ja, ja, även den bäste kan göra fel, tack för rättelsen Anna!! :-)

När jag odlar vitlök så ser jag till att jorden är väl gödslad, tillsätter lite skön kompost, benmjöl och vedaska, det blir mumma för vitlöken. Trots att jag gjort så här förr om åren (allt enligt Åke Truedssons vitlökshäfte, Åke är expert på vitlök) så tycker jag aldrig att jag får tillräckligt stora vitlökar vilket är lite trist. Dom kommer iallafall upp och blir sanslöst goda vilket ju är huvudsaken.



Vitlöken ska ner ca 6 cm i jorden och jag har ett mellanrum på ca 15 cm mellan klyftorna och 20 cm mellan raderna. Det går faktiskt att sätta vitlöken även till våren men då blir dom dock mycket mindre och klara senare.

Så, iväg med er nu ni som har glömt att köpa sättlök!!

torsdag 21 oktober 2010

Kasslergryta


Den här veckans middagar bestämde vi i söndags genom att göra en veckomatsedel. Inspirationen till recepten fick jag när jag köpte en bilaga till GT som heter GI & Hälsa. Där hittade jag massor med goda GI recept som dessutom var väldigt lättlagade och snabblagade, perfekt på vardagarna, så dom fick bli stommen i min veckomatsedel.

Idag blev det en kasslergryta med tomat och paprika. Kassler äter vi väldigt sällan här hemma mest för att jag tycker att kassler innehåller för mycket tillsatser. Ekologisk kassler hittar jag dessutom inte i min butik (Ica Maxi). Någon som kan tipsa om någon bra kasslersort som inte består av allt för mycket tillsatser eller det kanske inte existerar??

Ja, ja, det är ändå gott med kassler så ibland får man ju göra undantag ;-)

Ingredienser för 4 port
400 g kassler
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 paprika
4 tomater
2 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpuré
flingsalt och svartpeppar
pumpafrön

Strimla kasslern. Skala och hacka lök och vitlök. Strimla paprikan. Hetta upp en stekpanna eller gryta och lägg i smör. Bryn kassler, lök och paprikan.

Skär tomaterna i mindre bitar och lägg ner i grytan. Tillsätt grädde och tomatpuré. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar. Strö över pumpafröna innan servering.

onsdag 20 oktober 2010

Parmalindad kycklingfilé med balsamicosås


Min sambo har "tjatat" om att jag ska göra en balsamicosås länge nu och när vi hade lite parmesanskinka och kyckling över så tyckte jag att det kunde passa att göra den såsen till. Jag tillagade kycklingen och dom ugnsrostade grönsakerna och sambon fick själv göra såsen vilket han gjorde galant :-)Jisses vad gott det blev! Gillar ni balsamvinäger och inte har testat såsen så gör det!

Ingredienser balsamicosås:
3 msk balsamvinäger
ca 4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1,5-2 msk socker
1 msk maizena
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull och tillsätt sedan vin, fond och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 min. Blanda maizenan med lite vatten och blanda i såsen. Precis innan servering så blandar man i smöret.

Ingredienser parmalindad kycklingfilé:
kycklingfileér
parmaskinka
havssalt och svartpeppar
olivolja

Börja med att dela kycklingfileérna på längden, salta och peppra och bryn i olivolja eller smör några minuter. Ta upp och linda in dom i parmaskinka. Lägg dom i en ugssäker form, 200 grader i ca 20 min.

Ugnsrostade grönsaker:
ta dom grönsaker du har hemma, tex potatis, morötter, gul och röd lök, rödbetor, squash, paprika. Skiva och dela i mindre bitar, lägg i en ugnsform, ringla över mycket olivolja, havssalt och svartpeppar och någon örtkryddsblandning. Pressa över några vitlöksklyftor, in i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter.

Servera ihop med ett glas rött och njut ;-)


tisdag 19 oktober 2010

HÖST = gryttider


Ja, hösten (och vintern) är väl verkligen gryttider, iallafall hemma hos oss. Det är ju dessutom riktig helgmat eftersom grytan helst ska stå och puttra på spisen i några timmar för att köttet ska bli riktigt mört och gott.

Boef Bourguignon tillhör en av favoriterna och det var den som jag gjorde i helgen som gick. Jag tror nog att grytan stod och puttrade över 2 timmar och köttet blev helt otroligt mört och fint. Till grytan serverades det ris och mina egeninlagda rödbetor.

En annan av mina favoritgrytor är Stifado, en grekisk kött- och lökgryta, helt otroligt god!

Vilka favoritgrytor har ni??

söndag 17 oktober 2010

Skörd av äpplen och chilipeppar


Idag blev det skörd av mina Ingrid Marie äpplen. Min tanke var att rulla in varje äpple i en bit papper och sedan lägga dom i en plastback och förvara dom i förrådet som håller ca 5 grader under vintern men......det verkade alldeles för jobbigt att rulla in varje äpple i papper så jag kommer förvara dom löst i plastbacken istället ;-) Hoppas det funkar, vad tro ni?



Skördade en hel del chili också, flera av min gula sort Hot Lemon var klara och några stycken av mina stooooora Anaheim. Vad ska man göra av dom nu då, kanske det blir en chili corn carne i veckan.

Växthuset har fått på sig sin vinterklädsel också och alla krukor har fått komma in, nu kan kylan komma....

lördag 16 oktober 2010

Nypressad äppeljuice


Mina äppelträd är fortfarande fulla med oplockade äpplen trots att jag har bakat diverse godsaker och ätit äpplen i massor. Något som är väldigt gott är ju att köra äpplena i råsaftcentrifugen. All den goda äpplesmaken kommer ut i en koncentrerad juice, mycket smaskigt. Men....den måste drickas kall så antingen ställer du in den i kylen en stund eller så lägger du i några isbitar.



Idag blir det jobb i trädgården, jag har massor med Ingrid Marie äpplen som ju är ett vinteräpple och dom tänkte jag förvara invirade i papper i lådor. Förra året försökte jag mig på ett annat förvaringssätt nämligen att lägga ett gäng med äpplen i en vanlig fryspåse, sedan suga ut luften och knyta ihop, förvara i en låda med lock men det gick inget vidare, dom flesta äpplena blev dåliga och fick slängas.

Hur förvarar ni era äpplen??

fredag 15 oktober 2010

Fetaostens dag!


Sedan 15 okotber 2007 så firar vi ihop med Fontana Fetaostens dag. Då fick Grekland ensamrätt på att producera fetaost efter att det året innan beslutades av EU att endast fetaost gjord i Grekland får kallas just fetaost, dessutom så måste den inehålla minst 70% fårmjölk och minst 30% getmjölk.

Jag älskar fetaost och har gjort det sedan jag var i Grekland första gången för ca 25år sedan. Har ju såklart testat en del märken sedan dess och det finns en hel del jag tycker är goda. Den senaste tiden har jag köpt Fontanas ekologiska fetaost vilken jag tycker har en riktigt god smak!

För att fira fetaosten idag så vill jag bidra med en väldigt god sås/dippsås som vi hade häromdagen till en kycklingsallad och så här gör jag den:

Ingredienser
½-1 paket fetaost
2 dl creme fraiche
ca ½ dl olivolja
2 st rivna vitlöksklyftor
flingsalt
svartpeppar
oregano


Antingen så kan man mosa fetaosten med en gaffel och sedan röra i övriga ingredienser eller så kör man alltihopa i en mixer. Det behövs inte så mycket flingsalt eftersom osten är salt i sig men en liten nypa kan man ta.



Servera till tex grillat eller som jag gjorde till en kycklingsallad, den är också god att använda som dippsås.

Hoppas alla får en trevlig helg, för mig blir det jobb i trädgården, bubbelplasten ska upp i växthuset och alla krukor ska in i växthuset. Vad gör ni andra??

onsdag 13 oktober 2010

Skaldjurslasagne


Hummerfisket pågår för fullt här på Västkusten och sist min sambo var ute så kom dom hem med 9 st humrar! Vi fick fryst in 4 st humrar så nu är nyårsaftonens hummersoppa räddad :-)


När min sambo är ute och fiskar hummer så kommer han förutom hummer också hem med krabba ibland. Ibland vet jag inte riktigt vad jag ska göra med alla krabbor förutom att sitta och mumsa i sig dom då förstås ;-) Men när jag hittade det här receptet i en kokbok av Leif Mannerström som heter "Skaldjur" då tänkte jag direkt på mina krabbor, perfekt att använda sig av dom här. Hade även en del räkor och några kräftor i lasagnen. Man kan förstås även ha i hummer!

Receptet är lite långt och knöligt, inget man gör en vardag men till helgen är det perfekt:

Ingredienser
lasagneplattor (jag använde färska)
ca 100 g färsk grovhackad spenat
3 dl strimlad purjolök
saften av ½ citron
1 squash i tunna skivor
1 tomat i tunna skivor
salt och peppar

Tomat- och skaldjurssås
ca 500-700g grovhackade skaldjur, tex krabba, räkor, kräftor, hummer
1 st grovhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
olivolja till stekning
2 burkar krossade tomater (jag använde mina egna färska och körde i matberedaren)
1 dl skaldjursbuljong (jag använde min hummerfond)
1 dl vitt vin
1 msk hackad färsk basilika
1 msk timjan
2 msk farinsocker

Bechamelsås
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 tsk fänkålsfrön
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 lagerblad
2 hela dillkvistar
2 dl riven parmesanost
salt och peppar


Börja med tomat och skaldjurssåsen. Fräs lök och vitlök i en kastrull i några minuter. Tillsätt dom övriga ingredienserna utom skaldjuren och låt småputtra i 15 min. Tillsätt skaldjuren och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Gör sedan bechamelsås. Fräs smöret i en kastrull, rör ner mjölet och fänkålsfröna. Späd med grädde och mjölk och vispa såsen jämn. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom parmesanosten som blandas i sist och låt sjuda under omrörning i ca 10 min. Tillsätt osten och koka upp. Smaka av och sila av såsen. Ställ åt sidan.

Fräs spenaten pch purjolöken i olivolja. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform ca 20 x 30 cm. Varva bechamelsåsen, skaldjurssåsen och spenatfräset med lasagneplattorna. Börja med bechamel och avsluta med bechamel. Lägg på skivad tomat och squash och tryck ner lite i såsen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min tills ytan bubblar och har fått fin färg.

Garnera med några kräftor och lite färsk basilika.

tisdag 12 oktober 2010

Pastagratäng


Igår blev det en snabblagad, enkel måltid men mycket god! Man gör helt enkelt en vanlig köttfärssås (jag brukar göra så här) och kokar pasta till. Blandar ihop pasta och sås i en ugnsform, lägger skivad mozzarella på toppen, lite kryddor tex oregano och svartpeppar och in i ugnen på 225 grader i ca 13 min. En liten grönsallad till och middagen är klar!

söndag 10 oktober 2010

Skördefest på Tjolöholms slott


Igår var vi på skördefest på Tjolöholms slott. Vi hade en riktigt härlig höstdag med kanonväder, riktigt sensommarväder faktiskt. Tjolöholm ligger precis vid havet så vi passade även på att gå ner till stranden och lapa lite sol på klipporna.

Det fanns en hel del att göra under skördefesten, det fanns en del djur att titta på, det var hundtävlingar, hoppborg av halm, försäljning av diverse delikatesser, grönsaker, kött, olika hälsoföretag, konst och hantverk mm. Det fanns också en del föreläsningar att lyssna på, bland annat var Monika Ahlberg på plats för att berätta om sin "matresa".

Jag var förstås mest intresserad av vad som fanns att köpa i form av mat. Det fanns förstås mycket grönsaker, marmelader, honung, korvar, mjöl, fisk mm mm.

Chips gjorda av olika rotfrukter:

Grönsaker fanns det gott om:


Det grillades majskolvar och......


....hamburgare gjorda på kött ifrån gårdens kor:


Slottet var vi aldrig inne i men vi var på utsidan och baksidan som vätter ut mot havet, jättevackert med alla fina höstfärger och så var det alldeles stilla på havet.




Utsikt från slottsträdgården över havet:


Snäckor på stranden fanns det gott om ;-)

Jag fick förstås köpt litegrann också, chips från Rootfruit och mjöl från Berte qvarn.



Lite grönsaker, havtornssylt och grönpepparsalami gjort av vildsvinskött.



Oj, det blev många bilder det, hoppas det inte blev långtråkigt ;-)