torsdag 30 september 2010

Falukorvsring i ugn med säsongens grönsaker


Falukorv är egentligen ingen favoritkorv för mig men ibland tycker jag det är gott när man gör den så här i ugnen. Om jag får välja så blir det absolut Familjen Olssons falukorv utan e-nummer! Av dom jag har smakat så tycker jag den är godast och dessutom rätt så högt köttinnehåll. Har ni någon favorit??



Ingredienser:
1 ring falukorv
1 gul lök
några tomater
några äpplen
1 pkt mozzarella
1 st squash
olivolja
flingsalt
svartpeppar
franska örter

Börja med att lägga falukorvsringen i en ugnsform. Skär 1 cm breda skivor men inte ända ner utan korvringen ska hålla ihop. Skär alla grönsaker i skivor och fördela i jacken, det är ingen skönhetstävling så det är bara till att trycka ner skivorna :-)

Lägg även en del av grönsakerna i mitten av ringen och runt om. Salta och peppra och ringla över lite olivolja. Krydda med förslagsvis franska örter. In i ugnen på 225 grader ca 25 min, sänk värmen mot slutet om det blir för mycket färg.



Servera tex med potatismos eller som vi gjorde, med makaroner.

onsdag 29 september 2010

Inlagda rödbetor



Man måste ju försöka ta hand om alla grönsakerna man odlar och jag har rätt så mycket rödbetor i år så nu fick det bli inlagda rödbetor. Vet inte om det finns så många varianter på inlagda rödbetor men jag körde på den här:

Ingredienser:
1 kg rödbetor
2 dl ättika 12%
5 dl vatten
1½ dl socker
kryddnejlikor



Koka rödbetorna med skalet kvar tills dom blir mjuka. Skölj dom sedan under rinnande kallt vatten och dra samtidigt av vattnet. Skiva dom och lägg i en glasburk.

Koka upp vatten ihop med ättika, socker och ca 7 st kryddnejlikor. Häll över rödbetorna och slå på locket, låt stå svalt. Redo att äta redan nästa dag!

tisdag 28 september 2010

Risotto med kantareller och grillad marulk



Inspirationen till den här risotton med kantareller fick jag av Jamie Oliver i hans bok "Hemma hos Jamie" som är en favoritkokbok.

Det är ju lite tidskrävande med risotto med tanke på att man hela tiden måste röra om och fylla på med ny buljong hela tiden, det är inte som att sätta på en kastrull med ris som nästan sköter sig själv.

Ingredienser till risotto:
risotto för 4 personer
1 liter hönsbuljong
1 gul lök
1½ dl vitt vin
4 stora nävar kantareller
ca 5 kvistar färsk persilja
saften från ½ citron
25 g smör
2 nävar riven parmesanost
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Koka buljong i en kastrull. Hacka den gula löken och fräs den i en stekpanna i olivolja i några minuter. Tillsätt risottoriset och fräs någon minut, tillsätt vinet och rör om tills vätskan försvunnit. Salta litegrann. Häll i en första slev med buljong och rör hela tiden tills vätskan försvunnit, tillsätt ytterligare en slev och rör, håll på så tills buljongen är slut, tar 20-30 min.

Under tiden tar du fram en grillpanna och grillar kantarellerna. Hacka persiljan och lägg i en bunke, pressa i citronsaft. Lägg i kantarellerna och rör om och håll varmt.

När all buljong är slut kan man salta lite ytterligare om det behövs och peppra. Lägg i en klick smör och riven parmesanost och rör om sedan lägger du på locket och låter den stå utan värme ca 3 min. Under tiden kan man grilla sin fisk. Jag valde idag marulk som är lite annorlunda i köttet än annan fisk, påminner mycket om en köttbit. Jag smetade in filébitarna i olivolja, saltade och pepprade och grillade dom 2 minuter på varje sida.


Lägg upp risotton på en tallrik, häll över kantarellerna och några bitar marulk, glöm inte att servera vitt vin till maten, jag valde ett vin som jag blev rekommenderad på Systembolaget, dom sa att det skulle passa bra både i risotton och att dricka till, ett vitt vin ifrån Sicilien, Santagostino Catarratto-Chardonnay (nr 12464). Det lönar sig verkligen att fråga om råd på Systembolaget för vinet passade perfekt!

måndag 27 september 2010

Tomater för mognad inomhus - funkar det??


Nu i veckan ska det bli kalla nätter här hos oss och i växthuset så börjar det bli mer och mer mögel på växterna så jag har så smått börjat att avveckla mina plantor. Jag har fortfarande mycket tomater som inte har mognat och jag hoppas såklart att dom kommer mogna innan det blir allt för kallt. Tog in hela klasar med små körsbärstomater och hängde dom i en enda stor klase inomhus, kanske kommer dom mogna....vad tror ni??


Det finns även en hel del som är röda och fina så än så länge kan jag fortfarande njuta av mina egenodlade tomater.


Jag har haft två gurkplantor i växthuset som gett massor med gurka men nu är det dags att ta bort dom.....eller.....ser ut som en planta envist klamrar sig fast och vill ge mig mer gurka, kommer den hinna mogna??


Mina limechilis börjar äntligen att bli gula! Trodde nästan att dom inte skulle bli det men nu börjar dom att skifta i färg. Även mina stora gröna chiliplantor med stooora frukter börjar skifta i färg, snart blir dom röda!



Jag har en citrongräsplanta i växthuset som jag än så länge inte tagit något av men idag så var det dags. Den ska användas i en kycklingwok som jag ska göra idag.



Har skördat både morötter och rödbetor i helgen, har gjort inlagda rödbetor, bloggar om det senare.


söndag 26 september 2010

Hummerpremiär!!


Nu är det hummerpremiär igen, imorgon den 27 september kl.07.00 går startskottet. Min sambo Jonny och Christian ska iväg i år igen och försöka dra upp några stycken (förhoppningsvis många!).

Här på västkusten är hummerfisket en stor tradition, enligt GP så finns det ca 9000 st hummerfiskare varav 98% är fritidsfiskare. Varje person får ha max 14 tinor och i år får man fiska mellan den 27 september till den 30 april 2011.

Förra året fick vi 27 st humrar på 10 tinor som delades på två familjer så vi åt rätt så mycket hummer, vi sparade förstås några stycken till nyårsafton för att kunna göra hummersoppa. I år har vi 17 tinor! Första hummern som såldes på fiskeauktionen förra året gick för 1100 kr kilot, vi får se vad det blir i år.

Här kommer lite bilder ifrån förra årets hummersäsong:

En härlig kall morgon i oktober:

Det svarta guldet:

Härligt röda hummrar:

lördag 25 september 2010

Kokosbollar


Igår var jag ledig hela dagen och var hemma min dotter, vi hade en härligt avslappnad som vi avslutade med fredagsmys på kokosbollar ;-) Kokosbollarna hade vi bakat ihop tidigare på dagen och jag fick mycket bra hjälp av den minsta kocken i vårat hushåll! Jag brukar göra mina kokosbollar med apelsinjuice istället för med kaffe vilket blir jättegott, testa om ni inte har gjort det ännu.

Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk apelsinjuice
1 tsk vaniljsocker
kokosflingor

Blanda ihop alla ingredienser och forma till bullar som du rullar i kokosflingor. Enkelt men väldigt gott!!

fredag 24 september 2010

Tips på snabblagad fredagsmat kommer här....


Vill du ha tips på snabblagad fredagsmat så kommer ett här. Den här pastarätten är supergod och går snabbt att tillaga och den går garanterat hem hos alla barn ☺.
Man kan ju förstås välja att köpa färdig pesto, då går det ännu snabbare ;-)

Ingredienser till peston:
2 dl basilikablad
1½ dl olivolja
30 g pinjenötter
en näve riven parmesanost
2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt och svartpeppar

Mixa allt utan vitlöken och kryddorna i en mixer. Häll över i en skål och pressa i vitlöken, salta och peppra.

Kycklingen:
6 st kycklingfileér
1 gul lök
olivolja
4 dl matlagningsgrädde
1 burk mutti körsbärstomater eller liknande mängd färska körsbärstomater
ca 6 msk pesto
salt och peppar
oregano

Hacka den gula löken och fräs i olivolja i en stekpanna. Tillsätt kycklingen delad i mindre bitar, salta och peppra. Bryn några minuter.

Tillsätt tomaterna, matlagningsgrädden, peston och lite oregano. Låt puttra tills kycklingen är klar. Koka under tiden pasta, tex spaghetti.

Servera med ett glas rött vin och njut av att det är fredag!!


Matbloggspriset 2010


Nu är det dags för Matbloggspriset 2010!!
Förra året vann Pickipicki första priset och i år är det alltså dags att nominera sina matbloggsfavoriter för 2010.

Det finns ju hur många härliga matbloggar som helst men jag tror nog jag vet vilken jag tänker nominera.....vill du vara med och påverka så går du in och lämnar din nominering här, klicka på kontakt och skriv ner din favvoblogg!

torsdag 23 september 2010

Färska jordgubbar i september?


Ska verkligen jordgubbsplantorna ge bär nu på hösten??



Min ena jordgubbsplanta blommar för fullt och har en hel del bär, dom flesta vita men också några röda som vi smaskade på idag......mmmm gott, känns som sommaren igen ;-)
Vet tyvärr inte vad det är för någon sort men den har gett bär hela sommaren med ett kort avbrott och nu har den som sagt börjat blomma igen!

onsdag 22 september 2010

Grillspett med pastasallad och härligt rött....




Det blev grillning i helgen som gick. Grillspett med grytbitar av fläskkött och grönsaker. Till detta gjorde jag en pastasallad, enkelt och gott. Mina favoritingredienser i pastasallad är fetaost och oliver, utan dom blir det inte lika gott ;-)



Till detta blev det en supergod flaska rött Amarone vin och efter det platt fall i soffan ;-) Varför ska man bli så trött av rödvin??? Någon mer som har samma problem?

tisdag 21 september 2010

Torskfilé i paket


Att tillaga både fisk och grönsaker ihop i ett foliepaket är både praktiskt och gott. Fisken tar åt sig smaken av kryddorna och allt blir klart samtidigt. Jag har tidigare bloggat om fisk i foliepaket ihop med kokosmjölk vilket blir jättegott men den här gången fick jag inspiration av ett recept ifrån Jamie Olivers nya bok "Mat för hela året" som jag nyligen köpte in.

Jag gjorde ungefär som hans recept men jag la till färsk limechili som jag har odlat i mitt växthus. Jag har två höga plantor med massor med gröna frukter men nu äntligen har några börjat skifta färg och blivit gula.



Ingredienser:
torskfilé för 4 personer
havssalt
svartpeppar
gul lök eller salladslök
hackad chili
körsbärstomater delade
basilika
lagerblad
olivolja


Skiva löken, hacka chili, dela tomaterna, hacka basilika och lagerblad. Ta fram en bit aluminiumfolie, lägg på en fiskbit, salta och peppra. Fördela alla grönsaker över och avsluta med att ringla över olivolja. Gör samma sak med ytterligare tre paket. Lägg alla paket i en ugnsform, in i ugnen på ca 180 grader i 16-17 min.





Jag valde att servera fisken ihop med potatismos. Om ni såg "halv åtta hos mig" förra veckan så såg ni en av deltagarna göra ett lite annorlunda potatismos, detta testade jag:

Ingredienser:
mjölig potatis
havssalt
1 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
1 dl riven ost
25 g smör
svartpeppar


Koka potatisen i saltat vatten. Värm försiktigt upp vin och creme fraiche. Jag gör alltid mitt potatismos med elvispen...börja med att mosa potatisen med visparna, kör igång maskinen samtidigt som du häller på vinet och creme fraichen, lite i taget. Lägg i en klick smör, den rivna osten, lite mer salt och svartpeppar och rör runt med en slev.


Servera ihop med fisken och lite kokta morötter. Mycket gott!

söndag 19 september 2010

Filmjölksbröd



Den här sortens bröd med filmjölk eller yoghurt och bikarbonat istället för jäst är väldigt lätta att göra, det går snabbt att blanda ihop, lite längre tid i ugnen dock men det kan man ju stå ut med ;-)

Man kan variera fröerna och nötterna och ta dom sorterna man tycker om, filmjölk eller yoghurt spelar heller ingen större roll. Så här gör jag:


Till ett bröd behövs:
6 dl grahamsmjöl
½ dl rågkross
½dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl hackad mandel
½ dl hackade valnötter
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form och strö i lite grahamsmjöl. Hacka mandlar och valnötter. Blanda alla ingredienserna utan pumpafröna i en skål. Häll smeten i formen och strö över pumpafröna. Grädda längst ner i ugnen i ca 1 timme.

lördag 18 september 2010

Äppelgifflar



Jag gjorde äpplemos häromdagen och förutom att ha det på pannkakor och gröt i veckan så har vi också gjort äppelgifflar med äpplemos. Ett väldigt enkelt recept men moset gör att dom blir riktigt saftiga och goda. Min bonusdotter Emelie hade precis gjort äppelgifflar i hemkunskapen så hon fick visa hur man gjorde ;-)

Ingredienser
75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
½ dl socker
ca 8-9 dlvetemjöl

Fyllning:
äpplemos

Pensling:
ägg

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
Häll blandningen i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker och mjölet. Arbeta ihop degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma dem runda och kavla ut till runda plattor. Dela dom sedan i 8 "tårtbitar".

Ta en bit i taget och platta till litegrann, smeta ut äpplemos och rulla ihop till gifflar.

Lägg gifflarna på plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 8-10 minuter mitt i ugnen. Njut till en kopp kaffe!

fredag 17 september 2010

Bregott vs Bredbar


Jag får nyhetsbrev ifrån "Camillas matuppror" som brukar vara rätt så intressanta att läsa. Dom flesta av oss vet förhoppningsvis varför man inte ska använda margarin på sin macka eller i matlagningen (om inte så läs här) och att man istället ska använda Bregott till mackan men när man läser Camillas artikel så blir man ju rätt så less på Arla. Från att tidigare bara ha använt sig av svenska råvaror till sitt Bregott så har dom nu börjat importera en del av sina råvaror som är ifrån kor som går på GMO-foder (genmanipulerat foder).

Jag vet inte jättemycket om GMO-foder men så mycket vet jag att jag inte tycker att kossor ska äta "oäkta" mat, vart tog det "äkta" fodret vägen??

Camilla protesterar mot detta och tipsar samtidigt om att Milko har släppt en ny produkt, ett mjuksmör som heter "Bredbar" och är gjort endast på svenska råvaror och fri från GMO-foder. Till en början kommer Bredbar bara att lanseras i det dom kallar "Milkoland" dvs från Dalsland i söder till Jämtland i norr men om det går bra med försäljningen så kommer dom sälja den i hela Sverige. Ut och köp den nu, jag vill ha den hit till Göteobrg ;-)

Vad tycker ni andra?? Använder ni margarin eller riktigt smör??

Ugnsgrillad kyckling med äpple- och kantarellsås


Den här såsen är ju så mycket höst det bara kan bli tror jag, kantareller, äpple och lingon, mycket god kombo dessutom. Använde mig av min nygjorda lingonsylt, äpplen från trädgården och egenplockade kantareller. Det har blivit mycket kantareller i år, frysen är full ;-)

Ingredienser kycklingen:
1 pkt kycklingdelar med ben
salviablad
lagerblad
flingsalt
svartpeppar från kvarn
örtkryddor

Börja med att skära ett snitt i skinnet på kycklingen och lägg i salviablad och lagerblad. Krydda mycket med salt, peppar och någon örtkryddsblandning. In i ugnen på ca 225 grader i 30 min.

Såsen:
300 g rensade kantareller
1 gul lök
1 stort äpple
2 msk lingonsylt (eller rårörda)
3 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1½ msk viltfond eller kantarellfond
2 msk maizena
2 msk smör
salt
peppar

Börja med att steka kantarellerna i en stekpanna utan smör så att allt vatten försvinner. Hacka gul lök. Lägg i smör i stekpannan och bryn löken och svampen några minuter. Häll på lite flingsalt.

Klyfta äpplena och lägg dom i stekpannan, stek någon minut. Häll över vatten, fond, vitt vin. Låt koka upp och häll över maizena. Avsluta med lingonsylten och om det behövs mer salt och peppar.


Servera kycklingen och såsen ihop med kokt potatis och ytterligare lingonsylt. Riktigt härliga höstsmaker!
Receptet är från Tasteline.