tisdag 31 augusti 2010

Hamburgare på Highland Cattle


Vi brukar ju för det mesta handla allt vårat nötkött på Björlanda Gård som föder upp Highland Cattle kor och sedan säljer köttet i sin köttbutik. Dom har haft stängt under sommaren men i lördags så öppnade dom upp igen. Köpte på oss en hel del färs som vi fick malet medans vi väntade, färskare än så kan det knappast bli ;-). Gården ligger ca 2 km ifrån oss, så närproducerat som det bara kan bli!

Väl hemma så valde vi att göra hamburgare på grillen. Det som är bra med det här köttet är att det smakar så mycket i sig så man behöver inte ha i allt för mycket saker, jag valde salt, peppar och lite franska örter och ett ägg. Skär upp lite goda tillbehör, vi hade sallad, lök, avocado, tomat, ketchup och hamburgerdressing.

Lite hög kanske ;-)


Nu för tiden gör vi alltid egen hamburgerdressing, det blir mycket godare och så är det ju så enkelt!

Hamburgerdressing:
100 g bostongurka
100 g majonäs
1 gul lök
1,5 dl ketchup

Hacka löken fint och blanda med dom övriga ingredienserna. Låt stå en stund i kylskåp innan servering.


Visst är dom söta!! Bild lånad av Björlanda Gård.

måndag 30 augusti 2010

Kex med St Agur och tomatmarmelad


Jag gjorde tomatmarmelad häromdagen som blev riktigt god. Testade den ihop med grönmögelosten St Agur på ett digestivekex........vilken härlig kombo!! Perfekt!! Njöt av dessa kexen ihop med ett glas rött vin i fredags kväll.

Har du tomater över i växthuset så testa att göra denna marmeladen, du kommer inte ångra dig ;-)

söndag 29 augusti 2010

Besök på Bondens marknad i Haga, Göteborg



Igår så var vi på Bondens marknad här i Göteborg. Förra året var jag där i oktober och trodde då att det var så litet eftersom det var rätt så sent på säsongen men....det var lika litet i år. Dom producenter som var på plats var jättebra men själva platsen där marknaden var var inte speciellt stor. Med tanke på att Göteborg är en så stor stad så borde den kunna vara mycket större.
Jag tror kanske att Haga inte är rätta platsen för att locka så mycket folk som möjligt, varför inte vara tex på Heden, massor med plats så fler kan vara med!!


Ja, iallafall så hittade jag en del grejer, köpte honung ifrån Skövdetrakten, en vanlig och en smaksatt med lime, jättegoda båda två! Jag köpte även rapsolja ifrån Halland, fin färg och nötaktig god smak och Kravmärkt, kanonbra!



I ett stånd sålde dom korv och salami gjord på hjortkött ifrån Koberg vilt. Jag köpte korven som var smaksatt med Bourgognevin. Koberg håller till i Sollebrun och dom använder sig av kött från frilevande vilt, hjort- och vildsvinskött. Dom har faktiskt en webshop där man kan beställa några av deras produkter.



På samma gata som marknade är ligger även en av mina favoritaffärer när det gäller kryddor, den heter Curry house och dom har massor med kryddor, olika såser, nötter, currypasta mm mm. Jag brukar alltid köpa på mig ett gäng med kryddor som ligger i påsar, varje påse kostar ca 20 kr, denna gången blev det Herbes de provence, örtagårdskrydda, paprika, lammkrydda, curry, fransk örtkrydda, grillkrydda (utan glutamat som det för det mesta är i butikerna) och även bruschettakrydda som jag i vanliga fall brukar köpa i glasburk för ca 70 kr, här kostade den 25!!

Det blev inga grönsaker alls för mig eftersom jag kände att det mesta hade jag själv. Det mesta som fanns var rotfrukter och olika kålsorter och även en hel del squash i alla dess former.


fredag 27 augusti 2010

Döden i grytan....


Döden i grytan är en ny bok av Mats-Eric Nilsson som också har skrivit "Äkta vara" och "Den hemlige kocken". Den här boken handlar om hur lagar och regler gynnar industrimaten framför den traditionellt lagade maten.

Visste ni tex att driver man en korvkiosk så är det lättare att få tillstånd att servera pulvermos än hemlagat mos!!! Hallå, vakna! Blir riktigt förbannad när man hör sådant här. Det finns ju inget godare än hemlagad mat ifrån riktiga råvaror, varför ska man inte kunna få det när man köper mat som är lagad utanför sitt egna kök?

Boken beskriver också hur det är på en del förskolor där barnen förbjuds att vara med i köket och att bre sina egna smörgåsar pga bakterieskräcken..... Just nu känner jag mig otroligt tacksam för att min dotter går på ett sådant bra dagis där barnen får vara med i köket och där maten är lagad ifrån grunden men borde inte alla barnen få ha det så?

Läste även idag på Äkta varas hemsida att Centerpartiet vill göra sjukhusmaten och maten till äldre bättre, jordbruksminister säger "Alla har rätt att få känna doften av nylagad och närlagad mat"...... jasså, är det dags att vakna nu! Kanske beror det på att valet närmar sig men visst låter det jättebra!

Nu för tiden läser jag alltid innehållsförteckningen på varorna innan jag köper dom och är det tex glutamat (E621) med så åker den tillbaka på hyllan. Det är ju inte lätt att hålla koll på alla e-nummer och givetvis är inte alla av ondo men består en vara av 10 st olika e-nummer så måste man nog tänka till......vad är det som gör att den behöver så många tillsatser, det kan ju inte vara en bra produkt från början då....eller?? Vad tycker ni andra? Läser ni innehållsförteckningen?

Fläskfilé i härlig pastasås


Den här rätten får hamna under kategorin "snabbmat" eftersom den är väldigt snabblagad, passar perfekt på vardagar. Det är väldigt gott att ha i soltorkade tomater i pastasåsen, det ger en jättehärlig smak. Hade även i smaksatt philadelphiaost med pesto och tomat och den ger förstås också en härlig smak till såsen.

Ingredienser
1 st fläskfilé
1 st liten squash
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
olivolja
4-5 soltorkade tomater
1 pkt philadelphiaost tomat och pesto
2 dl matlagningsgrädde
flingsalt och svartpeppar
parmesanost

Börja med att dela fläskfilén i mindre bitar. Hacka den gula och vita löken. Bryn löken i olivolja i en stekpanna. Tillsätt skivad squash och köttet, salta och peppra.

Tillsätt hackade soltorkade tomater, philadelphiaost och matlagningsgrädde. Låt stå och puttra medans du kokar spaghettin.

Servera gärna med riven parmesanost och tänk på att den ska vara lagrad i minst 24 månader för att den ska ha fått sin speciella härliga smak!!

Trevlig helg på er alla!!!

torsdag 26 augusti 2010

Coleslaw av nyskördad vitkål



Vi har ett självplock inte så långt ifrån oss och jag brukar göra några besök där per år. Vitkål har jag aldrig testat att odla själv eftersom det tar sådan stor plats så det plockade jag sist jag var på Säve självplock. Dom hade långa, långa rader med olika kålsorter, broccolin verkar vara populärast eftersom det fanns minst kvar av den, vitkålen däremot fanns det mycket av.


Vitkål är ju väldigt gott att tex ha i woken och såklart till pizzasallad men denna gången blev det en coleslaw och så här gjorde jag:

Ingredienser
1/4 vitkålshuvud
2 st stora morötter
1 dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt
några skvättar tabasco
flingsalt och lite svartpeppar

Jag tycker det är lättast att använda matberedaren när jag strimlar vitkålen och morötterna, sedan är det bara till att blanda ihop alla ingredienserna.

Servera tex till en bit grillat kött.

onsdag 25 augusti 2010

Bondens egen marknad



Ett litet tips för er som vill köpa närproducerade grönsaker, produkter mm......... Bondens egen marknad!

Detta är en torgmarknad där det enbart säljs närproducerade produkter och för att räknas som närproducerat så ska gårdarna där produkten är tillverkad ligga inom en radie av 250 km från marknadsplatsen. Lantbrukaren ska ha odlat eller fött upp allt han/hon säljer på gården.

Marknaden finns över hela Sverige och här i Göteborg så håller marknaden till i Haga, det började förra lördagen och dom kör varje lördag mellan kl.10.00-14.00 ända fram till den 30 oktober. Vad jag kan utläsa av hemsidan så är det 19 olika producenter som säljer sina varor på marknaden, allt ifrån honung, grönsaker, marmelader, sylt, rapsolja, ostar, mjöl, saft, olika inläggningar, ägg, hudvårdsprodukter, chark mm mm.

Även om jag odlar mycket av mina grönsaker själv så finns det ju ändå massor med saker som man kan hitta på marknaden, jag ska defenitivt köpa rapsolja ifrån Olivia som är kravmärkt och kommer från Vedum.

Lite bilder ifrån min egen skörd, rödbetorna är fantastiska just nu. Jag kokar dom och serverar med en klick smör eller kör dom i ugnen tillsammans med andra rotfrukter, mycket olivolja och vitlök på, det blir smaskens det!


tisdag 24 augusti 2010

Tomatmarmelad



I dessa skördetidern kommer ännu ett förslag på vad man kan göra om man har ett överflöd av tomater i sitt växthus (eller om affären har överflöd ;-)

Den här marmeladen blev mycket god, söt och med mycket smak av tomat. Perfekt på en bit digestivekex med brieost på eller en smarrig grönmögelost. Den ska stå ca 1½ timme på spisen och sjuda och under tiden måste man skumma vilket ju såklart är lite pilligt men absolut värt besväret. Testa!!

Ingredienser
1 kg tomater (jag blandade dom olika sorterna jag har i växthuset)
1 kg syltsocker
1 dl honung
skalet och saften ifrån 1 citron



Skär tomaterna i små kuber. Lägg dom i en kastrull tillsammans med honungen, rivet skal och saft från citronen och sockret. Låt koka upp, skumma av. Låt sedan stå och sjuda i ca 1½ timme och skumma av under tiden.

Häll upp i väl rengjorda glasburkar och låt svalna. Förvara i kylskåp, då håller den ca 6 månader. Denna satsen räcker till 3 små burkar.

måndag 23 augusti 2010

Stekt kolja med risonisallad


Kolja har plötsligt blivit populär här hos oss efter att vi fick smak på den när vi var på smakkväll hos Årstiderna. Koljan är en torskfisk och påminner mycket om vanlig torsk i smaken.

Jag stekte koljan med en fiskkryddblandning som heter Fiskelycka ifrån Änga Gård. Har ni inte köpt kryddor ifrån deras hemsida så kan jag starkt rekommendera er att göra det. Ekologiska kryddor utan tillsatt salt, jättefina och goda!
Lite flingsalt på fisken och så ner i stekpannan med lite olivolja. Stek rätt så hårt på ena sidan så den får bra med färg och vänd den sedan och stek i knappt 30 sek.


Till detta blev det en varm risonisallad som jag gjorde så här:

Ingredienser
risoni
squash
röd lök
purjolök
tomat
gurka
1 st grön chili
paprikapulver
flingsalt
svartpeppar

Koka risonin, skölj av och lägg i en skål

Skiva squashen, dela löken i mindre bitar, skiva purjolöken, skiva chilin (chilin jag använder är grön och har inte fått så mycket stark smak ännu, därför var den ganska så mild), stek allt i olivolja några minuter, tillsätt paprikapulver, salt och peppar.


Ta av pannan ifrån spisen och tillsätt skivad gurka och tomat. Häll blandningen över risonin och blanda.


Servera ihop med fisken, jag hade även lite av bondbönspurén kvar så den fick också plats på tallriken.

söndag 22 augusti 2010

Kyckling curry med ris


Den här rätten är ju rätt så välkänd och har nog gjorts några gånger i dom flesta familjer. För mig var det ett bra tag sedan jag gjorde den men blev påmind häromdagen när jag lästa Monika Ahlbergs matblogg. Jag gjorde ungefär som hon gjorde och det blev såklart jättegott. Tycker nog att man bör servera mango chutney till rätten för att få lite mer smaker så det inte bara är currysmaken man känner.

Ingredienser
1 st hel kyckling, jag använde Bosarps kravkyckling
5 st morötter
2 st gula lökar
4 st färska lagerblad eller 2 torkade
några vitpepparkorn
några svartpepparkorn

Såsen
buljongen ifrån kycklingen
ca 2 msk smör
ca 4 msk vetemjöl
3 msk curry
flingsalt

mango chutney
ris

Härlig kyckling ifrån Bosarp, kravproducerad dessutom!

Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker kycklingen. Låt koka upp och skumma.

Skär morötterna i bitar och dela på lökarna, lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad och vit/svartpeppar kornen. Låt koka sakta i ca 40 min.
Ta upp kycklingen och ta loss köttet från benen.


Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet, tillsätt buljongen lite i taget och rör tills såsen blir slät och fin. Krydda med curry och flingsalt. Lägg ner kycklingen och morötterna.

Servera med ris och mango chutney och en grönsallad.

lördag 21 augusti 2010

Bondbönspuré


Som jag tidigare skrivit så har jag odlat bondbönor i år och jag är faktiskt mycket nöjd med skörden! Massor med fina bondbönor har vi ätit under sommaren men nu börjar dom avta. Har bloggat om mina smörstekta bondbönor innan men denna gången gjorde jag en bondbönspuré vilket blev jättegott :-)

Svårt att skriva exakt hur mycket man ska ta av varje ingrediens eftersom jag har "höftat" en del ;-)

Ingredienser
bondbönor
olivolja
parmesanost
2 st vitlöksklyftor
flingsalt
svartpeppar

Börja med att sprita bönorna och koka dom 4 min i lättsaltat vatten. Plocka sedan av skalet vilket blir lättare om du först sköljer bönorna i kallt vatten.

Mixa bönorna ihop med 2 st rivna vitlöksklyftor, en näve riven parmesanost. Häll på olivolja tills det blir en jämn "smet", det ska inte bli för tunt. Häll över i en skål, salta och peppra litegrann.

Jag serverade purén till en bruschetta vilket blev jättegott! Börja med att rosta en bit surdegsbröd, droppa över lite olivolja, bred över ett lager med purén, varva tomatskivor med mozzarellaskivor, några skvättar balsamvinäger och lite flingsalt. Kan det bli annat än gott!!



Ni som använder er av bondbönor.....har ni tips på vad man mer kan göra med dom???

fredag 20 augusti 2010

Tomatsås på färska tomater

tomatsås
Nu i dessa tomattider så måste man försöka komma på vad man ska göra med alla tomater som finns i växthuset. Det blir ju förstås vanliga sallader men man får ju även passa på att göra goda tomatsåser på dom färska tomaterna. Den här gjorde jag med inspiration ifrån ett recept jag hittade i boken "Under valnötsträdet", förresten en av mina favoritkokböcker :-) Jag använde mig av mina fina San Marzano-tomater som ska passa extra bra till sådant här.

Ingredienser
1 kg tomater
3 st små gula lökar
4 st vitlöksklyftor
några msk olivolja
färska basilikablad
1 liten kvist rosmarin
1 tsk socker
1 tsk flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen

Börja med att hacka gul lök och skiva vitlöken. Dela tomaterna grovt, skär bort fästet. Stek löken i olivolja i en kastrull, det ska inte ta färg. Tillsätt tomaterna och låt koka upp.

Hacka färska basilikablad, en rejäl bunt ska det vara, hacka en liten rosmarinkvist och häll det över tomaterna. Häll över salt, socker och svartpeppar och låt stå och puttra ca 30-60 min, det blir mer smak ju längre den står. Är det mycket vätska så kan man även koka en stund utan lock.



Tomatsåsen kan användas på olika sätt, blanda den med spaghetti, stek kycklingfilé och häll över tomatsåsen och servera med pasta eller ris, använd den som grund i en köttfärssås.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra med dina tomater så gå in på min "etikett" tomater som du hittar HÄR.

torsdag 19 augusti 2010

Olivbröd på surdeg


Jag gjorde en ny surdeg häromdagen, receptet var ifrån Leilas senaste kokbok "One more slice" och så är även det första brödet som jag gjorde av surdegen.

Ingredienser för 1 bröd
10 g färsk jäst
3½ dl ljummet vatten
1 msk salt
½ dl olivolja
1 tsk ljus sirap
1½ dl surdeg av vete
1½ dl durumvete
7-8 dl vetemjöl special
100 g urkärnade oliver

Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Tillsätt salt, sirap, olivolja och surdegen, blanda runt. Tillsätt durumvetet och sedan vetemjölet lite i taget. Kör i maskin eller använd elvispens degkrokar i ca 10 min.

Hacka oliverna grovt och blanda in dom i degen.

Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa under bakdug i ca 2 timmar.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord, degen är rätt så klibbig så använd mycket mjöl på bordet. Forma till ett runt bröd och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper eller om du har en bak/pizzasten med tillhörande plåt så lägger du den på den plåten. Låt jäsa ytterligare ca 1½ timme.



Sätt ugnen på 250 grader. Jag använde mig av en bak/pizzasten så den la jag in samtidigt som jag satte på ugnen.

Snitta brödet med en vass kniv och sätt in plåten i mitten av ugnen. Släng in ca 1 dl vatten på ugnsbotten för att få en fin krispig yta. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ca 35 min.

Det här brödet är nog det bästa surdegsbrödet jag gjort. Det blev verkligen jättegott och trots att det är rätt så mycket jobb med att göra ett surdegsbröd så tycker jag absolut att det är värt det!!

onsdag 18 augusti 2010

Kyckling och tomat med senap- och ostsås


Den här rätten gjorde min sambo igår med lite inspiration ifrån mig såklart ;-) Det blev verkligen jättegott, smaken ifrån dijonsenapen var alldeles lagom tycker jag och vi fick även användning av alla tomater som fullkomligt överöser växthuset just nu! En perfekt snabblagad vardagsrätt!

Ingredienser
1 kg kycklingfilé
3 st stora tomater
basilikablad

3 msk dijonsenap
1 pkt ostsås ifrån Kelda
2 dl vispgrädde
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Börja med att dela kycklingfileérna på längden så dom blir tunna, bryn dom i smör i en stekpanna. Skiva tomaterna och varva kyckling, tomater och basilika i en ugnsform. Salta och peppra i varje lager.

Blanda ihop senap, ostsås, grädde, pressad vitlök och salt och peppar och häll över kycklingen.

In i ugnen på 200 grader i 25 min.

Servera ihop med ris.

tisdag 17 augusti 2010

Min amaryllis blommar i växthuset!


Jag odlar inte bara ätbara saker i mitt växthus utan även även olika växter, tex så förvarar jag alltid mina amaryllissar i växthuset. Jag brukar inte ge dom speciellt mycket vatten och för det mesta så glömmer jag faktiskt av dom. Nu helt plötsligt så ser jag att den ena av dom blommar! Med två blommor dessutom! Hmmm, undrar hur jag ska få dom till att blomma till julen......det är nog kört eller vet någon hur man gör?



Har även tagit hand om en stor hibiskusplanta som min mamma inte klarade av längre eftersom hon inte har något växthus att förvara den i. Den har inte blommat på hela sommaren....förrän nu.... En stor fin vit blomma med rött mitt, jättefin!



Jag odlar också en hel del medelhavsväxter i mitt växthus, tex olivträd, som det förra året faktiskt kom små oliver på men dom trillade till slut av :-(



Jag odlar även lager som jag ofta använder i maten. Jag har en rätt så stor citronbuske som jag har tagit flera sticklingar av som nu håller på att växa till sig, inga citroner än dock.

Jag har även en passionsfruktsplanta....är det en medelhavsväxt tro, jag vet inte faktiskt men den har iallafalll några frukter.

Färska fikon


Jag har ett fikonträd i mitt växthus som ger rätt så bra med frukter varje år. Problemet är väl bara att det är max 3 som är mogna samtidigt, man kan inte göra så mycket mer än att tugga i sig dom direkt vilket ju såklart inte är helt fel ;-)



Mitt träd har hittils gett mig mogna fikon tidigt på våren och i början på hösten. Fikonträden i Medelhavet ger frukt 2-3 ggr per år. Plantan tappar alla bladen på vintern men behåller dom små fikonen som inte har mognat ännu. Man kan beskära fikonet på våren för att få det lite kompaktare, jag har hittils varit väldigt försiktig med min beskärning men jag har iallafall tagit några sticklingar som jag satte i såjord i en kruka. Den ena sticklingen har jag satt ute i rabatten och jag tänkte lämna den där under vintern, vi får se hur den klarar sig.

Någon som har något gott recept med fikon?

måndag 16 augusti 2010

Kantarellsmörgås


Nu har vi fått ihop en hel del kantareller när vi varit ute och plockat. Det mesta har gått direkt in i frysen men en och annan kantarellsmörgås slinker också ner. Igår hittade jag dessutom en Karl-Johans svamp som fick följa med.

Jag brukar alltid börja med att steka svampen i en stekpanna utan smör så att allt vatten försvinner, sedan, när all vätska är borta så lägger jag i en klick smör. Lite flingsalt och ett drag med svartpepparkvarnen och sedan är det klart. Ta en bit bröd, gärna lantbröd, lägg det i brödrosten och låt det få lite färg, dra några drag med en halv vitlöksklyfta och lägg över svampen. Mums! Riktig lyx från skogen!