lördag 31 juli 2010

Grillad clubstek med ugnsbakade grönsaker och ajvarsås


Häromdagen var vi på Citygross och handlade på oss en massa kött, bland annat så hittade jag "clubstek", något som jag aldrig sett förut, kanske har ni sett reklamen på tv med "Mat-Tina"??



Jag kryddade bitarna med flingsalt, svartpeppar och "chermoula"-krydda ifrån Santa Maria och sedan grillade jag dom på klotgrillen. Dom ska inte gå många minuter på varje sida eftersom dom ska vara rätt så röda på insidan. Köttet blev riktigt gott, det var inte sista gången vi köpte det köttet, ett gott och billigare alternativ till entrecoté.



Till detta blev det ugnsrostade grönsaker. Jag hade gul och röd lök, tjockt skivad squash, morötter, färsk timjan, flingsalt, svartpeppar och olivolja. Alla grönsaker är egenodlade och dom blev sååååå goda. Så enkelt och så gott!!



En enkel sallad på isbergssallat och gurka blev det också och jag gjorde även en dipsås till som bestod av ajvar relish och turkisk yoghurt.


fredag 30 juli 2010

Sill från Klädesholmen


Sill och potatis är ju inte något som man bara kan äta på midsommar utan det är ju perfekt sommarmat överhuvudtaget. Snabblagat och dessutom väldigt gott om man får tag på rätta produkterna. Jag har ett favoritmärke när det gäller sill, Klädesholmen. Har tyvärr inte hittat märket i min vanliga matbutik (Ica) men jag hittade den häromdagen när jag var på Saluhallen så då köpte jag dessa två sorter:

Kräftmarinerad sill som är en riktig favorit hos mig och Svartvinbärssill som var en nyhet för mig, smakade mycket svartvinbär och den var mycket god.

Har ni något favoritmärke på sill??

Just till denna middagen så hade vi även nyfångad makrill så det blev både det och sill, självklart nykokt färskpotatis, färska rödbetor (egenodlade som var fantastiskt goda) och sockerärtor.

torsdag 29 juli 2010

Omelett - Lättlagad sommarlunch


Till lunch brukar jag ibland göra en omelett med grönsaker ifrån mitt odlande. När det är varmt och man egentligen inte är jättesugen på mat så tycker jag det funkar utmärkt med en omelett. Så här brukar jag göra:

Ingredienser för 2 pers:
4 ägg
1 gul färsk lök
1 röd färsk lök
½ squash
några tomater
en bit gurka
parmaskinka (annan skinka går också bra såklart)
gräslök
flingsalt
svartpeppar
franska örter
olivolja

Börja med att knäcka äggen i en skål, salta och peppra och krydda med franska örter. Rör runt med en gaffel.

Dela squashen i halvmånar. Hacka löken i stora bitar. Fräs i olivolja i en stekpanna. Häll över äggen och se till att det fördelas över hela pannan.

Skiva skinkan, tomaterna och gurkan och lägg över omeletten, strö över lite mer flingsalt och gräslök. Vänta tills äggen stelnat och servera sedan.

onsdag 28 juli 2010

Inlagd squash

inlagd squash
Nu har jag verkligen överflöd av squash och då passar det ju väldigt bra att göra den här goda inläggningen. Man kan äta dom redan efter ett dygn och dom passar perfekt till tex grillat kött.

Ingredienser:
4 st squash
2 små gula lökar
2 dl ättiksprit (12%)
4 dl strösocker
6 dl vatten
2-3 tsk senapsfrö (jag använde bruna)
5 msk grovt hackad persilja

Skär squashen i halvmånar. Skär löken i tunna skivor.

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i senapsfröna och dra kastullen från värmen, låt svalna.

Varva squash med lök och persilja i en väl rengjord burk. Häll på lagen och låt stå i kylen över natten innan den används.

Den här satsen räckte till 2 st 1-literns glasburkar.

inlagd squash

måndag 26 juli 2010

Tomater, tomater, tomater....


Tomater är nog det som jag tycker är roligast att odla. Lyckas man med sin tomatodling så får man så mycket betalt för allt arbete man lagt ner på odlandet. Att bara gå in i växthuset och ta en liten söt körsbärstomat och stoppa in i munnen.....mmmmm, smaklökarna har fest !

Nu har jag börjat skörda mina tomater, inte så många ännu men dom är verkligen på G nu. Jag odlar 5 olika sorter. Consoluto fiorentino är en sort som jag odlar för första gången, den ser verkligen läcker ut med sina många "rum" och några av dom har verkligen fått konstiga former, nedan ser ni en tomat som verkar bestå av flera tomater som liksom har växt ihop.

San Marzano tomaterna börjar skifta färg.

Brown Berry, en brun körsbärstomat, söt och god.

Massor med Consoluto fiorentino

Marglobe

Nu när tomaterna har börjat skifta färg så brukar det gå fort, man går från att ha några få att äta till att ha så många så man måste börja ge bort......men.......nu har jag läst mig till att man faktiskt kan frysa in hela tomater, det ska jag testa i år!!

söndag 25 juli 2010

Grillad fläskkotlett med färskpotatis, tomatsallad och tzatziki


Det är mycket grillat nu......men jag tröttnar aldrig på det tror jag. Det finns så många goda tillbehör att ha till det grillade köttet så det blir aldrig samma igen ändå. Testa tex den här goda tomatsalladen och tzatzikin, dom är riktigt smaskiga.

Sommarbilder

Igår var vi ute till havs igen och hade en riktigt trevlig dag utanför Styrsö, västkusten är riktigt härligt på sommaren. Delar här med mig av lite sköna bilder.....

Härliga klippor:


Jonny och Isabella på farmor och farfars fina segelbåt:


Farmor och farfars båt:


Mysiga Köpstadsö:


Isabella kikar ut över havet:


Idag drar vi iväg några dagar till Grebbestad, en riktig Bohuslänsk pärla. Kommer förstås äta mycket skaldjur och ska försöka komma ihåg att fota allt. Ha de gött så länge!!

lördag 24 juli 2010

Tzatziki


Tzatziki är något som serveras ofta här hemma och jag gör den alltid på samma sätt och jag tycker att den här är absolut outstanding ;-) Trixet är att ha i lite olivolja mot slutet och att även använda torkad oregano i.

Tzatziki
3 dl turkisk yoghurt
½ riven gurka
2 st vitlöksklyftor
torkad oregano
flingsalt
svartpeppar
olivolja

Börja med att riva gurkan och lägg i en sil, salta och låt stå några minuter. Under tiden som gurkan rinner av häller man upp yoghurten i en skål, pressa i vitlöken, lite flingsalt, oregano och svartpeppar.

Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur gurkan och lägg den i yoghurten och blanda om. Häll över några skvättar olivolja och rör igen. Låt stå i kylen en stund innan servering.

fredag 23 juli 2010

Tomatsallad med riktig färsk chorizokorv


Såg på Jamie Olivers program häromdagen när han var i Andalusien och blev inspirerad av hans tomatsallad som han gjorde med chorizo i. Detta måste testas tänkte jag! Och jag fick chansen rätt så snabbt. Häromdagen var vi i Saluhallen här i Göteborg och hittade riktigt fina råa chorizokorvar, när jag såg dom visste jag direkt vad jag skulle använda dom till. Så här gjorde jag:

Tomatsallad med chorizo
några tomater (tyvärr är ju inte mina egenodlade klara ännu)
1 gul färsk lök
flingsalt
olivolja
socker
chorizokorvar



Dela tomaterna i bitar och lägg i en skål. Häll över rätt så mycket flingsalt och även en nypa socker och låt stå en stund så dom börjar att "vattna av sig".

Skiva löken (använd hela löken, även det gröna) och lägg över tomaterna.

Dela korven i slantar och stek i lite olivolja. Stek inte för länge, dom får inte bli för "knapriga". Lägg korven ihop med tomaterna och skeda över den goda "såsen" som har blivit i pannan.

Servera ihop med tex en grillad köttbit.

Den här salladen blev riktigt god. Såsen som blir av den stekta korven sätter god smak på salladen. :-)

torsdag 22 juli 2010

Tips på god färskost - Philadelphia getost och soltorkade tomater


Philadelphiaost är en stor favorit. Orginalosten är förstås jättegod tex i pastasåser men dom smaksatta är också mycket goda. Testade en ny smak (ny för mig iallafall), Getost och soltorkade tomater. Mmmmm, sååå god ☺!!

Jag gjorde mig en riktigt lyxig frukostmacka imorse, philadelphiaost, parmaskinka och tomatskivor, riktigt gott!



Vilken favoritsmak på philadelphiaosten har ni??

Dagens skörd!


Nu är det mycket som ska skördas i grönsakslanden och växthuset. Tomaterna börjar nu äntligen skifta färg, har smakat några små körsbärstomater men inte många.



Idag blev det skörd av rödbetor, har två olika sorter, en vanlig rund och en avlång, "Forono" och "Detroit dark red". Squashen har verkligen satt igång att växa och jag skördar flera stycken per dag, också här odlar jag två olika sorter, "Romanesca" och "Genovese".


Isbergssalladen bildar stora fina huvuden och jag har nu skördat första. Sockerärtor, märgspritärter, brytbönor och bondbönor skördas för fullt. Här är det viktigt att man skördar varje dag för att skörden inte ska avstanna. Nedan en bild på märgspritärten "Alderman". Mycket goda att äta färska direkt ur baljan!!


Vitlöken är inte riktigt klar för skörd ännu men idag gjorde jag ett litet stickprov. Dom behöver nog några veckor till innan jag skördar dom och hänger upp på tork.



Potatis skördar jag förstås också, tyvärr så har jag fått potatisbladmögel på dom men potatisen går ju att äta ändå.

För mig är det riktigt härligt att få skörda det som jag hela våren har lagt så mycket tid på och det bästa är att jag slipper åka till affären och köpa grönsaker ☺.

tisdag 20 juli 2010

Nyplockade kantareller blev en god kantarellpasta


För någon vecka sedan plockade vi en liten hög med kantareller som räckte till varsin kantarellsmörgås men igår när Jonny var ute och plockade igen så hade det kommit upp massor med kantareller!! Han kom hem med 2,7 kg kantareller, vilken lyx :-)

Vi fryste in en del (kantarellsåsen till nyårsmiddagen är säkrad!) men vi gjorde även en riktigt god kantarellpasta som vi avnjöt ihop med ett gott glas rött vin.



Kantarellpasta
olivolja
flingsalt och svartpeppar
6 st kycklingfileér
7 st soltorkade tomater
1 gul lök
1 st stor vitlöksklyfta
några nävar med förstekta kantareller
4 dl matlagningsgrädde
2 msk italiensk kalvfond
½ burk philadelphiaost med vitlök- och örtsmak
färsk basilika

Börja med att hacka gul och vit lök. Dela kycklingen i mindre bitar. Stek löken i olivoljan, hacka dom soltorkade tomaterna och häll över löken, lägg i kycklingen och bryn i några minuter, salta och peppra.

Lägg i kantarellerna och låt steka med några minuter. Häll över grädden och klicka i osten. Låt småputtra under tiden som du kokar tagliatelle. Hacka en näve färsk basilika och strö över grytan innan servering.



Servera med tagliatellen och riven parmesanost. Hade en klick kvar av basilikasåsen jag gjorde häromdagen så den klickade jag också över. Några nyskördade sockerärtor och ett glas rött vin och lyckan är gjord!!

måndag 19 juli 2010

Grillspett med grytbitar och grönsaker



Till den goda basilikasåsen och dom smörstekta bondbönorna som jag gjorde häromdagen blev det grillspett med diverse godsaker på. På "köttspetten" hade vi grytbitar ifrån gris och chorizokorv. På grönsaksspetten blev det squash (egenodlad), röd paprika och gul lök (egenodlad). Grytbitarna fick ligga i marinad över natten och jag penslade även grönsakerna med den. Grillade även majskolvar vilket är lilltösens stora favorit ;-)




Dom smörstekta bondbönorna blev verkligen jättegoda men jag efterlyser lite fler goda recept på bondbönor, vad kan man göra med dom mer än att smörsteka dom??

Idag är det molnigt här i Göteborg och nu på morgonen har det småregnat litegrann, funderar på att ta en sväng in till stan, kanske saluhallen.....där finns ju ett och annat gott att inhandla!! Ha en go dag!

söndag 18 juli 2010

Basilikasås


Den här goda basilikasåsen serverade jag igår till grillspett. Receptet kommer ifrån Monika Ahlberg, det är en sås som hon har skrivit väldigt mycket om på sin blogg och tillslut så var jag ju förstås tvungen att testa den ;-)

Odlar en hel del basilika i mitt växthus, har 4 st stora plantor så att få ihop blad till den här såsen är inget problem!



Basilikasås
1 kruka basilika (ta ungefär så mycket blad som det brukar vara på en "köpeplanta")
3 st vitlöksklyftor
ca 1 dl olivolja
ca 0,4 dl vit balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar

Mixa blad, olivolja, balsamvinäger och vitlöksklyftor till en slät sås. Ta i mer olja om den blir för tjock. Krydda med salt och peppar.

Den här såsen blev riktigt god och passade väldigt bra till grillat. Dagen efter hade vi den även på köttfärsåsen och spaghettin och det blev jättegott!

Smörstekta bondbönor



Jag odlar bondbönor i min trädgård och i år så ser det ut att bli mycket utav dom. Det är inte speciellt svårt att odla bondbönor, dom kräver inte speciellt mycket näring men lite vill dom ändå ha. Dom växer så det knakar på längden så det är bra att stödja dom med en bambupinne. Jag odlar två sorter, en som är ifrån Gourmetgarage som heter "Aguadulce Supersimonia" och en sort ifrån Impecta som heter "Giant Exhibition Longpod"



Det är lite pilligt när dom ska tillagas dock, först ska dom pillas ur skidan, sedan ska man koka dom i lättsaltat vatten ca 3 minuter, sedan skölja dom i kallt vatten och pilla av skalet. Stek dom sedan hastigt i smör tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och flingsalt. Servera tex till grillat, mycket smaskigt!!

lördag 17 juli 2010

Blåbärskaka med limesmul


Det är riktig lyx att ha egna blåbär på tomten tycker jag. Har plockat litegrann, alla är inte helt klara ännu men det räckte ändå till att göra den här goda kakan vars recept jag hittade i det senaste numret av Allt om mat.

Limesmulet som man strör över ger kakan lite knaprighet med en klick glass till blir det hela perfekt!

Blåbärskaka
125 g smör
1½ dl mjölk
1½ dl vaniljyoghurt
3 ägg
1½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 dl blåbär (grundreceptet säger 2 dl)
2 msk vetemjöl

Limesmul
75 g smör
1½ dl vetemjöl
1 dl strösockewr
1 msk vaniljsocker
1 msk rivet limeskal

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt. Dra kastrullen från plattan. Vispa ägg och sokcer pösigt. Tillsätt mjölk och smörblandningen under omrörning. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.

Smul: smält smöret och blanda med mjöl, socker, vaniljsocker och limeskal.

Blanda bären med 2 msk vetemjöl och rör ner dom försiktigt i smeten. Häll smeten i en långpanna ca 25 x 35 cm, som är täckt med bakplåtspapper. Strö över limesmulet och grädda mitt i ugnen 35-40 min.

Låt svalna, strö över lite blåbär och skär i rutor och servera gärna ihop med glass.

fredag 16 juli 2010

Smothie med trädgårdens bär


Har massor med smultron, blåbär och jordgubbar i trädgården just nu och vi äter varje dag. Det är ju alltid gott att göra en smothie av färska bär, fast den blir förstås inte lika kall och god som när man använder frysta bär.

Denna gången blev det smultron och jordgubbar ihop med ekologisk vaniljyoghurt, gott!! Perfekt till frukosten eller som mellanmål.