tisdag 29 juni 2010

Grillad lax med sallad


Tänk vad en enkel grönsallad kan smaka gott den här tiden på året. Skördade mitt första salladshuvud igår och hade i salladen och det var sååå gott. Lite god dressing över bestående av olivolja, balsamvinäger, salt och peppar och förstås lite andra grönsaker. Mina egna bönor är ju förstås inte klara än men dom man kan köpa i lösvikt nu är inte så dumma heller.



Nu i jordgubbstider så gäller det att äta så mycket det går, här tillsammans med glass. Har några egna jordgubbsplantor som ger några mogna gubbar då och då men dom stoppar min dotter i munnen mycket snabbt så dom får man knappt smaka på...:-)

måndag 28 juni 2010

Firande till havs med havets läckerheter

Häromdagen firade jag och min sambo årsdag och vi passade då på att få lite barnvakt och drog ut med båten till en ö och la oss på en skön klippa. Med i kylväskan var diverse läckerheter som tex champagne!, kräftor, räkor, löjrom, skagenröra mm. Jag är ju riktigt skaldjurstokig och det här var riktigt,riktigt gott!

Löjrom, gräddfil och rödlök på en skiva lantbröd:


Skagenröra:


Räkor med aioli:


Kräftor:


Champagnen:


Utsikten :-)




söndag 27 juni 2010

Tortano med parmaskinka och mozzarella



Tortano är ett runt bröd från Italien som man fyller med diverse läckerheter. Det här receptet är taget ur Leila´s nya bok "One more slice". Man formar brödet som en ring och skär det i "tårtbitar". I Leila´s bok finns det flera sidor med olika fyllningar som man kan ha men jag fastnade för det här receptet:

Grundrecept 1 bröd:
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1½ msk flingsalt
2½ dl durumvete
4 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mozzarella
ca 150 g parmaskinka
1 kruka färsk basilika

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.

Jäs degen till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Tryck ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock, kavla inte. Skiva mozzarellan och lägg ut på degen tillsammans med skinkan och basilikabladen.



Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle och forma den till en krans.

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i ca 30 min.


Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 35 min och låt det svalna på ett galler.

Skär upp och njut! Brödet blev verkligen jättegott, perfekt till picknick. Nästa gång får jag pröva en annan fyllning, kanske den med fetaost och oliver!

fredag 25 juni 2010

GLAD MIDSOMMAR!!




Glad midsommar på er allihopa!!

Har varit ute och plockat blommor och gjort krans till tösen och än så länge har vi hunnit äta sill och potatis. Skördade potatisen som jag odlat i spann i växthuset, inte så många men jättefina och supergoda!!





Ikväll blir det grillning och förhoppningsvis så fortsätter solen att lysa på oss :-)

onsdag 23 juni 2010

Omelett med korv


Ytterligare en rätt som hamnar under kategorin "snabbmat". Går jättesnabbt att tillaga, bara till att skära grönsakerna och korvarna i lagom bitar och sedan steka på.

Jag använde mig av färsk vit och gul lök ifrån grönsakslandet, röd paprika, gurka (första skörden), tomater, oliver, gräslök, ägg (såklart), salt, svartpeppar och herbes de provence.

Stek först korven, lägg sedan i paprikan, sedan skivad lök, i med ägg ihopvispat med kryddor, till sist på med gurka, tomat och oliver och klipp över lite gräslök.

Något som är gott att servera till omelett är keso, detta hade jag tyvärr inte idag.

Nyskördad gurka och fler är på G, nu får vi äta gurka som aldrig förr ;-)

Wienerschnitzel med klyftpotatis och bearnaisesås


Wienerschnitzel ska ju egentligen göras på kalvkött men jag använde mig här av fläskkött, blev minst lika gott! Det ska vara dubbelpanering på en wienerschnitzel, dvs först vänder man köttet i vetemjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Jag blandade i salt och peppar i ägget.

Stek i en blandning av smör och olivolja och det ska vara mycket, dom ska nästan bli friterade. Till detta serverades det klyftpotatis, lite grönsaker och Kelda´s bearnaisesås som jag bloggat om tidigare.

Glöm inte att klämma över lite citronsaft! Mmmmm, mycket gott!!

Vet inte riktigt varför köttet ser så mörkt ut, det gjorde det inte i verkligheten ;-)

tisdag 22 juni 2010

Snabblagad kyckling i tomatsås


Den här rätten får gå under kategorin "snabblagat" eftersom den egentligen inte tar längre tid än vad det tar att koka pastan.

Jag använder mig av krossade tomater på burk men man kan såklart också använda sig av färska tomater vilket jag kommer göra längre fram i sommar när jag har egna tomater klara. Spaghetti eller penne till spelar ju heller ingen roll, det enda jag saknade som vi inte hade hemma var parmesanosten....

Ingredienser till ca 6 pers:
5-6 kycklingfileér
2 st burkar Mutti krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 st gul lök
några svarta kalamatioliver
färsk basilika
pasta
olivolja
havssalt och svartpeppar
herbes de provence

Börja med att dela varje kycklingfilé i ca 3 bitar. Hacka vit och gul lök. Stek kycklingen i olivolja ihop med den hackade löken, den behöver inte stekas klar. Krydda. Häll över tomaterna och låt puttra medans du kokar pastan.

När pastan är klar så lägger man i några oliver till kycklingen och hackar den färska basilikan och strör över.

Servera med pastan och kanske ett glas rött! Snabbt, enkelt och mycket gott!☺

måndag 21 juni 2010

Stekt kolja med färskpotatis och stekt paprika


Häromdagen berättade jag om att vi var bjudna på en smakkväll med Årstiderna och där bjöd dom på en jättegod rätt som bestod av stekt kolja, kokt färskpotatis och en grönsaksröra. I lördags så testade jag på att göra denna rätten själv och det blev väldigt lyckat. Förutom koljan så stekte jag också en makrill som sambon fick tidigare på dagen när vi var ute och fiska.

Fisken:
kolja och makrill
havssalt
svartpeppar
kryddblandingen "fiskelycka" ifrån Änga gård
olivolja

Dela fisken i mindra bitar, krydda och stek i hög värme i olivolja ca 4 minuter på en sida, vänd fisken i stekpannan och låt den steka en liten stund på andra sidan, ca 30 sekunder.



Potatis:
färskpotatis
salt
dill
smör
rivet citronskal

Koka potatisen ihop med mycket salt och några dillkvistar tills dom är mjuka. Häll av vattnet och blanda med en klick smör och rivet citronskal.

Grönsaksblandningen:
2-3 st röda paprikor
2 st färska lökar
½ gurka
2 st tomater
olivolja
salt och peppar
paprikapulver
chiliflarn

Skär paprikan i rätt så stora bitar. Skiva färsklökarna. Stek ihop i en stekpanna i olivolja tills paprikan blir mjuk. Salta och peppra och strö över paprikapulver och lite torkad chili. Dra stekpannan ifrån värmen. Dela gurkan och tomaterna och blanda i paprikaröran.



Till allt detta gjorde jag en hummersås på egengjord hummerfond och matlagningsgrädde, en skvätt cognaq och lite cayennepeppar.

Det här är en riktigt god middag, gurkan blir jättegod när den blir lite ljummen och hummersåsen till blev riktigt lyckat. Och att vi aldrig använt oss av kolja innan! Det var inte sista gången....

söndag 20 juni 2010

Tacotårta, Mojito och rosa blommor....


.....ja, inte på samma gång såklart ☺! I fredags så gjorde vi tacotårta något som jag bloggat om tidigare. Jättegott och en kul variation till dom ordinarie fredagstacosen. Samma smaker förstås men i ett annat utförande.

Efter tacotårtan så blandade vi till en Mojito. Har aldrig gjort egen Mojito förut men nu hade vi vit rom hemma och mynta fanns i växthuset så det var bara att köra på.



Ingredienser till ett glas:
1 msk sockerlag (1 dl vatten + 1 dl socker uppvärmt i en kastrull, låt svalna)
½ pressad lime
några myntablad
6 cl vit rom
isbitar
sodavatten

Häll i sockerlag i ett glas tillsammans med limejuice och myntabladen, mortla litegrann. Häll i romen, isbitarna och fyll upp med sodavatten.
Jonny tyckte det var jättegott, jag tyckte sådär, friskt och mycket myntasmak.

Just nu blommar det med mycket rosa i min trädgård och en favorit är min rosa jättevallmo. Dom är speciellt fräcka om man kikar närmare, ser ut som något som inte är ifrån denna planeten ☺. Och visst är den vacker som knopp också!?



fredag 18 juni 2010

Smakkväll med Årstiderna


Igår var jag bjuden till smakkväll med Årstiderna. Vi höll till nere i Fiskhamnen här i Göteborg och det bjöds på rätter ur deras Middagslåda. Årstidernas kock Maximillian stod för matlagningen och samtidigt så gav han många bra tips på hur man enkelt och snabbt kan få till sin vardagsmiddag. Vi fick även träffa killarna ifrån Fiskeboa som är dom som levererar fisken till Årstiderna och vi träffade också Märtha ifrån Gröna gårdar som bjöd på grillade nötfärsbiffar. Gröna gårdar håller till i Bohuslän och föder upp nötkreatur på ekologiskt vis. Man kan gå in på deras hemsida och beställa köttboxar.

Första rätten bestod av en kycklinggryta med röda linser och dragon och en sallad gjord på bland annat vit färsk sparris. Har aldrig ätit rå vit sparris men det var faktiskt jättegott! Vet ni att den vita sparrisen faktiskt är samma som den gröna?? Skillnaden är att man kupar upp runt den vita så den aldrig får något ljus på sig.



Andra rätten bestod av stekt kolja ihop med färsk kokt potatis och en stekt grönsaksblandning bestående av bland annat paprika och gurka. Här hade Maximillian stekt alla grönsaker utan gurkan och sedan vid servering blandat i gurkan, detta gjorde att den blev lite ljummen vilket var jättegott!



Deras koncept med Middagslådan tycker jag är ganska så smart, dom är ju inte först med det men skillnaden här är att lådan bara innehåller mat för 2 dagar vilket ju kan vara ganska så lagom. Jag fick ju chansen för ett tag sedan att testa deras Middagslåda och det har jag bloggat om här och dom två olika recpten jag gjorde finns här och här.

Här nedan ser vi hur Martin ifrån Fiskeboa (som också råkar vara min svåger :-) filear kolja. Martin tipsade oss om hur viktigt det är med en bra kniv när man filear och två av gästerna fick också testa på att filea med stöd ifrån Martin.



Färdigt!


Här ser vi hur Maximillian halstrar koljan som Martin precis har fileat, färskare än så kan det knappast bli :-)



Här nedan ser ni lite av dryckerna som det bjöds på bland annat Äpple- och hallonjuice med bubblor, inget socker tillsatt. Mycket läskande och god dryck!



Här har vi Märtha ifrån Gröna gårdar som berättade om deras "gräskött" och hur mycket godare det blir med ekologiskt kött vilket jag absolut kan intyga att det är.



Vi tackar Årstiderna för en trevlig kväll!

torsdag 17 juni 2010

Och det växer och växer.....

Nu är det full fart i trädgårdslanden och växthuset. Det gäller att hänga med, vissa grönsaker växer fort tex rädisor, har redan skördat många. Salladen har jag också skördat, än så länge bara plocksalladen och ruccolan. Grävde lite lätt med handen i spannen där jag odlat potatis och kände några potatisar, tror ändå jag väntar någon vecka till innan jag skördar.

Bondbönorna med sina fräcka blommor



Sockerärtorna växer så det knakar, har både vanliga och "sugar snap".



Har inte många jordgubbsplantor, ca 5 st men det blir ändå många "gubbar", ska bli gött att smaka :-)


Huvudsallad och isbergssallad.



Här är det vitlök + frösådd gul lök, har vanlig sättlök också som kommit mycket längre.



Gurkan i växthuset är på G, blir många och dom mognar snabbt.



Tomaterna börjar ta sig...

onsdag 16 juni 2010

Sommarens snabbmat


Det här måste väl ändå vara sommarens bästa snabbmat? Sill och färskpotatis med gräddfil och gräslök!!

Det här kommer det bli många gånger under sommaren men jag längtar förstås till jag kan ta upp min egen färskpotatis, finns inget som slår den smaken.

Kräftmarinerad sill ifrån Prinsens är en stor favorit!!

tisdag 15 juni 2010

Grillad kyckling med sötpotatis


I söndags när vi hade kalas så bjöds det på grillat. Vi grillade kycklingben och kycklinglårfiléer som fått stå i marinad över natten. Marinaden var gjord av olivolja, balsamvinäger, rivet skal från en citron, saft från ½ citron, salt, peppar, örtkryddsblandning.

Till detta gjorde jag sötpotatis i ugnen och tzatziki. Sötpotatis har blivit lite av en favorit. Har alltid varit lite skeptisk till den men nu när jag har testat den ett flertal gånger så är jag fast ☺. Har ni testat??? Är rätt så lik butternut squash i smaken. Odlar faktiskt butternut squash i år, ska bli spännande att se om det blir något!

måndag 14 juni 2010

Jordgubbstårta


Idag fyller min älskade dotter 4 år! Hipp, hipp hurra!!


Vi har haft kalas hela helgen, i lördags var det barnkalas och igår hade vi vuxenkalas. Till efterrätt igår blev det förstås en tårta. Har gjort denna tårta två gånger tidigare och den blev lika bra och god denna gången. Botten på denna tårta är ljuvlig, den skulle man kunna äta som den är. Tycker absolut att man ska använda färska bär till tårtan och i dessa tider så är det ju inte så svårt att få tag i. Receptet har hittade jag för några år sedan i Ica buffé men där kallas den Midsommartårta.

Ingredienser:110 g smör (smält eller inte, spelar ingen roll)
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör + ströbröd till formen
Fyllning:½ + 1 liter jordgubbar
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt och rör ner äggen.

Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en springform, 24 cm i diameter.

Grädda i ca 20 min och låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Mixa ½ liter jordgubbar i matberedare till en slät puré.

Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm ½ dl av jordgubbspurén i en kastrull. Lägg i gelatinbladen i kastrullen. Låt det smälta sakta. Rör ner blandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i frysen. Tänk på att tina den i några timmar innan servering.

Toppa tårtan med ½-1 liter färska jordgubbar.

Det blåste för mycket ute så Isabella fick gå in och blåsa ut ljusen istället ☺