måndag 31 maj 2010

One more slice - min mors dags present :-)


Igår fick jag den här härliga kokboken av min dotter (fast jag tror nog pappa hade hjälpt till och handlat☺). Leila Lindholms nya bak/kokbok som innehåller massor med trevliga recept på pizza, pasta, pannkakor, surdegsbröd och söta bakverk. Satt nästan och dregglade när jag bläddrade igenom den! Nu kommer vi till det svåra.....vilket recept ska jag börja med??? Kanske ett utav alla brownierecept, den med Nutella i verkar god ☺.





Bilderna i boken är riktigt fina, härliga färger och att mycket är italieninspirerat gör ju inte det hela sämre.

söndag 30 maj 2010

Grillad lax med färskpotatissallad


Köpte ett stort grillpaket utav Aromia med 11 st olika kryddblandningar varav den ena passade bra till grillad fisk så den använde vi till laxen vi grillade igår. Tog en rätt så rejäl bit hel lax, kryddade med kryddblandningen som består av salt, peppar, vitlök, lök senapsfrö, tomat, persilja, gurkmeja, dragon, timjan, citronsyra och sellerifrön. Droppade över lite olivolja innan jag la hela paketet på grillen med skinnsidan ner. Det tog nog ca 15 minuter innan jag tyckte att laxen såg helt genomgrillad ut.





Till detta gjorde jag en färskpotatissallad bestående av färskpotatis, egenodlade rädisor, egenodlad färsk vitlök, ruccola (också egen :-), körsbärstomater och en dressing bestående av dijonsenap, olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar. Viktigt att man häller över dressingen medans potatisen fortfarande är varm, då suger den åt sig alla smaker riktigt bra.


Lite tzatziki till blev det också! Riktigt gott blev allting, laxen var kanongod, kryddblandningen passade perfekt.

Beställde som sagt denna kryddblandningen ihop med 10 st andra ifrån Aromia och det var massor med spännande bladningar med. Tyvärr får jag säga, så var det flera stycken som innehöll glutamat! Blev väldigt förvånad, varför behöver man det? Känns inte riktigt okej att använda dom kryddorna när man har hört så mycket dåligt om just glutamat. Känns ju inte kul att slänga dom heller.......vad ska man göra?

Räkfrossa!


Igår var en riktigt härlig dag trots mycket blåst, solen sken och i trädgården var det riktigt skönt! Fick en hel del gjort i växthuset och i grönsakslanden, grillade god lax på kvällen (recept kommer senare) och sedan på kvällen så myste vi med räkor, mums, finns inte mycket som slår räkor men dom ska såklart vara färska!

Hade köpt 1 kg räkor men vi fick nog bara i oss ett halvt så resten får nog bli en god räksoppa av, sparade såklart skalet så jag kan göra en egen fond.

God räkmacka med majonäs och skivad avocado i botten.


fredag 28 maj 2010

Grillad korv med sötpotatis och tomatsås


Har precis avnjutit en kanongod middag! Dom här smakerna som var i den här middagen är mina absoluta favoritsmaker, vitlök, tomat, olivolja, örtkryddor...mmmmm.

Vi grillade tjocka grillkorvar med högt köttinnehåll och små bratwurstar. Till detta gjorde vi sötpotatis i ugnen ihop med rödlök och vitlök. En härligt god tomatsås serverades till och även vitlöksbröd.

Ingredienser sötpotatis i ugn:
2 stora sötpotatis
4 st mindre rödlökar
4 st vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
torkad timjan

Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Skär rödlökarna i "båtar" och dela vitlöksklyftorna i två delar. Lägg ihop med potatisen. Ringla över olivolja, mycket flingsalt och torkad timjan. Rör om. In i ugnen på 200 grader ca 35 min.



Tomatsås med salvia:
1 burk Mutti körsbärstomater
10 st salviablad
2 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk stora vita bönor
flingsalt
svartpeppar
1 tsk balsamvinäger
3/4 dl olivolja

Börja med att strimla salviabladen. Ta fram en kastrull och värm olivoljan. Bryn salviabladen ihop med riven vitlök i några minuter. Tillsätt körsbärstomaterna och tomatpurén. Låt småputtra i ca 40 min. Tillsätt bönorna och smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar.



Vitlöksbröd:
½ lång baguette
1 klick smör
persilja
flingsalt
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda ihop smör, hackad persilja, flingsalt och vitlök. Skär skåror i baguetten, bred med vitlökssmöret. Vira in brödet i folie och lägg på grillen ca 10 min.

Servera alla härligheter ihop med dom grillade korvarna och ett glas rött vin och fredagskvällen är räddad!!

torsdag 27 maj 2010

Vardagsmat med piff


Precis som alla andra säkert gör så äter vi på vardagarna ofta välkänd mat som man vet går snabbt att tillaga och man kan recepten utan och innan. I förrgår blev det spaghetti och köttfärssås och igår blev det pannbiff med broccoli och en god sallad.

Köttfärssåsen piffade jag till lite genom att servera pesto till och lite stekt sparris. Ibland så tycker jag det är skönt att dra ner på kolhydraterna lite och nu när grönsakerna börjar smaka lite mer så kan jag tycka att det räcker med en matig sallad och lite kokta grönsaker till tex pannbiffarna.



Idag var vi bjudna på studentmiddag så det blev en god buffé med diverse godsaker, tyvärr glömde jag kameran :-o

Imorgon är det fredag igen, skönt! Får ta och fundera på vad vi ska hitta på att äta då.....pizza kanske.....vad äter ni helst till fredagsmiddagen?

tisdag 25 maj 2010

Det händer mycket i trädgården.....

Just nu växer det så det knakar i grönsaksodlingarna, både i växthuset och i landen.

Jag har satt potatis i en spann i växthuset och där hoppas jag att dom blir klara till midsommar, har såklart också satt potatis i grönsakslandet, där har dom inte kommit riktigt lika långt men dom växer också fint.



Tomaterna blommar. Ett tips för att få blommorna att bli tomater är att skaka på plantorna då och då, detta för att hjälpa till med pollineringen. I år har jag nog rekord med antal tomatplantor, tror det blev 11 st till slut!



Små, små fina druvor. Köpte denna vindruvan förra året så den blommar för första gången i år, kärnfria söta druvor, gott, gott!


Ett tips för att få tidig ruccola är att så i en kruka i växthuset, växer så det knakar och man kan få sig lite ruccola innan den är färdig i grönsakslandet.



Visst är det härligt när äppleträden börjar blomma. Just dom här blommorna tillhör en gren på mitt familjeträd och sorten heter Discovery. Ett jättegott äpple!



Så här långt har rädisorna i min drivbänk kommit, snart ätbara.



Sockerärtorna står på rad med bondbönor framför sig.



Pust, det blev många bilder, hur går det i era grönsaksodlingar??

måndag 24 maj 2010

Grillade kycklinglårfileér och potatisklyftor med Kelda´s bearnaisesås

Såsen blev lite "vit" på bilden, den är mer gul i verkligheten.

Fick hem ett par såser ifrån Kelda att testa i helgen. Dom har kommit med en lätt bearnaisesås med endast 8% fett. Jag har faktiskt aldrig tillagat en bearnaisesås själv från grunden, har knappt använt det alls faktiskt utan dom gångerna jag ätit såsen har varit på restaurang. Jag tycker absolut att man bör tillaga så mycket man kan från grunden själv men ibland har man ju varken tid eller lust och då kan ju en sådan här sås vara ett alternativ. Såsen var jättegod, passade perfekt till grillat kött och potatisklyftor. Enkel att tillaga, fram med en kastrull och värm. Smidigt och enkelt, går faktiskt att äta kall också.


Försöker alltid så långt det går att försöka undvika att köpa produkter med för mycket tillsatser, handlar ekologiskt så långt det är möjligt. Den här såsen innehåller en hel del tillsatser vilket jag tycker är onödigt, behövs verkligen alla?

Ett tips när man ska grilla kyckling är att använda sig av kycklinglårfileér. Härlig konsistens på köttet och det blir inte lika torrt som vanlig kycklingfile.

Marinerade köttet i en marinad bestående av olivolja, rivet citronskal och saften från ½ citron. Flingsalt, svartpeppar, timjan.

Serverades ihop med potatisklyftor, grillad majs och bearnaisesåsen. Gott!!

lördag 22 maj 2010

Min favoritchoklad och en nyhet



Mitt lördagsgodis idag består av choklad. Bara choklad, två olika sorter. Min favorit som är Fazers salmiakchoklad och en nyhet ifrån Marabou som heter Polka.



Polka var riktigt smarrig tycker jag. Lagom krispig och knastriga bitar av polka i. Salmiakchokladen är helt i min smak, mjölkchoklad med ljuvlig salmiakfyllning, mums!



Idag har vi haft en riktigt härlig dag på havet, dom flesta i familjen har t.o.m badat! Vattnet är inte speciellt varmt ännu men på stranden var det skönt och vi var nästan helt ensamma, ljuvligt!


Isabella njuter i solen och efter ett tag så badade hon t.o.m!


fredag 21 maj 2010

Pasta med kyckling i parmesan och vitlökssås


Arla har kommit med en ny smaksatt creme fraiche som heter "Lätt crème fraiche parmesan & vitlök". Idag testade vi den i en pastasås. Som man ju hör på namnet så är det parmesanost i och även vitlök. Jag använde den ihop med en hel del andra starka smaker men tyckte att smaken från creme fraichen kom fram riktigt bra och gjorde sig perfekt i den här såsen.



Ingredienser för 6 pers:
4 st kycklingfileér
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
5 st soltorkade tomater
1 burk Arla lätt creme fraiche parmesan & vitlök
2 dl matlagningsgrädde
1 msk italiensk kalvfond
körsbärstomater
flingsalt och svartpeppar
färsk basilika
1 st vårlök (kan hoppas över)

Hacka den röda och vita löken. Bryn i olivolja i en stekpanna. Dela kycklingen i mindre bitar och bryn ihop med löken, salta och peppra (jag använder alltid svarpeppar från kvar, ger mycket mer smak). Tillsätt dom soltorkade tomaterna i bitar. Rör i creme fraiche, matlagningsgrädde och kalvfonden.

Dela körsbärstomaterna i fyra delar och lägg i grytan. Hacka lite färsk basilika och strö över. Jag tog även en vårlök och skivade och strödde över det hela.

Servera med tagliatelle, jag valde Glenn Strömbergs tagliatelle som jag tycker är outstanding just nu.

Lite riven parmesanost över det hela och ett glas rött vin och fredagskvällen är räddad!!

Vi satt ute och åt idag, riktigt härlig värme trots att det minuterna innan hade ösregnat och åskat. Mysigt! Vad har ni haft för er ikväll? Mumsat på någon god mat kanske?? Imorgon blir det grillning, återkommer då såklart, trevlig helg på er!

torsdag 20 maj 2010

Bruschetta på franskt lantbröd


Igår gjorde vi min favoritkvälls mat.....bruschetta! Smaskens.... Brukar oftast använda mig av franskt lantbröd till min bruschetta vilket blir riktigt gott. Receptet på själva brödet hittar du här.

Rosta en skiva bröd eller grilla den i grillpanna, dra med en halv vitlöksklyfta över skivan, behövs inte mycket. Lite olivolja och sedan varvar man skivad tomat, skivad mozzarella och basilikablad. Lite flingsalt över, lite mer olivolja och en skvätt balsamvinäger och så är bruschettan klar. Så gott i all sin enkelhet!

Det goda lantbrödet.....

NEJ till köttklister!!

Bilden lånad av GP.se

Det var väl för väl då att det blev ett nej till köttklister i EU. Eu-parlamentet röstade emot köttklistret igår.

I GP går att läsa anledningen till varför dom röstade nej, bland annat så tror dom att syftet med att använda trombin (köttklister) är att presentera bitar av kött som en enda köttprodukt och därmed så är risken stor att man vilseleder kunden.

En annan anledning är hälsoaspekten, när många separata köttbitar binds samman så ökar den yta som kan infekteras med bakterier tex salmonella.

Ja, jag är glad att det blev ett nej iallafall, nu slipper man gå och fundera på om man har köpt en hel bit kött eller en ihopklistrad köttbit, usch!! Vad tycker ni andra, hade ni velat äta köttklister??

tisdag 18 maj 2010

Sommarcider


Testade en jättegod härlig cider i helgen. Herrljungas sommarcider +46 som nyligen har börjat säljas på Systembolaget. Deras +46 serie kallas "premiumcider" och enligt Herrljunga så använder dom sitt eget källvatten till cidern! Ja, ja, källvatten eller inte, god var den iallafall. En riktig sommarcider, ska absolut intas när solen skiner.



33 cl kostar 12.90 kr och den har en mycket söt, fruktig smak med inslag av fläder, rabarber och päron.

Och i trädgården händer det mycket så här års, vad tycker ni om min härliga stjärnmagnolia? Lika vacker varje år!

söndag 16 maj 2010

Årets första färskpotatissallad


Färskpotatissallad är ju sååå gott. Tyvärr så har det ju inte kommit några svenska potatisar ännu, dessa var från Cypern tror jag. Jag gjorde en enkel dressing på olivolja, dijonsenap, vit balsamvinäger, salt och peppar och hällde över potatisen när den fortfarande var varm. Lite röd lök och gräslök i salladen så blir den helt perfekt. Mycket smaskigt.



Till detta blev det grillad fläskkotlett som fått ligga i marinad några timmar först. Brukar oftast göra en marinad bestående av olivolja, rivet citronskal, pressad vitlöksklyfta, vinäger, salt, peppar och några örtkryddor. Gött!

Grillsäsongen är igång och jag njuter för fullt!

lördag 15 maj 2010

Ugnsgrillad kyckling och potatis med himmelsk sås


Den här rätten har jag bloggat om tidigare, receptet är ursprungligen ifrån Jamie Oliver med lite ändringar. Det är rätt så många olikva moment och den tar sin lilla tid att tillaga men det är det värt för det här är en maträtt i absoluta toppen! Sååååå gott! Vi njöt av varenda tugga. Testa, jag lovar att ni inte blir besvikna, riktigt bra bjudmat, bara att dubbla receptet om man är många.

Ingredienser till kycklingen:
1 st hel kyckling
3 st tomater
1 paprika
3 medelstora morötter
1 röd lök
några vårlökar
klyftor från ½ vitlök
torkade kvistar från timjan
smör
ca 2 msk örtig kryddblandning tex herbes de provence
flingsalt
2 vitlöksklyftor
olivolja

Ingredienser till såsen:
1 liter hönsbuljong
1 msk kalvfond
ca 3 msk svartvinbärssaft
ca 1½ dl matlagningsgrädde

Ingredienser till potatisen:
potatis av mjölig sort
några morötter
rivet citronskal
3 st vitlöksklyftor
några rosmarinkvistar
ca 2 dl olivolja

Börja med att dela alla grönsaker till kycklingen och lägg dom i botten av en ugnsform, lägg över några kvistar med timjan. Blanda till ett kryddsmör bestående av ca 3 msk smör, 2 pressade vitlöksklyftor, flingsalt och kryddblandingen. Skär några snitt i skinnet på kycklingen och tryck in kryddsmöret lite överallt, kleta över resterande smör över hela kycklingen, häll lite av kryddblandingen över hela kycklingen och häll även över lite olivolja. Lägg hela kycklingen över grönsakerna, in i ugnen på 175 grader ca 1½ timme eller tills köttet är ca 75 grader.



Skala potatis och morötter och koka ca 10 minuter, lägg i morötterna efter 5 minuter eftersom dom inte tar lika lång tid som potatisen.
Häll olivoljan i en kastrull och värm upp, tillsätt rosmarinkvistarna och vitlöksklyftorna och fräs någon minut. När potatisen kokat 10 min så häller du upp dom i en ugnsform och häller över olivoljan, salta med flingsalt och häll över rivet citronskal och lite svartpeppar. Sätt in i ugnen ovanför kycklingen när det återstår ca 50 min av kycklingen.




När kycklingen är klar tar du ut den och lägger kycklingen på ett fat med ugnsfolie så den håller sig varm. Ställ ugnsformen på spisen och värm upp samtidigt som du pressar sönder grönsakerna med en potatispress, koka under tiden upp ca 1 liter hönsbuljong. Häll över ca 2 msk mjöl över dom mosade grönsakerna och rör om, tillsätt buljongen lite i taget (jag använde inte allt, kanske 7-8 dl), låt koka några minuter. Sila sedan av såsen ner i en kastrull. Smaksätt med 1 msk kalvfond, ca 3 msk svartvinbärssaft och ca 1½ dl matlagningsgrädde, värm upp.


fredag 14 maj 2010

Torsk i foliepaket med potatis och kokosmjölk


Den här rätten har jag bloggat om tidigare men är absolut värd att upprepas. Kombinationen med torsken, kokosmjölken, potatisen och dom goda grönsakerna är perfekt. Skördade min första vitlök igår så den fick följa med i paketet, har ni inte ätit färsk vitlök (innan det har blivit klyftor) så testa det, härlig vitlökssmak.



Använd helst en lite krämigare kokosmjölk till den här rätten, jag använde mig av Santa Marias "extra creamy" kokosmjölk.



Ingredienser för 4 personer:
800 g kokt potatis
600 g torsk (rygg eller filé)
ca 7 st champinjoner
1 st röd paprika
1 vårlök
2 st färska vitlökar (utan klyftor)
1 st röd chilipeppar
flingsalt och svartpeppar
2 vitlöksklyftor
ca 2 cm färsk ingefära
5 st limeblad (helst färska men det går med torkade också)
5 dl kokosgrädde

Sätt ugnen på 250 grader. Riv 4 st stora foliebitar och lägg ut dom på en bänk. Skiva potatisen, paprikan, champinjonerna, lökarna och chilin. Skär torsken i portionsbitar.

Lägg ut torsken, potatisen och alla grönsakerna på folien, sprid ut chilin över det hela. Salta och peppra.



Forma folien som en skål.
Riv vitlök och ingefära, lägg i en skål och häll i kokosgrädden. Strimla i limebladen och blanda. Fördela över dom fyra foliepaketen. Stäng paketen. Lägg paketen på en plåt och in i ugnen i 10 min, inte längre för då blir fisken för torr.

torsdag 13 maj 2010

Havregrynsgröt med gojibär


Jag äter inte gröt så himla ofta men imorse så var jag faktiskt sugen på det. Tycker att det blir godast med bär och nötter på och gärna också banan.

Imorse hade jag krossade linfrön, gojibär, skivad banan och pumpafrön på, mycket gott! Vad har ni för favoritingredienser som ni måste ha på eran havregrynsgröt??