torsdag 29 april 2010

Godsaker i växthuset


Lite uppdatering från växthuset, vinrankan bara växer och växer, det har redan kommit flera klasar och vi hoppas såklart på goda gröna kärnfria druvor tillslut. Sorten heter Hemrod och den är som sagt kärnfri och söt i smaken.

Fikonbusken har precis börjat slå ut sina blad och det sitter massor med frukter på. Förra året tog jag några sticklingar som nu har blivit stora och ska planteras ut i rabatten är det tänkt.



Har en hel del olika kryddor i växthuset bland annat en salviaplanta som blommar jättefint. Salvia är ju jättegott att använda i matlagning, tex så brukar jag göra en supergod bönsås bestående av salvia, stora vita bönor, vitlök och krossade tomater.



Gräslöken spirar för fullt, nu fattas bara färskpotatisen.....



Ruccola i en kruka i växthuset...


Jag har turen att jobba väldigt nära Botaniska trädgården här i Göteborg så det brukar bli en promenad genom parken på lunchrasten och häromdagen kikade jag in i butiken som finns där. Kunde inte motstå denna söta gula sippa. Den kommer göra sig fint ihop med mina vitsippor som jag har i trädgården :-)

onsdag 28 april 2010

Viltlax med potatis


Har ju lovat mig själv att äta mer fisk och än så länge så tycker jag det funkar jättebra. Igår åt vi lax (vilket är min favoritfisk). Den här rätten har jag skrivit om tidigare men den är absolut värd att köra repris på. Det är en otroligt enkel och jättegod vardagsrätt och såklart snabblagad. Under tiden potatisen kokar blir laxen klar i ugnen.

Ingredienser för 4 pers:
4 st laxfileér
3 dl matlagningsgrädde
2-3 msk lingonsylt
2 msk viltfond
1 tsk torkad timjan
salt och peppar

Börja med att lägg laxen i en ugnsform, salta. Blanda grädde, sylt, fond, timjan och peppar i en skål och blanda runt. Häll blandningen över laxen.

In i ugnen på 225 grader i 20 min.

Servera ihop med kokt potatis och lite extra lingonsylt + några grönsaker.

Skogaholmisar


Skogaholm kommer med ny variant på den klassiska Skogaholmslimpan. Skogaholmisar är ett portionsbröd bakat på samma deg och med samma goda smak som limpan. I varje förpackning finns 6 bröd, perfekt för den lilla familjen eller singelhushållet. Brödet föll oss absolut i smaken (precis som den gamla limpan). Precis som alla andra bröd från Skogaholm så finns det inga transfetter eller konserveringsmedel vilket ju förstås är jättebra.

Enligt Skogaholm själva så passar brödet bra ihop med tex italienska pålägg som salami och prosciutto. Själv valde jag att lägga på avocado, rökt gott pålägg från Ridderheims och tomater. Det blev smaskens!

Brödet finns i butik från vecka 18!

söndag 25 april 2010

Härligt god citronlikör och några inte riktigt lika härliga


För några veckor sedan fick vi testa ett nytt cocktailpaket som nu finns på Systembolaget bestående av 3 st likörer från Bols. Redan när jag såg färgerna på dom så tänkte jag att det här blir sött! Och ja, det var sött, riktigt vidrigt tyckte jag faktiskt. Det är ju ändå kul att få prova på nya produkter för då vet man ju om man ska köpa dom i framtiden eller inte och dom här likörerna tänker jag inte köpa. Men smaken är som baken, jag har läst på några andra bloggar och dom verkade tycka dom var riktigt goda.


En likör som jag tycker var riktigt överraskande god är Limoncello likör. Hade faktiskt aldrig testat den innan men vi fick för oss att den skulle vi testa och det var ju tur det för en mer läskande likör än så har jag aldrig testat förut.


Limoncello är en italiensk citronlikör som görs på färska citronskal, ren sprit och sockerlag. Den verkar heller inte vara så svår att göra själv, kanske något att testa?! Limoncellon jag köpte heter "Limoncello di Capri". Har sett en del recept där man häller likören över sorbet men har ni tips på vad man mer kan använda den till, förutom i ett likörglas med en isbit då förstås ;-)

En lördag med härligt grillväder


Igår var en riktigt härlig dag ute i trädgården med både plantering av potatis och grillning av fläskkarré.



Potatisarna som har legat och förgrott nu i ca 4 veckor åkte alltså ner i jorden. Sorterna jag har valt i år är Princess och Marine. Har aldrig testat dom innan så det blir spännande att se om dom blir något bra.


På kvällen blev det grillad fläskkarré ihop med en otroligt god potatisgratäng. Det är samma potatisgratäng som jag gjorde förra helgen fast den här gången uteslöt jag jordärtskockorna. Smaskigt värre!



Idag blir det nog trädgårdsarbete för hela slanten. Drivbänken ska förberedas inför odlingen av västeråsgurkan. I med lite härlig kompost och lite gödsel. Innan det är dags för gurkan att planteras ut så ska jag så lite snabbgroende grönsaker i lådan, tex rädisor, plocksallad mm.

Ha en härlig dag allihopa!

lördag 24 april 2010

Kladdkaka


Till fredagsmyset igår blev det en jättegod kladdkaka gjord av min 14-åriga bonusdotter Emelie. Den blev riktigt, riktigt god tyckte vi allihopa.

Så här gjorde hon:

100 g smör
100 g mörk choklad
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 ägg
4 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret ihop med chokladen i en kastrull. Ställ åt sidan. Blanda ihop dom övriga ingredienserna i en skål och tillsätt chokladblandningen. Smöra en ugnsform och häll över smeten. In i ugen på ca 20 minuter.

Lätt som en plätt men mycket godare!!

Pestokyckling med pasta


Igår blev det pasta. Snabblagat och väldigt gott, perfekt för en fredagskväll! Peston gjorde jag själv. Basilikaplantorna hade växt så mycket nu så det var dags för en liten beskärning och då passar det ju perfekt att göra pesto.

Till fredagsmyset blev det en härlig kladdkaka gjord av min bonusdotter Emelie. Den blev riktigt, riktigt god.

Pesto:
2 dl basilikablad
1½ dl olivolja
30 g pinjenötter
en näve riven parmesanost
2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt och svartpeppar

Mixa allt utan vitlöken och kryddorna i en mixer. Häll över i en skål och pressa i vitlöken, salta och peppra.

Pestokyckling:
6 st kycklingfileér
1 gul lök
olivolja
4 dl matlagningsgrädde
1 burk mutti körsbärstomater
ca 6 msk pesto
salt och peppar
oregano

Hacka den gula löken och fräs i olivolja i en stekpanna. Tillsätt kycklingen delad i mindre bitar, salta och peppra. Bryn några minuter.

Tillsätt tomaterna, matlagningsgrädden, peston och lite oregano. Låt puttra tills kycklingen är klar. Koka under tiden pasta, tex spaghetti.



Servera ihop med ytterligare lite mer pesto och riven parmesanost. Serveras såklart med ett glas rött vin :-)

Trevlig helg!!

fredag 23 april 2010

Det gror i växthuset.....



Det börjar bli fullt i växthuset nu med alla sådder. Tomatplantorna börjar bli stora, det blir fler och fler små lådor med diverse olika fröer i.

Igår sådde jag många olika sorters bönor, det blev störbrytböna, purpurböna, brytböna mm mm. Man kan förstås direktså dessa men jag brukar förså några plantor så att man har lite större plantor att plantera ut i grönsakslandet i väntan på dom man direktsår.

Härligt fina färger på bönorna!

Tomatplantorna har blivit stora.




Här har vi squash på tillväxt.



Gurkplantor och chiliplantor.



Brytbönor

torsdag 22 april 2010

Karibisk och Orientalisk soppa från Kelda


Nu har vi testat några soppor ifrån Kelda. Det är väl inga direkta soppor utan snarare soppbaser. Dom här två smakerna var faktiskt riktigt goda. Vi la ju förstås in både kyckling och fisk, lite grönsaker, pasta respektive potatis i och som vanliga vardagsrätter var dom perfekta. Snabblagade dessutom.

Så här gjorde vi:

Karibisk soppa:
1 pkt fryst torsk
några kokta potatisar
kokta morötter i smala stavar

Koka potatisen och morötterna för sig. Dela torskblocket i mindre bitar. Värm soppbasen i en kastrull och tillsätt torsken och koka ca 5 min om torsken är helt tinad.

Lägg en delad kokt potatis i botten på en skål, lägg över några morotsstavar och häll över soppan.



Orientalisk soppa:
2 st kycklingfileér
kokt penne
broccoli
ärtor
morötter i stavar

Koka pastan. Dela kycklingen i mindre bitar och stek i en stekpanna, salta och peppra. Värm soppbasen, tillsätt broccoli, ärtor, morötterna och koka några minuter. Tillsätt kycklingen och värm upp.

Lägg lite penne i botten på en skål och fyll på med soppan.

Riktigt god smak!

onsdag 21 april 2010

Tortilla fyllda med bönsallad och fajitakryddad kyckling



Dom här härliga fyllda tortillabröden åt vi förra helgen. Perfekt som variation till tacosen på fredagarna. Bönsalladen blev väldigt god med pressad lime och alla goda kryddor i, fräscht! Kycklingen kryddade jag med fajita kryddmix.

Ingredienser för 4 personer:
4 st kycklingfileér
olja
1 röd lök
1 påse fajita kryddmix
1 dl vatten
tortillabröd

Bönsalladen:
ca 400 g svarta bönor
1 burk majs
1 röd hackad lök
körsbärstomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
½ dl olivolja
3 msk pressad lime
1 tsk spiskummin
salt och peppar

Blanda väl sköljda bönor med hackad lök, körsbärstomater i bitar, persilja. Blanda olivolja med lime, vitlök, spiskummin, salt och peppar. Häll oljan över bönröran och låt gärna stå en stund.


Skär kycklingen i mindre bitar och stek ihop med skivad röd lök i olivolja. Tillsätt kryddmixen och vattnet och låt puttra tills kycklingen är klar.

Värm tortillabröden och fyll med kycklingen och bönsalladen och gärna lite vanlig isbergsallad också.

Receptet har jag hittat på Coop men har ändrat litegrann i det.

måndag 19 april 2010

Potatisgratäng med jordärtskocka


Oj, oj, den här potatisgratängen var verkligen jättegod! Hittade receptet i en bilaga till GT, "Leva & Bo". Har faktiskt aldrig använt mig av jordärtskocka förut men det som jag tror gjorde mycket av den goda smaken i den här gratängen är sardellerna och den härliga lökblandningen.

Den här måste ni bara testa! Så här gjorde jag:

Ingredienser för 4 portioner:
1 gul lök
smör att steka i
1 msk socker (gärna rårörssocker)
1 tsk torkad timjan
1 msk balsamvinäger
400 g potatis
300 g jordärtskocka
6 sardeller
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
2 dl riven ost, gärna en vällagrad
½ ask körsbärstomater
olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och strimla löken. Stek den i smör på låg värme ca 7 min. Tillsätt socker, timjan och balsamvinäger och puttra några minuter.

Skala potatis och jordärtskockor, skiva. Lägg jordärtskockorna i citronvatten tills dom ska användas annars missfärgas dom.

Hacka sardeller och vitlök.

Blanda creme fraiche, grädde och mjölk, krydda med salt och peppar.

Smöra en ugnsform och varva potatis, jordärtskockor och lökblandningen med osten, sardellerna och vitlöken. Salta och peppra mellan varven.

Slå över gräddblandningen och in i ugnen på 45 minuter.

Halvera tomaterna och blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg i ett durkslag och låt dom rinna av en liten stund. Lägg över tomaterna när det återstår 15 min av gräddningstiden.

Jag serverade gratängen med helgrillad kyckling och grillad sparris. Smaskens!



Sparrisen rullar jag bara i olivolja och grillar i grillpanna, strö lite flingsalt över dem.

söndag 18 april 2010

Helglyx


Lördagens kvällsmys bestod av hummer! Sambon fiskade ju hummer i höstas och dessa två var dom sista som fanns kvar i frysen.

Jag tycker det är godast och äta hummern precis som den är, sitta och pilla och skala. Den var helt magisk i smaken, perfekt kokt! Nu får man vänta ett bra tag tills det är dags för nästa hummer. Hummerpremiär är ju inte förrän första måndagen efter 20 september, visserligen får man fiska hummer fram till 30 april men jag är rätt säker på att det inte blir något innan dess ☺.

En härlig bild ifrån hummerfisket i höstas:

Grillat är godast


Härligt nu när grillsäsongen har kommit igång tycker jag. Igår grillade vi igen, denna gången blev det kycklingdelar i härlig marinad gjord på olivolja, vit balsamvinäger, rivet limeskal, salt, peppar, pressad vitlök och kryddblandningen "Heta Nätter" ifrån Änga Gård.

Till detta gjorde vi potatisklyftor i ugn tillsammans med gul och röd lök och morötter. Över detta ska det vara rikligt med pressad vitlök och olivolja, flingsalt, svartpeppar och herbes de provence.

Hade kvar en bit baguette så det blev vitlöksbröd till maten idag också.

Hittade ett väldigt gott rött ekologisk vin, Viñas del Vero Garnacha Syrah (nr 6921). Passade perfekt till den grillade maten.



Till kvällsmyset lyxade vi till det rejält, återkommer om det i ett senare inlägg..... ☺

lördag 17 april 2010

Räksoppa med vitlöksbröd


Vi fick till en härlig räksoppa igår kväll. Man kan ju göra en räksoppa rätt enkelt genom att använda sig av fond men det absolut godaste är ju att göra den själv från början. Vi använde oss av både räkskal och hummerskal som vi sparat från tidigare tillfälle. Den här soppan blev riktigt, riktigt god, vi njöt verkligen av varenda sked och vi fick också tag i ett riktigt gott vitt vin till (Mâcon-Villages Chardonnay 2008 nr 2295). Både receptet och vinet hittade jag i Allt om Mat.



Ingredienser:
1 kg räkor med skal
1 morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
½ dl tomatpuré
4 dl vitt vin
1½ l vatten
3 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
½ dl vermouth (kan uteslutas)
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar
1 msk pressad citron

Skala räkorna och ställ undan. Skalet ska användas i soppan (jag hade också hummerskal).



Skär morot, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs skalen i oljan i en kastrull ca 3 min. Tillsätt grönsakerna, tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Blanda ner vin och vatten. Låt koka ihop utan lock till ungefär hälften är kvar.

Sila av soppan och häll ner i en kastrull. Tillsätt vetemjöl utrört i grädden. Blanda ner i soppan och åt koka några minuter. Smaka av med vermouth, salt, cayennepeppar och citronsaft.

Lägg några räkor i botten på en skål och häll över soppan, lägg några räkor på toppen och dekorera gärna med en dillkvist (det missade jag).

Jag gjorde också ett vitlöksbröd till soppan, jätte enkelt, ta en baguette och skär i skivor, inte helt igenom utan den ska fortfarande hålla ihop. Blanda ihop smör, en pressad vitlöksklyfta och hackad persilja och lägg en klick emellan varje skiva. Lägg brödet i folie och in i ugnen på ca 220 grader ca 10 min. Funkar också såklart på grillen.



Servera ihop med ett glas vin och fredagen är räddad!!

fredag 16 april 2010

Cid - kolsyrad blanddryck


Fick hem några burkar Cid för ett tag sedan för provsmakning. Två smaker, den ena Kaktus/Lime och den andra Wildberries. Cid har 4,5 % och kostar 14,50 kr för en 50 cl burk.


Krönleins bryggeri som har gjort Cid kallar den för en blanddryck vilket jag tycker är ett lite konstigt namn, blanddryck är för mig något som man blandar spriten med för att få till en drink/grogg :-)

Iallafall så tyckte jag båda smakerna var goda, den godaste var Kaktus/Lime som var riktigt fräsch, en riktig sommardryck. Kommer nog passa perfekt i solstolen idag när jag kommer hem ;-) Jag kommer absolut att testa dom igen och det tycker jag du ska göra också.

Kycklingsallad med risoni



Fick ihop en riktigt fräsch och god kycklingsallad igår. Använde risoni i salladen vilket är en pastasort som ser ut som ris. Passar perfekt i sallader när man inte vill att pastan ska ta överhanden.

Jag använde mig av kycklingfileér och dom bara stekte jag i olivolja, salta och peppra och sedan dela i mindre bitar.

I salladen hade jag röd lök, tomater, gurka, majs, fetaost, oliver, ruccola och risoni. Hällde bara olivolja över och kryddade med salt, peppar och örtagårdskrydda.

torsdag 15 april 2010

Arbete i trädgården pågår!


Härligt med våren! Nu har jag börjat att rensa i alla mina rabatter, klipper ner gamla perennner och förbereder grönsakslanden för alla sådder. Har sått squash, myskpumpa. Har även sått morötter, 3 olika sorter. En sort som jag föll för förra året var en mixblandning som bestod av dom vanliga oranga morötterna men även lila, gula och vita. Lite kul att kunna servera lila morötter tycker jag :-)



Idag blir det sådd av bondbönor och rädisor. Bondbönorna har jag lagt i vatten över natten för att dom har ett väldigt hårt skal. Bondbönor tål lite lätt frost och kan sås när jordtemperaturen ligger runt 5 grader. Jag odlade bondbönor för första gången förra året men var då lite feg och hade bara några få plantor men lite skörd fick jag iallafall. Nedan ser ni en bild från lite av skörden....



Några av dom fina krokusarna som blommar nu: