onsdag 31 mars 2010

Röd pesto


Den här goda peston hittade jag receptet till i en av mina favoritkokböcker "Under valnötsträdet" av Anna Bergenström. Har ni inte införskaffat denna boken så gör det, finns mycket gott att inspireras av.

En röd pesto består ju som ni förstår av namnet av tomat istället för basilika. Det ska vara soltorkade tomater och jag tycker att dom ska vara mjuka innan man mixar dom. Själv brukar jag köpa soltorkade tomater i lösvikt ifrån mataffären och sedan själv lägga dom i olja i en burk. Dom blir dock inte lika mjuka som dom man köper färdigmarinerade i olja så jag brukar göra så att jag lägger tomaterna i en liten skål med en skvätt vatten, in i micron i ca 30 sekunder upp till 1 minut, efter det är dom perfekt mjuka, dessutom kommer smaken fram mer.

Ingredienser:
150 soltorkade tomater
75 g pinjenötter
70 g riven parmesanost
1½ dl olivolja
flingsalt och svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor

Börja med att mixa tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt nötter, riven ost och mixa igen. Tillsätt olivoljan rinnande medans du mixar. Smaksätt med salt, peppar och pressad vitlök.

Perfekt till att klicka över pastan eller ha på en bruschetta!

Kyckling med röd pesto och pasta


Igår gjorde sambon en god pastarätt efter att ha använt en röd tomatpesto som jag gjorde häromdagen i såsen. Har man peston klar så är det här en väldigt snabblagad vardagsrätt och man kan naturligtvis använda vanlig grön pesto också.

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
4 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
1½ msk kycklingfond
ca 4 msk röd pesto
salt och peppar

Dela kycklingfileérna i större bitar, bryn ihop med hackad gul lök i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt matlagningsgrädden, fonden och peston. Låt småputtra tills kycklingen är klar.

Servera ihop med spaghetti eller någon annan pasta, klicka gärna över lite extra pesto och några kalamataoliver.

måndag 29 mars 2010

Fiskgratäng med torsk och räkor


Fick tag i riktigt fin torsk häromdagen som vi gjorde en kanongod fiskgratäng av. Väldigt enkel att tillaga, på med kryddor, häll över en god sås och in i ugnen. Smaksättningen kan ju varieras i det oändliga men idag valde jag citron och dill.

Ingredienser:
ca 700 g torskfilé
lite skalade räkor
1 knippe dill
ca 3 dl matlagningsgrädde
½ dl philadelphiaost
1 msk fiskfond
rivet skal från en citron
saften från ½ citron
kryddblandningen "Fiskelycka" ifrån Änga Gård
flingsalt
svartpeppar
körsbärstomater



Börja med att dela torsken i mindre bitar och lägg dom i en ugnsform. Salta och krydda, jag använde mig av kryddblandningen "Fiskelycka" som består av dillspetsar, citronpeppar, basilika, dragon och örter.

Dela några körsbärstomater på mitten och lägg över fisken.



Blanda ihop matlagningsgrädde, philadelphiaost, hackad dill, salt, peppar, rivet skal från citron, citronsaften och fiskfond i en skål. Häll blandningen över torsken. In i ugnen på 200 grader i 25 minuter.


Fördela räkorna över gratängen.

Servera ihop med kokt potatis och någon god grönsak, tex kokt broccoli.

söndag 28 mars 2010

Sättpotatis satt för groning!


Nu har jag köpt min sättpotatis. Brukar alltid köpa två olika sorter, tycker det är roligare. Båda sorterna är tidiga, Marine är ljusgul och fast och tål frost bättre än andra sorter (har vunnit två år i rad i smaktest på Bjärehalvön).
Andra sorten heter Princess, den är ursprungligen en tysk potatis. Ljus i skalet och med gulaktigt kött. Den sätter många knölar per planta och har mycket god sjukdomsresistens.

Man bör förgro potatis i ca 4-5 veckor innan man har tänkt att sätta ut dom. Det blir perfekt att göra det nu i slutet av mars. Jag brukar alltid använda mig av gamla äggkartonger att lägga potatisarna i. Ställ dom i ett ljust fönster så börjar snart groddarna att växa. Ställer man dom för mörkt så ränner gärna groddarna iväg i längden och det är inte bra, dom ska bli korta och tjocka.



Hur man planterar potatisarna återkommer jag till om ca 4-5 veckor!

Grillpremiär!!


Japp, då var grillpremiären avklarad! Attans så gott det blev, kändes som en riktig sommarmiddag, majskolvar, grillad fläskkarré, grillad kyckling, potatisklyftor i ugnen.

Det var också premiär för sötpotatis! Har faktiskt aldrig smakat det förut men idag så hade jag några sötpotatisar ihop med dom vanliga potatisarna i ugnen. Dom blev riktigt goda, härlig färg också. Smaken påminner mycket om Butternut squash. Gjorde också en god dippsås till med sweet chilisås och mango chutney, receptet har jag lagt ut tidigare, finns här.



Jag marinerade fläskkarrén i en marinad av: olivolja, balsamvinäger, en pressad vitlöksklyfta, flingsalt, svartpeppar och kryddblandingen "Snabbis" ifrån Änga Gård.

Kycklingen (kycklingben)fick en marinad av: rapsolja, skalet och juicen av en lime, flingsalt, svartpeppar och kryddblandningen "Äventyrslusta" ifrån Änga Gård.

Sötpotatisen och den vanliga potatisen fick sällskap av pressad vitlök, röd lök i båtar, flingsalt, svartpeppar, olivolja, timjan och rosmarin. In i ugnen i 200 grader ca 35 minuter.

Servera alltihop tillsammans, grillade majskolvar med smör och salt, potatisen, fläskkarrén, kycklingen och dippsåsen. Glöm inte rödvinet!!



Isabella älskar majskolvar!!☺

lördag 27 mars 2010

Chokladfondant med glass och hallon



Vårat fredagsmys igår blev chokladfondant. Det var första gången jag gjorde det och det blev faktiskt väldigt lyckat (bilden blev dock mindre lyckad). Till fondanten serverades det vaniljglass och hallon. Mycket god kombo som gick hem hos allihopa :-)

Ingredienser för 7 st:
100 g smör
1 dl socker
2 st ägg
2 st äggulor
100 g choklad
40 g vetemjöl

Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Vispa socker och smör och tillsätt sedan dom hela äggen, ett i taget. Tillsätt sedan dom båda äggulorna. Häll i chokladen och vetemjölet och rör runt till en fin smet.

Fyll smörade formar som du har pudrat med kakao, fyll inte ända upp för då rinner dom över. In i ugnen på 200 grader ca 8-10 min. Den ska vara rinnig i mitten, då är den perfekt!

fredag 26 mars 2010

Laxwok


Vi är alldeles för dåliga på att äta fisk i våran familj. Ibland kan det bli flera dagar i veckan men sedan går det flera veckor innan det blir dags igen. Jag tycker verkligen det är jättegott med fisk så jag vet inte varför det blir så sällan.

Lax är en stor favorit hos mig. Idag blev det en Laxwok. Jag har tidigare lagt ut ett recept på en liknande rätt fast då använde jag mig av currypasta och kokosmjölk, idag blev det sweet chilisås med kokosmjölk istället.

Ingredienser för ca 8 pers:
700 g lax
3 dl skalade räkor
broccoli
röd paprika
squash
haricot verts
fisksås
oyestersås
2 burkar kokosmjölk
sweet chilisås
olja att woka i

Börja med att dela laxen i mindre bitar. Dela alla grönsakerna utan haricot verts i mindre bitar. Börja sedan med att woka grönsakerna. Tillsätt kokosmjölken, en skätt fisksås, ca 1 msk oystersås och sweet chilisås efter smak. Låt koka upp.



Salta laxbitarna och lägg sedan ner dom i woken, låt dom bli färdigkokta, ca 5 min. Tillsätt haricot verts och det sista du gör är att lägga i räkorna.

Servera med ris och lite mer sweet chilisås. Till detta drack vi Thailändskt öl, Singha öl, perfekt fredagsmiddag.

Till fredagsmyset blir det chokladfondant, återkommer med det receptet.

torsdag 25 mars 2010

Pasta och köttfärsgratäng


Igår blev det den här rätten som jag tycker är väldigt smidig och lättlagad, enkla ingredienser och klart godkänd av alla barn :-)

För att göra det ännu enklare så kan man ju använda färdig ostsås också men det blir ju klart godare att göra sin egen och så vet man ju vad man har för ingredienser också.

Ingredienser för 8-10 port:
800 g nötfärs
500 g pasta
1 purjolök
1 burk tomatsås (gärna Dolmio som är utan tillsatser)
salt

Ostsås:
2½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk smör
salt och peppar
2-3 dl riven ost

Börja med att koka pastan. Fräs sedan färsen i en stekpanna, salta, tillsätt skivad purjolök och låt fräsa med en stund. Tillsätt sedan tomatsåsen.

Börja med ostsåsen, vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och sedan även smöret. Låt bli varmt och låt stå några minuter. Salta och peppra och det sista du gör är att tillsätta osten, ta bort kastrullen från plattan.

Blanda pastan och köttfärsen i en eller två ugnsformar. Häll över ostsåsen. In i ugnen på 250 grader ca 10 min.

Servera ihop med en enkel sallad, smaskigt värre!!

onsdag 24 mars 2010

Sill från Klädesholmen


När vi var på matmässa för någon månad sedan så köpte vi sillar ifrån Klädesholmen. En Kräftmarinerad och en fransk lök sill. Jag, som bara för några år sedan började att äta sill, brukar vara lite kinkig med sill som inte ligger i någon krämsås men jag föll verkligen för löksillen! Jättegod! Den kräftmarinerade var också mycket god. Det fick bli en ägg och sillmacka häromkvällen, vilken kombo det var, mycket smarrigt.



Till påsk lär det väl bli en hel del sill runt om i Sverige och vi är nog inget undantag. Har länge funderat på att lägga in egen sill men aldrig kommit till skott. Någon som provat, blir det godare än köpesill??

Klädesholmen är ju inte bara namnet på företaget som tillverkar sillen utan Klädesholmen är namnet på ett gammalt fiskesamhälle som ligger strax utanför Tjörn här på västkusten. För er som inte har varit där kan jag verkligen rekomendera det, jättefint och väldigt "västkustlikt". Nedan ser ni en härlig bild ifrån Klädesholmen, bilden är lånad från Klädesholmens hemsida.

tisdag 23 mars 2010

Sådd av röd/gul lök och gurka


Nu har jag för första gången testat att så lök. Jag har tidigare bara använt mig av sättlök med varierande resultat. Blir lite sur på att det alltid är samma sorter som säljs som sättlökar därför ger jag mig på det här med fröer. Har inte sått så många utan det här blir mer av ett test för att se om det blir bättre eller sämre resultat med frösådd.

Den här sålådan som kallas pluggbox är käck för man får väldigt fina pluggplantor som går att plantera rätt ner i grönsakslandet när dom växt till sig.



Jag har även sått gurka, vanlig växthusgurka. Jag brukar bara ha en gurkplanta i växthuset eftersom den tar rätt så stor plats. Gurkplantan har rätt så kort levnadstid och den kan rätt så lätt drabbas av tex mjöldagg och därför så tycker jag det är rätt bra att så flera plantor så att man har några extra på g om själva moderplantan bestämmer sig för att lägga av. När man sår frön som är rätt så stora som gurkfrön är så brukar jag så dom direkt i en mindre kruka med vanlig planteringsjord i botten, ca 3/4 av krukan. Resten fyller jag med såjord. Detta gör att man kan vänta ett tag med att plantera om plantan, när den börjar växa till sig och få längre rötter så letar dom sig ner till planteringsjorden och får på så sätt lite mer näring, dessutom så trivs gurkplantorna bättre om man inte rör vid rötterna mer än nödvändigt.



Skulle även vilja tipsa om en väldigt bra bok som bland annat handlar om att så grönsaker i växthus. Jag tycker att den beskriver väldigt bra alla dom olika stegen i odlandet, från sådden till utplanteringen. Mycket fina bilder är det också. Boken är skriven av Inger Palmstierna och heter "Det grönskande växthuset". Så ut och köp nu och glöm inte att börja med era sådder, snart har vi sommaren här och det är så härligt att kunna skörda sina egenodlade grönsaker!!


måndag 22 mars 2010

Pizza med tunn botten


Igår fick jag till pizzan väldigt bra tycker jag. Tunn och krispig precis som jag vill ha den. Degen gjorde jag efter Leila´s recept och jag tyckte faktiskt att det var lite bättre än det receptet jag använt mig av tidigare. På pizzan hade vi tomatsås, röd lök i skivor, getost, parmaskinka, tomatskivor, buffelmozzarella och ruccola. Mozzarellan la jag på efter halva tiden i ugnen eftersom den annars lätt vattnar sig.

Har du en pizzasten så lägg in den i ugnen på 200 grader en timme innan pizzan ska in.


Degen gjorde jag så här (räcker till 4 runda pizzor):
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
½ dl olivolja
3 dl ljummet vatten
ca 8 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olivolja och vatten. Tillstt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.



Lås jäsa under bakduk i c 25 minuter.

Dela degen i fyra delar om du vill ha 4 rätt så små pizzor. Kavla ut, gärna så tunt som det går.

Fyll pizzan med det innehållet du vill ha. Vänta med mozzarellan. In i ugnen ca 6 minuter, ta ut och lägg på mozzarellan, in i ugnen ytterligare ca 6 minuter.



Strö över ruccola innan servering.

Denna blev riktigt, riktigt god tycker jag! Testa!

söndag 21 mars 2010

Revbensspjäll och pastasallad



Fredagens middag var riktigt gott! Jag gjorde en pastasallad med kidneybönor, tomat, gurka, rödlök, oliver, getost, ruccola och penne. Mycket olivolja, flingsalt, svartpeppar och herbes de provence.


Till salladen blev det revbensspjäll. Det här är ett recept som kommer ifrån tv-programmet Landgång som gick för några år sedan. Tycker denna kryddningen blir jättegod och efter att ha provat den första gången så var jag fast, gör alltid mina revben så här nu för tiden.

Ingredienser:
revben
salt
svartpeppar
spiskummin
grillkrydda
olivolja
vatten
glaze

Gör en kryddblandning av salt, peppar, spiskummin och grillkryddan. Svårt att säga exakta mått eftersom jag för det mesta bara höftar men det ska vara mest av grillkryddan. Klappa in revbenen med kryddblandningen och låt gärna köttet stå i en timme. Lägg köttet i en ugnsform och häll i lite vatten i botten för att det inte ska fastna. Ringla över lite olivolja.

In i ugnen på 200 grader. Efter 30 min tar du ut köttet och penslar på båda sidor med glaze, in i ugnen igen ytterligare 30 min.


Glaze finns färdig att köpa men man kan också lätt göra en själv. Den här gången valde jag en väldigt lätt variant med bara honung och sweet chilisås men ibland gör jag den här glazen också:

2 msk oystersås
1 msk soyasås
1 msk honung
2 klyftor pressad vitlök
2 msk olivolja
1 msk sambel oelek
saften av 1 lime

Pröva nu detta receptet på revbensspjäll nästa gång, jag lovar, dom är mycket goda!!

Vårtecken och halsfluss


Ja, då har man fått halsfluss också. Det började som en vanlig förkylning och i fredags trodde jag att jag började bli bättre igen så jag gick till jobbet men det skulle jag nog aldrig gjort för på kvällen så började det kittla lite lätt i halsen och igår lördag låg jag då där med halsfluss. Fick åka till doktorn och fick pencilin. Idag känns allmäntillståndet bättre men mina mandlar har sett bättre dagar. Som ni kanske förstår så har det inte blivit så mycket matlagning för min del under helgen men vi gjorde iallafall lite god mat i fredags kväll innan halsflussen slog till, återkommer med det receptet i nästa inlägg.

Min sambo berättade om krokusarna som kommit upp i rabatterna så jag var ju tvungen att kravla mig upp ur soffan och kika på dom. Äntligen så får vi lite vårtecken här hemma, snön är snart helt borta ifrån rabatterna och då kikar dom fram. Härligt! Vitlöken ser lite hängig ut men den kommer att ta nya tag och bli jättefin. Satte ju dessa vitlökar i höstas men har också några andra som jag tänkt sätta nu på våren men än så länge är jorden hård så det får nog vänta någon vecka. Nä, nu ska jag kravla mig tillbaka till soffan och sluta ögonen en stund, inlägget med fredagsmaten kommer lite senare.......

torsdag 18 mars 2010

Tomatplantor klara för omplantering


Idag har jag varit hemma från jobbet och varit sjuk, inget kul, snörvel snörvel. Jag försöker desperat leta efter vårtecken i trädgården men det är inte lätt med tanke på att det ligger mycket snö kvar där ute. Dom ställen i rabatten där krokusarna brukar vara först med att titta upp har några centimeter snö kvar på sig, lite varmvatten kanske hjälper.....☺. Vädret har varit riktigt grått och trist idag men fåglarna verkar inte bry sig, dom sjunger för fullt och det är ju såklart ett vårtecken!

Grönskan i mitt fönster här inne ser däremot bättre ut än där ute. Tomatplantorna har växt snabbt och är redan på gång att bli för rangliga, dags att plantera om dom. Basilikan är däremot kort och knubbig. Dom kommer jag sätta några stycken i grupp i varsin kruka och snart kan jag göra min egen pesto igen! Härligt.



Till helgen blir det dags för nästa såomgång då jag bland annat kommer att så gurka, vanlig lång och kort västeråsgurka. Det blev ingen jättebra skörd av västeråsgurka förra året pga att det var för kallt. Brukar odla den i en kallbänk med fönster över. Det blev i allafall såpass mycket att vi fick gjort lite ättiksgurka, i år ska det bli mer!

Lite av skörden från förra året.


Nä, dags att krypa ner i sängen igen och kurera sig.....

onsdag 17 mars 2010

Köttgryta med frisk smak av citron


Det har blivit många köttgrytor under den här vintern som gått. Jag har använt mig av både märgpipa och högrev som jag köpt ifrån Björlanda Gård där dom säljer nötkött ifrån Highland Cattle kor. Jättefint kött och grytorna har blivit mycket smaskiga med mycket mustig smak.

Den här grytan är rätt så lik dom andra jag gjort, skillnaden är att det är rivet citron skal i och även rätt så mycket hackad vitlök. Inspirationen fick jag av ett recept ifrån kokboken "Under Valnötsträdet" som är en riktig favoritkokbok. Citronen gör att grytan får en frisk skön smak.

Ingredienser för ca 8 personer:
1,4 kg nötkött i bitar
5 msk vetemjöl
2 tsk salt
1½ tsk svartpeppar
1 gul lök
några scharlottenlökar
3 morötter
några champinjoner
5 st hackade vitlöksklyftor
skalet från 1 citron
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
5 dl rött vin
4 msk tomatpuré
olivolja

Börja med att skära köttet i mindre bitar. Blanda ihop mjölet med salt och peppar. Blanda runt köttbitarna i mjölet. Ställ åt sidan så länge.

Hacka den gula löken grovt och dela några scharlottenlökar. Fräs löken i olivolja i en stor kastrull några minuter. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Tillsätt dom till grytan. Häll i köttet.

Tillsätt vattnet, vinet, buljongtärningen och tomatpuré. Låt småputtra i ca 1 timme.

Dela champinjonerna i kvartar. Riv skalet från en citron. Hacka vitlöken. Tillsätt detta i grytan och låt koka ytterligare ca 45 min.

Servera med ris eller potatis och gärna lingonsylt.

tisdag 16 mars 2010

Vinnaren av paketet ifrån Aromia är nu dragen!!


Kul att det var så många som ville vara med och tävla om det härliga paketet ifrån Aromia!! Men tyvärr så kan det bara bli en vinnare och efter att jag har gjort min dragning så blir den lyckliga vinnaren:

Kristin

Grattis Kristin, du får det härliga paketet hemskickat men först måste du maila mig din hemadress på markoch73@hotmail.com
Tack till alla som ville vara med och tävla och ett stort tack till Aromia för det fina samarbetet!!

Mammas morotskaka


Det här receptet på morotskaka kommer ifrån min mamma. Den är verkligen supergod! Finns säkert massor med olika sätt att göra morotskaka på men den här varianten tycker jag är klart godast. Receptet har jag lagt ut tidigare men det tål att upprepas :-)

Ingredienser till en 24 cm springform:

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
3 dl rårivna morötter

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet, bikarbonaten, kanel, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och slå det över äggsmeten. Tillsätt oljan och sist dom rivna morötterna. Häll smeten i en smord och bröad form (rund med löstagbar kant). Grädda i 175 grader under 35-40 minuter.



Glasyr:
100 g philadelphiaost
30 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal från en lime

Rör ihop glasyren till en slät smet och bred på den kalla kakan. Strö över rivet skal ifrån en lime.

Här är en härlig bild ifrån förra sommarens morotskörd. "Morotskärlek" kallar jag den!!

måndag 15 mars 2010

Fläskfilé i härlig pastasås


Fick till en riktigt härlig pastasås i lördags. Hade en påse med kantareller kvar i frysen ifrån höstens skörd och med lite philadelphiaost och creme fraiche så blev det jättegott!

Ingredienser:
2 st fläskfiléer
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 burk creme fraiche
½ burk philadelphiost
2 dl matlagningsgrädde
10 st soltorkade tomater
kantareller ca 3 dl stekta
1½ msk kalvfond
3 msk tomatpuré
flingsalt och svartpeppar
olivolja att steka i
smör att steka i

Hacka den gula löken. Fräs kantarellerna i smör i en separat stekpanna, salta och peppra. Fräs den gula löken i olivolja i en annan panna. Tillsätt fläskfilén i bitar, salta och peppra. Bryn några minuter, tillsätt kantarellerna och soltorkade tomater i bitar. Häll över creme fraiche, philadelphiaosten och matlagningsgrädden. Tillsätt fonden och tomatpurén. Riv över vitlöken. Låt puttra under tiden du kokar spaghettin.

Servera med riven parmesanost och ett glas rött vin!

söndag 14 mars 2010

Chokladmousse med hallon


Vårat fredagsmys bestod av chokladmousse med hallon. Chokladmousse är riktigt gott men också väldigt mastigt. Oj så mätt man blir! Det finns ju massor av sätt att smaksätta sin mousse men jag valde att göra det enkelt.

Ingredienser till 5 portioner:
4 äggulor
4 msk socker
4 dl vispgrädde
250 g mörk choklad (jag använde mig av 56% choklad)

Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Vispa äggulorna ihop med sockret pösigt. Vispa grädden.

Blanda den smälta chokladen med äggulorna och sockret och tillsätt grädden lite i taget. Häll upp i glas och låt stå i kylen i minst en timme. Garnera med tex hallon. Mums så smaskigt!

lördag 13 mars 2010

Tummen upp för svensk balsamico med bärsmak


När vi var på matmässan "Passion för mat" för några helger sedan så köpte jag en balsamico med björnbärs smak som var helt fantastiskt god. Tillverkarna heter "Sverigeskafferiet" och dom tillverkar balsamico med smak av Sveriges olika bär. Dom tillverkar också rapsolja och en otroligt god Äpple och hjortron chutney som jag också köpte på mässan.

I GP idag så fanns det en artikel om Sverigeskafferiet. Riktigt kul att läsa att produktion till största delen kommer att finnas i Fjärås, inte så långt från Göteborg. En kul detalj är att en hel del av frukten som dom använt i sina produkter kommer ifrån kungafamiljens trädgård på Solliden på Öland där dom har fått tillstånd att gå och plocka ☺.