söndag 28 februari 2010

Ölkorvar från Ridderheims till kvällsmyset

Igår kväll var det ju så dags för Melodifestivalen igen. Tittade dom första fem låtarna, sedan tröttnade vi, riktigt dåligt tyckte vi. Det blev en film istället ☺.



Vi var alla rejält trötta igår kväll efter att ha gått flera timmar på matmässan. Vi fick med oss massor med godsaker hem bl a ölkorvar ifrån Ridderheims. Dom hade många olika sorter och det fick bli vårat kvällsmys ihop med lite annat plock igår. Riktigt goda korvar var det och dom ska ju förstås serveras ihop med en god kall öl.


Idag blir det kalas igen här hemma.....många som fyller år i februari! Det blir middag och tårta, recept kommer såklart senare.

lördag 27 februari 2010

Cloettas nya Fairtrade choklad


Det är inte varje dag man får choklad i brevlådan ☺. Häromdagen så fick jag ett paket ifrån Cloetta med deras nya "Good" choklad som är Rättvise märkt.

Jag fick 4 smaker att testa, mintcrips, mjölkchoklad, hasselnötter samt cashew & tranbär. Jag har hittils bara smakat på mintcripsen.....den var mycket god, härliga bitar med mint i chokladen gjorde den krispig och fin.

Jag kan tänka mig att cashew och tranbär blir nästa smak att testa, får se hur den smakar.



Idag har jag varit på matmässan "Passion för Mat". Vilken mässa, helt fantastisk. Massor med utställare som alla hade smakprover på sina produkter. Har tagit en hel del kort och köpte en del också försås men det blir i ett senare inlägg! Jag kan absolut rekomendera mässan så ni som ännu inte har varit där, den pågår ända tills imorgon!

fredag 26 februari 2010

Glass i stora lass....


Vårat fredagsmys ikväll blev bland annat vaniljglass med varma hallon. Just kombinationen vanilj och hallon tycker jag är otroligt gott. Den senaste tiden har vi gjort glassen själv men det är ju inte alltid man har vare sig tid eller ork till det så idag blev det Sia´s vaniljglass istället, funkar ju bra det med! Skulle ju helst ha varit den ekologiska varianten men den fanns inte idag.

Förutom vaniljglass så är en stor favorit lakritsglass. Har en favorit och den är ifrån Lejonet och Björnen, supergod. Har inte riktigt hittat någon annan god lakritsglass, har ni andra några tips kanske??

Vad har du för favoritsmak på glass??

Ugnsstekt medhavsfalukorv


För ett tag sedan så gjorde Coop en receptfolder som heter "Helt ny husman" och jag har redan testat flera av recepten, tyckte att dom flesta verkade mycket smarriga.

Idag så gjorde Jonny middagen och efter önskemål från mig så blev det Ugnsstekt medelhavsfalukorv. Det vanliga när man gör hel falukorv i ugn är ju att man lägger i tomatskivor, ostskivor, lök och senap. Den här varianten är mer åt medelhavshållet precis som det låter. Mozzarella, grillad paprika, squash mm. Mycket gott!

Till falukorven serverades det hemlagat potatismos.

Ingredienser för ca 8 port:
1 st falukorv i ring
smör
1 st squash
1 st rödlök
250 g mozzarella
200 g grillad paprika
½ dl olivolja
1 dl färsk hackad basilika
svartpeppar



Lägg korven i en smord, ugnsfast form och skär djupa snitt nästan rakt igenom korven, med några centimeters mellanrum. Skiva squashen och dela i halvmånar. Skär rödlöken i skivor. Skär mozzarellan och paprikan i mindre bitar. Stick
grönsaker och ost i snitten. Fördela resterande grönsaker runt korven. Blanda olja, basilika och peppar och häll blandningen över korv och grönsaker. Gratinera mitt i ugnen tills ost och korv fått färg, cirka 25-30 minuter.

torsdag 25 februari 2010

Färskpotatis någon???



Någon som vill köpa färskpotatis??
Kostar bara 755 kr kilot!

Idag går det att läsa på GP.se att den första färskpotatisen är såld. Premiärskörden från odlaren Patrik Torle i Varalöv gick för 755 kronor kilot. Den bestod av 24 askar med 400 gram potatis i varje ask. Efter budgivning så såldes den till Axfood Sverige i Helsingborg som betalade 302 kronor per ask.

Visst är det gott med färskpotatis men så gott är det inte så jag betalar över 700 kr kilot.

Nu börjar jag längta till min egen potatisskörd, i år har jag bestämt mig för att inte köpa potatisen ifrån blomsterbutikerna utan jag har hört att det tydligen ska gå att köpa av försäljarna som står utanför Saluhallen här i Göteborg, där ska det också finnas ekologisk sättpotatis till försäljning, det måste jag testa!

Bilden lånad av GP.

onsdag 24 februari 2010

Passion för Mat - matmässa 26-28 februari


Jag har tidigare skrivit om denna matmässa som kommer att hållas nu till helgen mellan den 26-28 februari i Eriksbergshallen här i Göteborg.

Mässan har varit två gånger tidigare och tyvärr så har jag själv missat den varje gång men nu till helgen ska jag absolut gå dit. Det kommer komma ett antal välkända kockar bla vinnaren av Årets Kock, Gustav Trägårdh, Alexandra Zazzi, Leif Mannerström och många fler.

Det kommer vara många leverantörer som kommer att bjuda på smakprov på sina produkter och självklart kommer man även att kunna köpa en hel del av deras varor. Ridderheims, Bjäre Fågel, Ekolådan, Gröna Lådan, Jakobsdals Charkuteri och Svenska Vinkompaniet är bara ett urval av alla utställare som kommer vara på plats. Hela listan hittar du här.


På lördag kommer det att vara EM i Ostronöppning under mässan och det kommer att finnas en ostronbar där det finns försäljning av färska ostron och skaldjur. Dit måste jag ju bara gå, ostron är ju så gott!!

Det kommer nog inhandlas en hel del och jag ska såklart ta med mig kameran så jag kan visa er som inte kan gå dit hur det såg ut.

Ni kommer väl???



Bild lånad av Passion för mat.

tisdag 23 februari 2010

Pastasallad med ruccola och mozzarella


Den här pastasalladen är en riktig sommarsallad. Den smakar nog som bäst när man kan använda sig av sina egenodlade tomater, sina egna sockerärtor och ruccola men den var såklart otroligt god nu också. Det ska vara mycket ruccola i tycker jag. Jag serverade den ihop med Citronkycklingen som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

10 portioner:
500 g risoni (pasta som ser ut som ris)
300 g sockerärtor och haricot verts
3 mozzarellaostar
mycket ruccola
250 g körsbärstomater
flingsalt och svartpeppar

Dressing:
5 msk olivolja
3 msk vit balsamvinäger
1 tsk salt
3 krm svartpeppar

Även detta recept hittade jag i tidningen "Laga lätt", för övrigt en riktigt bra mattidning tycker jag.

Citronkyckling med kronärtskocka och paprika


Det här receptet har jag hittat i en tidning som heter "Laga lätt" men jag har gjort lite ändringar. Den var väldigt enkel att göra och den går att förbereda om man tex vill ha den på ett kalas. Jag använde mig av färska kycklingben och kycklinglår. Till detta så serverade jag en väldigt god pastasallad med risoni, receptet kommer i nästa inlägg.

10 portioner:
2 kg kycklingben

Marinad:
2 burkar inlagd kronärtskocka
1 burk grillad paprika
saft från 3 st citroner
1 dl olivolja
2 msk kycklingfond
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingbenen i en stor ugnsform.

Skär kronärtskockan och paprikan i grova bitar. Blanda med dom övriga ingredienserna i marinaden. Häll marinaden över kycklingen och blanda runt. Hit kan man förbereda.

Sätt in formen med kycklingen i mitten av ugnen i ca 40 min. Strö gärna lite oliver över vid servering.

Mycket smaskigt!! Pröva!

måndag 22 februari 2010

Hallonglasstårta


Gjorde en riktigt god tårta idag. En variant mellan glass och tårta får man nog kalla det, botten är gjord av valnötter och choklad och själva "glassen" var smaksatt med hallon. Riktigt fräsch och god tårta.

Ingredienser för ca 10 bitar:
100 g valnötter
100 g mörk choklad
3 äggvitor
1 dl socker

200 g frysta hallon (tinade)
3 äggulor
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella 10%

Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.

Grovhacka nötter och choklad. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner socker, nötter och choklad. Häll blandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna.

Mixa och sila hallonen. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa grädden. Blanda hallon, äggsmet och kesella, rör till sist försiktigt i grädden.

Häll glassblandningen över botten och frys i minst 4 timmar.

Ta fram och garnera tårtan minst 30 minuter före servering.



Receptet kommer ifrån Tasteline.

Söndagsmiddag - Köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt


Söndagens middag blev köttbullar med potatis. Egentligen skulle vi haft kalas för mig igår men flera av mina gäster var insnöade och kunde inte komma så därför blir det kalas idag istället. Jag hade ju såklart helt andra planer för middagen jag skulle bjuda på igår men....det blev till att tänka om, jag gjorde köttbullar istället. Inte så dumt det heller ☺. Idag blir det kalasmiddag, inlägg om det kommer senare....

Recept på köttbullar har jag lagt ut tidigare men det tåls ju att upprepas. Dessutom så gör jag oftast olika från gång till gång....

Ingredienser:
1 kg nötfärs
1 gul lök
smör
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
2 msk ströbröd (jag använder oftast havrekli men det var slut)
4 msk av kryddblandningen Sensuella Isabella ifrån Änga Gård
flingsalt och svartpeppar från kvarn
ca 1½ msk kalvfond

Hacka den gula löken och stek i smör. Häll ströbrödet i en bunke, tillsätt grädden och låt ströbrödet svälla någon minut. Tillsätt ägget och alla kryddorna, blanda ihop. I med färsen och den avsvalnade löken. Blanda ihop.

Forma till små köttbullar och stek i smör. När du tagit upp dom sista köttbullarna så tillsätter du ytterligare en klick smör för att göra såsen. I med ca 2 msk vetemjöl, rör runt. Häll över ca 3 dl vatten, lite i taget. Sedan tar du ca 1½ dl matlagningsgrädde, ca 2 msk kalvfond och några skvättar soja för att få den rätta färgen. Krydda med salt och peppar och tex herbes de provence eller någon annan god kryddblandning.



Servera med kokt potatis, lingonsylt och en enkel sallad.

söndag 21 februari 2010

Hemlagad pizza


Igår blev det pizza till middag, hemlagad pizza. Vi hade kvar en hel del godsaker ifrån fredagens mys med medelhavsdelikatesser så det blev både mozzarella och parmaskinka på pizzan. Jag använde mig av pizzastenen som jag fick i julklapp så botten blir så där krispig och god.

Ingredienserna jag hade på var: tomatsås, rödlök, mozzarella, salami, två sorters parmaskinka, tomater (både stora och små), oliver, oregano, havssalt, olivolja. När pizzan är färdig så lägger jag även på ruccola. Serveras med en god pizzasallad.

Så här gjorde jag degen:
1/4 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
4 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i lite av det ljumna vattnet. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet och resterande ingredienser. Blir degen för lös så får du ta mer mjöl.

Baka ut degen på en plåt, på med alla ingredienser, in i ugnen på 250 grader ca 12 min. Klart för njutning tillsammans med ett glas rött!!



Snön fortsätter att vräka ner här hos oss, fast idag ser det ut som om solen vill titta fram och det tackar vi för. Tog lite bilder, som ni kan se är växthuset inbäddat i snö och istapparna hänger från taket.



Visst är snöflingorna fina!

fredag 19 februari 2010

Fredagsmys - Medelhavsdelikatesser

Fredagsmyset idag får man nog kalla "Fredagsmys de luxe" ☺!

Jonny var och handlade på Saluhallen här i Göteborg idag och köpte på sig diverse delikatesser ifrån Capris (se ett tidigare inlägg om Capris här).

Det blev två sorters oliver (kalamata och en grön oliv fylld med soltorkad tomat), en stor bit parmesanost, fetaostfylld paprika, två sorters parmaskinka, salami, små marinerade mozzarellabollar, vanlig mozzarella, kronärtskockor......mums! Till detta serverade vi ett gott rött italienskt vin ♥.

Oliver och mozzarellabollar



Parmigiano reggiano


Min tallrik, en god bruschetta blev det oxå...



Diverse mumsigheter!


TREVLIG HELG!!

Och vinnaren är.........

Vinnaren av produktchecken på Kelda soppor för 100 kr är..........Ulrika!!

Jenny Ekström och Natalie får var sitt badlakan!!

GRATTIS PÅ ER ALLIHOPA, maila mig era adresser på markoch73@hotmail.com så ser jag till att ni får era vinster hemskickade.

torsdag 18 februari 2010

Fisk - och skaldjurssoppa



Jag har ju fått chansen att testa Kelda´s soppbaser och idag så gjorde jag en Fisk och skaldjurssoppa med soppbasen som heter just "Fisk och skaldjurssoppa". Jag tillsatte torsk, räkor och lite grönsaker. Det gick väldigt snabbt att göra soppan, perfekt en vanlig vardag när det behöver gå undan litegrann.

Jag tyckte att smaken var helt okej för en vardagssoppa. Självklart smakar den inte lika bra som när man gör sin egen fisksoppa men den är helt klart ett bra alternativ när man vill att det ska gå undan. Tycker ju att det är synd att ingredienserna för det mesta är olika extrakt och aromer. Tycker man borde kunna ha lite mer "äkta" varor i produkten men som sagt.....smaken var det inget fel på.

Så här gjorde jag:
1 pkt Kelda Fisk och skaldjurssoppa
1 pkt fryst torskfilé
ca 2 dl räkor
1 burk majs
ca 1½ dl ärtor
1 röd paprika
salt
2 msk hackad dill

Dela torsken i mindre bitar. Hacka den röda paprikan. Värm soppan i en kastrull, tillsätt paprikan, majsen och ärtorna. Salta torsken och tillsätt den sedan till soppan och småputtra ca 5 min. Det sista du gör är att tillsätta räkorna och dillen.

onsdag 17 februari 2010

Brownies


Hittade ett recept på Brownies hos Kryddburken häromdagen som jag kände att jag bara var tvungen att testa. Jag serverade kakan ihop med lite hemlagad chokladglass och det blev riktigt smarrigt!

Ingredienser:
200 gram smör
250 gram choklad
4 dl farinsocker
100 gram nötter (jag tog hälften var av hasselnötter + pinjenötter)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg

Gör så här:
Förbered en ugnform (ca 25x35 cm) med bakplåtspapper.
Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och bryt ner chokladen och låt den smälta.

Tillsätt farinsockret & nötterna. Sikta sedan ner vetemjölet som du blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om.

Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl.

Häll smeten i formen och grädda i 35-45min på 175 grader. Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan in den i kylen.



Servera som den är eller med en klick glass. Gott, gott!!

Tonfiskpasta


Ännu ett tips på bra och snabblagad vardagsmat kommer här!

Tonfiskpasta går jättesnabbt att tillaga. Här tycker jag det är viktigt att dom krossade tomaterna är goda, jag använder som vanligt "Mutti". Köp heller inte den billigaste tonfisken som finns, dom smakar oftast inget vidare. Det är gott att ha några oliver till, antingen så lägger man dom en stund i såsen så dom får bli lite varma eller så serverar man dom bredvid. Kalamata oliver ska det vara förstås ☺.

Ingredienser för ca 4-5 port:
2 burkar tonfisk
1 burk krossade tomater
1 burk hela körsbärstomater
1 gul lök
2 klyftor vitlök
torkad oregano
salt och peppar
olivolja

Hacka den gula och vita löken och fräs i olivolja. Tillsätt tomaterna och kryddorna och låt gärna puttra en stund. Lägg till sist i tonfisken och låt den bli varm.

Servera ihop med spaghetti och oliver och kanske några kokta grönsaker.

tisdag 16 februari 2010

Hallonmuffins


En bok som jag skrivit om tidigare är Monika Ahlberg´s bok "Bergs konditori på Marstrand". Det finns en massa goda recept på både bröd, kakor, bullar och bakelser.

I helgen testade jag att laga Hallonmuffins. Dom blev himla goda, dock blev dom inte lika fina som dom är i boken ☺. Mina blev rätt platta.....men vad gör det, goda blev dom iallafall!!

Här kommer receptet:

ca 20 st:
2 ägg
3 dl strösocker
100 g smält smör
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
rivet citronskal från ½ citron
hallon

Sätt ugnen på 220 grader.

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och mjölk. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och rivet citronskal.



Fyll upp muffinsformar nästan ända upp till kanten och lägg i hallonen, några stycken i varje.



Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 20 min.

Jag har alltid bra hjälp i köket!

Surdegsbröd


Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om ett bageri här i Göteborg som heter Cum Pane och att jag hade tänkt att testa att göra deras surdegsgrund. Det har jag nu gjort och i helgen var det så dags att baka första brödet på den.

Jag gick efter ett recept jag hittade på Pain de Martins blogg och resultatet blev verkligen jättebra! God smak och bra konsistens på brödet!

Surdegsgrunden gör du så här:
Dag 1:
200 g ljummet vatten
150 g ekologiskt rågmjöl

Blanda ihop och ställ inplastad på varm plats ca 25-30 grader.
Degen ska stå i två dygn.

Dag 3:
100 g ljummet vatten
80 g ekologiskt rågmjöl

Blanda ihop och låt stå ytterligare ett dygn.

Dag 4:
100 g ljummet vatten
80 g ekologiskt rågmjöl

Blanda ihop och låt stå ytterligare ett dygn. Efter det här dygnet är surdegen klar och ska förvaras i en glasburk i kylskåp.

Receptet på brödet ifrån Martin´s blogg hittar du här.


måndag 15 februari 2010

Gulaschgryta


Grytor är något som jag nästan bara gör på vinterhalvåret. Jag brukar ofta göra stora grytor så att man har litegrann som man kan frysa in eller ha med sig som lunch dagen efter. Till denna Gulaschgrytan använde jag mig av märgpipa med ben. Jag skar förstås köttet i bitar men jag lät det stora benet koka med hela tiden. Benet ger en jättegod smak, det blir en mer mustig smak.



Gulasch är Ungerns nationalrätt och det finns säkert många sätt att göra den på men dom två ingredienser som absolut måste vara med är paprika och kummin, det ska vara brödkummin, inte spiskummin. Så här gör jag:

Ingredienser för ca 10 port:
1½ kg märgpipa eller högrev
3 st gula lökar
smör
salt och peppar
4 st pressade vitlöksklyftor
7 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
2 tsk hel brödkummin
4 msk tomatpuré
2 st burkar hela tomater (jag använder Mutti körsbärstomater)
2 st stora röda paprikor

Skär köttet i bitar. Skala och skär löken i skivor. Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en stor gryta. Stek löken i smör och lägg över i grytan. Har du haft en köttbit med benet kvar så lägger du även i benet i grytan.

Häll över vattnet, buljongtärningarna, pressad vitlök, paprikapulver, stött kummin, tomatpurén och dom hela tomaterna. Låt koka upp och småputtra under lock i ca 1½ timme.

Strimla paprikorna och lägg dom i grytan när det återstår ca 20 min.
Servera med kokt potatis och en bit bröd.

Andra goda grytor som jag gjort under hösten/vinter:

Himmelskt god köttgryta

Bouf Bourguignon

Kalops

Stifado - Grekisk köttgryta

söndag 14 februari 2010

Alla ♥ dag present


Hoppas att alla har en trevlig Alla ♥ dag idag! Fick en härlig present av min kära sambo idag eller rättade sagt, jag fick två presenter. En bok av Glenn Strömberg som heter "Mitt Italien" och en påse med olika chokladbitar i ifrån Premiyum, mums!

Boken hade jag önskat mig till min födelsedag som infaller om ca 1 vecka men jag fick den alltså idag istället. Glenn beskriver Italiens 20 regioner och vad som är speciellt för dom och olika händelser som han själv har upplevt där. Boken beskriver faktiskt 21 st regioner där den sista regionen är Göteborg!

Flera av hans fotbollskompisar får också en hel del plats i boken där dom beskriver sin favoritpizza och favoritpasta och såklart massor med recept.



Jag kan verkligen rekomendera boken även om jag än så länge bara bläddrat igenom halva ☺.



MUMS!!