söndag 31 januari 2010

Dansk Sjömansbiff


Sjömansbiff görs ju egentligen av ytterlår men det här är en slags "fattigmanssjömansbiff" där man använder nötfärs istället. Receptet hittade jag i Coop´s nya receptfolder Helt ny Husman.

En variant på receptet kommer här:
1 kg nötfärs
1 kg potatis
2 st gula lökar
smör
salt och peppar
2 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar (gärna mörk oxbuljong)
5-6 dl öl
ev hackad persilja

Skala och skiva potatisen tunt. Skiva löken i ringar och stek i smör i en stekpanna. Ta upp löken och tillsätt mer smör, bryn färsen, salta och peppra.

Värm upp vattnet i en kastrull, tillsätt buljongtärningarna och ölen. Salta och peppra.

Varva potatis, lök och färs i en smörad ugnsform. Avsluta med att hälla över buljongskyn. In i ugnen på 200 grader i 40 min.

Servera med lingonsylt och smörgåsgurka/saltgurka.

Vinnarna av biljetterna till Te-seminarium är.....

..............Heavenly Hel och Helena Ljunggren!!!

Ni får två biljetter var. Skicka ett mail till markoch73@hotmail.com med info om vilken dag ni vill gå på (2:e eller 3:e) och helst också om ni har namnet på den som ni kommer att ta med så kommer jag berätta för er hur det hela kommer att gå till.


GRATTIS!!


lördag 30 januari 2010

Påminnelse om mina två pågående tävlingar...

Vill bara påminna om mina två olika tävlingar/utlottningar som pågår just nu.



Vill du vinna två st biljetter till matmässan "Passion för Mat" som hålls här i Göteborg 26-28 februari så har du till och med måndag kl 19.00 på dig att skriva en kommentar till mitt inlägg här.



Vill du vara med i utlottningen av 2 st par biljetter till Te-seminarium den 2-3 februari så får du skynda dig på, utlottningen avslutas ikväll 19.00!!! Var med här.

Lycka till!!

fredag 29 januari 2010

Fiskgryta


Den absolut godaste fiskgrytan som jag någonsin gjort är den här som jag en gång för många år sedan hittade i en Allt om Mat tidning. Receptet har varit försvunnet i några år men av en slump så hittade jag det nu igen. Jag vet egentligen inte exakt vad det är som gör den så god, för jag har försökt att göra den utan receptet utan att lyckas. Vad jag tycker är viktigt är att man använder sig av goda tomater, jag använder mig av hela körsbärstomater på burk av märket Mutti. Sedan är ju såklart råvarorna viktiga. Jag har turen att ha en svåger som arbetar nere i fiskhamnen i Göteborg, han är grossist, säljer till restaurangerna, alltså kan jag få tag på fin fisk, räkor och musslor ☺.





Ingredienser för 10 pers:
1 kg laxfilé
250 g skalade räkor
1 nät musslor
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st fänkål
3 burkar Mutti körsbärstomater
1 påse saffran
2 dl vitt vin
smör
2 st hönsbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
2 msk hackad dill
1 tsk salt
1 st lagerblad

Börja med att hacka den gula löken och vitlöken. Strimla fänkålen. Fräs alltihop i ca 2 msk smör i en stor gryta. Tillsätt saffran, tomaterna, buljongtärningarna och vinet. Låt koka upp. Under tiden sköljer du musslorna under rinnande vatten, släng dom som är trasiga eller som inte stänger sig när du knackar på dom.

Grytan innan fisken och räkorna är tillsatta....



Tillsätt musslorna till grytan ihop med timjan och lagerbladet. Lägg på locket och låt sjuda ca 10 min. Under tiden skär du laxen i kuber och saltar dom. Tillsätt laxen och sjud ytterligare 5 min. Det sista du gör innan servering är att tillsätta räkorna och den hackade dillen.

Servera med ett gott bröd och såklart ett gott vitt vin.
Så fantastiskt gott, prova denna gryta!! ♥

torsdag 28 januari 2010

Fröbeställningarna har kommit!


Som ni vet så heter ju min blogg Mat och Odla och nu börjar ju snart odlingssäsongen så det kommer att bli mer och mer inlägg om mitt grönsaksodlande från och med nu.

Nu har alla mina fröbeställningar kommit! Jag har i år valt att beställa ifrån Impecta och Gourmetgarage + att jag kommer att köpa några fröpåsar av Bröderna Nelson i någon av blomsteraffärerna.

Man tycker inte det är så mycket när man lägger själva beställningen men när man sedan lägger upp allt på bordet så tänker man...oj då, hur ska jag hinna med att så allt det här? Som tur är så sår man ju inte allt på samma gång ☺. Det jag kommer börja med först är tomaterna men dom kommer jag nog vänta med i ca 3 veckor, sedan kör jag igång.



Dom tomaterna som jag har beställt i år är:

"San Marzano 2" Klassisk italiensk plommontomat som huvudsakligen används till matlagning och konservering. Perfekt till att göra egna tomatsåser, röror och passata.

"Costoluto fiorentino" Ljuvlig tomatsort som vunnit pris av Royal Horticultural Society.

"Marglobe" Gammal amerikansk tomatsort som är mycket populär i Italien.

"Supersweet 100" En körsbärstomat som bildar stora, långa, vindruvslika klasar med röda småtomater.

"Brown Berry" En brun körsbärstomat.


Bilder ifrån Impecta.se

Årets kock - en göteborgare såklart ☺


Om ni inte redan har hört det så blev Årets kock en göteborgare som heter Gustav Trägårdh. Till vardags arbetar Gustav på restaurang Basement här i Göteborg.

Kockarna som tävlade hade 5 timmar på sig att tillaga två rätter men dom fick reda på ingredienserna till den första rätten endast 45 min innan starten. Gustav gjorde en rätt som han kallade "Soppa på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig Svecia, kryddgrönt samt pepparrotsbuljong och blomkål”.

Den andra rätten skulle vara en modern restaurangrätt och den hade dom fått öva på innan och för Gustav blev det: ”Svensk renkalv; urbenad, rosastekt sadel samt långkokt, vinägerglacerad tunga serveras med frasig getkvarg, gräddkokt jordärtskocka, persilja och pärllök samt buljong på rostad rosenkål och sirap.”

Grattis säger vi till Gustav och restaurang Basement som säkerligen kommer få fler besökare ☺.
Bilden är lånad ifrån GP.se

Lasagne


Igår blev stod det Lasagne på menyn. Sist jag gjorde Lasagne så använde jag mig av färska lasagneplattor och det blev så gott, idag använde jag mig dock av dom vanliga torkade och det blir ju såklart också gott!

Till en stor sats lasagne använde jag:
1 kg nötfärs
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
½ dl tomatpuré
1 stor riven morot
1½ msk kalvfond
flingsalt
svartpeppar
oregano

Ostsås:
3 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
ca 2 dl riven ost (+1 dl)
salt och peppar

Hacka gul lök och 2 st av vitlöksklyftorna. Fräs i olivolja, tillsätt färsen och bryn den samtidigt som du delar den med en träslev, tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut. Häll över dom krossade tomaterna, kalvfonden, den rivna moroten och kryddorna. Pressa över dom återstående vitlökarna.

Mitt tips är att göra köttfärsen i god tid, låt den gärna stå och puttra i någon timme om du har tid. Smakerna utvecklas så mycket mer om den får stå. Jag gör alltid likadant när jag gör "vanlig" köttfärssås med spaghetti.

Smält smöret till ostsåsen, häll över mjölet och rör om, tillsätt mjölken lite i taget. Krydda och häll sist i osten, tänk på att röra hela tiden, mjölken bränner lätt fast i kastrullen.

Varva sedan färs, ostsås och lasagneplattor i en smörad ugnsform. Avsluta med ostsås och riv över ytterligare ca 1 dl ost.

In i ugnen på 200 grader i 30 min. Servera med en god sallad med tex fetaost och oliver i.


onsdag 27 januari 2010

Utlottning av entrébiljetter till Te-seminarium i Göteborg


Jag har fått chansen att i samarbete med Sweden Herbs & Spices gå på ett "te-seminarium" där två av Englands högt kvalificerade te-provare, Dominic Marriott och William Manning från Ahmad Tea London kommer att vara.

Detta går att läsa i inbjudan:
"Dominic Marriott och William Manning, som tillsammans har 46 års erfarenhet av te, reser runt hela världen för att köpa teer och smakar på uppskattningsvis 300 – 400 koppar om dagen. Ett konststycke som handlar om att smaka, lukta och blanda teer från olika odlingar och av olika sorter för att tillverkningen av varje omgång te ska hålla samma smak, samma arom och samma höga kvalitet."

Det kommer alltså att vara en te-provning och innan den så bjuds det på dryck och lättare förtäring.

Jag kommer själv att gå dit men jag har även fått chansen att lotta ut 4 st biljetter här på min blogg. 2 st glada vinnare kommer att få 2 biljetter var.

Seminariet kommer att hållas den 2:e och 3:e februari på Elite Plaza hotell här i Göteborg mellan kl 17.00-19.00.

Det gäller alltså att du kan någon av dom dagarna och det är ju såklart en fördel om du bor i eller runt om Göteborg så du lätt kan ta dig hit.

Allt du behöver göra är att lämna en kommentar här i inlägget så kommer jag att dra två vinnare på lördag kl.19.00.

Bilder lånade ifrån Ahmad Tea.

Kyckling och kantarellpasta


Jisses vilken god och krämig pasta jag fick till igår. Jag blandade i en klick Philadelphiaost med vitlök och örtsmak i såsen, blev supergott.

Jag har börjat köpa Glenn Strömbergs spaghetti och tagliatelle och jag måste säga att den är verkligen god, den suger upp såsen så det blir en härligt krämig pastarätt, vissa andra sorter tycker jag bara att såsen rinner av ifrån, tummen upp för Glenn ☺.

Ingredienser för 4-5 portioner:
3 st kycklingfileér
1 st liten röd lök
ca 7 st soltorkade tomater
kantareller (egenplockade såklart☺, går bra med champinjoner oxå, jag slängde i några sådana)
2 dl matlagningsgrädde
½ burk creme fraiche
ca ½ burk philadelphiaost med vitlök och örtsmak
flingsalt
svartpeppar ur kvarn
olivolja

Hacka löken och dom soltorkade tomaterna. Skiva champinjonerna om du har sådana. Fräs lök, svamp och tomater i olivolja. Ta upp från stekpannan, i med liter mer olivolja och fräs på kycklingen som du delat i mindre bitar. Salta och peppra.

När kycklingen fått färg häller du tillbaka lökblandningen och häller på matlagningsgrädde, creme fraiche och philadelphiaosten. Låt koka ihop en stund.

Servera med spaghetti eller tagliatelle (jag hade båda) och riven parmesanost. Smaskens!!

tisdag 26 januari 2010

Kycklingspett med pastasallad och yoghurtsås


Kycklingspett är ju kanske nått man för det mesta gör på sommaren när man har grillen igång men jag ville ha lite variantion igår och fick för mig att göra spett. Hade tänkt att göra i grillpannan med träspett men hittade inga träspett utan bara av stål och dom var för långa för grillpannan.......så det blev helt enkelt till att göra dom i ugnen istället ☺.

Jag marinerade först kycklingen i olivolja, lite honung, rivet skal av ½ citron, flingsalt, svartpeppar och en kryddblandning ifrån Änga Gård som heter "Sensuella Isabella" som består av oregano, svartpeppar, vitlök, koriander, lök och örter.

Efter att kycklingen legat i marinad några timmar så trädde jag dom på spetten, la dom på en plåt med galler i och in i övre delen av ugnen på 225 grader ca 15 min.

Till detta blev det en pastasallad, recept finns här.

Jag gjorde en variant på den här dipsåsen, istället för creme fraiche använde jag turkisk yoghurt, sweet chilisås och mangochutney. Gott!!

måndag 25 januari 2010

Himmelskt god köttgryta med märgpipa


Jag köpte häromdagen en stor bit märgpipa med ben (Highland Cattle kött) och igår så gjorde vi en köttgryta på hela stycket (ca 2,2 kg med benet). Oj, oj, oj, sicken god gryta! Får nog säga att det var den godaste grytan jag har gjort, sambon var lyrisk ☺.
Jag har ju gjort köttgryta många gånger förut (du hittar alla mina grytor HÄR) men då använt mig av högrev för det mesta. Det måste ha varit att benet var med som gjorde att det blev så god och mustig smak. Kommer ni över ett sånt köttstycke någon gång så tycker jag absolut ni ska testa denna grytan.



Ingredienser:
2,2 kg märgpipa med ben (går ju såklart bra med en mindre bit)
4 st morötter
2 st gula lökar
2 msk tomatpuré
2 msk råsocker
6 dl rött vin
8-10 st vitlöksklyftor (hela)
3 lagerblad
10 st vitpepparkorn
3 tsk torkad timjan
½ liter kalvfond (jag tog 3 msk fond till 5 dl vatten)
20 st steklökar, gärna fler
10 st champinjoner
smör
rapsolja
salt och peppar
½ kruka bladpersilja

Börja med att ta två av morötterna, skala och dela i bitar, dela ochså den gula löken. Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.

Dela köttet i stora bitar, salta och peppra och bryn i smör och olja i stekpannan och lägg sedan över grönsakerna i grytan.

Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut. Häll allt över köttet. I med vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan. Låt grytan sjuda under lock 2½ timme. Efter 1½ timme så häller du över kalvfonden, sjud ytterligare 1 timme.

Skala steklökarna, slanta morötterna och kvarta champinjonerna. Stek tillsammans i smör och ställ åt sidan. Ta upp köttet och låt svalna litegrann. Öka värmen på grytan och låt koka en stund utan lock så att den tjocknar. Lägg i grönsakerna och koka ca 10 min. Under tiden skär du köttet i mindre bitar, ta bort fett och ben. Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs, lägg i köttet och låt det bli varmt igen. Lägg i lite hackad persilja.



Servera med potatis och strö över lite av den hackade persiljan!! Inget man gör en vardag förstås men som söndagsmiddag när man har lite mer tid är det perfekt! Sååå gott....

Vill också tipsa om DENNA supergoda gryta, högrevsgryta med karljohan svamp!

söndag 24 januari 2010

Skicka vidare - Varm smörgåstårta



Som jag berättat om tidigare är jag med i en "receptlek" som heter "Skicka vidare". Det går ut på att man först och främst anmäler sitt intresse, sedan görs en lista upp där den som står överst på listan börjar med att skicka ett recept till den som står andren på listan. Den personen ska tillaga receptet, ta bilder och lägga ut på sin blogg. Sedan skickar den personen vidare ett recept till nästa i listan osv osv.....

Jag fick detta recept av Ingela som har Pinglans matblogg och receptet löd:

Varm smörgåstårta

2 st hönökakor
smör

Första fyllningen:
1 dl creme fraiche
½ dl chilisås
1 röd paprika
1 tsk tacokrydda (jag gjorde min egen bestående av spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar, chiliflakes, svartpeppar, salt)
1½ dl riven ost

Andra fyllningen:
2 msk olivolja
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
10 st oliver
basilika (jag använde torkad)
1 dl riven ost

Garnering:
ca 3 st tomater
75 g fetaost
100 g salami
50 g rökt skinka
½ tärnad röd paprika
3 soltorkade tomater i bitar
1½ dl riven ost
10 st oliver
2 tsk pizzakrydda dvs oregano, basilika och mejram

Bred smör på den understa hönökaksskivan. Bred över blandningen gjord på creme fraiche och chilisås. Hacka paprikan och strö över den, häll över tacokryddan och riven ost.


Bred smör på den andra hönökaksskivan, båda sidor, lägg den över den första skivan. Bred över andra fyllningen bestående av olja, chilisås, tomatpuré och hackade oliver. Strö över riven ost.

Garnera med tomater i skivor, fetaost i skivor, salamin och skinkan, soltorkade tomater, tärnad paprika och den rivna osten, avsluta med oliverna.



In i ugnen på 200 grader ca 20 min.

Smörgåstårtan blev väldigt god, dom soltorkade tomaterna blev dock lite brända så jag rekomenderar att lägga dom under skinkan. Vi åt den till lunch, kan även tänka mig att den är god som tex fredagsmys med ett glas rött till ☺.
Kommer absolut att göra den igen!!



Jag kommer nu att skicka vidare ett recept till Åsa som har bloggen "Hemma i radhuslängan".
Så håll nu utkik på hennes blogg för att se vad hon får för smarrigt att tillaga!!

Fondue med dipsåser och bakad potatis


Igår var vi på middag hos goa vänner och blev bjudna på Fondue! Det var inte igår kan jag säga, har själv ingen Fonduegryta men det var jättegott, perfekt bjudmat som man får sitta och plocka med litegrann. Köttet bestod av kyckling, fläskfilé och på slutet även några räkor och bläckfiskringar. Köttet var marinerat i olika goda marinader. Det bjöds på 4 olika dipsåser och tomat och mozzarellasalld. Till detta serverades det ugnsbakad potatis. Mycket smaskigt!





Idag ska jag göra ett "Skicka vidare" -recept, ska bli kul, bilder och resultat kommer senare.....

lördag 23 januari 2010

Några tips på restaurang och delikatessbutik i Göteborg


Vi har oftast en tendens att gå till samma restauranger när vi går ut och äter istället för att våga sig på något nytt. På GP´s hemsida så kan man ibland läsa restaurang recensioner vilket jag tycker är jättebra, man får lite bra tips och kan läsa vad dom tyckte om pris, service mm.

Gillar du som jag italiensk mat så kan ett bra tips om du bor i Göteborg eller är på besök vara att gå till La Cucina Italiana. En italiensk restaurang som GP skrev väldigt gott om idag. Precis som jag skrev i mitt inlägg ang Auberginegratängen jag gjorde tidigare i veckan så är det ju när man använder enkla men mycket goda ingredienser som det blir som godast, tomater, vitlök, parmesan. Har själv aldrig varit där men det får nog bli ett besök tror jag ☺.
Läs recensionen här.

Ett annat ställe jag blev nyfiken på som också gick att läsa om på GP på nätet var La Maison, en delikatessbutik som säljer franska ostar och har egen import av ankconfit, oljor, the, marmelader, köksutrustning mm. Butiken ligger på Södra Larmgatan 18 och deras hemsida hittar du här.
Butiken drivs av fransmannen Laurent Laffont. Låter smaskigt värre för en ostälskare.
Artikeln finns att läsa här.
Bilden är lånad ifrån GP.se

Skaldjurstallrik

Igår kväll hade vi bestämt att vi skulle dela på en hummer ifrån höstens fångst. Jonny tyckte dock att vi skulle äta lite mer så han hade varit och köpt räkor och kräftor också.....mums, jag älskar verkligen skaldjur! Lite aioli och toast och ett gott vitt vin till, kan inte bli mycket bättre fredagsmys ♥

Vinet som vi drack brukar vi oftast köpa när vi vet att vi ska äta skaldjur eller fisk, mycket fruktigt och friskt, passar perfekt till fisk och skaldjur. Det heter Stoneleigh Sauvignon Blanc (nr 6311) och är ifrån Nya Zeeland.



Från tidigare i höstas.....

fredag 22 januari 2010

Fredagspizza



Fredagens middag bestod av pizza. Lite annorlunda än vad jag gjort tidigare. Idag använde jag mig av färdiga pizzabottner ifrån Glenn Strömbergs kollektion. Det ligger två stycken färdiga pizzabottnar med tomatsås i paketet, dom är utbakade för hand och gräddade i stenugn. Inga tillsatser bara äkta råvaror!

Ovanför tomatsåsen la jag röd lök i skivor, mozzarella, kyckling ifrån gårdagens ugnsstekta kyckling, tomatskivor, pressad vitlök, oliver, olivolja, havssalt och oregano, ungefär samma fyllning som jag brukar ha när jag gör min egen pizzabotten.



In i ugnen på 200 grader varmluft, precis som det står på paketet (jag använde såklart min pizzasten som jag fick i julklapp). 7-9 min står det på paketet men osten hade inte smält tillräckligt efter 9 min så vi körde två minuter till.

Resultatet då.....ja, fyllningen var ju god (som vanligt ☺) men pizzabotten blev lite väl torr och krispig. Jag vill ju såklart att den ska vara krispig men kanterna blev väl krispiga, kanske för att jag körde den längre än vad som stod på paketet?? Pizzabotten smakade inte speciellt mycket, den jag gör själv är mycket godare. Det positiva med det här är ju att det gick fort, smidigt att bara lägga på dom ingredienserna man vill ha och slippa göra en deg först. Säkert jättebra för dom som kanske inte är så intresserade av matlagning och vill att fredagsmaten ska gå snabbt att göra.

Pizzan var god men....dom jag gjort tidigare med egengjord pizzabotten är mycket godare!!

Fruktsallad


Var sugen på en fruktsallad igår kväll och jag hade en hel del frukt hemma så jag tog en massa olika frukter bl a banan, apelsin, blodapelsin, vindruvor, physalis, kiwi, mango, ananas och blandade ihop.

Man kan ju såklart servera salladen med en klick glass eller riva över choklad men.....jag ville ha en nyttig sallad så den blev a´la naturell ☺.

Mycket fräscht och gott!

Idag var det då fredag och idag vankas det hemlagad pizza på min pizzasten och....ikväll när tösen lagt sig så ska vi lyxa till det och dela på en hummer ifrån höstens fångst, det ska bli gött de!!

torsdag 21 januari 2010

Ugnslagad Gårdskyckling med Aubergine och tomatgratäng


Ugnsklar Gårdskyckling ifrån Kronfågel har ju funnits ett tag nu men idag testade jag den för första gången. Den är färdigkryddan och ligger i en form som klarar ugnen. Bara att ta av plasten och in i ugnen på 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter. Väldigt smidigt får jag säga. Kryddorna består av paprika, lök, örtkryddor, vitlök, svartpeppar, tomat, persilja. I örtkryddan ingår spiskummin, koriander, rosmarin, oregano, basilika och mejram.



Till kycklingen gjorde jag en Aubergine och tomat gratäng som jag gjorde till julafton. Jag gjorde en lite mindre form och ändrade litegrann i receptet.

Ingredienser för ca 5-6 portioner:
2 burkar krossade tomater (jag använde mig av 1 burk Mutti körsbärstomater och 1 burk Mutti krossade tomater)
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st aubergine
2 tsk torkad oregano
2 tsk balsamvinäger
½ kruka färsk basilika
havsalt och svartpeppar från kvarn
parmesanost
1 pkt mozzarella
olivolja

Hacka lökarna och bryn dom i olivolja i en kastrull tillsammans med oreganon. Tillsätt tomaterna och låt puttra på svag värme ca 15 min. Tillsätt balsamvinäger, salt, peppar och basilikan. Krydda med salt och peppar. Låt gärna stå ytterligare och puttra, smakerna kommer fram ännu mer ju längre det får stå.

Skiva auberginen och lägg dom på en plåt, salta och låt stå tills dom börjar "vattna" sig. Torka av med papper, in i ugnen på 300 grader i 5 minuter. Varva tomatsås, riven parmesanost och aubergineskivor i en ugnsform. Avsluta med mozzarellaost i skivor, häll över lite olivolja och lite mer torkad oregano. In i ugnen tillsammans med kycklingen i 30 min.





Hur smakar då allt detta?
Såååååå gott! Detta är mina absoluta favoritsmaker, tomater, lök, vitlök, basilika, olivolja, balsamvinäger tillsammans i god gratäng med aubergine och serverad med en jättegod kyckling. Kan knappast bli bättre tycker jag ☺.

Grillkorv med potatismos och räksallad

Igår blev det riktig snabbmat, fast hemlagad sådan ☺. Var och handlade 11 kg kött på Björlanda Gård igår. Jag har tidigare berättat om det, dom föder upp Highland Cattle kor, så det är bara det köttet som dom säljer. Vi köpte bl a märgpipa med ben, ett köttstycke som jag aldrig testat förut. Har hittat några goda recept på nätet på köttgrytor med märgpipa i, så det blir det nog till helgen tror jag.

Vi köpte även grillkorv som dom gjort själva, bara nötkött och kryddor, riktigt gott, stor skillnad mot grillkorv som man köper i diskarna i mataffärerna.

Jag köpte en liten burk räksallad ifrån fiskhandlaren, vi grillade korvarna och gjorde hemlagat potatismos till. Blev riktigt smarrigt!!



tisdag 19 januari 2010

Balsamicomarinerad kycklingfilé med bönsallad


Eftersom jag så gott som alltid gör många portioner när jag lagar mat så brukar lunchen dagen efteråt oftast bestå av samma mat som middagen dagen innan. Idag gjorde jag dock lite annorlunda, var sugen på kyckling och grönsaker....så jag marinerade en kycklingfilé i lite balsamvinäger, olivolja och vitlök. Stekte den i stekpannan och serverade den med lite blandade grönsaker, ägg + en jättegod bönsallad.

Bönsalladen gjorde jag på kidneybönor, hackad röd lök, körsbärstomater, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Enkelt, nyttigt och gott!

måndag 18 januari 2010

Hamburgare med pommes frites


I lördags var vi sugna på hamburgare och ska man få goda hamburgare så är det ju såklart hemgjorda som gäller. Vi valde även att göra pommes frites själva och dom blev riktigt goda. Vad man ska tänka på är att inte göra dom för stora, dom ska vara små så dom blir lite knapriga.

Hamburgerdressingen som jag gör är otroligt god, mycket godare än den man köper på burk och den är enkel också. Receptet är ifrån tv-programmet "Grilla". Så här gjorde jag.....

Hamburgare:
1 kg nötfärs
1 ägg
salt och peppar
valfria kryddor och örter (jag använde mig av en mix av två olika kryddblandningar ifrån Änga Gård)
2 tsk worcestersås

Blanda ihop allting och forma till biffar, tänk på att platta ut dom rejält, dom höjer sig mycket i stekpannan. Stek i smör.

Pommes frites:
potatis
rapsolja
flingsalt



Jag valde att behålla skalet på (ekologiska potatisar). Skär i tunna stavar. Värm upp mycket rapsolja i en gryta, gärna ca 4 cm. Man friterar i två omgångar, första gången ska oljan vara 160 grader, lägg ner några stavar i taget så det täcker botten och kör tills dom blivit gyllengula. Ta upp och låt rinna av i ett durkslag. Inför omgång två så ska oljan vara 180 grader, nu går det ganska fort och du kan lägga i lite fler stavar åt gången, låt dom friteras till dom får en härlig färg. Lägg upp på fat eller plåt och salta med havssalt.



Hamburgerdressing:
100 g bostongurka
100 g majonäs
1 gul lök
1,5 dl ketchup

Hacka löken fint och blanda med dom övriga ingredienserna. Låt stå en stund i kylskåp innan servering.

Servera hamburgarna med tex isbergssallad, tomater, röd och gul lök, gurka och ölen till är given!