Fler väljer ekologiskt......


.......detta går att läsa på Äkta vara och det är ju mycket glädjande tycker jag. De ekologiska varor som säljer bäst är mjölk, ägg och ost. Jag tycker förstås att man ska köpa flera ekologiska varor. Själv försöker jag alltid köpa så mycket ekologiskt som möjligt men priset får ju förstås inte dra iväg allt för mycket. Exempel på varor som jag alltid köper i ekovarianten är t ex matlagningsgrädde, buljongtärningar, creme fraiche, bananer, kaffe, ketchup, majonäs, turkisk yoghurt, smör, bönor, ja listan kan göras lång.

Sedan finns det varor där jag tycker att det viktigaste är att det är närproducerat, tex så köper jag hellre mitt nötkött ifrån en gård vi har några kilometer ifrån oss som är så nära ekologiskt som det bara går utan att vara kravmärkt än att köpa ekologiskt dyrt nötkött från affären. Vissa märken som man har som sina favoriter är ju tyvärr inte ekologiska, tex Mutti som gör krossade tomater, tomatpuré m m.

När man som jag vill köpa så mycket kravmärkt som möjligt så tar det ju lite längre tid att handla eftersom dom flesta affärerna är rätt så dåliga på att lyfta fram dom ekologiska varorna, man får verkligen leta efter dom i hyllorna. Detta går att läsa om på Icanyheter från den 22 oktober, läs kommentarerna, det är många som tycker samma sak tydligen, undrar varför inte butikerna kan skärpa sig?

Vad tycker ni andra? Väljer ni närproducerat framför kravmärkt eller tvärtom??

Kommentarer

  1. När producerat i första hand och Krav i andra hand. Jag köper ju hellre bönor från öland än bönor från syd amerika, säger ju sig självt att man måste försöka minska på alla dess onödiga transporter!

    Så något som är odlat i min närhet går i första han, även om det gärna får vara krav odlat!! =o)

    SvaraRadera
  2. har börjat hitta ekologiska matvaror som till och med är lite billigare än vanliga... skumt det känns :)

    SvaraRadera
  3. Detta är en mycket komplex fråga. Tomater som odlas i växthus som värms upp med olja i Sverige är ett sämre miljöval är friodlade tomater från Spanien men ändå tror jag heller många väljer svenska tomater för det smakar och känns bättre. Det som kan odlas i Sverige försöker jag köpa närproducerat och ekologiskt (för man behöver ofta inte välja), det som kommer från syd/utvecklingsländer försöker jag köpa Fairtrade. Jag lyckas ofta att hålla min höga moral men inte alltid, men måste köpa och äta det man är sugen på också ibland, även om det är en miljöoriktigt odlad mango från pakistan!

    SvaraRadera
  4. Jag försöker väl i den mån det går att köpa det närproducerade, tomater måste i mitt tycke vara svenska, smakar mer än det som har färdats land o rike. Bra inlägg!

    Jaag delar ut awarder till mina besökare hos mig.. till den som vill ha...har inte utmärkt någon specifik blogg utan alla som besöker mig får EN!!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hittade din blogg idag när jag letade efter pizzarecept inför kvällens fredagsmys, gissa om jag länkade den i mitt inlägg idag då...Hit kommer jag fler gånger vill jag lova. Här andas det inspiration i massor!
    Ha en bra helg önskar en ny följare!
    Kram/caja

    SvaraRadera

Skicka en kommentar