Äppelgifflar



Jag gjorde äpplemos häromdagen och förutom att ha det på pannkakor och gröt i veckan så har vi också gjort äppelgifflar med äpplemos. Ett väldigt enkelt recept men moset gör att dom blir riktigt saftiga och goda. Min bonusdotter Emelie hade precis gjort äppelgifflar i hemkunskapen så hon fick visa hur man gjorde ;-)

Ingredienser
75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
½ dl socker
ca 8-9 dlvetemjöl

Fyllning:
äpplemos

Pensling:
ägg

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
Häll blandningen i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker och mjölet. Arbeta ihop degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma dem runda och kavla ut till runda plattor. Dela dom sedan i 8 "tårtbitar".

Ta en bit i taget och platta till litegrann, smeta ut äpplemos och rulla ihop till gifflar.

Lägg gifflarna på plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 8-10 minuter mitt i ugnen. Njut till en kopp kaffe!

Kommentarer

  1. Åhh dom är juh såååå ljuvligt goda :)

    Här blir det dock ingen äppel mos i år. vi måste försöka tömma frysarna och med tanke på flytten så är vi i STORT behov att få bort så mycket som möjligt och inte tvärtom *s*

    SvaraRadera
  2. Gud vad gode de ser ut - ibland kommer hemkunskapen med små guldkorn. Jag har ett recept på härliga hälsobullar från åttan som jan fortfarande bakar 20 år senare...

    SvaraRadera
  3. Så gott det ser ut :)

    Inga gifflar med äpplemos här, men däremot vart det pannkakor med hemlagat mos....och vaniljglass och kanel. Väldans gott :)

    SvaraRadera
  4. Åh, gifflar är det bästa jag vet!!!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar