Färska fikon


Jag har ett fikonträd i mitt växthus som ger rätt så bra med frukter varje år. Problemet är väl bara att det är max 3 som är mogna samtidigt, man kan inte göra så mycket mer än att tugga i sig dom direkt vilket ju såklart inte är helt fel ;-)



Mitt träd har hittils gett mig mogna fikon tidigt på våren och i början på hösten. Fikonträden i Medelhavet ger frukt 2-3 ggr per år. Plantan tappar alla bladen på vintern men behåller dom små fikonen som inte har mognat ännu. Man kan beskära fikonet på våren för att få det lite kompaktare, jag har hittils varit väldigt försiktig med min beskärning men jag har iallafall tagit några sticklingar som jag satte i såjord i en kruka. Den ena sticklingen har jag satt ute i rabatten och jag tänkte lämna den där under vintern, vi får se hur den klarar sig.

Någon som har något gott recept med fikon?

Kommentarer

  1. Fikon plantor hittade gubben förra veckan och blev så sugen på att köpa. Frågan är om man måste ha dom i växthus??? eller fungerar det bra utan växthus? jag är dock tveksam...
    ser juh så himla gott ut :)

    SvaraRadera
  2. Tulipan: jag tror att man på något sätt måste övervintra plantan men det kan ju ändå vara värt ett försök, plantera den på ett varmt och läigt ställe!

    SvaraRadera
  3. Jamie Oliver har gjort en väldigt god fikonsallad vet jag. Jag tror det var blandad sallad med ruccola i grunden, sedan smulade man över getost, lade på bitar av fikon och strösslade över valnötter (jag kommer inte ihåg om de var hackade). Om man vill kan man ta lite honung på det hela. Jag minns inte om det var någon balsamvinegrette till eller ej.

    SvaraRadera
  4. Ett till "ungefärligt" fikonrecept: Rosta hasselnötter och ta bort lite smuligt skal och hacka lite grovt. Värm sedan bitar av apelsin (utan skal förstås) och bitar av fikon i lite vit sirap och smör i en stekpanna. Strö över nötterna och servera till vaniljglass. Gott!

    SvaraRadera
  5. Vet att det ska finnas ett recept på en fikonkaka i leilas "A piece of cake" som jag alltid suktar efter när jag tittar i den. Men fikon är ju så dyrt om man ska köpa det ute.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar