tisdag 20 juli 2010

Nyplockade kantareller blev en god kantarellpasta


För någon vecka sedan plockade vi en liten hög med kantareller som räckte till varsin kantarellsmörgås men igår när Jonny var ute och plockade igen så hade det kommit upp massor med kantareller!! Han kom hem med 2,7 kg kantareller, vilken lyx :-)

Vi fryste in en del (kantarellsåsen till nyårsmiddagen är säkrad!) men vi gjorde även en riktigt god kantarellpasta som vi avnjöt ihop med ett gott glas rött vin.



Kantarellpasta
olivolja
flingsalt och svartpeppar
6 st kycklingfileér
7 st soltorkade tomater
1 gul lök
1 st stor vitlöksklyfta
några nävar med förstekta kantareller
4 dl matlagningsgrädde
2 msk italiensk kalvfond
½ burk philadelphiaost med vitlök- och örtsmak
färsk basilika

Börja med att hacka gul och vit lök. Dela kycklingen i mindre bitar. Stek löken i olivoljan, hacka dom soltorkade tomaterna och häll över löken, lägg i kycklingen och bryn i några minuter, salta och peppra.

Lägg i kantarellerna och låt steka med några minuter. Häll över grädden och klicka i osten. Låt småputtra under tiden som du kokar tagliatelle. Hacka en näve färsk basilika och strö över grytan innan servering.



Servera med tagliatellen och riven parmesanost. Hade en klick kvar av basilikasåsen jag gjorde häromdagen så den klickade jag också över. Några nyskördade sockerärtor och ett glas rött vin och lyckan är gjord!!

12 kommentarer :

  1. Kantareller är så gott, men nu vill jag bara ha färskpotatis..

    SvaraRadera
  2. Vilken lyx, här i Skåne är det alldeles för torrt ännu. Men vi lever på hoppet, vi brukar plocka mycket svamp

    SvaraRadera
  3. Jag har köpt kantareller... Har inte hittat mer än någon liten skrutt :-( Pastan låter jättegod!

    SvaraRadera
  4. Ja vilken lyx :) Här har det varit alldeles för torrt för några kantareller :(
    Däremot hittade jag en påse gula i frysen igår som jag fixade ihop med köttet.. gjorde en köttfärs och kantarell paj :) gott gott!

    SvaraRadera
  5. Åh så mycket - redan!
    Vi kollade lite härom dagen, på några riktigt bra ställen vi har, men det fanns inte den minsta lilla svamp ännu.

    SvaraRadera
  6. Vi har kantareller på tomten men de brukar vara lite sena av sig och dyker inte upp förrän i augusti å andra sidan brukar de finnas kvar långt in i november.

    Finns nog inget godare än nystekta kantareller på en macka!

    SvaraRadera
  7. Kantarellplockare såg jag i Värmland men kom aldrig själv till "plockningsstadiet" ;-) Härliga kantareller och vad gott det låter!

    SvaraRadera
  8. Åhhhh nu blir jag lite avundsjuk faktiskt, plocka kantareller gör vi här uppe i slutet av augusti och början på september..snacka om att plocka guld i skogen..
    Lät ju härligt med 3½ vecka kvar av semestern, men men nu få jag vänta ett år till nästa gång.
    Ev ska vi va lediga nån vecka i höst också..
    Ha det gott och njut av semestern..

    SvaraRadera
  9. Vad härligt med så mycket kantareller, får nog göra ett nytt försök idag tror jag.

    Ha en härlig dag!

    SvaraRadera
  10. Jag måste få fråga.... Är lite ny inom kantarell branchen men hittade 2,5 kg igår.. Hur fryser man?? Direkt eller förvälla eller torka innan??

    SvaraRadera
  11. Anonym: du måste såklart rensa och göra rent svampen sedan så förväller du dom i en stekpanna, dvs stek dom utan smör så du får bort det mesta av vätskan, låt svalna och frys sedan in!

    SvaraRadera
  12. Åh TACK! Vilket snabbt svar :) Då ska ja göra så! Tack å bock, kantareller till vintern :)

    SvaraRadera