Ugnsgrillad kyckling och potatis med himmelsk sås


Den här rätten har jag bloggat om tidigare, receptet är ursprungligen ifrån Jamie Oliver med lite ändringar. Det är rätt så många olikva moment och den tar sin lilla tid att tillaga men det är det värt för det här är en maträtt i absoluta toppen! Sååååå gott! Vi njöt av varenda tugga. Testa, jag lovar att ni inte blir besvikna, riktigt bra bjudmat, bara att dubbla receptet om man är många.

Ingredienser till kycklingen:
1 st hel kyckling
3 st tomater
1 paprika
3 medelstora morötter
1 röd lök
några vårlökar
klyftor från ½ vitlök
torkade kvistar från timjan
smör
ca 2 msk örtig kryddblandning tex herbes de provence
flingsalt
2 vitlöksklyftor
olivolja

Ingredienser till såsen:
1 liter hönsbuljong
1 msk kalvfond
ca 3 msk svartvinbärssaft
ca 1½ dl matlagningsgrädde

Ingredienser till potatisen:
potatis av mjölig sort
några morötter
rivet citronskal
3 st vitlöksklyftor
några rosmarinkvistar
ca 2 dl olivolja

Börja med att dela alla grönsaker till kycklingen och lägg dom i botten av en ugnsform, lägg över några kvistar med timjan. Blanda till ett kryddsmör bestående av ca 3 msk smör, 2 pressade vitlöksklyftor, flingsalt och kryddblandingen. Skär några snitt i skinnet på kycklingen och tryck in kryddsmöret lite överallt, kleta över resterande smör över hela kycklingen, häll lite av kryddblandingen över hela kycklingen och häll även över lite olivolja. Lägg hela kycklingen över grönsakerna, in i ugnen på 175 grader ca 1½ timme eller tills köttet är ca 75 grader.



Skala potatis och morötter och koka ca 10 minuter, lägg i morötterna efter 5 minuter eftersom dom inte tar lika lång tid som potatisen.
Häll olivoljan i en kastrull och värm upp, tillsätt rosmarinkvistarna och vitlöksklyftorna och fräs någon minut. När potatisen kokat 10 min så häller du upp dom i en ugnsform och häller över olivoljan, salta med flingsalt och häll över rivet citronskal och lite svartpeppar. Sätt in i ugnen ovanför kycklingen när det återstår ca 50 min av kycklingen.




När kycklingen är klar tar du ut den och lägger kycklingen på ett fat med ugnsfolie så den håller sig varm. Ställ ugnsformen på spisen och värm upp samtidigt som du pressar sönder grönsakerna med en potatispress, koka under tiden upp ca 1 liter hönsbuljong. Häll över ca 2 msk mjöl över dom mosade grönsakerna och rör om, tillsätt buljongen lite i taget (jag använde inte allt, kanske 7-8 dl), låt koka några minuter. Sila sedan av såsen ner i en kastrull. Smaksätt med 1 msk kalvfond, ca 3 msk svartvinbärssaft och ca 1½ dl matlagningsgrädde, värm upp.


Kommentarer

  1. Så läcker din kyckling ser ut, Martina. Jag gjorde en enklare variant häromdagen, med örter, den blev också fin.
    Härlig mat om våren :)

    SvaraRadera
  2. Denna rätt lagade jag till idag med en del ändringar. Riktigt gott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar