onsdag 30 december 2009

Vedrökta revbensspjäll


Igår tog vi fram dom vedrökta revbensspjällen som jag fick ifrån Ridderheims för ett tag sedan. Dom är vedrökta under lång tid och helt fria från e-nummer. När man öppnar paketet så kommer det en underbar röklukt fram. Samma lukt som man minns från när man var liten och satt ute och grillade i skogen någonstans :-) härligt!



Smaken då, jo, med risk för att upprepa mig, så tycker jag att precis som med dom andra produkterna ifrån Ridderheims så var dessa riktigt goda. Det sitter ju en hel del fett på och det är ju såklart därifrån mycket av den goda smaken kommer ifrån. Vet dock inte om det är en produkt som jag själv kommer att köpa för revben är ju ändå något som man vill smaksätta och göra själv, jag kan dock tänka mig att man köper det om man tex ska på utflykt eller liknande och har bråttom, att man inte har så mycket tid att laga till något själv vilket ju är läget för många familjer (sker inte så ofta här dock ☺).

Jag smakade även på en av dom goda ostarna som jag köpte på Liseberg innan jul, Punschädel ifrån Falbygdens. Jag la några bitar på ett digestivekex och sedan en klick av min hemgjorda fikonmarmelad på, mums! Riktigt gott....och lite rött vin till det hela, perfekt plockmat på kvällen i soffan ☺!



Idag blir det till att planera maten inför morgondagen, ska göra vaniljglassen idag. Ta fram köttet och marinera i alla goda kryddor. Alla recept kommer såklart efter nyår, (kanske något dyker upp ikväll) fram tills dess......GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLIHOPA!!!

tisdag 29 december 2009

Spaghetti med köttfärssås


Jag har tidigare skrivit om bl a pastasåser ifrån Glenn Strömbergs Collection. Vi har nu provat hans spaghetti några gånger och jag får verkligen säga att den är av väldigt bra kvalité. Jag är absolut ingen expert på pasta men efter att ha provat en hel del sorter så tycker jag att den här är klart bäst. Pastasåsen, i detta fallet köttfärssåen, fastnar på spaghettin på ett bra sätt vilket beror på att pastan har en sträv yta efter att ha pressats genom en bronsvals, på många andra sorter så rinner pastasåsen rakt av tycker jag. Den är mycket smakrik, kostar visserligen lite mer än dom andra men det tycker jag att det är värt :-)


Har ni andra några speciella favoritmärken när det kommer till pasta?


Idag blev det (till dotterns förtjusning) alltså Spaghetti med köttfärssås och idag så hade jag i en av kryddorna jag fick ifrån Änga Gård, kryddblandningen heter Sensuella Isabella och består av oregano, svartpeppar, vitlök, koriander, lök och örter. Passade perfekt till köttfärssåsen!

Jag har fått ytterligare kryddor ifrån Änga Gård, denna gången blev det prov på deras salter. Den ena burken är Havssalt ifrån Portugal och den andra är Örtsalt innehållande (förutom salt) persilja, nässlor, basilika, lök, selleri, mejram, oregano, morot, citron, svartpeppar, timjan, kyndel, gräslök, salvia, purjolök. Örtsaltet kommer bli perfekt på min avocadomacka :-) Tack, tack!

måndag 28 december 2009

Dillstuvad potatis med rökt lax


Ja, vad ska man göra med alla julmatsrester nu då? Vi har mycket lax kvar, både rökt och gravad. Något som ju är riktigt gott till rökt lax är dillstuvad potatis, väldigt enkelt att göra är det också. Min kompis Ulle som var på besök åt med god aptit och det gjorde vi andra också :-)

Ingredienser för ca 4 portioner:
ca 10 potatisar
2 msk smör
2 msk mjöl
ca 3 dl mjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 dl hackad dill
salt och peppar

Koka potatisen och skär den sedan i tärningar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa. Häll i mjölken lite i taget och vispa under tiden. Tillsätt sedan grädden, dillen och kryddorna. Häll till sist i potatisarna och låt det hela bli varmt.
Servera ihop med laxen och gärna en blandad sallad.

Vad kan man göra med den gravade laxen då? Någon som har nått förslag?

söndag 27 december 2009

Från Julmat till Nyårsmat....

Idag kände vi oss rätt trötta på julmaten så idag blev det en kycklingwok till middag med mycket sting i. En hel del torkad chili ifrån höstens skörd, röd chilipasta och fräschhet ifrån en lime (jag använde både skal och juice + några torkade limeblad) och så kokosmjölk såklart!



Snön är på väg att försvinna här ifrån Göteborg men det är ändå kvar litegrann så vi kunde göra snögubbe och åka pulka :-)



Dags att börja tänka på nyårsmaten nu då. Vi har ju sedan länge bestämt oss för att det blir Hummersoppa till förrätt gjord på humrarna ifrån höstens fångst och den egengjorda hummerfonden.



Till huvudrätt blir det helstekt entrecôte med klyftpotatis och kantarellsås.

Till efterrätt så blir det nog egengjord vaniljglass med varm hjortronsylt som jag köpte häromdagen på Liseberg.

Vad äter ni andra på nyår??

lördag 26 december 2009

Surdegsbröd på pizzasten


Tomten var snäll i år för jag fick en pizzasten i julklapp precis som jag hade önskat mig☺. Märket är Weber och stenen är rektangulär. Det följde även med en bakplåt. Tanken är att det ska vara lättare att bära bröd och pizza till stenen utan att behöva ta i den varma stenen. Stenen är av iolit som är lättare och starkare än granit.

Jag testbakade ett surdegsbröd idag och precis som broschyrer utlovade så fick brödet en spröd botten. Nästa test blir ju såklart att baka en pizza. Den går alltså lika bra att använda i grillen som i ugnen.
Tack tomten!

Jag hade faktiskt bara önskat mig saker till köket i år, jag fick bl a ett nytt sestjärn, en kaffekvarn och en muffinsform.

Fick ni något roligt av tomten??

fredag 25 december 2009

Auberginegratäng med mozzarellatopping


Julafton firade vi hemma hos min syster med hela tjocka släkten (nästan). Trevlig sällskap och god mat och idag tar vi det bara lugnt och äter gott av all julmat som blir över.

Den här rätten var nog den som fick bäst betyg på vårat julbord, ett skönt vegetariskt alternativ till all fisk och kött. Receptet kommer ifrån Pernillas Jul som visades på Tv 4 innan jul, jag har ändrat litegrann men det mesta är orginal. Glömde dock att ta kort på den färdiga rätten... :-)så den bilden är lånad ifrån recept.nu









Ingredienser:
Tomatsås

2 st finhackade gula lökar
3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tsk torkad oregano
4 st burkar krossade tomater (jag använde 2 st Mutti krossade tomater och 2 st burkar Mutti körsbärstomater)
2 tsk havssalt
2 tsk svartpeppar
2 tsk balsamvinäger
1 st kruka basilika, grovt hackad



Aubergine”plattor”
3 st aubergines, stora, skivade
1 tsk salt
Olivolja
300 g parmesanost, riven



Topping
½ st limpa vitt bröd, gärna någon dag gammalt, rivet i bitar
300 g mozzarella, hackad
1 st kruka färsk oregano, grovt hackad
3-4 msk olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 300 grader (grill).
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Strö på lite salt och låt dem stå. Riv parmesanen.
Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 5 minuter till löken är mjuk.
Tillsätt de hackade tomaterna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
Badda bort vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt. Grilla dem i ugnen i ca 5 minuter till de har en gyllenbrun färg. Dra ner ugnen till 190 grader.
Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.
Häll ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnsfast form. Strö över ett lager riven parmesanost och lägg därefter ett lager aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut.

Topping
Lägg brödsmulorna, mozzarellan och den färska oreganon i en bunke.
Ringla över olivolja och blanda runt.
Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter till det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg.




Gravad och rökt lax är ju såklart ett måste på julbordet.....


En del av julbordet.....


Den härliga julskinkan ifrån Ridderheims.....

onsdag 23 december 2009

Vörtbröd

Vörtbröd är ju såklart ett måste på julbordet. En skiva vörtbröd med den nygriljerade skinkan är ju så underbart ♥

Så här gjorde jag mitt vörtbröd, det blev 2 limpor av denna degen.....

Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
3 dl porter
2 dl julmust
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 msk mald pomerans
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
0,5 msk kardemumma
ca 2 dl russin
ca 1,4 liter rågsikt

Smält smöret i en kastrull och tillsätt portern och julmusten, vätskan ska bli 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, blanda tills jästen har löst upp sig. Tillsätt alla kryddor, sirapen och russinen och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig för hand ca 7 min, i maskin eller med elviskpens degkrokar ca 5 min. Jäs under bakdug 45-60 min.

Knåda degen lätt och dela i två delar, forma till limpor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 25 min. Sätt ugnen på 250 grader, ställ plåten längst ner i ugnen samtidigt som du sänker ugnen till 200 grader. Grädda ca 40 min och låt sedan bröden svalna på galler under bakduk.

Ikväll blir det griljering av skinkan och såklart ett litet smakprov, lite glögg och nått julgodis, sedan inväntar vi bara dopparedagen då vi får umgås med övriga familjen och släkten ☺.

Vad gör alla ni andra kvällen före dan??


Hovmästarsås


Ett måste till den gravade laxen på julbordet är ju förstås Hovmästarsåsen eller Gravlaxsåsen som man också kan säga.

Väldigt enkel att göra, det som kan hända är att den skär sig, för att undvika det är det viktigt att man häller i oljan droppvis i början och sedan i en tunn stråle.

Ingredienser:
1 dl söt senap
1 äggula
1 krm salt
½ krm vitpeppar
2 msk strösocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl hackad dill

Blanda alla ingredienser utom oljan och dillen i en skål. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle, vispa hela tiden. Tillsätt till sist dillen.

tisdag 22 december 2009

Köttfärsgratäng med pasta och ostsås

Köttfärsgratäng med pasta och ostsås

Så var det ju det här med att ta vara på sina rester :-) Vi hade tacofärs kvar ifrån helgen så det fick bli basen till min köttfärsgratäng.
Jag kokade makaroner som jag blandade med färsen i en ugnsform, hackade en röd paprika och tog en burk majs och hällde på.
Över detta hällde jag en ostsås som jag gjorde så här:

Häll 3 msk vetemjöl och 1 dl mjöl i en kastrull, värm upp och så fort det klumpar ihop sig tillsätter du ytterligare 2 dl mjölk och jag hade även i 2 dl matlagningsgrädde. Salta och peppra och häll i slutet i ca 1-1½ dl riven ost. Ta av från värmen och häll över gratängen, blanda runt och in i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Servera gärna med en grönsallad! Snabbt och enkelt.....


Ostsås

Fikonmarmelad


Idag har jag gjort en supergod och mycket enkel fikonmarmelad. Det man bör tänka på när man gör fikonmarkmelad är att lägga fikonen i blöt över natten så dom mjuknar litegrann.

Ingredienser:250 g torkade fikon
3 dl vatten
2 dl råsocker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Lägg fikonen i blöt över natten. Hacka fikonen och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret. Koka upp och koka sedan livligt utan lock i 25 minuter, rör om då och då. Tillsätt citronsaften, vaniljsockret och kanelen, rör om. Häll upp i väl rengjorda burkar.
Perfekt att ha med som en liten gåbort present nu i juletider!!

måndag 21 december 2009

Julköttbullar


Idag har jag rullat köttbullar! Det var dags att göra julköttbullarna och som vanligt nu för tiden så använder jag mig endast av nötfärs ifrån Highland Cattle kossor. Har hittat en så bra gårdsbutik här i närheten som föder upp och säljer kött ifrån Highland Cattle. Nu lagom till jul och nyår hade dom dessutom ett kalas pris på färsen så nu är frysen fylld till max!

Så här gör jag mina julköttbullar:
Ingredienser:
1 kg nötfärs
1 gul lök
2 st ägg
1½ dl matlagningsgrädde
3 msk havrekli
2 tsk dijonsenap
flingsalt
svartpeppar
ca 2 krm kryddpeppar
1 krm nejlika

Hacka den gula löken och stek i smör, låt svalna. Lägg i alla ingredienserna utan färsen i matberedaren eller i en bunke om du vill köra för hand. Mixa ingredienserna en stund, tillsätt sedan färsen och kör tills allt har blivit blandat.
Forma lagom stora köttbullar och stek i smör i en stekpanna.

Idag serverades köttbullarna med sås gjord på stekskyn ifrån köttbullarna, potatismos och lingonsylt. Smaskigt! Resten av köttbullarna sparas till jul.

Vad har ni för hemliga kryddor som gör era julköttbullar smaskiga??

Jul på Liseberg



Igår bar det av till Liseberg. Ett besök under julen måste man göra varje år, alltid jättemycket folk men det får man ta! Igår var det dessutom -7 grader och vi gick där i 3 timmar så vi var lite stelfrusna när vi gick därifrån. Lite godsaker fick jag iallafall köpt.



Jag köpte några ostar, en som dom kallade "Morfars gästspel" som är smaksatt med pepparkakskryddat brännvin! Den kan bli spännande.... en annan var "Lisebergs osten" med smak av gräslök och den sista blev en Punch ädelost. Ska bli smaskigt!

Jag köpte även en burk honung ifrån Lustgården smaksatt med citron och lime och en burk Muddus hjortronsylt ifrån Lappland, ett paket med tunnbröd slank också ner i påsen.





Vi vann ett stort paket choklad på Alladinhjulet!



Min dotter lämnade sina nappar till Kaninerna i kaninhuset och fick ett fint diplom, duktigt!



Två glada tjejer i snön (fejkad visserligen men idag har det kommit riktig!!)


Det såldes massor med godsaker, kaffe, thé mm.



söndag 20 december 2009

Vinnaren av dom ekologiska kryddorna är.....

........"Mamma Mimmi". Grattis till dom helt underbara kryddorna!!

Maila mig din hemadress till markoch73@hotmail.com så kommer kryddorna med posten!

Min dotter Isabella skötte dragningen:

lördag 19 december 2009

Ugnsgrillad hel kyckling med rostad potatis


Häromdagen så visade Kanal 5 ett entimmes lång julprogram med Jamie Oliver där han bl a tillagade kalkon och anka. Det här kycklingreceptet är gjort med inspiration ifrån hans kalkon detsamma gäller den ugnsrostade potatisen.
Utav skyn som blir av kycklingen gjorde jag en helt underbart god sås, ljuvlig, testa detta!!
Jag använde mig av en majskyckling som vägde ca 1,8 kg och jag skulle gissa på att den räcker till ca 6 port.

Ingredienser till kycklingen:
1 st hel kyckling
3 st tomater
1 paprika
3 medelstora morötter
1 röd lök
klyftor från ½ vitlök
torkade kvistar från timjan
smör
ca 2 msk valfri kryddblandning, jag använde "Vilda fantasier" ifrån Änga Gård som består av: lök, delikatesspaprika, persilja, rosépeppar och örter.
flingsalt
2 vitlöksklyftor
olivolja

Ingredienser till såsen:
1 liter hönsbuljong
1 msk kalvfond
ca 3 msk svartvinbärssaft
ca 1½ dl matlagningsgrädde

Ingredienser till potatisen:
potatis av mjölig sort
några morötter
rivet citronskal
3 st vitlöksklyftor
några rosmarinkvistar
ca 2 dl olivolja

Börja med att dela alla grönsaker till kycklingen och lägg dom i botten av en ugnsform, lägg över några kvistar med timjan. Blanda till ett kryddsmör bestående av ca 3 msk smör, 2 pressade vitlöksklyftor, flingsalt och kryddblandingen. Skär några snitt i skinnet på kycklingen och tryck in kryddsmöret lite överallt, kleta över resterande smör över hela kycklingen, häll lite av kryddblandingen över hela kycklingen och häll även över lite olivolja. Lägg hela kycklingen över grönsakerna, in i ugnen på 175 grader ca 1½ timme eller tills köttet är ca 75 grader.

Skala potatis och morötter och koka ca 10 minuter, lägg i morötterna efter 5 minuter eftersom dom inte tar lika lång tid som potatisen.
Häll olivoljan i en kastrull och värm upp, tillsätt rosmarinkvistarna och vitlöksklyftorna och fräs någon minut. När potatisen kokat 10 min så häller du upp dom i en ugnsform och häller över olivoljan, salta med flingsalt och häll över rivet citronskal och lite svartpeppar. Sätt in i ugnen ovanför kycklingen när det återstår ca 50 min av kycklingen.


När kycklingen är klar tar du ut den och lägger kycklingen på ett fat med ugnsfolie så den håller sig varm. Ställ ugnsformen på spisen och värm upp samtidigt som du pressar sönder grönsakerna med en potatispress, koka under tiden upp ca 1 liter hönsbuljong. Häll över ca 2 msk mjöl över dom mosade grönsakerna och rör om, tillsätt buljongen lite i taget (jag använde inte allt, kanske 7-8 dl), låt koka några minuter. Sila sedan av såsen ner i en kastrull. Smaksätt med 1 msk kalvfond, ca 3 msk svartvinbärssaft och ca 1½ dl matlagningsgrädde, värm upp.



Skär upp kycklingen och servera ihop med potatisen och den goda såsen. Njut!!




Påminnelse om tävling, vinn kryddblandningar ifrån Änga Gård

En liten påminnelse om min tävling där man kan vinna ekologiska kryddblandningar utan tillsatser ifrån Änga Gård.
Tävlingen pågår t o m imorgon söndag kl 19.00, här är tävlingen!

fredag 18 december 2009

Smaktest av Ridderheims e-nummerfria nyårsprodukter

Som jag berättade för ett tag sedan så har jag fått en hel del olika e-nummerfria nyårsprodukter ifrån Ridderheims. Jag har tidigare skrivit om rostbiffen och nu har turen kommit till tre av dom andra:

Vedrökt fjällbog: en mör och saftig bog som vedröks under mycket lång tid för den goda smaken. Den här var verkligen en stor favorit, den doftar helt underbart, doftar som när man är ute i naturen och grillar. Jättegod!


Fjällpastrami: Varsamt kokt i fjällvatten och därefter rullad för hand i svartpeppar. Som sagt, den är rullad i svartpeppar och det känns! Den är rätt så stark i smaken men det blir aldrig för mycket, den är saftig och fin i köttet och passar utmärkt på en smörgås.


Vedrökt oxinnanlår: Vedrökt under lång tid för den goda smakens skull. Doftar precis som fjällbogen jättegott. Saftig och fin i köttet. Perfekt!


När jag tidigare skrev om Rostbiffen så skrev jag att jag gillade smaken jättemycket men att den var en aning för torr. Jag har nu mailat med Ridderheims och fått en förklaring till detta som kan vara bra att veta, så här svarade Mikael Lith ifrån Ridderheims:

"Gällande rostbiffen så gjordes en liten miss, den grillades på samma sätt som hel rostbiff, det som gick lite tokigt var att den var delad innan grillningen för det skulle vara enklare då vi skulle skicka den som smakprover.
Vad ingen tänkte på var att den blev mycket mindre när man delat den och då blir den för mycket grillad, detta händer givetvis inte igen.
När butikerna fått den denna vecka så har de varit rosa röda och mycket saftiga, man skulle kunna säga att ”man lär så länge man lever”. "

Ikväll blir det fredagsmys med Tacos, vad äter ni andra??

Julgodis - Rocky Road


Leilas Rocky Road är ju ett måste nu till jul tycker jag. En riktig kaloribomb men åh så gott :-)
Enkelt är det också, det jobbigaste är nog att skala pistagenötterna....
Jag tycker inte det är gott med för mörk choklad så jag använde mig av en 56% choklad, tycker det blir godare.

Ingredienser:
600 g mörk choklad
3 dl jordnötter
2 påsar dumlekola
1 dl skalade pistagenötter
2 nävar med marschmallows (får du inte tag i dom små så delar du bara dom större i 3 delar)

Smält chokladen på låg värme i en skål över kokande vatten.
Blanda sedan ner alla ingredienserna i chokladen. Bred ut allt i en form med bakplåtspapper i, ca 2-3 cm högt ska det vara.
Låt stelna i kylskåpet och sedan skär du dom i lagom bitar.
Mums!!