lördag 31 oktober 2009

Hemgjord vaniljglass med hallon


Till lördagens efterrätt blev det egengjord vaniljglass. Har en liten glassmaskin hemma som jag inte använder speciellt mycket fast det blir ju väldigt mycket godare med egen glass. Till glassen tycker jag det är allra godast att servera hallon som man har värmt litegrann i micron tillsammans med lite socker.

Ingredienser till ca 1 liter:
1 vaniljstång
3 ägg
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde

Börja med att dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum, man ska kunna vända bunken upp och ner utan att det rinner ut. Vispa äggulorna ihop med florsockret i en annan bunke. Sikta helst ner florsockret för annars blir det lätt klumpar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och blanda det i äggsmeten. Vispa vispgrädden. Blanda vispgrädden med äggsmeten och sist i med äggvitorna. Har du en glassmaskin så lägger du smeten i den och kör i ca 30 min, sedan lägger du den i en bunke och in i frysen. Har du ingen glassmaskin så går det bra ändå, lägg smeten direkt i en bunke och frys in smeten i ca 2-3 timmar.




















Isabella blandar glassmeten.




















Glassmaskinen går för fullt.

Ugnstekta honungsmarinerade kycklingdelar med rostad pumpa


Har aldrig firat Halloween och än så länge är dottern såpass liten så hon inte har några önskningar om att göra det heller men att slänga in lite Halloween-tema i maten går ju att göra ändå. Använde mig idag för första gången av pumpa i maten, närmare bestämt en Butternut squash. Det enda jag gjorde var att dela pumpan i fyra delar, hälla över lite olivolja och flingsalt, in i ugnen på 200 grader i 50 min. Det blev överraskande gott! Lite söt smak och alldeles lagom mjuk konsistens. Det var inte sista gången jag använde pumpa i maten!

Till pumpan gjorde jag kyckling. Inspirerad av Niklas mat (tv-programmet) så marinerade jag kycklingdelarna i honung.
Så här gjorde jag:

Ingredienser:
1 hel kyckling
flingsalt
svartpeppar
herbes de provence
honung

Stycka kycklingen och lägg delarna i en bunke, häll över alla kryddor och blanda om. Tillsätt honungen, rätt så mycket och blanda om igen. Lägg i en ugnsform (jag la kycklingen bredvid pumpan), in i ugnen i 200 grader ca 40 min.
Resultatet blir en söt, krispig kyckling, så otroligt gott, har nog aldrig ätit en så god kyckling. Detta måste ni testa om ni inte gjort det innan!!!

Till detta serverade jag en Mango chutneysås och en enkel sallad.

I väntan på ny hummer......

Sambon var uppe med tuppen idag för att åka ut och fiska hummer igen. Jag har själv aldrig varit med ute och fiskat men när man ser bilderna som dom har tagit så blir man ju lite sugen. Fast när dom sedan berättar hur tungt det är att dra upp tinorna så......blir man mindre sugen :-) Jag håller mig nog hemma och står beredd med kokande vatten i kastrullerna istället. Så i väntan på dagens fångs (om det nu blir några) så kommer här lite bilder ifrån tidigare turer.

Förberedelse i båten.
























Havet är magiskt så här års tidigt på morgonen!


































Det svarta guldet!

fredag 30 oktober 2009

Öltips!! - König Pilsener


Har aldrig gett något dryckestips för öl här på bloggen förut men någon gång ska väl bli den förste.... :-)

Blev väldigt glad när jag såg att Systembolaget äntligen tagit in König Pilsener. Har tidigare bara druckit ölet i Tyskland och även köpt med mig det hem därifrån. Har letat på Systemet men aldrig hittat det, tills nu....

Gillar ni tyskt öl så gillar ni det här. Jag är absolut ingen hejare på att beskriva hur ett öl smakar, om det har mycket humlesmak eller liknande, kan bara säga att det är gott!! Systembolaget beskriver smaken så här: maltig smak med inslag av rågbröd och humle.

Alkoholhalt 4,9%, kostar 9,90 kr för 330 ml.

Serverades ikväll till hamburgare, fungerade utmärkt!

Hamburgare med hemgjorda hamburgerbröd och dressing


Har aldrig gjort egna hamburgerbröd förut men efter att ha fått ett recept från Dennis Mat så var jag ju tvungen att testa. Det var enkelt och dom gick snabbt att göra och det viktigaste...dom blev jättegoda!
Har även börjat göra dressingen själv, klart mycket godare än den man köper i affären och så slipper man ju alla onödiga tillsatser.





Hamburgarna gjorde jag så här, blir ca 7 st:
500 g nötfärs
2 st vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk havrekli
ca 1 dl matlagningsgrädde
flingsalt och svartpeppar + lite örtkryddor
1 tsk dijonsenap

Släng alla ingredienser i matberedaren och blanda runt, forma till ca 7 st hamburgare och stek i smör eller olja.

Hamburgerdressing:
½ liten gul lök
50 g ättiksgurka eller bostongurka
50 g majonäs
0,75 dl ketchup

Hacka löken smått, hacka ättiksgurkan, blanda ihop alla ingredienser.

Hamburgerbröd:
25 g jäst
1 dl vatten och 1 dl mjölk
1 msk socker
1 nypa salt
en skätt olja
ca 6 dl vetemjöl
sesamfrön
1 ägg

Värm vattnet och mjölken så det blir fingervarmt. Smula ner jästen och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna. Bearbeta degen ca 10 min för hand. Forma till ca 6 stora bröd och lägg på en smörad plåt. Jäs under bakduk i 30 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön, in i ugnen på 225 grader ca 11 min.

torsdag 29 oktober 2009

Laxfilé med Couscoussallad och Mango chutneysås


Lax tillhör verkligen en av mina favoriter. Lax i alla dess former! Och så är det ju nyttigt också! På Kostdoktorn.se går det att läsa att man blir smartare av att äta fisk, barn som regelbundet äter fisk blir 6-12% intelligentare än dom som inte gör det.....sant eller inte, jag är glad att min dotter äter laxen iallafall :-)
Idag blev det laxfilé med en couscoussallad och en mango chutneysås.

Ingredienser till couscoussallad ca 4 port:
couscous ca 3 port
gurka
1 st mango
en bit squash
en halv rödlök
dressing gjord på citronsaft, olivolja, flingsalt och svartpeppar
Koka couscousen enligt förpackningen, häll över dressingen och tillsätt grönsakerna.

Ingredienser till mango chutneysåsen:
2 dl turkisk yoghurt
2 msk mango chutney
en nypa cayennpeppar
Blanda ihop alla ingredienser i en skål.

Stek laxfilén i olivolja i en stekpanna. Salta med flingsalt, svartpeppar och pressa över citronsaft. Servera ihop med couscoussalladen och såsen.















Blanda mango chutneyn med turkisk yoghurt och en nypa cayennpeppar.















Det blir väldigt fräscht med färsk mango i salladen.

Kvällsmat - Varma mackor

Godare kvällsmat än varma mackor finns nästan inte, iallafall i mitt tycke. Jag brukar köra lite italieninspirerade smaker på mina mackor. I botten lägger jag bruschettakryddor, sedan skinka, mozzarella, tomat och basilika. Gärna lite flingsalt över. Jag brukar droppa över olivolja på utsidan får då får mackan en god krispighet på ytan. Sedan in i smörgåsjärnet! Hur gör ni era varma mackor??

onsdag 28 oktober 2009

Korv stroganoff på falukorv utan e-nummer


Hittade en e-nummer fri falukorv på Ica häromdagen. Den är gjord av Familjen Olsson Kött och Chark och består av 80% kött!!!
Den såg lite annorlunda ut än andra falukorvar, skinnet var lite skrynkligt (om det nu har någon betydelse), korven var inte helt kompakt utan det var lite lufthål i.

Hur smakade den då? Ja, den smakade annorlunda än annan falukorv, den var inte lika syrlig som man är van vid vilket jag tycker är ett plus. När jag sedan gjorde Korv stroganoffen så blev det en annorlunda smak än vad vi har haft tidigare, mycket godare faktiskt! Det känns bra att man slipper e-numrena så jag tänker definitivt fortsätta köpa denna korven.
Receptet på Korv stroganoffen hittar ni här.


tisdag 27 oktober 2009

Hemgjord glögg!!


För några år sedan brukade jag göra min egen glögg varje jul, nu har jag inte gjort den på några år men kände att nu är det dags igen. Den är väldigt enkel att göra, bara att blanda alla ingredienser och låta stå i minst 3 veckor.

Ingredienser:
5 l svagdricka
5 st skalade och skivade potatisar
50 g jäst
10 g hela nejlikor
10 g kardemummakärno
15 g skalad ingefära
1 st kanelstång
2.5 kg socker
250 g russin

Blanda allt i en 10-liters hink eller liknande. Rör om ordentligt och täck med plast och gör små lufthål. Låt stå i rumstemperatur minst 3 veckor gärna längre. Rör ej under tiden. Häll över i rena flaskor, akta så att inte bottensatsen följer med.

Tacogratäng och kalas!


Igår var det kalas hos min storasyster och hon bjöd på jättegod Tacogratäng. Tacogratängen var gjord på färs, grönsaker (paprika, majs, purjolök). Överst hade hon lagt en lager med en blandning av creme fraiche, stark chilisås och philadelphiaost. In i ugnen och servera ihop med tacochips och sallad. Jättegott! Absolut en variant till fredagens tacomys. Lite dålig kvalité på bilderna, hoppas det syns :-)


måndag 26 oktober 2009

Ljust surdegsbröd


Ja, mitt första surdegsbröd fick bli ett bröd ifrån kokboken "Vår kokbok". Det var ju rätt så mycket jobb med brödet, det skulle jäsa 3 ggr om och det blev lite torrt och för hårt på utsidan vilket kanske berodde på att jag använde varmluften i ugnen, ska hoppa över det nästa gång. Men gott blev det iallafall, man får väl använda tänderna lite mera!! Så här gjorde jag.....
Dag 1:
1 dl rågsurdeg
1+1 dl rågmjöl
1+1 dl vatten
Dag 2:
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk honung
5 dl dinkelsikt
8-10 dl vetemjöl
Dag 1: Ta 1 dl surdeg och häll i en bunke. Tillsätt 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten och blanda. Täck med plastfolie men lämna en liten glipa. Låt stå i rumstemperatur ca 5 timmar. Tillsätt 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten och låt degen stå över natten.
Dag 2: Blanda surdegen med 5 dl ljummet vatten, salt, honung och mjölet i en bunke eller köksmaskin. Arbeta degen tills den blir smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 min med maskin. (Här tyckte jag degen blev väldigt lös och fick tillsätta mera vetemjöl, kanske den skulle vara så lös, någon som vet?). Jäs under bakduk 1 timme. Knåda degen på lätt mjölat bakbord och jäs ytterligare 1 timme. Forma degen till två bröd och lägg på en smörad plåt. Jäs 30-45 min. Skåra bröden. Grädda först 10 min i 250 grader, sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ytterligare 30-35 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Surdeg av rågmjöl

Ja, då har jag gjort min första surdeg :-) Jag har tidigare gjort bröd på surdeg som bara stått ett dygn men den här degen har stått i 3 dygn. Jag gick efter receptet i "Vår kokbok" som lyder så här:

Dag 1 kväll:
1½ dl vatten
1 tsk honung
1½ dl rågmjöl

Dag 2 morgon:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 2 kväll:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3 morgon:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3 kväll:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Skölj en skål med hett vatten. Blanda sedan ljummet vatten, honung och rågmjölet i skålen. Täck med plast och ställ på ett varmt ställe. Fyll sedan på med ljummet vatten och rågmjöl varje morgon och kväll i två dagar. Efter sista påfyllningen är degen färdig att användas. Förvara surdegen i kylen och mata den sparade degen en gång i veckan med ½ dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 tsk honung 1 gång i månaden.

söndag 25 oktober 2009

Hemgjord tomatketchup....som blev curryketchup


Hittade ett recept i tidningen Laga Lätt på hemgjord tomatketchup. Eftersom vi i den här familjen älskar tysk curryketchup så valde jag att krydda ketchupen med curry och worcestersås. Så här gjorde jag:

3 dl färdig ketchup:
5 tomater
2 msk råsocker
2 msk vinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar. Låt dem koka ihop med övriga ingredienser i en kastrull ca 20 min. Om du vill att den ska smaka som curryketchup så tillsätter du även 2 tsk curry och 1 msk worcestersås. Mixa till en slät sås och häll upp i rengjorda burkar, låt svalna med locket på.
Servera ihop med tex bratwurst, vita bönor i tomatsås och stekt ägg, mums!

Kycklingfond

Igår när jag gjorde Kyckling med tomatsås så använde jag mig av en hel kyckling och av skrovet som blev över så gjorde jag en kycklingfond. Väldigt enkelt och man slipper ju alla köpefonder som innehåller både det ena och det andra. Jag valde att frysa in dom i fryspåsar så man kan använda lite åt gången.

Så här gjorde jag:
1 kycklingskrov + vingarna
1 stor morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 timjankvistar
4 persiljekvistar
½ chili
1 tsk havssalt
1 tsk svartpepparkorn
½ citron
ca 2 liter vatten

Låt koka upp och sjud under lock ca 1½-2 timmar. Om det behövs, skumma av. Sila sedan av fonden och reducera ner till önskad smak. Jag reducerade ner till ungefär hälften. Det kan bildas en liten fetthinna på ytan, den tar man bort så gott det går. Frys in i burkar eller fryspåsar.

lördag 24 oktober 2009

Kyckling med tomatsås


Om ni såg "Niklas mat" häromdagen så kunde ni se att han gjorde en väldigt god tomatsås som han serverade ihop med kycklingbitar. Jag valde att göra tomatsåsen precis som han gjorde den men använde mig av en hel kyckling som jag styckade ner i delar istället för bara kycklingfileér. Det tar lite tid att göra såsen men det tycker jag det kan vara värt ibland.

Ingredienser till tomatsås:
6 st tomater
2 st paprikor
2 st hela vitlökar
3 st lökar valfri färg
2 st chili eller mindre beroende på hur starkt man vill ha
1 st morot
olivolja
1 burk passerade tomater
flingsalt
vitvinsvinäger

Gör så här:
Dela tomaterna i två delar och lägg i en långpanna med kärnsidan upp, dela paprikorna i 4 delar var, samma med lökarna, låt skalet vara kvar på lökarna, dela vitlöken i två delar, slanta moroten i stora bitar, lägg i chilin som den är. Ringla över olivolja och in i ugnen på 175 grader i 1-1½ timma. Ta ut grönsakerna, låt svalna litegrann, ta bort skalet ifrån löken och vitlöken. Lägg allting i en kastrull, tillsätt passerade tomater, flingsalt och vinäger. Mixa allting med en handmixer tills det blir slätt. Värm upp i kastrullen.
Kycklingen: Bryn kycklingdelarna i en stekpanna i olja, salta och peppra. Tillsätt några kvistar med färsk timjan och rosmarin. Sleva över tomatsåsen i pannan och låt stå och puttra tills kycklingen är kvar.
Servera ihop med tex pasta och en god sallad.







fredag 23 oktober 2009

Hummer och Tacos


Nja, inte tillsammans men idag blev det Tacos till middag och hummer in i frysen. Sambon kom hem med ytterligare två fina humrar som denna gången kommer att åka in i frysen efter koket.


Till middag blev det som sagt Tacos med goda tillbehör. Köpte denna gången ekologisk tacosås och ekologiska tortillas (där slapp man många e-nummer). Hade tänkt att göra guacamolen själv men upptäckte att jag hade en påse med guacamole-mix i skafferiet och då slog latmasken till och jag blandade ihop mixen med två avocados och ca 1 dl gräddfil. Lite duktig var jag dock, jag gjorde min egen tacokryddmix genom att krydda färsen med paprikapulver, cayennpeppar, chiliflakes (egengjorda), spiskummin, oregano, svartpeppar, salt, en pressad vitlöksklyfta och lite vatten. Blev riktigt gott! Och till efterrätt så blev det Kärleksmumsen jag gjorde tidigare idag.


Följ min blogg med bloglovin

Kärleksmums, chokladrutor, kokosrutor - kärt barn har många namn


Jag brukar använda mig av namnet Kärleksmums när jag gör dessa goda favoriter. Denna gången har jag hämtat receptet ifrån boken "Bergs konditori på Marstrand" av Monika Ahlberg.

På Marstrand så finns det ett väldigt berömt konditori som heter Bergs. Konditoriet där det ligger idag har funnit sedan 1930-talet och det har under åren blivit väldigt populärt, många seglare åker dit och köper sitt frukostbröd. Boken handlar om Bergs konditori, om hur det startade, om nuvarande ägarna men det står också mycket om dom olika byggnarderna på Marstrand och så självklart en massa goda recept. Har du inte varit på Marstrand så måste du absolut åka dit....

Här kommer receptet på Bergs Chokladrutor:


Ingredienser för ca 28 st stora:
200 g smör
2 dl mjölk
5 ägg
4 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ dl kakao

Glasyr:
50 g smör
3½ dl florsocker
½ dl starkt kaffe
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Till garnering:
Kokosflingor

Gör så här:
Smörj och bröa en långpanna. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt till smeten och sikta ner kakaon. Rör tills smeten blir slät. Häll ner smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 25 min. Låt svalna. Smält smöret till glasyren. Blanda det med florsocker, kaffe, kakao och vaniljsocker till en slät smet. Bred glasyren över kakan och strö över rikligt med kokos, skär kakan i bitar.



torsdag 22 oktober 2009

Ridderheims e-nummer fria skinka


När jag för någon vecka sedan tittade på mitt inhandlade paket med kokt skinka så såg jag att den innehåll 9 st e-nummer! Oj...... Har jag ätit den i alla dessa år?

Jag bestämde mig för att kolla upp om det fanns någon skinka utan e-nummer och det visade ju sig att Ridderheims har kommit med en kokt och en rökt skinka som är befriade från alla e-nummer.


Har nu för andra gången testat Ridderheims e-nummer fria skinka och jag måste verkligen säga att den var jättegod och den luktade gott. Som ni ser på bilden (överst) så ser den ju ganska annorlunda ut mot dom andra skinkorna man köper.

Har nu också sett att dom till jul kommer att ha en julskinka utan e-nummer, tyvärr verkar det som den bara finns färdigkokt.

tisdag 20 oktober 2009

Viltlax


Ibland är det bra att ha en svåger som jobbar i Fiskhamnen :-) . Idag kom sambon hem med en 2 kilos laxsida. Ett av dom godaste recepten som jag brukar göra med lax är Viltlax. Receptet hittade jag för många år sedan i tidningen Buffé. Det är godast att göra den med Vilt och Kantarellfond men det går även bra med Kalvfond. Jag använde mig ju såklart av min egengjorda lingonsylt.

Ingredienser:
4-5 st laxfileér
2½ dl matlagningsgrädde
3 msk lingonsylt
2 msk Vilt och Kantarellfond
1-2 tsk torkad timjan
svartpeppar
salt

Salta laxen och lägg i en ugnsform. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål och häll över laxen. In i ugnen på 225 grader i 20 min. Servera ihop med potatis, lingonsylt och någon kokt grönsak. Superenkelt och supergott!

Kycklinggryta

Igår stod det Kycklinggryta på menyn. Har ju plockat en del kantareller nu under sensommaren och har än så länge inte använt så mycket men idag så....får dom gå med i grytan. Eftersom jag är lite laktosintolerant (kan man vara lite laktosintolerant?) så försöker jag att använda mig av laktosfria produkter men det här med ekologsiskt och laktosfritt verkar inte gå hand i hand. Det är inte lätt att hitta tex creme fraiche som är både och. Ekologisk och laktosfri matlagningsgrädde har jag nu hittat hos Valio men inte creme fraiche. Kanske har jag bara missat det?? Iallafall.....så här gjorde jag grytan....

Ingredienser för ca 5 portioner:
4 st stora kycklingfileér
1 gul lök
1 pkt bacon
smör
kantareller ca 200 g
tomatpuré ca 2 msk
2 dl matlagningsgrädde
1 burk creme fraiche
1½ msk kycklingfond
ca 1 msk balsamvinäger
salt och peppar
örtagårdskrydda

Gör så här:
Hacka lök och skiva bacon, fräs i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs kantarellerna i smör, salta. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg tillbaka löken, bacon och kantarellerna. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme i ca 15 min. Servera med basmatiris.


Alla ingredienser (utan kryddorna)