onsdag 30 september 2009

Pannkakor


Idag har dottern en kompis på besök och då är ju alltid pannkakor uppskattat. Det finns säkert många sätt att göra pannkakor på, olika mjölsorter osv. Så här gör jag.....

Ingredienser:
4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
ca 50 g smör

Blanda mjölet, saltet och vaniljsockret. Häll i hälften av mjölken och vispa till en smet. Häll i resten av mjölken och sedan äggen, vispa mellan varje ägg. Smält smöret och låt det svalna lite, häll det i smeten. Låt gärna smeten stå ca 1 timme innan du börjar steka.

Dessa blev väldigt krispiga och goda, uppskattades av barnen :-)
Servera ihop med tex lingonsylt och äpplemos.

Hur gör ni pannkakor?? Någon hemlig ingrediens?

Förvaringstips för frukt och grönsaker




Om ni som jag odlar en del grönsaker och frukter så vet ni ju att det blir en hel del över framåt hösten/vintern. Äpplen tex, hur förvarar man dom bäst. Jag försökte ett år linda in varje äpple i tidningspapper och la alla i en låda och förvarade runt 5 grader. Det gick inte, alla äpplena möglade. Om ni kollade på tv-programmet Trädgårdsfredag förra gången så fick man ett bra tips på äppelförvaring där. Han la ca 7-8 äpplen i en vanlig fryspåse, sög ut så mycket luft det bara gick och förvarade påsarna i en låda med lock på i något frostfritt utrymme. Det ska jag testa i år.


Morötter då.... har skördat en del och ätit direkt men det blir ju ganska mycket så jag brukar göra så att jag skalar och skär morötterna i lämpliga bitar, förväller dom i ca 1-2 min, låter dom torka litegrann, i en fryspåse och in i frysen. Där håller dom sig bra.


Olika kryddor, tex persilja, dill och basilika kan man frysa in direkt med stjälkar och allt i en påse sedan är det bara att skrapa fram det man behöver.



Det var ett litet axplock på vad man kan förvara över vintern, finns ju massor med mer sätt förstås. Har ni några bra knep??

Sådde ju för några veckor sedan rädisor. Nu har det faktiskt blivit en liten kula. Hoppas bara dom hinner bli större innan frosten tar dom. Det har varit kallt på nätterna här i Göteborg dom senaste dagarna.

tisdag 29 september 2009

Omelett


Dom gångerna jag äter omelett så är det oftast till lunchen. Idag blev det omelett till middag eftersom jag skulle iväg på föräldramöte på kvällen och jag skulle därför inte äta med resten av familjen.
Snabbt, enkelt och väldigt gott.

Så här gör jag för 1 port:
3 ägg
parmesanost eller annan ost
flingsalt och svartpeppar
olika grönsaker tex squash, paprika, gul lök, tomater, bönor
fetaost
ruccola
basilika
olivolja

Hacka och skiva dom olika grönsakerna och fräs i olivolja, salta och peppra. Vispa med en gaffel ihop äggen med riven ost, salta och peppra. Häll över grönsakerna, på med tomater och fetaost. Lått steka tills äggen stelnat, lägg på ruccola och basilikablad.
Kan serveras med tex keso.

måndag 28 september 2009

Tonfiskpasta


Förmodligen en av världens enklaste måltider men också väldigt gott!

Det här behöver du till 4-5 port:
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 burkar tonfisk i vatten
några oliver
olivolja
salt och peppar
pasta, tex spaghetti

Gör så här:
Hacka lökarna och fräs i olivoljan i en stekpanna. Tillsätt tomaterna, salt och peppar, låt puttra några minuter. Tillsätt tonfisken och oliverna. Koka pastan.

Servera ihop med lite ruccola, kokta grönsaker tex broccoli och parmesanost.

Snabbt, enkelt och gott!!!

Äpplemos och nybakt bröd....


Har ju en del äpplen på mina äppleträd och vill ju gärna använda så mycket som möjligt så idag blev det Äpplemos! Gjorde bara en sats, inget konserveringsmedel eftersom det nog går åt rätt så snabbt här hemma.

Jag tog ca 1 kg äpplen av sorten James Grieve, skalade, klyftade, tog bort kärnhus och skaft. Ner med 1 dl vatten i en kastrull och på med äppleklyftorna. Låt koka upp, sänk värmen och rör mycket. Tar ca 10-15 min att få det relativt slätt. Sedan tog jag moset och körde det i matberedaren så jag fick bort klumparna. Blanda i ca 1½ dl socker och häll över i lämplig burk, låt svalna. Gott, gott.....


Har även bakat mitt Omega 3-bröd idag. Det är så otroligt lätt att göra, bara att röra ihop och in i ugnen, perfekt för sådana som mig som inte gillar att knåda :-)

söndag 27 september 2009

Dags att sätta vitlöken!

Idag var det så dags att sätta vitlöken. Har sedan innan förberett jorden genom att tillsätta vedaska, ca 1-2 dl per m2. Har även tillsatt benmjöl. Både vedaskan och benmjölet höjer ph-värdet lite vilket vitlöken gillar. Har också blandat i rejält med kompost och luckrat upp jorden. Man kan välja att beställa vitlök ifrån nätet tex www.solbergagard.se/ eller http://www.lantbruksnet.se/tornvik/index.htm men eftersom det tillkommer frakt och porto så körde jag i år den snåla varianten och åkte till Plantagen och Blomsterlandet. Jag köpte 6 st lökar av sorten Sabadrome och 3 st lökar av sorten Thermidrome. Idag fick jag i ca 80 st klyftor i jorden men jag har fortfarande 2 lökar kvar som jag ska sätta på ett annat ställe.




Vitlöken vill ha humusrik jord, näringsrik, lucker, väldränerat. Sätt klyftorna med 15 cm mellanrum ca 6 cm djupt. Radavståndet ska vara ca 20 cm. Det kan komma upp lite blad innan vintern men dom överlever. Kommer dom inte innan vintern så brukar dom dyka upp tidigt på våren. Då är det även dags att ge dom rejält med gödsel tex hönsgödsel som man bara strör över jorden. Slutet av juli, början av augusti brukar det vara dags att skörda. Se bilder ifrån min skörd i år här.

Det blev ca 110 klyftor.....




lördag 26 september 2009

Fisksoppa

Idag blev det fisksoppa med den egenfiskade torsken, fiskad utanför Käringön och den egengjorda skaldjursfonden. Har man ingen fond går det ju också bra med vanlig fiskbuljong. När det ska vara grädde i maten så använder jag mig så gott som alltid av havregrädde, dels för att jag inte tål laktos men även för att den grädden är mycket nyttigare men lika god.

Ingredienser:
700 g torsk
ca 6 st potatisar
2 st morötter
1 purjolök eller några salladslökar
ca 2 tsk curry, ta efter smak, gillar man stark mat tar man mer
2 st vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
5 dl havregrädde
3-4 dl skaldjursfond + ca 4 dl vatten eller 6-7 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
dill och persilja
salt och peppar
smör
ev räkor

Gör så här:
Slanta morötterna och skär purjolöken i skivor. Smält smör i en stor gryta, häll på curryn och fräs morötterna och löken i detta. Häll i fond, vatten, pressad vitlök, vin, tomatpuré och potatisen. Låt puttra i ca 10 min. Lägg i fisken, puttra ytterligare 5 min. Häll i grädden, dill och persilja. Värm upp. Lägg i räkorna precis innan serveringen.

Servera med ett gott vitlöksbröd.
Tack Tanja för receptet!!!

Dagens frukost


Idag blev det till att smaka på den nya Müslin. Den var jättegod, mycket godare än dom man köper i affären, smakade mer och kändes mer krispig. Pröva! Det brukar även bli äggmacka med avokado på helgerna, tyvärr var inte avokadon mogen ännu så det blev bara ägg.

Ikväll blir det fisksoppa med den egengjorda skaldjursfonden, återkommer senare med recept!! Ha en trevlig lördag.....

fredag 25 september 2009

Revbensspjäll med klyftpotatis


Ahhh, äntligen fredag. Sambon önskade revbensspjäll som fredagsmiddag och eftersom det är såååå gott så fick han som han ville.... Serverades ihop med potatisklyftor och en god dipsås.

Jag börjar med att klappa in en kryddblandning bestående av grillkrydda, salt, svartpeppar och spiskummin på revbenen. Det ska vara mycket kryddor! Sedan lägger man revbenen i en ugnsform, häller på lite vatten i botten så det inte ska fastna, ringlar över lite olivolja och in i ugnen på 200 grader i 30 min. När 30 min har gått så tar man ut revbenen och penslar båda sidor med en glaze, in i ugnen igen på ytterligare 30 min, denna gången med andra sidan uppåt.






Jag valde idag att göra en egen glaze på:
½ dl ketchup
½ dl soja
½ dl flytande honung
½ dl socker (jag valde råsocker)
1 cm färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta

Riv ingefära och vitlök och blanda ihop alla ingredienserna.

Klyftpotatis:
potatis
vitlök efter tycke och smak
olivolja
franska örter
flingsalt och svartpeppar

Klyfta potatisen och lägg i en ugnsform, pressa på vitlök, krydda, ringla över olivolja. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min.

Serveras med en god öl.......eller två.....

Sweet chili dipsås

Denna goda dipsåsen gjorde jag idag. Ska serveras med kvällens revbensspjäll och klyftpotatisar.

2 dl lätt creme fraiché
½ dl sweet chilisås
2 msk mango chutney (kan uteslutas)
rivet skal ifrån en lime
1 pressad vitlöksklyfta
flingsalt och svartpeppar


Blanda ihop alla ingredienser och låt stå en stund i kylskåpet innan servering.

Egengjord Müsli


Jag har funderat länge på att göra egen Müsli och idag så slog jag till. Har kollat lite på olika recept men bestämde mig för att göra min egen blandning. Så här gjorde jag....

Ingredienser:
2 dl havregryn
2 dl rågflingor
½ dl kokosflingor
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackad mandel
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
½ dl pistaschnötter
½-1 dl russin
1 msk flytande honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela havregryn, rågflingor, kokosflingor, hasselnötter och mandel på en plåt, in i ugnen ca 7-10 min. Passa noga, det bränner lätt. Ta ut och låt svalna litegrann.

Blanda ihop övriga ingredienser, häll i honungen och blanda även i den rostade grynblandningen. Blanda väl och häll över i en burk med tättslutande lock.

Vi får se imorgon bitti hur den smakar!

torsdag 24 september 2009

Dagens frukost


Senare i eftermiddag står det spinning på schemat! Pust..... För att orka det så tror jag det är viktigt med en bra frukost, därför blev det idag gröt, vilket inte är jättenormalt för mig, händer då och då. Gröt är ju egentligen bara gott om man har goda tillbehör i, dvs blåbär, banan mm.

Så här gjorde jag min gröt:

Ekologiska havregryn, vatten, salt, physsiliumfrön, skivad banan, rivet äpple, blåbär och en skvätt mjölk. Blev riktigt gott faktiskt och mätt blir man ju.
Spinningcykeln, here I come!

onsdag 23 september 2009

Bönsås

Den här goda bönsåsen går att använda i många sammanhang, till kyckling, grillat kött, lax. Det är nästan ett måste att ha en brödskiva till så man kan suga upp den goda såsen från tallriken.

Ingredienser:
10 st salviablad
2 st vitlöksklyftor
3/4 dl olivolja
1 burk krossade tomater
1 burk bönor, tex stora vita bönor eller cannelonibönor
2 msk tomatpuré
flingsalt
svartpeppar
1 tsk balsamvinäger

Gör så här:
Strimla salviabladen och krossa vitlöksklyftorna. Fräs någon minut i olivoljan i en liten kastrull. Häll i tomaterna, tomatpurén och låt stå och småkoka i ca 30-40 min. Lägg sedan i dom avrunna bönorna, balsamvinägern, salt och peppar. Låt det bli varmt igen. Servera!!


Hel kyckling i ugn med bönsås



Idag har det varit regn och rusk och sol här i Göteborg. Riktigt höstväder!


Kryddorna som jag plockade tidigare idag för att ha i min marinad börjar att bli lite höstlika i färgen. Dags att ställa in rosmarinplantan i växthuset. Timjanplantorna får dock stå kvar i kryddlandet, ibland klarar dom sig, ibland inte. När dom inte klarar sig är det för att jag har slarvat med att täcka dom.



Hel kyckling i ugn är en enkel rätt som sköter sig själv i ugnen. Till kycklingen serverade jag en bönsås och en god sallad.



Marinaden till kycklingen består av ca 1 dl olivolja, en halv pressad citron, 3 rosmarinkvistar, 3 timjankvistar, en krossad vitlöksklyfta, flingsalt och svartpeppar. Blanda ihop och gnid in kycklingen. Det bästa är om kycklingen får marineras över natten. Skär några jack i skinnet på kycklingen så marinaden kommer in i köttet. In i ugnen på 175 grader i ca 75 minuter.


Salladen bestod av olika salladsblad, ruccola, tomat, gurka, salladslök, basilika och dressing.


Bönsåsen finns här.

Trädgården just nu!

Kattens svans kom med.......


Lite bilder ifrån min trädgård och växthus tagna idag. Suck....hösten är här. Kryddlandet börjar blekna men det finns ju mycket fint också och växthusväxerna har inte gett upp ännu!

Sommarens sista smultron?

Gurkan har jättemycket frukter, hoppas det nu inte blir för kallt så den lägger av.
Fikonet har gett en del frukt i år.


Tomaterna kämpar på......

tisdag 22 september 2009

Hummerpremiär

Igår gick startskottet för årets Hummerpremiär. Första måndagen efter den 20 september kl. 07.00 är det som gäller. Den första hummern som såldes på Göteborgs Fiskauktion i morse gick för 1110 kr kilot! Förra året var det högsta priset 2170 kr kilot.
Min sambo brukar vara med på hummerfisket nästan varje år tillsammans med sin bror. I år är båten såld men förhoppningsvis så blir det ändå hummerfiske tillsammans med en kompis vars båt funkar för hummerfiske.

För att skydda arten så får man inte fånga för små humrar, minimimåttet är 8 cm mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant. Om detta mått är mindre skall hummern genast släppas tillbaka i havet. Detta gäller även honor med yttre rom.

Vi brukar tillaga humrarna på ungefär samma sätt som med kräftorna, fast längre tid såklart. Återkommer med recept framöver om det blir någon fångst! Vi har tidigare gjort hummerfond av skalen som vi har använt till nyårsaftonens hummersoppa. Vilken lyx, riktigt gott!!!
Lite bilder ifrån förra årets fångst:

måndag 21 september 2009

Röd Quinoasallad


Röd quinoa är något jag aldrig testat men idag så var det dags. Jag blandade den kokta quinoan med en god dressing och lade till massor med grönsaker. Serverade den ihop pestobakade kycklingfileér. Quinoan smakade gott, det blev en riktigt "snygg" rätt. Har även sett att det finns svart quinoa, kanske värt att testa nästa gång för variationens skull.

Ingredienser till salladen som räckte till ca 3 portioner:
Röd quinoa, räcker att koka för 2 port
tomater
gurka
ruccola
hackade soltorkade tomater
basilika
oliver
pesto till kycklingen




Dressingen gjorde jag på olivolja, pressad citron, salt och peppar.


Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningar på paketet. Häll över dressingen. Lägg quinoan i en skål och tillsätt alla grönsaker och kryddor.

Kycklingen förstekta jag i grillpannan så den fick fina grillränder. Smeta på peston, in i ugnen på ca 200 grader i ca 15 min.

Pasta med pestokyckling

Basilikan i växthuset


Igår var en sådan dag när man vill att matlagningen ska gå fort. Vi köpte därför en grillad kyckling på Ica och gjorde sedan en pestokyckling med pasta. Lättlagat, snabbt och framförallt jättegott! När jag har egen basilika i växthuset så gör jag peston själv, annars så går det ju också bra med köpt.


Det här behövs till ca 5 port:
1 st grillad kyckling
2 st pkt havregrädde
ca 5 msk pesto
1 gul lök
olivolja eller smör
pasta
parmesanost

Gör så här:
Koka pastan. Rensa kycklingen och skär i mindre bitar. Hacka gul lök. Fräs löken i olja eller smör, tillsätt kycklingen, grädden och peston. (Jag hade även några kantareller kvar i kylen som jag slängde i ). Servera ihop med pastan och riv över parmesanost.


Skaldjursfond


Fond!


Efter lördagens lyckade kräftkok så fryste vi in skalen ifrån kräftorna och räkorna och igår tog jag fram dom igen och gjorde en skaldjursfond. Jag kunde valt att göra två olika fonder, en på kräftorna och en på räkorna men eftersom vi hade blandat skalen så valde jag att göra en fond av det hela.

Så här gjorde jag:

Ingredienser:
skal ifrån 2 kg havskräftor och 1 kg räkor
tomatpuré
1 gul lök
1 morot
några dill och persiljekvistar
lagerblad
ca 1 dl vitt vin
vatten
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
smör
ev lite salt

Gör så här:
Fräs skalet i smör i en stor gryta. Ta i tomatpuré ca 1 dl och låt det fräsa med en stund. Lägg i alla grönsaker, kryddorna, vinet och vatten så det knappt täcker skalen. Låt koka upp. Koka i ca 20-30 min. Ställ sedan så det får svalna. Sila fonden ner i en annan kastrull. Reducera kraftigt till önskad smak. Tillsätt eventuellt lite salt. Frys in i småburkar eller liknande. Perfekt att ha till kommande soppor och man slipper alla äckliga tillsatser som finns i dom fonderna/buljongerna man köper i affären!

söndag 20 september 2009

Omega 3-bröd

Omega 3-bröd

Detta är ett riktigt gott GI bröd. Mycket ingredienser men väldigt enkelt att göra. Behöver inte jäsa utan bara att blanda ihop, i en form och in i ugnen, perfekt för den som inte gillar att kleta med en deg!
Till ett bröd behövs:
6 dl grahamsmjöl
½ dl rågkross
½dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl hackad mandel
½ dl hackade valnötter
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk mörk sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form och strö i lite grahamsmjöl. Hacka mandlar och valnötter. Blanda alla ingredienserna utan pumpafröna i en skål. Häll smeten i formen och strö över pumpafröna. Grädda längst ner i ugnen i ca 1 timme.

Blanda samman dom torra ingredienserna först.




Tryck på fröna så dom fastnar ordentligt.